.
Κατηγορία Rally Dakar
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 16:54

Αφιέρωμα Dakar Rally Countdown – Ο 1ος αγώνας του 1979

Πρώτο αίμα για Cyril Neveu & Yamaha XT 500

Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μεγάλου αφιερώματος στον θρυλικό αγώνα Dakar ή καλύτερα στην αρχή αφού πρόκειται για αντίστροφη μέτρηση. Ακολουθούν τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της πρώτης έκδοσης που έλαβε μέρος το μακρινό 1979.

Τα στοιχεία του Dakar Rally 1980 με μια ματιά

Εκκίνηση: 26 Δεκεμβρίου 1978, Paris (France)

Τερματισμός: 14 Ιανουαρίου, Dakar (Lake Rose)

Ημέρα ξεκούρασης: 8 Ιανουαρίου, Gao (Mali)

Μήκος Rally: 10.000 χλμ.

Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 3.168 χλμ.

Χώρες φιλοξενίας: France, Algeria, Mali, Niger, Upper Volta, Senegal

Αριθμός αγωνιζόμενων: 182

Στην εκκίνηση: 80 αυτοκίνητα, 90 μοτοσυκλέτες, 12 φορτηγά

Στον τερματισμό: 74 οχήματα

Top 5 Γενικής Κατάταξης (Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):

  1. Cyril Neveu (Fra) YAMAHA (μοτοσυκλέτα)
  2. Gilles Comte (Fra) YAMAHA (μοτοσυκλέτα)
  3. Philippe Vassard (Fra) HONDA (μοτοσυκλέτα)
  4. Genestier/Terblaut/Lemodant (Fra) ROVER (αυτοκίνητο)
  5. Claude Mareau/Bernard Mareau (Fra) RENAULT (αυτοκίνητο)

Κύριοι Διεκδικητές της νίκης:

Sonauto Yamaha-BP: Gilles Comte, Christian Rayer, Rudy Potisek, Jean-Claude Olivier

Yamaha privée: Cyril Neveu, Hubert Auriol

Honda: Gilles Desheulles, Philippe Vassard, Christian Desnoyers

Guzzi: Bernard Rigoni

Suzuki: Alain Vial, Laurent Gomis, Corinne Koppenhague

BMW: Fenouil

Kawasaki: Daniel Piton

Αυτοκίνητα (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Range Rover: Jacky Privé, René Metge, Christophe Neveu

Toyota: Team Fougerrousse, Harrewynn-Delannoy, Pichot-Vandekerkhove

Renault 4 Sinpar: Claude and Bernard Marreau

Renault 30 TS: Georges Houél, Christian Pouchelon

1979 yamaha sonauto paris dakar

Τα Highlights του αγώνα

Σε αυτό το πρώτο Dakar μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα και φορτηγά δεν ήταν χωρισμένα ανά κατηγορίες αλλά αγωνίζονταν μεταξύ τους για την γενική κατάταξη! Οι δίτροχοι επικράτησαν κατά κράτος καταλαμβάνοντας όλες τις θέσεις του βάθρου!

Αν και έγινε πριν από 40 χρόνια το πρώτο Dakar είχε και live κάλυψη του αγώνα, χάρη στον Γερμανό Max Meynier του RTL που έκανε ζωντανή αναμετάδοση μέσα από το Toyota Land Cruiser του, κάθε ημέρα για μιάμιση ώρα μεταξύ 20:30 22:00

Επτά γυναίκες βρέθηκαν στην γραμμή εκκίνησης του 1ου Dakar και το εκπληκτικό είναι ότι όλες τους αγωνίστηκαν με μοτοσυκλέτα (!): Martine de Cortanze, Pascale Geurie, Martine Rénier, Marido, Christine Martin-Lefort, Marie Ertaud και Corinne Koppenhague. Η νίκη πήγε στην πρώτη που πέρασε την γραμμή του τερματισμού πάνω στο Honda 250 XLS της στην 19η θέση. Ένα πραγματικά εκπληκτικό αποτέλεσμα για την Γαλλίδα η οποία είχε να αντιμετωπίσει όλους τους τύπους οχημάτων και όχι μόνο μοτοσυκλέτες.

Στον αγώνα έλαβαν μέρος και πέντε ειδικά προετοιμασμένα Moto Guzzi από την γαλλική ομάδα SEUDEM. Τα V50 TT όπως ονομάζονταν, δανείζονταν μηχανικά μέρη απο το V50 (κινητήρα και άξονα μετάδοσης) και είχαν τις κατάλληλες τροποποιήσεις για να μπορούν να τρέξουν σε χωμάτινο αγώνα, όπως ενισχύσεις στο πλαίσιό τους, ένα πιρούνι της Marzocchi από μαγνήσιο με διαδρομή 240 χλστ και το ντεπόζιτο του V7 εκείνης της εποχής με χωρητικότητα 30 λίτρα.

Τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα ξεκίνησαν το πρώτο Dakar της ιστορίας με τα V50 TT (Bernard Rigoni, Alain Piatek, Alain Le Grand, Eric Breton και η Martine Renier).Από τα πέντε μόνο ένα κατάφερε να τερματίσει στά χέρια του Rigoni.

Δύο Neveu έλαβαν μέρος σε αυτό το Dakar: O Cyril με μοτοσυκλέτα και ο αδερφός του Christophe με Range Rover, ο οποίος κέρδισε μάλιστα και τις τρεις πρώτες ειδικές αλλά αργότερα χάθηκε σε μία ειδική και έτσι χάθηκαν και οι ελπίδες για διάκριση.

Στην κορυφή του πρώτου Dakar της ιστορίας βρέθηκε ο Cyril Neveu, ο οποίος πήρε μέρος στον αγώνα ως ιδιώτης πάνω σε ένα Yamaha XT 500, όπως άλλωστε και μία ακόμη μεγάλη μορφή του Dakar, ο Hubert Auriol επίσης με Yamaha –τερμάτισε στην 12η θέση. Ο μεγάλος Γάλλος αναβάτης πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισε καμία ειδική και πήρε τα ηνία του αγώνα από τον Patrick Schaal που έτρεχε επίσης με Yamaha, στην 6η ειδική, όταν ο Schaal έπεσε και έσπασε το μικρό του δάκτυλο. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Gilles Comte (Yamaha) που επωφελήθηκε από την εγκατάλειψη του Fenouil με BMW, λόγω μηχανικής βλάβης περίπου 200 χιλιόμετρα πριν από το τέλος του αγώνα. Ωφελημένος από αυτό το αποτέλεσμα βγήκε και ο Philippe Vassard (Honda) που ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Το Dakar χαρακτηρίστηκε ένα άκρως επιτυχημένο event από τον πρώτο κιόλας αγώνα κάτι που φάνηκε και από τις μετέπειτα διοργανώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν εκατομμύρια κόσμου, ενώ οι συμμετοχές διασημοτήτων, όχι απαραίτητα σχετικών με τους δύο και τέσσερις τροχούς, έδωσαν στον θεσμό ακόμη μεγαλύτερο πρεστίζ.

Το Dakar είναι το πνευματικό τέκνο του Thierry Sabine, του Γάλλου αναβάτη που χάθηκε το 1977 στην έρημο της Λιβύης κατά τη διάρκεια του Rally Abidjan-Nice, μαγεύτηκε από τα τοπία που αντίκρισε και αποφάσισε να το κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Όπως και έγινε το 1979 μόλις δύο χρόνια μετά την περιπέτεια που έζησε.

Ο αντίκτυπος του Dakar στην ιστορία των αγώνων Rally Raid είναι αδιαμφισβήτητος, όπως και εκείνος που έχει σε κάθε αγωνιζόμενο που λαμβάνει μέρος σε αυτόν άσχετα αν καταφέρει να τερματίσει, πόσο μάλλον να κερδίσει. Η ουσία του Dakar είναι η εξερεύνηση των ορίων, σωματικών και ψυχικών αλλά και του τόπου και συνοψίζεται εξαιρετικά στο motto του Sabine: «Μια πρόκληση για αυτούς που συνεχίζουν. Ένα όνειρο για εκείνους που μένουν πίσω.»

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 17:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon