.
Κατηγορία TEXNIKA
Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2011 12:12

Husqvarna - Off Road ABS!

 

Τώρα και στο enduro!

 

 




Είναι αμφίβολο αν υπάρχει άλλη κατασκευάστρια εταιρεία η οποία να μετράει πάνω από ένα αιώνα παράδοσης στην κατασκευή μοτοσυκλετών και την ενεργό αγωνιστική δράση, όπως η Husqvarna. Από το 1903 που κατασκευάστηκε η πρώτη της μοτοσυκλέτα, μέχρι το 1916 που κατάφερε την πρώτη της νίκη στον περιβόητο αγώνα του Novemberkasan και μέχρι σήμερα, που μετρά 82 παγκόσμιους τίτλους (οι τέσσερεις εξ΄ αυτών το 2011), η Husqvarna αποδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο και την αφοσίωσή της στην εκτός δρόμου οδήγηση. Η επίσημη παρουσίαση στα media, πριν λίγες ημέρες του νέου Husqvarna Nuda 900/900R, είναι η έκδηλη απόδειξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει, αλλά και του δυναμικού comeback που έχει κάνει από το 2007, οπότε και εντάχθηκε στην μεγάλη οικογένεια της BMW Motorrad.  

 

Κατά μέτωπο επίθεση


Από αυτή τη συνεργασία, δεν προέκυψε μόνο μια ακόμη πιο στερεή βάση για τη Husqvarna, αλλά και η μετάγγιση πολύτιμης τεχνογνωσίας γύρω από τα ηλεκτρονικά συστήματα των μοτοσυκλετών, ένας τομέας στον οποίο η BMW Motorrad μπορεί να καυχιέται ότι κατέχει την πρωτοκαθεδρία. 23 χρόνια πριν, η γερμανική εταιρεία ήταν εκείνη που εισήγαγε στις μοτοσυκλέτες και συγκεκριμένα στη σειρά Κ, το ABS (anti-locking system), μια κίνηση ορόσημο στην οδηγική ασφάλεια.  Με την εισαγωγή του ABS II, το 1993 και αργότερα, το 2000 με το Integral ABS, η BMW άλλαξε τελείως τα δεδομένα σε αυτό που λέμε «ασφάλεια του αναβάτη».

Κάνοντας χρήση της μεγάλης εμπειρίας που κατέχει η μαμά BMW στις νέες τεχνολογίες, έπειτα ειδικά από το Race ABS της superbike  ΒΜW S1000RR και με κατά μέτωπο επίθεση στη φράση «το ABS δεν έχει off road εφαρμογή», η Husqvarna παρουσίασε ένα πακέτο ABS ειδικά σχεδιασμένο για τέτοια χρήση, Με μότο «τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι η νέα ιπποδύναμη», η enduro της Husqvarna, TE 449 είναι η πρώτη στην οποία έγινε εφαρμογή της τεχνολογίας ABS και αποδεικνύει ότι όχι μόνο αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην off road οδήγηση, αλλά ακόμη και σε συνθήκες αγώνα.

Τι είναι το ABS της Husqvarna


Τι ακριβώς όμως είναι το ABS της Husqvarna; Κατ’ αρχάς έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά τα οποία εξελίχθηκαν από κοινού με τη BMW: Πρώτον, το διπλό κανάλι, το οποίο αποτελείται από δύο αισθητήρες, έναν σε κάθε τροχό και τους αντίστοιχους δέκτες στους τροχούς, οι οποίοι ανιχνεύουν την ταχύτητα τους, ένα σύστημα πίεσης του ABS, ένα υδραυλικό σύστημα και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου. Το ABS της Husqvarna αναλύει το κλείδωμα των δύο τροχών ξεχωριστά και διαχέει τη δύναμη του φρεναρίσματος ανάλογα, επιτρέποντας στον πίσω τροχό να κλειδώνει σε συνθήκες έντονου φρεναρίσματος (ομοίως όπως συμβαίνει στο ABS της BMW S1000RR, στην επιλογή “slick”). Αυτό το δικάναλο σύστημα είναι το «κλειδί» της εφαρμογής του ABS σε συνθήκες off road. Λόγω των ειδικών απαιτήσεων της off road αγωνιστικής οδήγησης, η ρύθμιση του ABS γίνεται μόνο στον μπροστινό τροχό, αφήνοντας τον πίσω τροχό ελεύθερο ή με ενεργοποιημένο το σύστημα, ανάλογα με το σετάρισμα από τον χρήστη. Αυτή η δυνατότητα είναι θεμελιώδης προκειμένου το ABS να μπορεί να έχει χρησιμότητα και στις off road συνθήκες. Εφόσον δεν υπάρχουν κανονισμοί αλλά και εμπειρία για χρήση του ABS στον πίσω τροχό στις εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες, τα χαρακτηριστικά του από την ασφάλτινη χρήση έχουν αλλάξει. Η χρήση του στον πίσω τροχό, συνδυάζει την κίνηση του μπροστινού, ώστε να δουλέψει σωστά αυτό το νέο σύστημα της Husqvarna. Το σύστημα ABS της Husqvarna για Off-Road χρήση ABS διαθέτει ένα σημείο στο οποίο η αίσθηση του αναβάτη, όταν αγγίζει τα φρένα, να είναι δυνατή. Όταν φρενάρει δυνατά, νιώθει την δόνηση στη μανέτα ή το ποδόφρενο, αλλά έχει απόλυτη αίσθηση του φρεναρίσματος, κι ας θέλει να γυρίσει την μοτοσυκλέτα με πίσω φρένο και μπλοκαρισμένο τον τροχό.

Ελαφρύ και χρηστικό


Το δεύτερο είναι το βάρος του, το οποίο παραμένει εξαιρετικά ελαφρύ, όπως και το αντίστοιχο στην ασφάλτινη οδήγηση, μόλις 1.5 κιλό.
Παρ’ όλο που η Husqvarna διατίνεται ότι το ABS της είναι έτοιμο για χρήση σε συνθήκες αγώνα, εντούτοις εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από το off-road ABS της Husqvarna, είναι οι ερασιτέχνες αναβάτες. Διοχετεύοντας τη μέγιστη δύναμη πέδησης στον μπροστινό τροχό και ντριφτάροντας τον πίσω, όπως είναι ήδη συνηθισμένοι να κάνουν, οι αναβάτες απολαμβάνουν περισσότερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην οδήγηση. Το Off – Road ABS της Husqvarna Motorcycles υποστηρίζει τον αναβάτη κατά την πέδηση και ειδικά στους νέους αναβάτες με ελάχιστη εμπειρία, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν περισσότερο στη διαδρομή. Λιγότερο στρες, περισσότερη άνεση στην οδήγηση. Επίσης, η Husqvarna θέλοντας να χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα τόσο σε enduro όσο και adventure μοτοσυκλέτες, προσφέρει δύο διαφορετικές επιλογές. Μία για χρήση δρόμου, και μία για off road.
Με την BMW να ετοιμάζει την νέα σειρά GS, θα θέλαμε πολύ να δούμε ένα τέτοιο σύστημα ABS με διαφορετικές επιλογές για άσφαλτο και χώμα στις μεγάλες adventure.

Φωτογραφίες

 

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 12:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεχνικό – Ανάρτηση HTS Τεχνικό – Aprilia Performance Ride Control »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon