.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 11:12

Θάνατος Vinales – Η παραίτηση που πέρασε στα ψιλά και τα «πυρά» προς Dorna και Marc Marquez!

Μετά το θάνατο του Dean Berta Vinales, είχαμε μια παραίτηση ενός πολύπειρου πιλότου από τα WorldSBK. Με την απόφασή του αυτή θέλησε να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα, εμπλέκοντας παράλληλα εμμέσως και τον Marc Marquez στα τραγικά περιστατικά απώλειας νεαρών οδηγών.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε, δυστυχώς, μια ακόμα τραγική απώλεια στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο μόλις 15 ετών Dean Berta Vinales, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα της SSP300 στο πρωτάθλημα των WorldSBK που βρισκόταν στην πίστα της Jerez.

Ένας από τους πιλότους της κατηγορίας Supersport των WorldSBK, ο Michel Fabrizio, θέλησε να περάσει το δικό του μήνυμα.

Ο Ιταλός έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στο MotoGP (το 2004), ενώ φέτος επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και στην κατηγορία SSP, μετά από έξι χρόνια απουσίας του.

Την αμέσως επόμενη ημέρα από τον θάνατο του Dean Berta Vinales, ο έμπειρος Ιταλός αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του.

Ήταν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, διαμαρτυρόμενος για τα επίπεδα ασφαλείας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στους αγώνες μοτοσυκλέτας.

Thanatos-Vinales-Dorna-Marquez-ght2.jpg

Ο Fabrizio κατηγόρησε και τον Marc Marquez, επιρρίπτοντάς του ευθύνες εν μέρει για το τραγικό 2021 και τους θανάτους νεαρών οδηγών.

«Πριν από χρόνια ο Valentino Rossi είχε ασκήσει κριτική στον Marc Marquez για “λανθασμένες” μανούβρες, όταν ο τελευταίος ξεκινούσε την καριέρα του στη μεγάλη κατηγορία».

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε μαζί του. Ο Marc έχει γίνει το σημείο αναφοράς και όλα τα μικρά παιδιά θέλουν να μιμηθούν τα κατορθώματά του και προσπερνούν στο όριο και παραπάνω, πλαγιάζοντας πάνω στους αντιπάλους τους και ρισκάροντας τα πάντα».

Πολλοί στάθηκαν σ’ αυτή την κριτική προς το πρόσωπο του 8 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή. Μάλιστα ρώτησαν τον Marquez στη συνέντευξη τύπου ενόψει του αγώνα στο Τέξας.

Ο Marc δεν θέλησε να δώσει συνέχεια και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Fabrizio ως «χάσιμο χρόνου».

Το θέμα όμως δεν είναι ο Marquez και το κατά πόσο έχει αντίκτυπο σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε.

Thanatos-Vinales-Dorna-Marquez-ght3.jpg

Το πρόβλημα είναι το κομμάτι της ασφάλειας και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Ο Fabrizio συνέχισε γράφοντας:

«Σήμερα είχαμε το χαμό ενός 15χρονου παιδιού. Τέτοιους αγώνες έχω δει πολλούς και κάθε φορά που τελειώνει ένας τέτοιος, παίρνουμε όλοι βαθιές ανάσες ανακουφισμένοι γιατί όλα πήγαν καλά».

«Δυστυχώς όμως δεν πάνε όλα κατ’ ευχήν και κάποιες στιγμές συμβαίνει το απρόβλεπτο ή καλύτερα αυτό που όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να συμβεί στο άθλημά μας».

«Καθόμουν στο κρεβάτι το ξενοδοχείου το βράδυ επί πέντε ώρες κοιτάζοντας το ταβάνι και σκεπτόμενος τις όμορφες στιγμές που μου έχει χαρίσει αυτό το άθλημα».

«Επιστρέφοντας όμως φέτος, μετά από έξι χρόνια, είδα ότι αυτός ο κόσμος έχει αλλάξει. Είδα αδιαφορία από τη διεθνή ομοσπονδία, που δέχεται να υπάρχουν 42 παιδιά στο Yamaha bLU cRU Cup και άλλα 42 στην SSP300».

Thanatos-Vinales-Dorna-Marquez-ght4.jpg

Εδώ τα πυρά του Ιταλού (στη φωτό) στρέφοντας προς την Dorna κυρίως, που είναι αυτή που – κατά κοινή παραδοχή – έχει αναλάβει τα ηνία και δίνει τις κατευθύνσεις για το χώρο των δύο τροχών. Η FIM απλά ακολουθεί.

«Σταματώ από αυτό το άθλημα για να στείλω το δικό μου μήνυμα διαμαρτυρίας και μακάρι οι κανονισμοί να αλλάξουν για να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Το πρόβλημα είναι στην Moto3, στα Talent Cups και στα εθνικά πρωταθλήματα».

Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του, ο Fabrizio ζητά και την παρέμβαση των πολιτικών κάθε χώρας σε μια προσπάθεια να δεσμευτεί η διοργανώτρια αρχή ότι θα ληφθούν καίρια μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

«Ο πρώτος που έστειλε το δικό του μήνυμα ήταν ο Ayrton Senna, αλλά μόνο μετά το θάνατό του υπήρξαν παρεμβάσεις και πλέον στην F1 υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι. Αντίθετα στο MotoGP γίνεται σφαγή».

Το ευχάριστο είναι ότι ήδη φαίνονται οι πρώτες αντιδράσεις, με τον Antonio Saccone – μέλος της Ιταλικής Γερουσίας – να φέρνει στο προσκήνιο το θάνατο του Dean Berta Vinales και να ζητάει κυβερνητικές παρεμβάσεις  για να γίνουν οι αγώνες μοτοσυκλέτας περισσότερο ασφαλείς.

Το θέμα συζητήθηκε στην Ιταλική Γερουσία, παρουσία της υφυπουργού αθλητισμού της Ιταλίας, Valentina Vezzali, η οποία δεν είναι τυχαία καθώς έχει πάρει 6 Ολυμπιακά μετάλλια στη ξιφασκία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 17:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon