.
Κατηγορία TEXNIKA
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 21:47

Τεχνικό – Aprilia Performance Ride Control

 


Τα ηλεκτρονικά του μέλλοντος

 

 


Το APRC – Aprilia Performance Ride Control, είναι το κορυφαίο ηλεκτρονικό πακέτο με το οποίο έχει εξοπλίσει η Aprilia τις μοτοσυκλέτες της, RSV4R και Tuono. Πρόκειται για μία τεχνολογική πλατφόρμα που βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από οποιαδήποτε άλλο σύστημα που διατίθεται στην αγορά, και που δεν είναι ακόμη διαθέσιμη σε όλες τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες. Η μεταφορά τεχνογνωσίας από τους αγώνες στην παραγωγή δημιούργησε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης που είναι λειτουργικό και εύκολο στη χρήση από όλους.

APRC – Aprilia Performance Ride Control


Το σύστημα APRC χρησιμοποιεί μια αυτόματη αδρανειακή πλατφόρμα με δύο γυροσκοπικούς αισθητήρες και δύο μετρητές επιτάχυνσης, που επιτρέπουν στην ECU να παρακολουθεί τη δυναμική κατάσταση της μοτοσυκλέτας και να προσαρμόζει διαρκώς την απόδοση του κινητήρα ώστε να βοηθά τον οδηγό να εκμεταλλευτεί πλήρως όλη τη δύναμη του, σε όλες τις συνθήκες.
Το πακέτο APRC περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης ATC (Aprilia Traction Control), που ρυθμίζεται σε οκτώ επίπεδα, για έλεγχο της ολίσθησης κατά την επιτάχυνση στην έξοδο της στροφής, σε σχέση με τη γωνία κλίσης και το άνοιγμα του γκαζιού, το AWC (Aprilia Wheelie Control) που βοηθά στον έλεγχο ακόμα και στις πιο ακραίες σούζες επαναφέροντας ομαλά και σταδιακά τον μπροστινό τροχό πίσω στο έδαφος, το AQS (Aprilia Quick Shift) το οποίο επιτρέπει τη στιγμιαία αλλαγή ταχύτητας χωρίς το κλείσιμο του γκαζιού ή τη χρήση του συμπλέκτη, και τέλος το ALC (Aprilia Launch Control), την πιο συναρπαστική ανάμεσα στις τέσσερις λειτουργίες. Με το ταυτόχρονο πάτημα των δύο κουμπιών στο joystick, στα αριστερά του τιμονιού, το σύστημα «οπλίζεται», όπως αναφέρει και η αντίστοιχη ένδειξη στον πίνακα οργάνων. Από εκείνη τη στιγμή, και όλα τα άλογα των κτηνωδών μοτοσυκλετών από το Noale είναι έτοιμα να εκσφενδονίσουν το Tuono V4R και το RSV4R σαν βλήμα, μόλις ο αναβάτης απελευθερώσει το συμπλέκτη, αφήνοντας την εκπληκτική δύναμη να περάσει στην άσφαλτο μέσα από κάθε διαθέσιμο τετραγωνικό χιλιοστό του πίσω ελαστικού.
Ο αναβάτης μπορεί ελευθέρα να ρυθμίσει ανεξάρτητα κάθε συνιστώσα του συστήματος APRC.

ATC: το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του μέλλοντος

Το ATC- Aprilia Traction Control είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του πακέτου APRC. Πρόκειται για ένα πλήρως πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης που αναπτύχθηκε από μια πατέντα της Aprilia, εστιάζοντας κυρίως στο να βοηθήσει τον αναβάτη να βελτιώσει τους χρόνους του. Χάρη στην αδρανειακή πλατφόρμα και το Ride By Wire - στην ανάπτυξη των οποίων υπήρξε πρωτοπόρος η Aprilia, το ATC όχι μόνο μειώνει την ροπή όταν ο πίσω τροχός γλιστρά, αλλά αφήνει στον αναβάτη τον έλεγχο της ολίσθησης του πίσω τμήματος της μοτοσυκλέτας κατά την έξοδο από μια στροφή, δίνοντάς του καλύτερη αίσθηση για τον έλεγχο του γκαζιού, ανάλογα με τη γωνία κλίσης.

Το ATC γρήγορα και εύκολα ενεργοποιείται από το μενού του πίνακα οργάνων και προσφέρει 8 ρυθμίσεις. Όταν το ATC είναι ενεργοποιημένο, ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει γρήγορα ρύθμιση, ανά πάσα στιγμή, χρησιμοποιώντας ένα μπουτόν στα αριστερά του τιμονιού, για να προσαρμόσει το επίπεδο ελέγχου πρόσφυσης ανάλογα με τις συνθήκες της πίστας, της ασφάλτου και των ελαστικών, χωρίς κλείσιμο του γκαζιού και κρατώντας τα χέρια του στο τιμόνι, όπως και σε μια «αυθεντική» αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στην κάθε στροφή οποιασδήποτε πίστας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις του κάθε αναβάτη, συμπεριλαμβανομένων και των πιο έμπειρων.
Το άλλο απίστευτο επίτευγμα της τεχνολογίας Aprilia είναι η «μαθησιακή ικανότητα» του συστήματος. Τα σημερινά συστήματα ελέγχου πρόσφυσης έχουν αναπτυχθεί και βελτιστοποιηθεί για ένα συγκεκριμένο τύπο ελαστικού. Ο περιορισμός αυτός ακυρώνει συχνά τα οφέλη του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης. Το Aprilia Traction Control (ATC) έχει ξεπεράσει αυτό το όριο: μια διαδικασία που ενεργοποιείται από τον αναβάτη επιτρέπει στο σύστημα να μάθει τις διαστάσεις και τη γόμα του ελαστικού καθώς και την τελική σχέση που έχει επιλεγεί για τη μοτοσυκλέτα ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη ακρίβεια στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

AWC: σταθερότητα στη μέγιστη επιτάχυνση

Η πλήρης αξιοποίηση της μέγιστης ισχύος των συγχρόνων superbikes, μέχρι και τον τελευταίο ίππο, είναι το όνειρο κάθε αναβάτη. Το AWC (Aprilia Wheelie Control) της Aprilia επιτυγχάνει εκπληκτικά αποτελέσματα. Χάρη στην αποκλειστική πατέντα της Aprilia, Wheelie Detection System, το AWC είναι σε θέση να "καταλάβει" πότε αρχίζει και πότε τελειώνει μια σούζα και ενεργεί ανάλογα για να ακουμπήσει απαλά ο μπροστινός τροχός στο έδαφος.
Η «απαλή» διαχείριση της σούζας γίνεται χωρίς να υπάρχουν απότομες διακοπές και βίαιες επαναφορές ισχύος, αλλά μόνο μια τέλεια διαχείριση της επιτάχυνσης. Και πάλι, το σύστημα AWC ενεργοποιείται από τον πίνακα οργάνων και μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα από τα άλλα συστήματα ελέγχου, επιλέγοντας ανάμεσα τρεις ρυθμίσεις, για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του αναβάτη.

ALC: πρώτος στην εκκίνηση

Ένα ακόμα όνειρο όλων των οδηγών είναι η τέλεια εκκίνηση. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στους αγώνες, οπότε μία δυνατή εκκίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στον αγώνα. Όταν τα φώτα της εκκίνησης σβήνουν, ο χειρισμός της τεράστιας δύναμης των σύγχρονων superbike δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός και εάν η μοτοσυκλέτα μπορεί από μόνη της να προσφέρει καλύτερη εκκίνηση. Το ALC (Aprilia Launch Control) εξασφαλίζει ακαριαία εκκίνηση, εφαρμόζοντας πλήρως την ισχύ στο δρόμο, βοηθώντας τον αναβάτη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του αγώνα.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο αναβάτης είναι να ανοίξει τέρμα γκάζι, να αφήσει το συμπλέκτη κανονικά και να αλλάξει ταχύτητες. Το ALC  έχει τρεις ρυθμίσεις που μπορούν να επιλεγούν από το μενού του πίνακα οργάνων, μετά δεν έχετε παρά να "οπλίσετε" ενώ βρισκόσαστε σε στάση, πιέζοντας μαζί και τα δύο μπουτόν πρόσφυσης, στο αριστερό χειριστήριο τιμονιού.

AQS: Αλλαγές ρεκόρ

Όσοι αναζητούν τη μέγιστη απόδοση για το καλύτερο γυρολόγιο, δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ακόμα και σε φαινομενικά απλή αλλαγή ταχυτήτων. Το RSV4 Factory APRC είναι η  πρώτη μοτοσυκλέτα της Aprilia που χρησιμοποίησε το Aprilia Quick Shift στο στάνταρ εξοπλισμό, το οποίο σε πρώτη φάση μειώνει για ένα απειροελάχιστο χρόνο το σπινθήρα και στη συνέχεια σταδιακά τον αποκαθιστά, επιτρέποντας γρήγορες αλλαγές χωρίς κλείσιμο του γκαζιού και χρήση του συμπλέκτη.
Το σύστημα συνδυάζεται με το νέο κιβώτιο ταχυτήτων με τις κοντύτερες σχέσεις, περιορίζοντας την πτώση των στροφών κατά  τη διάρκεια της αλλαγής ταχυτήτων, επιτρέποντας τη βελτίωση των χρόνων. Για τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων του AQS, οι μηχανικοί της Aprilia έχουν τελειοποιήσει το χρονοδιάγραμμα διακοπής ισχύος, ανάλογα με τις στροφές που γίνεται η αλλαγή.

Τεχνικές φωτογραφίες

 


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 12:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon