Κατηγορία Dragster
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 11:34

Συνέντευξη – Edgar Torronteras

 


Ο “μπαμπάς” του freestyle!

 Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οι πτήσεις με μοτοσυκλέτα motocross άλλαξαν πορεία. Ο Edgar Torronteras ήταν ο πρωτεργάτης που ξεκίνησε το FMX, το Freestyle Motocross, δείχνοντας το δρόμο σε ένα νέο άθλημα. Κέρδισε σημαντικούς αγώνες κοντρα σε κορυφαίους αναβάτες, όπως ο Travis Pastrana, και πλέον μπορεί να θεωρείται ένας από τους “παλιούς” στο χώρο. Από το motocross στο supercross, και από εκεί στο freestyle motocross, ο Edgar Torronteras νιώθει ευτυχής που έκανε το χόμπι του δουλειά, και ζει αξιοπρεπώς, και μάλιστα διασκεδάζοντάς! Μας μίλησε για την πορεία του στο δύσκολο και άγνωστο για τα τη χώρα μας χώρο.

Η πορεία στο χρόνο

Bikeit: Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το freestyle motocross;

Εdgar Torronteras: Ξεκίνησα πριν 15-16 χρόνια, τρία χρόνια πριν σταματήσω το motocross και το supercross. Όταν άρχισα να κάνω μερικά κόλπα ο πατέρας μου, μου είπε: «Διάλεξε τι θέλεις να κάνεις, freestyle motocross ή motocross; Δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο και να τα κάνεις καλά». Και εγώ διάλεξα το freestyle.

Bikeit: Ποιες νίκες σου όλα αυτά τα χρόνια θεωρείς πιο σημαντικές;

Ε.Τ.: Έχω κερδίσει στο X-fighters, στο Paris – Bercy, σε Μαδρίτη και Βαλένθια, στα X-games και το 2000 στον αγώνα EdgarTorronteras vs Travis Pastrana βγήκα νικητής.

Bikeit: Μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια δεν έχεις σταματήσει ποτέ το freestyle motocross;

Ε.Τ.:  Το 2005 είχα ένα σοβαρό τραυματισμό, έσπασα τα πόδια μου και αργότερα και τον ώμο μου. Έτσι σταμάτησα για πέντε χρόνια, μέσα στα οποία οδηγούσα για πέντε μήνες και τραυματιζόμουν, μετά πάλι για εφτά μήνες και τραυματιζόμουν ξανά. Σταμάτησα να οδηγώ πολλές φορές εκείνη την περίοδο. Τώρα όμως είμαι σε πολύ καλή φόρμα και μπορώ να κάνω τα back flips μου άψογα, όπως και όλα τα άλματα.

Το μέλλον και τα άλματα

Bikeit: Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Ε.Τ.: Βρίσκομαι σε μια πολύ καλή φάση της ζωής μου γιατί το αγαπημένο μου σπορ είναι ταυτόχρονα και το επάγγελμά μου. Και αυτό είναι το σημαντικότερο στη ζωή μου, ότι κάνω αυτό που με ευχαριστεί. Σε ένα χρόνο σχεδιάζω και να παντρευτώ και θέλω πολύ να κάνω οικογένεια και μια μέρα να κάνω άλματα μαζί με το παιδί μου. Ευτυχώς, η γυναίκα μου δεν έχει πρόβλημα με αυτό (γέλια).

Bikeit: Ποιο θεωρείς εσύ ως το δυσκολότερο άλμα;

Ε.Τ.: Για εμένα το πιο δύσκολο άλμα είναι το double back flip και το front flip 360, και οι συνδυασμοί τους. Όμως όλα τα άλματα έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας όταν τα κάνεις για πρώτη φορά. Κάποια ίσως είναι πιο εύκολα για μένα λόγω της προ-ιστορίας μου στο motocross και στο supercross. Τα back flips όμως είναι πιο απαιτητικά γιατί χρειάζονται  τέλειο timing για να εκτελεστούν σωστά και να γίνει η τέλεια περιστροφή. Τώρα προπονούμαι ώστε να κάνω τα άλματά μου ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Bikeit: Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο αυτή την περίοδο;

Ε.Τ.: Στην ηλικία που βρίσκομαι είναι δύσκολο να κάνω καινούργια πράγματα πλέον. Υπάρχουν όμως αρκετοί πιτσιρικάδες 20χρονοι που είναι πολύ καλοί στο freestyle motocross. Ο ανταγωνισμός είναι δυνατός, και άλλωστε έχουν ένα πρότυπο οι μικρότεροι για να βλέπουν.

Bikeit: Το γεγονός ότι εσύ πρωτοέκανες κάποια άλματα, θεωρείς ότι διευκολύνει τους επόμενους;

Ε.Τ.: Εγώ είμαι ο «πατέρας» τους. Άπαξ και ένα άλμα έχει τελειοποιηθεί από εμένα, τότε ναι, είναι πιο εύκολο για κάποιον άλλο να το εκτελέσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι εξάσκηση και επανάληψη. Είμαι όμως υπερήφανος για όλη τη δουλειά που έχω κάνει πρώτος.

Τραυματισμοί και δυσκολίες

Bikeit: Πόσες φορές έχεις τραυματιστεί;

Ε.Τ.: Ούτε που θυμάμαι πόσες φορές έχω χτυπήσει, έχω σπάσει σχεδόν κάθε κόκκαλο στο σώμα μου. Χέρια, πόδια, πλευρά, τα πάντα!

Bikeit: Ποιους αναβάτες του freestyle motocross ξεχωρίζεις αυτή τη στιγμή;

Ε.Τ.: Για εμένα ο καλύτερος αναβάτης είναι ο Danny Torres από την Ισπανία, δεύτερος ο Andre Villa και τρίτος o Nate Adams. O Charly Pages δεν οδηγάει πλέον, τραυματίστηκε σε ένα frontflip στο Paris - Bercy πριν ένα χρόνο.

Bikeit: Τι αλλαγές απαιτούνται στη μοτοσυκλέτα για το freestyle motocross;

Ε.Τ.: Το βασικό είναι η πίσω και η μπροστά ανάρτηση να είναι ρυθμισμένη στο σκληρότερο σημείο. Αν δεν έχουν ρυθμίσει σωστά οι αναρτήσεις, την επόμενη ημέρα δεν μπορείς να περπατήσεις γιατί τερματίζει και σου μεταφέρει όλη την συμπίεση στο σώμα.  Επίσης στο τιμόνι, στο stabilizer για τα no-hands-flips και αλλαγές στην εξάτμιση για περισσότερη δύναμη στις χαμηλές στροφές. Η μοτοσυκλέτα που οδήγησα στο Athens Supercross ήταν δίχρονη Yamaha YZ 250 στην οποία έκανα αυτές τις αλλαγές, αλλά και σε αυτή που έχω για τις προπονήσεις μου, έχω κάνει αλλαγές στον κύλινδρο και στα ρεύματα με νέα χαρτογράφηση για περισσότερη δύναμη.

Η Ελληνική πλευρά

Bikeit: Πώς σου φάνηκε ο Νώντας Λογοθέτης, ο Έλληνας εκπρόσωπος του FMX, στο Athens Supercross;

Ε.Τ.: Μου άρεσε πάρα πολύ, έχει ωραίο στυλ και πιστεύω ότι με λίγη δουλειά μπορεί να φτάσει ψηλά στο freestyle. Έχουμε ήδη ανταλλάξει τηλέφωνα και e-mail και θα ήθελα πολύ να τον εντάξω στην ομάδα μου.

Bikeit: Και τέλος, πώς σου φάνηκε το φετινό Monster Energy Athens Supercross;

Ε.Τ.: Η διοργάνωση ήταν άψογη, η πίστα επίσης, και ο κόσμος στα paddock αλλά και έξω στις κερκίδες πολύ θερμός. Σίγουρα θα ήθελα να είμαι εδώ και του χρόνου!

Φωτογραφίες


ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη - Ricky Carmichael Συνέντευξη - Chris Pfeiffer »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube