.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 11:01

MotoGP 2019, 11ος αγώνας, Red Bull Ring (Αυστρία)

Το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος συνεχίστηκε με τον δεύτερο συνεχόμενο αγώνα μετά την καλοκαιρινή διακοπή στην πίστα Red Bull Ring - Spielberg.

Προ του αγώνα, η επικαιρότητα εστίασε στην ΚΤΜ με την ανακοίνωση μιας πολυεπίπεδης συμφωνίας με τη Dorna: τόσο η ΚΤΜ, όσο και η Αυστριακή πίστα θα παραμείνουν στους κόλπους του κορυφαίου πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η ΚΤΜ σταματά να εξελίσσει πλαίσια για τη Moto2, ωστόσο θα διατηρήσει τη στενή της σχέση με την ομάδα Red Bull ΚΤΜ Ajo ώστε να διατηρήσει τη παρουσία της στην κατηγορία-προθάλαμο των MotoGP.

Τέλος, ανακοινώθηκε η επιστροφή της Husqvarna στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς από του χρόνου το θρυλικό της έμβλημα θα κοσμήσει μοτοσυκλέτες της Moto3 – προφανώς βασισμένες στις αντίστοιχες μοτοσυκλέτες της μητρικής ΚΤΜ.

MotoGP

motogp 10

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση τώρα, με τον συνήθη ύποπτο Marc Marquez να κλέβει την παράσταση σε όλες τις μέρες δοκιμών, αφού πήρε την pole position και έκανε τη στοιχηματική απόδοση του ενδεχομένου νίκης του να πέφτει στο απολύτως ελάχιστο, καθώς όλοι προεξοφλούσαν έναν αγώνα-εξαφάνιση του Ισπανού.

Ας έλεγε με νόημα ο Andrea Dovizioso το Σάββατο πως ο αγώνας θα κριθεί ανάμεσα σε αυτόν και τον Marquez, ουδείς του έδινε σοβαρές ελπίδες, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν δικαιολογημένα στον Fabio Quartararo που για μια φορά ακόμη βρισκόταν στην πρώτη σειρά εκκίνησης – δεύτερος, πίσω μόνο από τον εξωγήινο ΜΜ93.

Με το σβήσιμο των φώτων στην εκκίνηση, ο Marquez έφυγε πρώτος, καθώς οι Dovizioso και Quartararo ήταν κολλημένοι πίσω του. Ο Ισπανός προσπάθησε να εκτελέσει το γνωστό του μαγικό κόλπο της εξαφάνισης, αλλά αυτή τη φορά δε θα τον άφηνε ο Ιταλός της Ducati.

Ήδη από τον πρώτο γύρο φαινόταν πως ο Dovi είχε μπει στον αγώνα με το μαχαίρι στα δόντια και γρήγορα αυτό επέφερε την πρώτη του συνέπεια: η ασφυκτική πίεση του Ιταλού οδήγησε τον Ισπανό σε λάθος στα φρένα, άνοιξε την τροχιά του και στην πορεία πήρε και τον Dovi παραλία. Ουδείς έπεσε και απλά έχασαν την πρωτοπορία του αγώνα.

motogp 17

Ξαφνικά ο Γάλλος rookie βρισκόταν να οδηγεί το Αυστριακό GP και μάλιστα με μια γενναία διαφορά από τους επερχόμενους πρωταγωνιστές της κατάταξης. Όπως όλοι περίμεναν, ωστόσο, η απόστασή του άρχισε σταδιακά να μειώνεται, καθώς οι εργοστασιακές Honda και Ducati κυνηγούσαν με αρκετή παραπάνω τελική ταχύτητα την τέταρτη τη τάξει Yamaha του 20χρονου Quartararo.

Μοιραία δεν άργησαν πολύ να τον περάσουν και πλέον είχαμε δύο βασικά ερωτήματα: πρώτον, θα απολαμβάναμε επιτέλους μια μονομαχία κορυφής και, δεύτερον, θα κατάφερνε ο Quartararo να κρατήσει πίσω του τους Jack Miller, Valentino Rossi, Maverick Vinales και Alex Rins που τον κατεδίωκαν;

Τελικά η δράση μας ήρθε από εκεί που την περιμέναμε λιγότερο. Marquez και Dovi δεν κατάφεραν ουδέποτε να ξεκολλήσουν ο ένας από τον άλλο, παρότι αμφότεροι διατήρησαν την πρωτιά για αρκετούς γύρους. Και, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, στους δύο τελευταίους γύρους απασφάλισαν.

motogp 02

Τα λόγια δεν επαρκούν για να περιγράψουν τα όσα έγιναν σε αυτές τις δύο τελευταίες βόλτες στην Αυστριακή πίστα, καθώς οι δυο τους οδηγούσαν στο όριο.

Σε όλες τις δοκιμές ο Marquez είχε μια άνεση μερικών δεκάτων από κάθε άλλον αναβάτη στην πίστα, αλλά ο ίδιος αποκάλυψε πως η επιλογή ελαστικών που έκανε στον αγώνα ήταν λανθασμένη. Η Κυριακή ξημέρωσε με βροχή και σαφώς χαμηλότερη θερμοκρασία από τις προηγούμενες μέρες. Ως αποτέλεσμα, το μαλακό πίσω Michelin (που φορούσε ο Dovi) έβγαζε άνετα τη διάρκεια του αγώνα, ενώ ο Marquez είχε επιλέξει το μεσαίο που δεν του έδινε την οδήγηση που θα επιθυμούσε.

Παρόλα αυτά, κι επειδή είναι ο Marc Marquez (όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου), έπρεπε να τα δώσει όλα για τη νίκη έστω και με το λάθος λάστιχο κι ως αποτέλεσμα ο Dovizioso χρειάστηκε να φλερτάρει για ώρα με τα όριά του για να καταφέρει να κερδίσει. Το πέτυχε δε μόλις στην τελευταία στροφή, με μια προσπέραση για νεύρα από ατσάλι, χέρι-μοιρογνωμόνιο και με τον αντίπαλό του σε απόσταση χιλιοστών να ντριφτάρει πάνω στο βιράζ. Μόνο στο MotoGP.

motogp 04

Ευτυχώς πάντως που είχαμε αυτή τη μονομαχία για την πρωτιά, γιατί πιο πίσω δε συνέβαιναν και πολλά.

Ο άτυχος της ημέρας ήταν οπωσδήποτε ο Pol Espargaro που στον εντός έδρας αγώνα του είδε την ΚΤΜ του να σβήνει (άλλον από βλάβη) μερικές εκατοντάδες μέτρα από την εκκίνηση. Τη γκαντεμιά του τη μοιράστηκε ο Cal Crutchlow που τον βρήκε μέσα στη στροφή να μένει μπροστά του και προσπαθώντας να τον αποφύγει έπεσε εκτός αγώνα.

Ο Quartararο τελικά δεν πιέστηκε από κανέναν, οδηγώντας μόνος του ως το σπουδαίο δεύτερο φετινό του βάθρο.

motogp 14

Ο Rossi ήταν αυτός που πέρασε πολλή ώρα πίσω από τον Γάλλο και η λογική έλεγε πως αργά ή γρήγορα θα τον μάζευε κυνηγώντας το βάθρο. Μάλιστα ο Γιατρός δε χρειάστηκε καν να δώσει μάχη με τον Miller, ο οποίος έπεσε μόνος του από lowside όταν ο Ιταλός έφτασε σε απόσταση βολής, ενώ πίσω τους οι Vinales και Rins δεν έδειχναν ικανοί να απειλήσουν κανέναν.

Η τέταρτη θέση του Rossi πανηγυρίστηκε σχεδόν ως νίκη, αλλά πίσω από τα γλέντια για την επιστροφή σε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, η αδυναμία της Yamaha είναι μάλλον εμφανής. Σε κανένα σημείο δεν έβλεπε τους δύο πρώτους και η επιτυχία του Quartararo φωνάζει πως η φετινή Μ1 έχει πάρει λάθος κατεύθυνση.

motogp 06

Σε μια πίστα με μικρές ευθείες και πολλά φρένα, ο Γάλλος rookie με τη φτηνή έκδοση της περσινής Μ1 εξέθεσε αμφότερους τους εργοστασιακούς αναβάτες στρίβοντας σαφώς πιο γρήγορα από αυτούς, ξεπερνώντας τους τόσο στο qualifying, όσο και στον αγώνα.

H “γηπεδούχος” του Spielberg, ΚΤΜ, δεν κατάφερε κάτι το ξεχωριστό στη μεγάλη κατηγορία, καθώς η μεγαλύτερη ελπίδα της, Pol Espargaro, βγήκε εκτός μάχης από νωρίς. Μάλλον όχι προς γενική έκπληξη, ήταν ο Miguel Oliveira αυτός που ξεχώρισε τερματίζοντας 8ος, τρεις θέσεις μπροστά από τον Johann Zarco και με τον Hafizh Syahrin να έχει πέσει από νωρίς.

Λίγες ώρες μετά τον αγώνα, η ΚΤΜ εξέδωσε ανακοίνωση κοινοποιώντας πως ήρθε σε συμφωνία με τον Zarco να λύσουν κοινή συναινέσει το συμβόλαιό τους μετά το τέλος της φετινής σεζόν, οπότε ο Γάλλος θα είναι διαθέσιμος ενόψει της σεζόν του 2020 και η επόμενη σέλα του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

motogp 07

Γεμάτος από την Αυστρία πρέπει να φεύγει και ο Pecco Bagnaia, καθώς τερμάτισε 7ος και έσωσε την παρτίδα για την Pramac Racing μετά το λάθος του Miller. Ακόμη σημαντικότερο είναι ίσως το γεγονός πως κράτησε πίσω του τον Danilo Petrucci, ο οποίος για δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο πέρασε εντελώς απαρατήρητος στην 9η θέση.

Απογοητευτική εμφάνιση ξανά και για την Aprilia, καθώς ο Aleix Epsargaro έμεινε 14ος και ο Andrea Iannone τελευταίος των τελευταίων με μηχανικό πρόβλημα στους τελευταίους γύρους.

Για τον Marquez ο αγώνας μετράει ως μεγάλη επιτυχία κι ας μην του άρεσε που έχασε από τον Dovi (μόλις δεύτερη φορά φέτος, μετά το Κατάρ). Για τον Dovizioso η νίκη είχε πολλή περισσότερη σημασία από τους 5 βαθμούς που έκοψε από τον πρωτοπόρο, καθώς φαίνεται πως δέχεται μεγάλη πίεση από το εργοστάσιο.

motogp 19

Ρεαλιστικά ο Marquez δείχνει ακλόνητο φαβορί καθώς τερματίζει μόνο πρώτος ή δεύτερος σε όλους τους αγώνες - πλην του Τέξας όπου έπεσε ενώ ήταν πρώτος με διαφορά. Με τέτοια απόδοση και 58 βαθμούς κεφάλι στη βαθμολογία, μπορεί να πάρει δύο μηδενικά στους οκτώ αγώνες που απομένουν χωρίς να χάσει κάτι.

Ο Dovizioso με τη δεύτερη νίκη του για φέτος εδραιώνεται δεύτερος αφήνοντας τον Petrucci 36 βαθμούς πίσω του.

Ο επόμενος αγώνας έρχεται στις 25 Αυγούστου στο Silverstone της Αγγλίας.

Moto2

Ο αγώνας της μεσαίας κατηγορίας εξελίχθηκε σε μια μονομαχία του πρωτοπόρου, Alex Marquez, και του διπλά εορτάζοντα Brad Binder. Ανήμερα των 24ων γενεθλίων του, ο Νοτιοαφρικανός αναβάτης της ΚΤΜ προσέφερε μια σπουδαία νίκη στην τεράστια πορτοκαλιά εξέδρα του Spielberg στον εντός έδρας αγώνα της ομάδας του, αντιστεκόμενος στις συνεχείς επιθέσεις του Ισπανού στο τέλος του αγώνα.

moto2 1

Οι δυο τους επιβίωσαν από ένα μεγαλύτερο γκρουπ αναβατών που έδειχναν όλοι ικανοί για νίκη. Πρώτα έφυγαν από τη μέση οι Xavi Vierge και Tetsuta Nagashima (κάτοχος της pole) με υπαιτιότητα του πρώτου.

Στο δεύτερο μισό του αγώνα ήταν δύο Ιταλοί που βγήκαν εκτός μάχης, όταν ο Luca Marini έχασε το μπροστινό του δίπλα στον ανήμπορο να αντιδράσει Enea Bastianini.

Αυτές οι εγκαταλείψεις άφησαν τον Remy Gardner να προσπαθήσει να ακολουθήσει τους πρωτοπόρους, ωστόσο δεν είχε τον ρυθμό τους και κατάφερε να σώσει μόνο το πρώτο του λάθος. Τη δεύτερη φορά που το παράκανε σε στροφή, βγήκε και εκτός μάχης.

moto2 6

Το μακελειό είχε ως τελική συνέπεια να βρεθεί στο βάθρο αναπάντεχα ο Jorge Navarro, για πρώτη φορά φέτος.

Απεναντίας, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ο δεύτερος της βαθμολογίας, Tom Lüthi, τερματίζοντας έκτος και μένοντας 43 βαθμούς μακριά από την κορυφή, όπου έχει στρογγυλοκαθήσει ο Marquez - κι ας έχασε στο τέλος τη νίκη, όπως ακριβώς κι ο αδερφός του στο MotoGP.

Moto3

Στη μικρή κατηγορία η ΚΤΜ είχε την τιμητική της λόγω έδρας, αλλά με την εκκίνηση του αγώνα ήταν οι τρεις Honda των Romano Fenati, Tony Arbolino και John McPhee που φάνηκαν πως θα μονοπωλούσαν τη διαδικασία.

Οι τρεις τους ξεχώρισαν και αποπειράθηκαν να κάνουν διαφορά από τους υπόλοιπους. Οι μόνοι που κατάφεραν να τους πλησιάσουν ήταν οι Celestino Vietti και Jaume Masia με τις ΚΤΜ τους στο δεύτερο μισό του αγώνα.

Ο μεν Masia έπεσε και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο, ενώ στο τέλος ο Vietti έχασε την τρίτη θέση για μόλις 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου, σε έναν τερματισμό φώτο-φίνις για τις θέσεις 2 ως 4.

moto3 2

Μεγάλος νικητής ήταν ο άσωτος, πλην αναμορφωμένος, υιός Fenati, ο οποίος κράτησε τον ομόσταυλό του Arbolino σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω, για να γλιτώσει αυτός με τη σειρά του από τα δόντια των δύο επερχόμενων αναβατών για μόλις 8 και 23 χιλιοστά του δευτερολέπτου αντιστοίχως.

Όσον αφορά στους δύο πρωτοπόρους της κατάταξης, ο Lorenzo Dalla Porta ήταν -ας πούμε- πιο κερδισμένος στην 6η θέση. Κι αυτό διότι ο ως τώρα πρωτοπόρος, Aron Canet, τερμάτισε 10ος κι έτσι έχασε την πρώτη θέση της κατάταξης από τον Dalla Porta, έστω και με την ελάχιστη διαφορά του ενός βαθμού.

Ο Arbolino στην τρίτη θέση της βαθμολογίας εξακολουθεί να απέχει πολύ, 42 βαθμούς από την κορυφή.

MotoE

Η ηλεκτρική κατηγορία εμφανίστηκε για τον δεύτερο αγώνα της εναρκτήριας χρονιάς της, μετά το επειδοσιακό ντεμπούτο στη Sachsenring. Για μια φορά ακόμη, ωστόσο, ο αγώνας δεν έγινε ως είχε εξαρχής προβλεφθεί.

Η πρωινή μπόρα που έπεσε στην Αυστριακή πίστα έχρισε τον αγώνα της MotoE βρόχινο και η διάρκειά του μειώθηκε στους πέντε γύρους – ακόμη δηλαδή δεν έχουμε δει έναν πλήρη αγώνα 10 γύρων μετά από δύο προσπάθειες.

motoe 1

Η έκβαση του αγώνα ήταν πανομοιότυπη με αυτή της κατατακτήριας διαδικασίας E-Pole, καθώς οι Mike Di Melgio, Xavier Simeon και Bradley Smith πήραν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Ο νικητής του πρώτου αγώνα, Niki Tuuli, είχε μιαν έξοδο που άφησε πολύ πίσω και με έναν μόλις βαθμό για σουβενίρ από το Red Bull Ring, ενώ ο Hector Garzo που για αρκετή ώρα πίεζε τον Di Meglio τελικώς έπεσε.

Με τη νίκη του ο Di Melgio πέρασε πρώτος στην κατάταξη, με δεύτερο τον Smith και τρίτο τον Simeon, καθώς ο Tuuli υποχώρησε τέταρτος.

Το ηλεκτρικό κύπελλο θα συνεχίσει με έναν διπλό αγώνα στις 15 Σεπτεμβρίου στο Misano.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MotoGP 2019

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 20:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon