.
Κατηγορία Dragster
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 14:20

Συνέντευξη - Chris Pfeiffer

 

Αντί για δάσκαλος, stunt rider!

 


Έπειτα από τέσσερις παγκόσμιους τίτλους στο αντίστοιχο πρωτάθλημα stunt ridding, ο Chris Pfeiffer είναι ένας από τους πιο γνωστούς αναβάτες. Έχει οδηγήσει στα πιο “κουφά” μέρη προσφέροντας μοναδικό θέαμα και έχει κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: Ζει μέσα από το χόμπυ του! Ξεκίνησε για δάσκαλος και στην προσπάθεια να βγάλει τα προς το ζην, ανακάλυψε ένα χόμπυ που έμελε να του αλλάξει τη ζωή.
Μιλήσαμε μαζί του στο BMW Biker Meeting όπου βρέθηκε ως καλεσμένος της BMW Hellas και μάθαμε σημαντικά πράγματα για την ζωή του.

Η ιστορία

Bikeit: Ποια είναι η ιστορία σου πίσω από το stunt riding;

Chris Pfeiffer:  Ξεκίνησα να οδηγώ μοτοσυκλέτες off road όταν ήμουν νέος, συμμετείχα για πρώτη φορά σε αγώνα trial όταν ήμουν 10 χρονών και αργότερα, στα 22 – 23 μου ξεκίνησα το enduro. Πάντα όμως «έπαιζα» με τις μοτοσυκλέτες μου, έκανα willies-σούζες και διάφορα άλλα τέτοια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η τρίτη “φάση” της καριέρας μου στις μοτοσυκλέτες, όταν επικεντρώθηκα πιο πολύ στο να παίζω μαζί τους.

Bikeit: Από τι είναι πιο εύκολο να μεταπηδήσει κανείς στο stunt riding;

C.P.:  Χωρίς αμφιβολία, πιστεύω ότι το trial είναι το καλύτερο «σχολείο», όχι μόνο για το stunt riding, αλλά και για το motocross ή ακόμα και τους αγώνες ταχύτητας. Όμως γενικότερα η προϊστορία μου στην off road οδήγηση νομίζω ότι με βοήθησε πάρα πολύ στο stunt riding και ειδικά στο κοντρόλ της μοτοσυκλέτας.

Bikeit: Επισήμως πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το stunt riding;

C.P.:  Με μοτοσυκλέτες trial ξεκίνησα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δέκα χρόνια μετά, το 2000 συνέχισα με μοτοσυκλέτες street, μέχρι και σήμερα, 11 χρόνια μετά. Συνολικά είμαι επαγγελματίας stunt rider εδώ και 15 χρόνια.

Bikeit: Είσαι ο κορυφαίος stunt rider στον κόσμο. Πώς ήταν για εσένα αυτή η μεταστροφή, από χομπίστας σε επαγγελματία stunt rider;

C.P.:  Η μεταστροφή αυτή για εμένα ήρθε σταδιακά. Ξεκίνησα το stunt riding για το χαρτζιλίκι μου, παράλληλα με τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Σιγά – σιγά όμως, τα bookings που είχα για να εμφανιστώ σε κάποιο show γίνονταν όλο και πιο πολλά, και έτσι όταν τελείωσα το Πανεπιστήμιο αποφάσισα να αφιερώσω τη μισή χρονιά στο stunt riding. Η  μισή χρονιά έγινε μια ολόκληρη χρονιά, και μετά η μία χρονιά έγιναν δύο χρονιές και οι δύο, δεκαπέντε χρόνια! Δεν κατάφερα να ολοκληρώσω τον αρχικό σκοπό μου και να γίνω δάσκαλος, αντ’ αυτού έγινα επαγγελματίας stunt rider. Έτσι κι αλλιώς τα λεφτά είναι καλύτερα τώρα από ότι αν γινόμουν δάσκαλος και το να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα ήταν όνειρο για εμένα που έγινε πραγματικότητα.

Οι μοτοσυκλέτες

Bikeit: Ποια είναι η αγαπημένη σου μοτοσυκλέτα για τα κόλπα σου;

C.P.:  Χωρίς αμφιβολία είναι η F 800R και από άποψη δύναμης, αλλά και ροπής. Ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που κάνω και μου αρέσει πολύ που έχω τον απόλυτο έλεγχο, τόσο στις χαμηλές, όσο και στη υψηλές στροφές.
Bikeit: Πόσο απέχει η μοτοσυκλέτα παραγωγής από τη δική σου;

C.P.:  Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στις λεπτομέρειες, αλλά όχι κάτι επί της ουσίας. Ο κινητήρας, το πλαίσιο, οι αναρτήσεις, οι τροχοί και τα φρένα είναι παραγωγής. Απλά έχουμε βάλει ένα επιπλέον φρένο στο τιμόνι για το μεσαίο δάχτυλο, επίσης, υπάρχει μία μικρή μανέτα για να “κλειδώνω” το γκάζι για τα κόλπα χωρίς χέρια. Αλλάξαμε την τελική σχέση μετάδοσης με 62 δόντια αντί για 47 και 16 μπροστά, αντί για 20. Οι αναρτήσεις είναι απολύτως ίδιες με τις παραγωγής.

Bikeit: Επίσης προσπαθήσατε να κάνετε και μια αλλαγή στον κινητήρα για να μην κολλάει στις σούζες, όση ώρα η μοτοσυκλέτα βρίσκεται κάθετα.

C.P.:  Ναι, βάζουμε 1,5 λίτρο περισσότερο λάδι. Για μερικές μοτοσυκλέτες αυτό ήταν πρόβλημα γιατί έτσι έχαναν περισσότερο λάδι μέσω του συστήματος εισαγωγής, αλλά για την F800R αυτό δεν είναι πρόβλημα. Βάζεις 1.5 λίτρο πάνω από το μάξιμουμ και είσαι οκ.

Bikeit: Στις εμφανίσεις σου ανά τον κόσμο, τι είδους προβλήματα μπορεί να συναντήσεις;

C.P.:  Η βασικότερη ανησυχία μου σε κάθε μέρος που εμφανίζομαι είναι η κατάσταση της πίστας. Για παράδειγμα, σήμερα εδώ, λόγω της βροχής, ήταν αρκετά γλιστερά και δεν είχα καλό grip. Και πάλι όμως ήταν καλύτερα από όσο περίμενα. Όταν όμως ήρθα και είδα τη βροχή είπα «ωχ, πρόβλημα…». Επίσης μπορεί να τύχει το σόου μου να είναι σε κάποιο μέρος παραθαλάσσιο, και εκεί η άσφαλτος λόγω του αλατιού είναι αρκετά γλιστερή. Και πάλι όμως, μπορεί να τύχει να βρέχει και παρ’ όλα αυτά η άσφαλτος να είναι τόσο τραχιά που να μην γλιστράει καθόλου, όπως ήταν στο BMW Biker Meeting της Ιαπωνίας που είχα πάει.  Εκεί μπόρεσα να οδηγήσω καλά κατά 95%.

Τα κόλπα

Bikeit: Ποιο είναι το αγαπημένο σου κόλπο με τη μοτοσυκλέτα;

C.P.:  Είναι το CP 180. Είμαι στις δύο ρόδες, πατάω το πίσω φρένο, κάνω slide κατά 180 μοίρες, γυρίζω πίσω και πατώντας πίσω φρένο, πραγματοποιώ ένα κύκλο με σούζα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να σας το δείξω σήμερα με τη βροχή. Δεν προσπάθησα καν δηλαδή, γιατί ήξερα ότι δεν γινόταν.

Bikeit: Από πού αντλείς έμπνευση για τα διαφορετικά κόλπα που κάνεις με τη μοτοσυκλέτα σου;

C.P.:  Οι περισσότερες ιδέες μου έρχονται όταν είμαι μόνος μου με τη μοτοσυκλέτα μου, στο σημείο που προπονούμαι. Κανείς άλλος, μόνο η μηχανή μου κι εγώ. Τότε μου έρχονται όλες οι «παράξενες» ιδέες και τις δοκιμάζω. Μερικές μπορεί να είναι απλές, άλλες μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες στην υλοποίηση και μερικές να μην γίνονται καθόλου. Επίσης όμως εμπνέομαι και από άλλους stunt riders, που είναι πλέον αρκετοί. Παίρνω ιδέες από αυτά που βλέπω και κάνω παραλλαγές. Έτσι ανεβαίνει και ο πήχης του αθλήματος και μάλιστα αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη μου,  η συνεχής βελτίωση, η ευρηματικότητα και η δημιουργικότητα. Αν ξαναέλθω εδώ του χρόνου θα έχω νέα κόλπα να σας δείξω. Όταν θα πάψω να έχω νέα πράγματα να δείξω στον κόσμο, τότε θα σταματήσω.

Bikeit: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να τελειοποιήσεις ένα νέο κόλπο σου;

C.P.:  Εξαρτάται, μερικές φορές χρειάζομαι 10 λεπτά, μερικές άλλες 10 ημέρες. Και κάποιες άλλες, μπορεί και 10 χρόνια!

Bikeit: Τι περιλαμβάνει μια τυπική ημέρα προπόνησής σου;

C.P.:  Όταν είμαι στο σπίτι μου και δεν ταξιδεύω, προπονούμαι με τη μοτοσυκλέτα μου δύο ώρες ημερησίως. Επίσης κάνω τρέξιμο, mountain bike και γυμναστική. Η άριστη φυσική κατάσταση είναι πολύ σημαντική για μένα.

Bikeit: Πόσες μοτοσυκλέτες έχεις;

C.P.:  Έχω πέντε μοτοσυκλέτες. Η μία εδώ τώρα μαζί μου, οι δύο στο σπίτι μου και οι άλλες δύο στο Αζερμπαϊτζάν που είναι ο επόμενος σταθμός μου.

Αγαπημένα μέρη

Bikeit: Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στον πλανήτη που έχεις οδηγήσει;

C.P.:  Τα πιο τρελά μου σόου τα έχω κάνει στην Αφρική και συγκεκριμένα στη Νιγηρία, που είναι μια τρελή χώρα από μόνη της! Επίσης εντυπωσιακή ήταν η ανάβαση ενός βράχου στην Ιταλία που έκανα με μοτοσυκλέτα trial. Και φυσικά το να οδηγήσω στον πύργο της BMW ήταν ένα από τα πιο τρελά μου όνειρα που ήθελα πολύ να πραγματοποιήσω.

Bikeit: Ήταν δική σου ιδέα δηλαδή να οδηγήσεις εκεί;

C.P.:  Ναι, εγώ το ζήτησα και δεν περίμενα καν ότι θα μου το επέτρεπαν!

Bikeit: Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια; Έχεις βάλει στον εαυτό σου κάποια ημερομηνία λήξης για το stunt riding;

C.P.:  Για όσο καιρό θα βελτιώνομαι δεν σκοπεύω να σταματήσω. Ακόμα ζω το όνειρό μου, να γυρίζω τον κόσμο και να οδηγώ τη μοτοσυκλέτα μου. Είμαι 41 ετών και σίγουρα κάποια στιγμή οι νεότεροι από μένα αναβάτες θα γίνουν καλύτεροι και δεν θα μπορώ να τους ακολουθήσω. Θα σταματήσω πριν φτάσω σε αυτό το σημείο όμως. Ήδη έχω σταματήσει τους αγώνες, με έχουν κουράσει. Πιστεύω ότι ακόμα μπορώ να κερδίσω, αλλά πλέον δεν θέλω να μπω στη διαδικασία του ανταγωνισμού. Μου αρέσουν τα σόου που κάνω και ακόμη κι αν σταματήσω σε κάποια χρόνια, θα συνεχίσω να οδηγώ μοτοσυκλέτες για όλη μου τη ζωή.

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη – John Maragozidis Συνέντευξη – Edgar Torronteras »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon