.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 16:41

H KTM γράφει ιστορία στη Valencia

Βάθρα σε όλες τις κατηγορίες των GP

Η Red Bull KTM πέτυχε ιστορικές επιδόσεις στο βρεγμένο Grand Prix της Valencia, καθώς ο Pol Espargaro οδήγησε φανταστικά στην επανεκκίνηση του αγώνα των MotoGP, τερματίζοντας 3ος και παίρνοντας το πρώτο βάθρο της εταιρείας στη μεγάλη κατηγορία. Η ΚΤΜ κέρδισε στη Moto2 με τον Miguel Oliveira και επίσης είδε τον 15χρονο πρωταθλητή του Red Bull Rookies, Can Oncu, να κερδίζει με την πρώτη του εμφάνιση στη Moto3, γράφοντας ιστορία στην πορεία.

Για 17η συνεχόμενη χρονιά το επίπεδο και στριφογυριστό Ricardo Tormo Circuit φιλοξένησε το Grand Prix de la Comunitat Valenciana για τον τελευταίο γύρο των MotoGP. Σε αυτό η ΚΤΜ αποχαιρέτησε τον Bradley Smith στην τελευταία του εμφάνιση με την ομάδα, όντας ο πρώτος που μπήκε σε αυτήν από τις πρώτες μέρες της πορείας στα MotoGP, το 2016.

257618 Pol Espargaro KTM RC16 Circuit Ricardo Tormo 2018

MotoGP

Ο Pol Espargaro κατάφερε την καλύτερή του πρόκριση το Σάββατο πριν τον αγώνα, εκκινώντας από την 6η θέση. Ο Ισπανός έδειχνε γρήγορος και ανταγωνιστικός σε όλες τις συνθήκες, από πολύ βρεγμένες, ως απλά υγρές ή ακόμη και στο στεγνό.

Ο 27χρονος πάλεψε με τον Marc Marquez και κρατούσε την 4η θέση μέχρις ότου έπεσε στη στροφή 2 και ξαναμπήκε στον αγώνα. Παρά τις ζημιές στη RC16 του, ο Pol επέμεινε και έφτασε ως την 8η θέση όταν βγήκαν οι κόκκινες σημαίες λόγω των συνθηκών στην πίστα με το στάσιμο νερό.

Όταν οι αναβάτες επέστρεψαν στην πίστα για άλλους 14 γύρους, ο Espargaro επιτέθηκε ξανά και ξαναβρέθηκε στην 4η θέση, για να προχωρήσει μια πάνω αφότου ο Valentino Rossi έπεσε εκτός αγώνα. Τότε άντεξε στην πίεση του Dani Pedrosa για να κρατήσει την 3η θέση.

Είναι η πρώτη του εμφάνιση στο βάθρο μετά από 5 σεζόν στη μεγάλη κατηγορία και η πρώτη για το RC16, στην πίστα όπου έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως wildcard το 2016 και μετά από μόλις 38 Grand Prix.

Ο Bradley Smith έπρεπε να βρει τον δρόμο του από την τελευταία σειρά εκκίνησης, καθώς ένα τεχνικό πρόβλημα του περιόρισε τις δυνατότητες για κάτι παραπάνω στο Q1 το Σάββατο. Ο Άγγλος οδηγώντας με ακρίβεια έφτασε ως την 6η θέση, για να πέσει πρόωρα τη στροφή 13.

Η αποφασιστικότητα του Smith απέκλειε το ενδεχόμενο να αποχαιρετήσει την ΚΤΜ με μια εγκατάλειψη, έτσι έσπρωξε τη μοτοσυκλέτα του ως το pit box και ήταν τυχερός καθώς πρόλαβε για πέντε λεπτά τη διακοπή του αγώνα. Έτσι μπόρεσε να ξαναμπεί στη μάχη από τη 16η θέση και τελικά να τερματίσει 8ος, στην καλύτερή του επίδοση από την πρώτη του εμφάνιση με τη μοτοσυκλέτα το 2016 και μετά από πολλή σκληρή δουλειά και επιμονή με το RC16.

Ο Espargaro κλείνει τη σεζόν του στα MotoGP στη 14η θέση, με 9 τερματισμούς σε βαθμολογούμενη θέση και δύο τραυματισμούς. Ο Smith κατετάγη 18ος.

Pol Espargaro: «Είναι απίστευτο. Αισθανόμουν καλά όλο το σαββατοκύριακο, σε βρεγμένες και στεγνές συνθήκες. Έπαιζα με μερικά Yamaha και ήμουν γρήγορος, μπορούσα καλά γυρολόγια. Το να είμαι διαρκώς μέσα στους πρώτους οκτώ με βοήθησε από πλευράς αυτοπεποίθησης. Ήταν άγρια εκεί έξω. Η κόκκινη σημαία ήταν σαν ένα μήνυμα, γιατί η μοτοσυκλέτα μου δούλευε μετά την πτώση και έλεγα στον εαυτό μου ’αυτή είναι η ευκαιρία σου, άρπαξέ τη’. Απλά πίεσα και ο Valentino ήταν γρήγορος, σούπερ γρήγορος. Έμεινα στη θέση μου όπου ήμουν ασφαλής, μετά πάλεψα με τον Dani μα τελικά κατάφερα να τερματίσω τρίτος. Μετά από αυτή τη χρονιά είναι απίστευτο για μένα, την ομάδα μου, τη γυναίκα μου και όλους όσους βρίσκονται γύρω μου. Επιτέλους είμαστε πανευτυχείς με τα αποτελέσματα της ΚΤΜ σήμερα. Δεν έχετε ιδέα πόση πολλή προσπάθεια και επένδυση έχουν βάλει σε αυτό το project και το να τελειώσει η χρονιά με τέτοιο αποτέλεσμα είναι φανταστικό γι’ αυτούς.»

Pit Beirer (KTM Motorsport Director): «Όλη τη χρονιά έλεγα πως είμαστε καλύτεροι απ’ όσο φαίνεται στο χαρτί, γιατί είχαμε τραυματισμούς και δεν ήμασταν και τόσο τυχεροί. Πέσαμε σε μια μεγάλη τρύπα στο Sachsenring σε μια στιγμή που ήμασταν πρώτοι στο warmup με μια καινούργια μοτοσυκλέτα και σκεφτόμασταν πως τώρα θα πάμε μπροστά, αλλά μετά ο Pol τραυματίστηκε στον επόμενο αγώνα. Όλα πήγαν στραβά. Υπήρχε μια κρίσιμη στιγμή πριν δύο μήνες, όταν μελετήσαμε την καινούργια μοτοσυκλέτα και στοιχεία όπως το πλαίσιο και, μαζί με δυνατούς ανθρώπους από το εργοστάσιο, αποφασίσαμε να μείνουμε πιστοί στο σχέδιό μας γιατί ήμασταν σίγουροι πως αυτός ήταν ο σωστός δρόμος. Ήταν σημαντικό να μην παραστρατήσουμε από το πλάνο μας και σήμερα ήταν η πρώτη μας μεγάλη ανταμοιβή γι΄ αυτό. Είχαμε τον Pol με καλή αίσθηση και δίχως να πονά καθόλου. Σε αυτό το άθλημα χρειάζεσαι αναβάτες σε τέλεια φυσική κατάσταση για να ανταπεξέλθεις σε αυτό το επίπεδο. Νομίζω πως κάθε ένα τμήμα της ΚΤΜ κατά κάποιον τρόπο συνενώθηκε για να κάνει αυτό το σχέδιο να δουλέψει και όλη η ομάδα και οι πάντες δούλεψαν τόσες πολλές ώρες. Η τρίτη θέση είναι ίσως περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε σήμερα, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταμείψεις τους ανθρώπους των αγώνων, το αποτέλεσμα. Σημαίνει τόσα πολλά και είναι πολύ δύσκολο να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να το εκφράσω.»

257580 Miguel Oliveira KTM Moto2 Comunitat Valenciana Ricardo Tormo 2018

Moto2 – Moto3

Ο Miguel Oliveira και ο Brand Binder της Red Bull KTM Ajo είχαν ήδη εξασφαλίσει τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα στην κατάταξη της Moto2 για το 2018, έτσι στη Valencia είχαν μόνο τις ατομικές τους επιδόσεις να σκεφτούν. Για τον Oliveira ήταν το τελευταίο Grand Prix στη Moto2 πριν μεταπηδήσει στο MotoGP και ο Πορτογάλος οδήγησε ώριμα και αποφασιστικά για να σημειώσει τον τρίτο του φετινό θρίαμβο. Ο Miguel πίεσε τον Alex Marquez και με ευγνωμοσύνη κληρονόμησε την πρωτιά όταν ο Ισπανός έπεσε στην τελευταία στροφή. Ο Binder ήταν ένας από τους πολλούς που έπεσαν, ωστόσο η ΚΤΜ απόλαυσε το 1-2 με τον Iker Lecuona να ανεβαίνει για πρώτη του φορά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η Red Bull KTM Ajo επίσης κατέκτησε τον τίτλο Ομάδων.

Miguel Oliveira: «Ο Alex έκανε ένα λάθος κι εγώ μπόρεσα να οδηγήσω χαλαρά ως τον τελευταίο γύρο. Ήταν οπωσδήποτε δύσκολο να κρατήσω τη συγκέντρωσή μου. Προσπαθούσα να ελέγξω τον ρυθμό και το πλεονέκτημα. Είμαι χαρούμενος που ολοκληρώσαμε τη σεζόν με ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Είναι αναμφίβολα ένα ωραίο αντίο στην κατηγορία και τα παιδιά στην ομάδα αξίζουν αυτόν τον τίτλο γιατί δούλευαν ασταμάτητα σε κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο, στα τεστ και στο εργοστάσιο. Είμαι ευτυχής για τις τελευταίες τρεις σεζόν και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Μεταπηδώντας στα MotoGP με την ΚΤΜ αισθάνομαι έτοιμος, χρειάζομαι μόνο χρόνο και θα δούμε τι θα γίνει.»

257572 Can Oncu KTM RC250 Valencia Moto3 2018

Ως συνήθως, η Moto3 άνοιξε το πρόγραμμα της Κυριακής με τον πρώτο βρεγμένο αγώνα της ημέρας. Σε μια διαδικασία 23 γύρων με πολλή φθορά και μόλις 20 αναβάτες να φτάνουν στον τερματισμό, ο rookie Can Oncu έγραψε ιστορία οδηγώντας το KTM RS250 GP του ως την καρό σημαία με την πρώτη του προσπάθεια. Ο Oncu οδήγησε με συνέπεια και εξυπνάδα στη βροχή για να γίνει ο νεότερος αναβάτης που κερδίζει αγώνα, ο πρώτος από την Τουρκία και ο πρώτος που κερδίζει στον πρώτο του αγώνα GP εδώ και 27 χρόνια. Στο βάθρο τον συνόδευσε ο John McPhee, που οδήγησε την ΚΤΜ του ως την τρίτη θέση.

Can Oncu: «Δεν έπαιρνα και πολλά ρίσκα, οδηγούσα φυσιολογικά. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να μπορείς να γράψεις μια νέα ιστορία ως ο νεότερος αναβάτης που κερδίζει και το να βρίσκομαι στο βάθρο σημαίνει πως είμαι διπλά ευτυχισμένος. Στους Rookies έμαθα πώς να παλεύω και να καβαλώ το ΚΤΜ, καθώς και πώς να χειρίζομαι τους αγώνες κα να μην πέφτω. Το να είμαι εδώ είναι ένα όνειρο και υπάρχουν κάποιοι απίστευτοι αναβάτες, απίστευτα γρήγοροι. Είμαι έτοιμος να δω πώς θα είμαστε του χρόνου.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 16:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon