.
Κατηγορία Rally Dakar
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 17:21

Αφιέρωμα Dakar Rally Countdown – Ο αγώνας του 1980

Πρωτιά για Cyril Neveu και Yamaha XT 500

Το μεγάλο αφιέρωμα στο Dakar Rally συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τα σημαντικότερα στοιχεία και γεγονότα του 2ου Dakar που πραγματοποιήθηκε το 1980.

Τα στοιχεία του Dakar Rally 1980 με μια ματιά

Εκκίνηση: 1η Ιανουαρίου, Paris (France)

Τερματισμός: 23 Ιανουαρίου, Dakar (Lake Rose)

Ημέρα ξεκούρασης: 10 Ιανουαρίου Gao (Mali)

Μήκος Rally: 10.000 χλμ.

Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 4.059 χλμ.

Χώρες φιλοξενίας: France, Algeria, Mali, Mauritania, Niger, Upper Volta, Senegal

Αριθμός αγωνιζόμενων: 216

Στην εκκίνηση: 116 αυτοκίνητα, 90 μοτοσυκλέτες, 10 φορτηγά

Στον τερματισμό: 81 οχήματα (49 αυτοκίνητα, 25 μοτοσυκλέτες, 7 φορτηγά)

Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):

-Μοτοσυκλέτες: Cyril Neveu (Fra) YAMAHA

-Αυτοκίνητα: Kotulinsky/Luffelman (Ger) VOLKSWAGEN

-Φορτηγά: Ataquat/Boukrif/Kaoula (Fra) SONACOME

Κύριοι Διεκδικητές της νίκης:

Yamaha XT 500: Cyril Neveu, Christian Rayer, Gilles Comte, Michel Merel, Jean-Noël Pineau

BMW 800: Hubert Auriol, Fenouil

KTM 240: Gilles Desheulles, Philippe Vassard

Honda 500 XLS: Bernard Rigoni

Αυτοκίνητα (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Buggy: Yves Sunhill et Hervé Cotel

Renault 4 Sinpar: Marreau-Marreau

Range Rover: Neveu-Bourgoin

Lada Niva: Briavoine-Clerisse

Volkswagen Iltis: Ragnotti-Vanis

Renault 12 Gordini: Kerc-Ydrau

Φορτηγά: (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Leyland Marathon: René Metge

Mercedes Benz: Georges Groine

cyril neuveu yamaha xt 500 1980 dakar 3

Τα Highlights του αγώνα

Με τις μοτοσυκλέτες των Yamaha, Honda, BMW και KTM να έχουν την μερίδα του Λέοντος όσον αφορά στις συμμετοχές (ειδικά η Ymaaha), εντύπωση προκάλεσε εκείνη του Xavier Baldet πάνω σε μια Ducati! Η μοτοσυκλέτα του βασίστηκε πάνω σε μια Pantah, είχε ωστόσο δικό της εντυπωσιακό πλαίσιο χωροδικτύωμα, απέδιδε πάνω από 50 ίππους και το βάρος της ήταν κοντά στα 150 κιλά. Το πλαίσιο ιδιοκατασκευή ήταν τελικά και ο λόγος που εγκατέλειψε την προσπάθειά του ο Baldet σε εκείνο το Dakar αφού… κόπηκε.

Η επιτυχία αλλά και το ενδιαφέρον από το κοινό που γνώρισε το 1ο Dakar ώθησε πολλές διασημότητες να λάβουν μέρος στο δεύτερο αλλά και πολλούς κατασκευαστές με επίσημες συμμετοχές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν φυσικά και οι Yamaha, BMW, Lada και Volkswagen.

Σε αυτό το δεύτερο Dakar καθιερώθηκε και η κατάταξη για τα φορτηγά, ενώ οι ημέρες ξεκούρασης ήταν δύο αντί της μίας που καθιερώθηκε στη συνέχεια.

Τέσσερις ήταν οι αναβάτριες που έλαβαν μέρος στο 2ο Dakar της ιστορίας: οι Martine de Cortanze και Marie Ertaud με Yamaha XT 500, η Nicole Maitrot και η Christine Martin-Lefort, οι δύο τελευταίες με Honda 250 XLS.

Στα του αγώνα ο Cyril Neveu που έλαβε μέρος ως ιδιώτης, όπως και στο πρώτο Dakar, κατάφερε να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, για την δεύτερη σερί νίκη του στον θρυλικό αγώνα, ήτοι 100% ποσοστό επιτυχίας! Ο μεγάλος γάλλος αναβάτης είχε ως μεγαλύτερη απειλή τον Hubert Auriol της BMW,αυτό όμως μέχρι περίπου τα μισά του αγώνα. Κάπου εκεί ο Auriol, βρισκόμενος στην κορυφή της κατάταξης, αντιμετώπισε σοβαρά μηχανικά προβλήματα. Σα να μην έφτανε αυτό ο Auriol αποκλείστηκε από τον αγώνα, καθώς μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, οι κριτές ανακάλυψαν ότι κάλυψε μέρος της ειδικής ως επιβαίνοντας σε τοπικό όχημα, στην προσπάθειά του να βρει βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το κιβώτιό του! Από εκεί και πέρα τα πράγματα έγιναν λίγο πιο εύκολα για τον Γάλλο που είχε να αντιμετωπίσει κυρίως ένα στόλο επίσης από Yamaha, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να τον πτοήσει. Η Yamaha κατέκτησε τις τέσσερις πρώτες θέσεις με τους Merel και Pineau να ακολουθούν τον Neuveu στο βάθρο στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα με τον Lloret στην 4η θέση και τον Fenouil της BMW να κλείνει την πεντάδα. Ως δεύτερος Ευρωπαίος κατασκευαστής η KTM κατέλαβε την 6η θέση με τον Vassard.

Στα αυτοκίνητα οι Kotulinsky-Luffelman κατέκτησαν τη νίκη με Volkswagen. Το πλήρωμα των Ataquat-Boukrif-Kaoula έγραψε το δικό του κεφάλαιο στο Dakar αφού κατέκτησαν την πρώτη νίκη της ιστορίας στην κατηγορία των φορτηγών για λογαριασμό της Sonacome.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 16:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon