.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 11:53

Τεχνική ανάλυση - Triumph Daytona 660

Street Sport

Η Triumph τρίτωσε τη γκάμα των τρικύλινδρων 660 και εξετάζουμε πώς προσέγγισαν οι Άγγλοι τη μετάβαση από την Trident στη Daytona.

Λίγες μέρες πριν την παγκόσμια αποκάλυψη της νέας Daytona 660 η Triumph διοργάνωσε μια διαδικτυακή παρουσίαση αποκλειστικά για τον Τύπο, πριν καν πάρουμε στα χέρια μας το σύνηθες δημοσιογραφικό υλικό (κείμενα και φωτογραφίες).

Εκεί είδαμε για πρώτη φορά τη νέα μοτοσυκλέτα σε μερικές εικόνες και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με στελέχη της Triumph που μας προσέφεραν μια πρώτη προσέγγιση στο πώς εξελίχθηκε η Daytona 660 και ποιοι είναι οι στόχοι της.

Η Triumph έχει επενδύσει στη νέα γκάμα των τρικύλινδρων 660 την τελευταία τριετία και δηλώνει δικαιωμένη από αυτήν, καθώς μας λέει πως αθροιστικά έχει πουλήσει πάνω από 40,000 Trident και Tiger Sport 660 στο διάστημα αυτό, προσελκύοντας νεότερο πελατολόγιο καθώς και μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών.

daytona660 range

Το τρίτο μοντέλο που θα ενταχθεί σε αυτήν την οικογένεια θέλει να επεκτείνει αυτήν την επιτυχία στην κατηγορία που η Triumph περιγράφει ως street sport. Εδώ οι Άγγλοι έγιναν πολύ συγκεκριμένοι, αναφέροντας τέσσερεις μοτοσυκλέτες που βλέπουν ως άμεσα ανταγωνιστικές προς τη δική τους: Honda CBR650R, Kawasaki Ninja 650, Suzuki GSX-8R και Yamaha R7.

Αυτό αποκαλύπτει αυτομάτως τη στόχευση της Daytona 660: μοτοσυκλέτα δρόμου που μπορεί να μπει και στην πίστα, όχι μοτοσυκλέτα πίστας που μπορεί να βγει και στον δρόμο. Σπορ μοντέλα όπως τα Honda CBR600RR και Yamaha R6 συνιστούν μιαν άλλη κατηγορία από τη νέα Triumph, η οποία μας περιγράφηκε αυτολεξεί ως "ανάμεσα σε R7 και Ninja 650, πιο κοντά σε φιλοσοφία με CBR650RR".

Όσο για τον πηγαίο κώδικα της Daytona 660, θα χρησιμοποιήσω ξανά τις ακριβείς εκφράσεις της Triumph: "Στυλ, διασκέδαση και καθημερινή χρηστικότητα. Σπορ χαρακτήρας με εύχρηστη απόδοση στον δρόμο σε εφικτή τιμή."

daytona660 power

Για να χτίσει τη νέα της μοτοσυκλέτα η Triumph βασίστηκε εύλογα στην Trident 660, αλλάζοντας ωστόσο πολλά περισσότερα από κοστούμια και τιμόνι. Απεναντίας, η δουλειά που έγινε φτάνει ως την ολική μεταμόρφωση του κινητήρα που κάνει ένα άλμα από τους 80 ονομαστικούς ίππους της Trident στους 94 και μάλιστα 1,000 στροφές ψηλότερα, στις 11,250.

Ανάλογα η ροπή έχει ενισχυθεί ελαφρώς, από 6.5 σε 7 kgm, μα εδώ η μεγάλη διαφορά έγκειται στο πού έρχεται η κορύφωση, και η απόσταση είναι μεγάλη: οι 8,250 rpm όπου σημειώνεται η μέγιστη ροπή της Daytona βρίσκεται ακριβώς 2,000 στροφές ψηλότερα από τον ανάλογο σημείο της Trident. Μας λέει όμως επίσης πως περισσότερο από το 80% της ροπής είναι διαθέσιμο σε όλο το εύρος από τις 3,125 ως τις 11,750 rpm!

daytona660 torque

Οι επεμβάσεις που έγιναν στον τρικύλινδρο 660 είναι πολλές και περιλαμβάνουν:

  • Τρία σώματα ψεκασμού (Trident: ένα) με μεγαλύτερη διάμετρο 44 mm (Trident: 38)
  • Νέα εξάτμιση (λαιμοί και τελικό)
  • Νέος στρόφαλος
  • Νέοι εκκεντροφόροι με μεγαλύτερο βύθισμα και διάρκεια
  • Νέα κεφαλή
  • Νέα πιστόνια και κομβία
  • Αυξημένος λόγος συμπίεσης 12.05:1 (11.1:1 στην Trident)
  • Ανώτατο όριο περιστροφής κινητήρα (κόκκινα) στις 12,650 rpm (2,000 ψηλότερα από Trident)
  • Μεγαλύτερες βαλβίδες εξαγωγής
  • Νέο φιλτροκούτι
  • Νέο γρανάζωμα στο κιβώτιο με μακρύτερες τις πρώτες 3 σχέσεις, ίδια 4η και κοντύτερες 5η-6η
  • Κοντύτερη τελική μετάδοση

Daytona 660 MY24 Carnival Red LHS

Αυτές οι αλλαγές στον κινητήρα δείχνουν να κοιτούν και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθώς η σπορ χρήση προφανώς και θέλει περισσότερο στροφάρισμα ψηλά, κάτι που εξυπηρετείται στη νέα μορφή του τρικύλινδρου αυτού. Από την άλλη όμως το άπλωμα της ροπής από χαμηλά δείχνει τη σαφή διάθεση να ταϊστεί η πρακτική πλευρά της Daytona 660, η ικανότητά της να κινείται σβέλτα στην πόλη βρίσκοντας επιτάχυνση άμεσα από χαμηλά.

Γίνεται να έχουμε και μυώδη, ροπάτο κινητήρα και διάρκεια ψηλά; Κατά την Triumph αυτό ακριβώς έχει επιτευχθεί στη Daytona 660 και δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αμφισβητήσουμε. Άλλωστε αργά ή γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία για τα δικά μας οδηγικά συμπεράσματα όταν με το καλό την υποδεχτούμε στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται από τον Απρίλιο 2024.

daytona660 frontback

Η έτερη πτυχή της μοτοσυκλέτας που έχει πολλές αλλαγές ως προς την αφετηρία της Trident είναι προφανώς η γεωμετρία. Και εδώ η Triumph δεν έκανε τσιγκουνιές, δεν έκοψε δρόμο και φρόντισε να φτιάξει το θεμέλιό της όπως πρέπει.

Το πλαίσιο της Daytona 660 βασίζεται μεν σε αυτό της Trident, μα δεν είναι ίδιο. Στην ουσία οι άνθρωποι της Triumph εξήγησαν πως το μόνο κομμάτι του πλαισίου που είναι το ίδιο με τη γυμνή μοτοσυκλέτα είναι το ψαλίδι.

Οι επεμβάσεις στο πλαίσιο περιλαμβάνουν ενισχύσεις σε κάποια σημεία, αλλά και διαφορετική γεωμετρία στο μπροστινό μέρος.

 

Μεταξόνιο (mm)

Γωνία Κάστερ (μοίρες)

Ίχνος (mm)

Ύψος σέλας (mm)

Υγρό Βάρος (kg)

Daytona 660

1425.6

23.8

82.3

810

201

Trident 660

1401

24.6

107.3

805

189

Οι βασικοί αριθμοί μας δείχνουν μια Daytona που είναι πιο μακριά σε μεταξόνιο, με πιο επιθετική γεωμετρία στο μπροστινό και ανεπαίσθητα ψηλότερη σέλα.

Αυτή η τελευταία ωστόσο συνοδεύεται από πιο αισθητές διαφοροποιήσεις στις άλλες δύο ακμές του τριγώνου εργονομίας του αναβάτη, καθώς τα μαρσπιέ έχουν μεταφερθεί πιο πίσω και ψηλότερα, ενώ τα κλιπόν προφανώς είναι πιο χαμηλά από το τιμόνι της Trident και έρχονται πιο κοντά στον αναβάτη.

DAYTONA MY24 1369 JP

Η νέα θέση οδήγησης είναι αναμενόμενα πιο σκυφτή ακολουθώντας τη σπορ λογική, με την Triumph να δηλώνει πως παραμένει φιλική και ξεκούραστη για πολύωρη οδήγηση, περιγράφοντας ουσιαστικά περισσότερο μια sport touring θέση παρά μια supersport.

Στις αναρτήσεις η Triumph επιλέγει ένα πακέτο που μοιάζει πολύ με αυτό της Trident, με ανεστραμμένο πιρούνι Showa SFF-BP (Separate Function Forks - Big Piston) 41 mm με διαδρομή 110 mm και monoshock αμορτισέρ Showa με 130 mm διαδρομή.

Η μόνη διαθέσιμη ρύθμιση είναι η προφόρτιση πίσω και εδώ οι άνθρωποι της Triumph έσπευσαν να εξηγήσουν πως πρόκειται για μια επιλογή κόστους, καθώς θεωρούν πως για τα δεδομένα της κατηγορίας το πακέτο τους είναι επαρκέστατο.

DAYTONA MY24 09000 GE

Στα φρένα ωστόσο έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη αναβάθμιση, καθώς οι διπίστονες δαγκάνες (Trident) δίνουν τη θέση τους σε ακτινικές τετραπίστονες (Daytona), στους ίδιους δίσκους 310 mm.

Το δυναμικό πακέτο της νέας Daytona 660 ολοκληρώνεται με δικάναλο ABS της Continental και λάστιχα Michelin Power 6.

Στα ηλεκτρονικά θα συναντήσουμε μια συνήθη τριπλέτα riding modes - Sport, Road, Rain - που καθορίζουν την απόκριση στο γκάζι και την επεμβατικότητα του traction control, το οποίο μπορεί και να απενεργοποιηθεί πλήρως.

Στον αντίποδα, δε γίνεται καμιά αναφορά για το ενδεχόμενο να μπορεί να απενεργοποιηθεί και το ABS, κάτι που φαίνεται πως δε γίνεται.

DAYTONA MY24 09005 GE

Διαθέτει ακόμη στο στάνταρ πακέτο το σύστημα Emergency Deceleration Warning (που εξαπλώνεται ταχέως σε όλη τη μοτοσυκλετιστική βιομηχανία), υπό το οποίο τα φλας αναβοσβήνουν γρήγορα σε κάθε δυνατό φρενάρισμα ώστε να προειδοποιούνται έγκαιρα οι τριγύρω οδηγοί.

Ο έξτρα εξοπλισμός που θα συνοδεύει προαιρετικά τη νέα Daytona 660 περιλαμβάνει Triumph Shift Assist (quick shifter), χαμηλότερη σέλα (785 mm), θερμαινόμενα γκριπ, παροχή USB κάτω από τη σέλα, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, tank bag και tail bag, αντικλεπτικά, καθώς και μια μεγάλη συλλογή με billet αλουμινένια εξαρτήματα για πιο "racing" εμφάνιση.

Επιπλέον όμως κατά τη διαδικτυακή παρουσίαση μάθαμε πως ετοιμάζεται και ένα αγωνιστικό κιτ που θα έρθει αργότερα και εκ της περιγραφής φαίνεται πως θα μεταμορφώνει τη μοτοσυκλέτα.

Αυτό θα περιλαμβάνει έναν σκασμό εξαρτήματα: φέρινγκ, υποπλαίσιο, μαρσπιέ, σέλα, κλιπόν, αναρτήσεις, ηλεκτρονικά, εξάτμιση και ενδεχομένως κι άλλα κομμάτια με στόχο να τονώσει την πισταδόρικη πλευρά της Daytona.

Daytona 660 MY24 Carnival Red TOP

Συνοψίζοντας, αυτό που μένει ως επίγευση από τη θεωρητική μελέτη της Daytona 660 είναι πως η Triumph ενστερνίζεται τη νέα πορεία που έχουν πάρει οι μεσαίου κυβισμού σπορ μοτοσυκλέτες. H κατηγορία των Supersport έχει μετεξελιχθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό από τα τετρακύλινδρα 600άρια των περασμένων δεκαετιών, φέτος κυριαρχήθηκε από τη Ducati Panigale V2 των 950 cc, ενώ η Triumph τρέχει εκεί με Street Triple RS 765.

Είναι προφανές πως οι Άγγλοι βλέπουν και αυτοί περισσότερο μέλλον στις "street sport" μοτοσυκλέτες, αυτές που δεν κοστίζουν μια περιουσία, βολεύουν για πρακτική μετακίνηση και ταξιδάκια, ενώ φορούν αγωνιστικό εξοπλισμό μόνο αν ο ιδιοκτήτης τους το θελήσει.

Με τη Daytona 660 η Triumph θέλει να ρίξει στη μάχη της αγοράς ένα ακόμη μοντέλο που να υπηρετεί τις πηγαίες αξίες της συγκεκριμένης οικογένειας, δηλαδή τη διεύρυνση του πελατολογίου προς το οικονομικότερο και νεανικότερο άκρο με μια μοτοσυκλέτα που να διακρίνεται πρωτίστως στα χρηστικά της καθήκοντα με σπορ αποχρώσεις.

daytona660 acessories

Η τιμολόγησή της προφανώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της στην αγορά και εδώ προς το παρόν δεν έχουμε δεδομένα για την ελληνική τιμή. Η Triumph ωστόσο αποκάλυψε την τιμή στην Αγγλία, η οποία στις 8,595 λίρες ζητά ακριβώς 700 λίρες επιπλέον του Trident - ποσά που μεταφράζονται αντιστοίχως σε περίπου €10,000 και €815 (με βάση την ισοτιμία της 12/1/2024).

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα η Trident 660 είναι φθηνότερη απ' ότι στην Αγγλία, όπου οι 7,895 λίρες αναλογούν σε περίπου €9,200, την ώρα που στη χώρα μας πωλείται προς €8,690.

Φαίνεται λοιπόν πως και Daytona 660 μπορεί να έρθει σε μια τετραψήφια τιμή, κάτω από το ψυχολογικό όριο των €10,000. Ας το ελπίσουμε.

DAYTONA MY24 09020 GE

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Triumph Daytona 660
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 12 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 660
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 74.04 x 51.10
Συμπίεση 12.05:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός, ride-by-wire
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, με υποβοήθηση
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό, ατσάλινο ψαλίδι
Κάστερ (°)  23.8
Ίχνος (mm) 82.3
Μεταξόνιο (mm) 1,425.6
Ύψος σέλας (mm) 810
Μήκος (mm) 2,083.8
Πλάτος (mm) 736
Ύψος (mm) 1,145.2 (χωρίς καθρέπτες)
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   201 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa SFF-BP 41 mm / διαδρομή 110 mm
Πίσω  Aμορτισέρ Showa monoshock RSU / διαδρομή 130 mm / ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά Michelin Power 6 (tubeless)
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 310 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Continental ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, Continental ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  94 / 11,250
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 7 / 8,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 12:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon