Κατηγορία Dragster
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010 12:31

Συνέντευξη - Thomas Gustavson – Husaberg

 

Ιδρυτής ιδεών

 

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Husqvarna και την ίδρυση της Husaberg, ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα, βρίσκεται ακόμη εκεί. O Thomas Gustavson, αυτός που ξεκίνησε την Husaberg, βρίσκεται ακόμη πίσω από το τιμόνι διευθύνοντας τον τομέα που οι κοινοί θνητοί απολαμβάνουν σε κάθε τους βόλτα. Τις μοτοσυκλέτες enduro. Μιλήσαμε μαζί του σχετικά με την πορεία της εταιρίας, τις αλλαγές αλλά και τα σχέδια.

Bikeit: Ποια είναι η πορεία της Husaberg όλα αυτά τα χρόνια, πώς ιδρύθηκε και τελικά πώς εξαγοράστηκε από την ΚΤΜ;

Thomas Gustavson:  Η Husaberg γεννήθηκε σαν ιδέα το φθινόπωρο του 1987. Από το 1980 έως το 1987 δούλευα στη Husqvarna στον τομέα των μοτοσυκλετών  Enduro, καθώς και σαν δοκιμαστής οδηγός (test rider) των 4χρονων μoτοσυκλετών. Η Gagiva εξαγόρασε την Husqvarna το 1985 -86 και μετέφερε την έδρα της στην Ιταλία. Έτσι το φθινόπωρο του 1987 σκέφτηκα να ξεκινήσω μια νέα εταιρεία, την Husaberg, και τελικά αυτό έγινε πραγματικότητα στις αρχές του 1988.

Bikeit: Αλήθεια, τι σημαίνει η λέξη “husaberg”;

Thomas Gustavson: Husaberg είναι ένα μικρό χωριό στη Σουηδία, και ετυμολογικά σημαίνει «μικρό σπίτι στο λόφο»!

Bikeit: Ήσασταν μόνος σας σε αυτή την προσπάθεια;
Thomas Gustavson: Όχι, σε αυτό το εγχείρημα εκτός από εμένα ήταν και άλλοι τρεις πρώην συνεργάτες από τη Husqvarna, καθώς και κάποιοι εξωτερικοί συνεργάτες.

Bikeit: Πότε παρουσιάσατε την πρώτη μοτοσυκλέτα στην αγορά;

Thomas Gustavson: Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε το 1988, και το 1989 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αγοραστικό κοινό. Το 1989 μάλιστα κερδίσαμε το Ευρωπαϊκό με το FE 501. Λίγα χρόνια μετά παρουσιάσαμε το 350.

Bikeit: Η Husaberg τελικά εξαγοράστηκε από την ΚΤΜ. Πώς έγινε αυτό;

Thomas Gustavson: Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση, κι αυτό μας δυσκόλευε στο να βρούμε πόρους για την εξέλιξη της. Το 1995 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την ΚΤΜ και η εξαγορά έγινε το 1996.

Bikeit: Σας ανήκει ακόμα μερίδιο της Husaberg;

Thomas Gustavson: Όχι πια. Μου ανήκε ένα μερίδιο αρχικά, όμως η ΚΤΜ αποφάσισε την κατάργηση της Husaberg ως εταιρεία και πλέον είναι ένα από τα προϊόντα της.

Bikeit: Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε όταν σχεδιάζατε 4χρονο κινητήρα τη στιγμή που κάτι τέτοιο απείχε πολύ από τα δεδομένα της εποχής; Τότε όλες οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες ήταν 2χρονες.

Thomas Gustavson: Η πρώτη μας 4χρονη μοτοσυκλέτα ήταν πραγματικά πολύ καλή, αφού μάλιστα κερδίσαμε και το πρωτάθλημα. Το κυριότερο πρόβλημα μας ήταν η διαδικασία του λανσαρίσματος στην αγορά. Είναι πολύ δύσκολο να φτιάχνεις ένα δίκτυο πωλήσεων, και δεν  είχαμε υπολογίσει σωστά το χρόνο. Επίσης, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της εποχής εκείνης δυσκολευτήκαμε στην εξεύρεση πόρων για το στήσιμο της εταιρείας.

Bikeit: Είχατε βοήθεια από τη Σουηδική κυβέρνηση;

Thomas Gustavson: Ναι, φυσικά, στην αρχή μας στήριξε αρκετά.
Bikeit: Πώς αισθανθήκατε όταν μετά από τόση προσπάθεια, η Husaberg, το «παιδί» σας, εξαγοραστήκατε από την ΚΤΜ;

Thomas Gustavson: Για εμένα αυτό δεν υπήρξε μεγάλο πρόβλημα, γιατί ανέλαβαν να επιλύσουν τα οικονομικά της Husaberg κι έτσι εγώ μπορούσα να επικεντρωθώ στην εξέλιξη των προϊόντων μας. Αυτό που με ευχαριστεί είναι να σχεδιάζουμε μοτοσυκλέτες που να αρέσουν στον κόσμο και να κερδίζουν αγώνες οδηγώντας τες.

Bikeit: Σχολιάστε μας τη στροφή της Husaberg προς τις 2χρονες μοτοσυκλέτες.

Thomas Gustavson: Η Husaberg επικεντρώνεται στο να παράγει μοτοσυκλέτες που αρέσουν στον κόσμο. Αυτό άλλωστε μας δίνει την δυνατότητα να βελτιωνόμαστε συνεχώς.

Bikeit: Γιατί δεν επιλέξατε το πλαίσιο της Husaberg ώστε να τοποθετήσετε εκεί το 2χρονο κινητήρα;

Thomas Gustavson: Γιατί η ΚΤΜ είχε ήδη το μοντέλο με το 2χρονο κινητήρα, οπότε δεν χρειαζόταν επανασχεδιασμός.

Bikeit: Είκοσι χρόνια μετά, πώς βλέπετε το μέλλον της Husaberg; Πού θα θέλατε να φτάσει;

Thomas Gustavson: Θα ήθελα να συνεχίσει να είναι στους αγώνες, αλλά και οι ερασιτέχνες αναβάτες να συνεχίσουν να μας προτιμάνε.

Bikeit: Έχετε σκεφτεί να σχεδιάσετε και μοτοσυκλέτες on-off ή street;

Thomas Gustavson: Μέχρι στιγμής, κύριο μέλημα μας είναι να φτιάχνουμε καλές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες. Αν όμως η ΚΤΜ αποφασίσει ότι την ενδιαφέρει μια τέτοια επέκταση, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Bikeit: Ποια είναι η θέση σας αυτή τη στιγμή στην εταιρεία;

Thomas Gustavson: Είμαι υπεύθυνος των αγωνιστικών enduro. Επίσης, έχουμε τρία γραφεία στη Σουηδία που ασχολούνται με τις βελτιώσεις στα οποία υπεύθυνος είμαι εγώ και άλλοι δύο μηχανικοί.

Bikeit: Δεν φοβάστε ότι μια πρωτότυπη ιδέα σας μπορεί να την πάρει η ΚΤΜ και να την λανσάρει για τις δικές της μοτοσυκλέτες;

Thomas Gustavson: Όχι, καθόλου, άλλωστε γι’ αυτό πληρώνομαι! Πάντως όλες οι νέες ιδέες δοκιμάζονται στην πράξη πρώτα στις μοτοσυκλέτες της Husaberg.

Bikeit: Παρ’ όλα αυτά, είδαμε σε μoτοσυκλέτα της ΚΤΜ κινητήρα με στοιχεία εκείνων της husaberg. Μιλάμε για τα πρώτα τετράχρονα ΕΧC F  του 2000.

Thomas Gustavson: Έχετε δίκιο, αλλά αυτό έγινε στην αρχή. Τώρα έχουν αντιστραφεί τα πράγματα!

Bikeit: Δηλαδή να περιμένουμε μοτοσυκλέτα ΚΤΜ με κινητήρα 2χρονο husaberg;

Thomas Gustavson: Αυτό δεν το γνωρίζω, θα πρέπει να ρωτήσετε την ΚΤΜ. Αυτό που σίγουρα εμείς θα κάνουμε είναι να εξελίσσουμε συνεχώς τις μοτοσυκλέτες μας.

Φωτογραφίες

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη - Παναγιώτης Κουζής Συνέντευξη - Mika Ahola »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT