.
Κατηγορία MotoGP
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 16:07

MotoGP 2019, 13ος αγώνας, Misano (Ιταλία)

Ο Marc Marquez είχε χάσει δύο συνεχόμενους αγώνες στο νήμα, όλες οι Yamaha έδειχναν ανεβασμένες και το αγωνιστικό τριήμερο είχε ήδη πάρει φωτιά από το Σάββατο. Όλα έδειχναν πως πηγαίναμε για έναν ακόμη συναρπαστικό αγώνα.

Μπορεί να είναι ο μοναδικός αναβάτης που μπορεί να πάει σταθερά καλά με τη Honda φέτος, αλλά η ουσία είναι πως ο Marquez βρίσκεται μονίμως στο βάθρο και δικαίως έχει αγκαλιάσει τον τίτλο του 2019.

Στις δεύτερες κατατακτήριες δοκιμές (Q2) του Misano ωστόσο, ο Ισπανός δεν ήταν και τόσο δυνατός, βλέποντας τις μοτοσυκλέτες της Yamaha να γυρνούν σαφώς ταχύτερα από αυτόν. Ανάμεσά τους μια τεράστια έκπληξη, καθώς η ΚΤΜ του Pol Espargaro φιγουράριζε στην πρώτη θέση μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν ένας εκπληκτικός γύρος του Maverick Vinales τον εκθρόνισε από αυτό που ως τότε φαινόταν να είναι η πρώτη pole position της ΚΤΜ, με την πρώτη σειρά εκκίνησης να συμπληρώνεται από τον μονίμως εντυπωσιακό Fabio Quartararo.

Το Q2 στιγματίστηκε και από ένα (ακόμη) επεισόδιο μεταξύ Marquez και Valentino Rossi, καθώς οι δύο τους βρέθηκαν προς το τέλος του session να πηγαίνουν μαζί στην προσπάθειά τους να γράψουν έναν γύρο αντάξιο της πρώτης σειράς εκκίνησης, η οποία όμως ολοκληρώθηκε άδοξα όταν ο Marquez έκανε μια άκομψη προσπέραση στον Rossi, με αποτέλεσμα να αποφύγουν στο παρά πέντε τη σύγκρουση και να χάσουν αμφότεροι την προσπάθεια για γρήγορο γύρο.

Το συμβάν εξετάστηκε αργότερα από τους αγωνοδίκες, αλλά δε βρέθηκε κάποια παρατυπία και ουδείς τιμωρήθηκε γι’ αυτό.

12 maverick vinales esp 20 fabio quartararo dsc9597.gallery full top fullscreen

Στον αγώνα, με την εκκίνηση αναμενόμενα ο Vinales επιχείρησε να εξαφανιστεί, ωστόσο οι ορέξεις του κράτησαν λιγότερο από δύο γύρους, καθώς κάπου εκεί ο κορυφαίος rookie 2019, Quartararo, πέρασε πρώτος και σύντομα είχε στο κατόπι του τον πρωταθλητή Marquez.

Οι δυο τους δε χρειάστηκαν πάνω από έξι γύρους για να αφήσουν τον Vinales κοντά τρία δευτερόλεπτα πιο πίσω και εκτός διεκδίκησης της νίκης, προδιαθέτοντάς μας για μια μονομαχία κορυφής.

Η προσδοκία δε διαψεύστηκε, καθώς ο Γάλλος rookie οδήγησε τον αγώνα σε όλη σχεδόν τη διάρκειά του, με τον Marquez να τον περνά στα φρένα της ευθείας καθώς άρχιζε ο τελευταίος γύρος. Ο Quartararo απάντησε δύο στροφές αργότερα, μα ο Marquez επανέκτησε τον έλεγχο του αγώνα λίγες στροφές παρακάτω και κλείδωσε τη νίκη όταν ο Γάλλος έκανε μια απονενοημένη τελευταία προσπάθεια, συνεπεία της οποίας έκλεισε στιγμιαία το γκάζι για να μην εμβολίσει τον Ισπανό που είχε κλείσει την πόρτα της εσωτερικής, αφήνοντας στον Marquez τα λιγοστά δέκατα που χρειαζόταν για να αναπνεύσει τον αέρα του νικητή.

20 fabio quartararo 93 marc marquez esp ds07437.gallery full top fullscreen

Είχε χάσει στο νήμα δύο συνεχόμενες φορές, μα τώρα ο πιο άπειρος Quartararo και η αδύναμη Yamaha του δε μπόρεσαν να σερβίρουν στον Marquez το πικρό ποτήρι της ήττας στο νήμα που του είχαν προσφέρει οι κ.κ. Andrea Dovizioso και Alex Rins στους προηγούμενους δύο αγώνες.

Το βάθρο συμπληρώθηκε από τον Vinales που, για μια φορά ακόμη, δεν είχε τον εντυπωσιακό ρυθμό των δοκιμών στον πρώτο μισό του αγώνα και έχασε γρήγορα επαφή με τους δύο πρώτους. Τους ξανάπιασε στο τέλος του αγώνα, όταν όμως ήταν πια αργά για να διεκδικήσει τη νίκη.

46 valentino rossi ita dsc0615.gallery full top fullscreen

Τέταρτος τερμάτισε για μια φορά ακόμη ο Rossi, πάνω από 12 δευτερόλεπτα μακριά από τον στόχο του (δηλαδή το βάθρο) και έχοντας δώσει σκληρή μάχη για να κρατήσει πίσω του τον Franco Morbidelli, ο οποίος προηγείτο το μέντορά του για μεγάλο μέρος του αγώνα.

Κάκιστο το εντός έδρας σαββατοκύριακο για τις Ducati, καθώς ο Dovizioso μετά βίας πήρε την έκτη θέση, ενώ ο Danilo Petrucci συνεχίζει εξαφανισμένος με μια ουδόλως θεαματική ένατη θέση.

Για την ΚΤΜ ο αγώνας ήταν μάλλον από τους πιο πετυχημένους της σεζόν, καθώς ο Espargaro κατάφερε να τερματίσει έβδομος και ο Johann Zarco 11ος.

44 pol espargaro esp dsc9814.gallery full top fullscreen

Απεναντίας, ο Alex Rins έχασε κάθε ελπίδα για κάτι καλό όταν μια υπέρβαση των ορίων της πίστας επέφερε ως ποινή την υποχρέωσή του να περάσει από την παράκαμψη του “μακριού γύρου” και τελικά τον οδήγησε σε πτώση καθώς πιέστηκε περισσότερο για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Στο πουθενά βρέθηκε ξανά ο Jorge Lorenzo, καθώς μετά βίας πήρε δύο βαθμούς από την 14η θέση στον αγώνα, έχοντας να αντιμετωπίσει μόνο προβλήματα με πόνους στην πλάτη από τον τραυματισμό του και κακή επικοινωνία με τη μοτοσυκλέτα του. Αυτή η χρονιά εξελίσσεται σε χειρότερο εφιάλτη και από την πρώτη του σεζόν με τη Ducati.

12 maverick vinales esp 20 fabio quartararo 93 marc marquez esp dsc0950.gallery full top fullscreen

Για τον Marquez αυτή η νίκη απλά συνέχισε το τρελό φετινό σερί του που τον θέλει να τερματίζει μόνο πρώτος ή δεύτερος και πλέον η διαφορά του στην κατάταξη έφτασε στους 93 βαθμούς από τον δεύτερο Dovizioso.

Απομένουν μεν έξι αγώνες, ήτοι 150 βαθμοί, αλλά όσο ο Ισπανός παραμένει μόνιμος κάτοικος βάθρου ποιος μπορεί να τον πλησιάσει;

Moto2

O Alex Marquez συνεχίζει να προηγείται καθαρά στη βαθμολογία της μεσαίας κατηγορίας, αλλά η απόσταση του από τους διώκτες του σε καμιά περίπτωση δεν του εξασφαλίζουν την ηρεμία που απολαμβάνει ο αδελφός του στη μεγάλη κατηγορία.

Στο Misano αυτός που αναδείχθηκε αρχικά σε πρωταγωνιστή ήταν ο Fabio di Giannantonio, καθώς από το Sachsenring και μετά έχει μεταμορφωθεί σε τακτικό πρωταγωνιστή και κυνηγά λυσσαλέα την πρώτη του νίκη στην κατηγορία.Ξεκινώντας από την pole στον αγώνα της πατρίδας του, ο Giannantonio είχε να αντιμετωπίσε πρωτίστως τον Augusto Fernandez, καθώς οι δυο τους άφηναν πίσω τον Thomas Luthi αλλά και τον Marquez που είχε κάνει μια κακή εκκίνηση και βρέθηκε από δεύτερος έκτος.

21 fabio di giannantonio ita dsc8057.gallery full top fullscreen

Σύντομα ο πρωτοπόρος της κατάταξης καθάρισε με τον Luthi, αλλά οι δύο πρώτοι ήταν ακαταμάχητοι και ουδέποτε πλησίασε τον ρυθμό τους, μένοντας μονίμως σε μια απόσταση τουλάχιστον 1.5 δευτερολέπτου από αυτούς.

Η μάχη των δύο πρώτων κρίθηκε στη στροφή 14 του τελευταίου γύρου, όταν ο Fernandez έκανε την κρίσιμη κίνηση σε μια θαρραλέα πρσπέραση που οι δύο αναβάτες σχεδόν είχαν επαφή, αλλά ο Giannantonio δεν ξαναβρήκε απάντηση και έμεινε δεύτερος, ενώ ο Marquez τερμάτισε τρίτος, όπως είχε τρέξει σχεδόν όλον τον αγώνα.

Στη βαθμολογία ο Marquez εξακολουθεί να προηγείται, αλλά η διαφορά του έκλεισε στους 26 βαθμούς από τον Fernandez που προσπέρασε τον Luthi στο κυνήγι του τίτλου. Με έξι αγώνες να απομένουν στο πρόγραμμα, πάμε για δυνατό και αγωνιώδες φινάλε.

Moto3

Δεκαέξι μοτοσυκλέτες τερμάτισαν, δεκατέσσερεις δεν δεν είδαν καρό σημαία. Κλασική Moto3 δηλαδή, με μια γεμάτη δόση συγκίνησης αυτή τη φορά στο Misano, καθώς ο Tatsuki Suzuki πήρε την πρώτη του νίκη με τη Honda της ομάδας SIC58 Squadra Corse μέσα στην πίστα που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου Marco Simoncelli.

24 tatsuki suzuki jpn ds07140.gallery full top fullscreen

Ο Suzuki ήταν ακαταμάχητος όλο το τριήμερο, παίρνοντας την πρώτη θέση στην εκκίνηση το Σάββατο. Στην αγώνα κλασικά είχαμε διαρκείς ανακατατάξεις και πολλές πτώσεις, αλλά ο μεγαλύτερος άτυχος ήταν ο Aron Canet που εγκατέλειψε όταν η ΚΤΜ του παρουσίασε μηχανική βλάβη. Μέσα στην ατυχία του είδε ένα μικρό χαμόγελο από τη θεά Τύχη όταν ο Lorenzo Dalla Porta τιμωρήθηκε με ποινή τριών δευτερολέπτων για υπέρβαση των ορίων της πίστας, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί από την πέμπτη θέση που τερμάτισε στην όγδοη, κρατώντας τον μεν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αλλά περιορίζοντας το βαθμολογικό του όφελος επί του δεύτερου Canet.

Ο Suzuki ήταν ο μεγάλος νικητής με ένα δραματικό φινάλε που κρίθηκε για ένα δέκατο του δευτερολέπτου στο νήμα επί του John McPhee, ενώ το βάθρρο συμπληρώθηκε από τον Tony Arbolino.

Έτσι, μετά τον αγώνα του Misano ο Dalla Porta προηγείται με 22 βαθμούς από τον Canet, ενώ ο Arbolino ακολουθεί οκτώ βαθμούς πιο πίσω, στήνοντας το ιδανικό σκηνικό για ένα δραματικό φινάλε στους έξι αγώνες που απομένουν.

MotoE

Στο Misano η ηλεκτρική κατηγορία επέστρεψε με διπλό αγώνα, όπου οι νίκες κρίθηκαν με δραματικό τρόπο και πλέον έχουμε μια πλήρη ανατροπή στη βαθμολογία.

Μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Mateo Ferrari που πήρε δύο νίκες, επικρατώντας του Hector Gazo ισάριθμες φορές.

5ng 0610.gallery full top fullscreen

Το τρίτο σκαλί του βάθρου τίμησαν οι Xavie Simeon και Matia Casadei στα ανάλογα αγωνιστικά σκέλη.

Μετά τους δύο αυτούς αγώνες ο Ferrari έχει περάσει άνετα μπροστά στη βαθμολογία, με τον Garzo να εκτινάσσεται μαζί του στη δεύτερη θέση, 19 βαθμούς πιο πίσω. Για τον Mike di Meglio ήταν ένα καταστροφικό διήμερο, καθώς πήρε ένα μηδενικό στον πρώτο αγώνα και μόλις 6 βαθμούς στον δεύτερο, με αποτέλεσμα να βρεθεί από πρώτος τέταρτος στην κατάταξη, πίσω και από τον Bradley Smith που κρατά την τρίτη θέση σε απόσταση μόλις 5 βαθμών από τον δεύτερο.

Το ηλεκτρικό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν, με έναν ακόμη διπλό αγώνα στη Valencia, όπου και θα κριθούν όλα.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MotoGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 16:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon