.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 13:24

Οι καλύτεροι «νούμερο 2» πιλότοι του MotoGP

Με αφορμή τα άκρως κολακευτικά λόγια (βλ. εδώ) του Paolo Ciabatti για τον Jack Miller, ας θυμηθούμε τους 5 «καλύτερους ομόσταυλους» του MotoGP!

Ο Jack Miller κέρδισε το σεβασμό και την εύνοια των ανθρώπων της Ducati, καθώς αποδεικνύεται ότι είναι ένα «νούμερο 2» που κάθε κατασκευαστής θα ήθελε.

Ο Αυστραλός έκανε ό,τι μπορούσε για να καθυστερήσει τους αντιπάλους του Pecco Bagnaia – που μάχεται για τον τίτλο φέτος – στον προηγούμενο αγώνα στο Misano.

Με τη στάση του αυτή κέρδισε πολλούς πόντους στο γκαράζ της ομάδας. Δεν είναι ο μόνος «νούμερο 2» όμως που έχει βοηθήσει με τον τρόπο του, βάζοντας στην άκρη τον εγωισμό του.

Επιλέξαμε άλλους 5 από τη σύγχρονη εποχή του MotoGP.

MotoGP-kalyteroi-omostavloi-frr2.jpg

DANI PEDROSA

 Νομίζω ότι ο καθένας θα συμφωνήσει πως ο Dani Pedrosa είναι με διαφορά ο καλύτερος ομόσταυλος που θα ήθελε να έχει ο οποιοσδήποτε πιλότος στη μεγάλη κατηγορία.

Στο πλάι του Marc Marquez από το 2013 ως το 2018, ο Pedrosa έπαιξε το ρόλο του καλύτερου «νούμερο 2» στην εντέλεια!

Δυνατός, γρήγορος οδηγός, κέρδιζε βαθμούς και έκοβε αντίστοιχα από αντιπάλους του, μην διεκδικώντας τίποτα και πάντα έτοιμος να βοηθήσει τον Marquez.

Αδικημένος κιόλας, αν και ο ίδιος πλέον μόνο άσχημα δεν θα πρέπει να νοιώθει για το γεγονός ότι η Honda τον παρέβλεψε μετά την απόφασή του να σταματήσει.

Η KTM τον άρπαξε χωρίς δεύτερη σκέψη και από τότε στην Repsol Honda το έχουν μετανοιώσει πικρά.

Πάντως αξίζει να θυμηθούμε και το μοναδικό του μελανό σημείο ως «καλού ομόσταυλου», το 2006, όταν έριξε τον αείμηνστο Nicky Hayden στο Estoril και όλα έδειχναν ότι θα του στερούσε τον τίτλο.

Ένα από τα σπάνια λάθη όμως του Valentino Rossi στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, έγειρε και πάλι την πλάστιγγα υπέρ του αδικοχαμένου Αμερικανού.

MotoGP-kalyteroi-omostavloi-frr3.jpg

NICKY HAYDEN x2

Σε μια άτυπη λίστα με τους πέντε κορυφαίους ομόσταυλους, ο αείμηνστος Nicky Hayden θα έπαιρνε τη δεύτερη και την τρίτη θέση!

Την πρώτη χρονιά που ήρθε στο MotoGP, από το Αμερικανικό πρωτάθλημα, ο Hayden βρήκε τον Valentino Rossi στο γκαράζ της Honda.

Για τον Vale ο Αμερικανός αποδείχτηκε ιδανικός ομόσταυλος τόσο εντός, όσο και εκτός της πίστας, αναλαμβάνοντας και μεγάλο βάρος από τις marketing υποχρεώσεις της ομάδας.

Έτσι ο Rossi είχε περισσότερο χρόνο να δουλέψει στη μοτοσυκλέτα του, αλλά και ο Hayden άρχισε να παίρνει νίκες όταν έφυγε ο Valentino, αποδεικνύοντας ότι σωστά η Honda τον εμπιστεύτηκε.

Πέρα από την Honda, με την οποία κατέκτησε τον τίτλο, δεν θα ξεχάσουμε τον Nicky Hayden και με τα χρώματα της Ducati.

Κι εκεί έπαιξε ακόμα καλύτερα το ρόλο του ιδανικού ομόσταυλου.

Ο Αμερικανός ανέλαβε χωρίς δεύτερη κουβέντα το ρόλο του «νούμερο 2» και όχι μόνο, αφού αδιαμαρτύρητα επωμιζόταν και δουλειά οδηγού εξέλιξης στην ομάδα!

Έτσι ο Casey Stoner ή ο Valentino Rossi αργότερα, επικεντρωνόντουσαν περισσότερο στους αγώνες, με τον Αυστραλό να φέρνει τις νίκες στην ομάδα.

Κι η δουλειά που έκανε ο Nicky Hayden δεν του πιστώθηκε όσο του πρέπει, αφού μετά ήρθε ο Andrea Dovizioso και (μαζί με τον Dall’Igna) ανέβασαν την Ducati ένα σκαλοπάτι.

MotoGP-kalyteroi-omostavloi-frr4.jpg

ALEX RINS

 Γράφοντας για εξέλιξη, υπάρχει και ένας άλλος πιλότος που κάνει θαυμάσια δουλειά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς όμως να έχει την αναγνώριση που θα του έπρεπε.

Ο λόγος για τον Alex Rins. Μπορεί ο Joan Mir να χάρισε πέρυσι τον τίτλο στην Suzuki, όμως σε μεγάλο βαθμό η GSX-RR μεταμορφώθηκε σε πρωταθλήτρια μοτοσυκλέτα στα χέρια του Rins.

Στην ομάδα πήγε το 2017 και άρχισε τη δουλειά αμέσως. Μετά τη λάθος κατεύθυνση με τον κινητήρα, ήταν αυτός που άρχισε να διορθώνει τα κακώς κείμενα.

Η αναγνώριση από τους ανθρώπους της Suzuki ήρθε όταν κράτησαν αυτόν αντί του Andrea Iannone. Εν μέρει τους έχει δικαιώσει, ωστόσο η αχίλειος πτέρνα του είναι τα πολλά του λάθη.

MotoGP-kalyteroi-omostavloi-frr5.jpg

VALENTINO ROSSI

Είναι αρκετά περίεργο το να βλέπει κανείς τον Valentino Rossi στους καλύτερους «νούμερο 2» του MotoGP, όμως αυτόν ακριβώς το ρόλο έπαιξε για τον Jorge Lorenzo, όταν επέστρεψε στην Yamaha μετά από τα 2 «στείρα» χρόνια στην Ducati.

Επιπρόσθετα, το να έχεις έναν πιλότο του βεληνεκούς του Valentino Rossi στην άλλη μεριά του γκαράζ, έδωσε σίγουρα παραπάνω ώθηση στον Ισπανό να βελτιωθεί και να γίνει καλύτερος.

Φυσικά ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο συνεχίστηκε. Άλλωστε, παρά το ότι οι μνήμες του τείχους που είχε μπει ανάμεσα στους δυο μέσα στο γκαράζ της Yamaha εξασθενούσαν, δεν είχαν ξεχαστεί παντελώς.

Και η κόντρα τους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της όταν ο Ιταλός κατηγόρησε τον Lorenzo ότι βοηθούσε τον συμπατριώτη του, Marc Marquez, στην κατάκτηση του τίτλου το 2015.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 13:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon