.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 11:18

Test-Triumph Sprint GT 1050 2011

 

Βρετανικό Gran Turismo

 



Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

H Βρετανική πρόταση στην κατηγορία sport touring λέγεται Sprint GT 1050. Στιβαρό, σταθερό, ταξιδιάρικο, το Gran Tourismo της Triumph είναι μία μοτοσυκλέτα που τιμά τα αρτικόλεξα GT, αναδεικνύοντας τον τουριστικό χαρακτήρα σε κάθε χιλιόμετρο που περνά.

Τουριστική στροφή

Από απλό Sprint 900 το 1994, σε ST 955i το ’98, και RS το’01, έφτασε στα 1050 κυβικά για να μετονομαστεί σε Sprint GT το 2005.
Με τα χρόνια να περνούν και την Triumph να ενισχύει την τουριστική πλευρά, είδαμε  μία πιο σπροτίφ εμφάνιση στον προκάτοχο Sprint R. Πιο συγκεκριμένα, όπως στο μπροστινό τμήμα που αποτελείται από τρεις προβολείς, έτσι και στο πίσω βρίσκαμε τρία τελικά εξαγωγής, τοποθετημένα στη θέση της ουράς. Αυτή η σαφώς sport πλευρά της μοτοσυκλέτας ερχόταν σε κόντρα με την τουριστική ταυτότητα του νέου Sprint GT, και πήγε στο ράφι. Επανασχεδιάστηκαν οι προβολείς για καλύτερη δέσμη φώτων όπου τοποθετήθηκαν και λάμπες αλογόνου που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Απλώνουν σωστά την δέσμη και καλύπτουν όλο το πλάτος του δρόμου, προσφέροντας ασφάλεια στην οδήγηση.

Ενισχύοντας την τουριστική πλευρά, η Triumph προίκισε το Sprint GT με δύο μεγαλύτερης χωρητικότητας πλαϊνές βαλίτσες (31 λίτρων από 21 που χρησιμοποιούσε το ST) που προσφέρονται στον standard εξοπλισμό. Αμφότερες διαθέτουν σύστημα για να παίρνουν κάποιες μοίρες κλίση μαζί με την μοτοσυκλέτα, βοηθώντας έτσι το πλάγιασμα. Το υποπλαίσιο άλλαξε για την νέα χρήση, είναι πλέον ατσάλινο από αλουμινένιο για να αντέχει το φόρτωμα, ενώ κάτω από τη σέλα περίσσεψε χώρος για κλειδαριά ή άλλα μικροπράγματα. Παράλληλα, τοποθετήθηκε ένα τελικό εξαγωγής στην δεξιά πλευρά, κι έτσι πλέον ο συνεπιβάτης δεν μυρίζει από τα καυσαέρια που επέστρεφαν στο σώμα του από τις τοποθετημένες στην ουρά εξατμίσεις.

Στον εξοπλισμό του ο αναβάτης θα βρει στα απλά αλλά ευανάγνωστα όργανα σε τριπλή διάταξη, όπως και τα φανάρια, ένα πολύ χρήσιμο trip computer που δίνει πληροφορίες για κατανάλωση, μέση ωριαία, κλπ. Για την τουριστική χρήση δεν θα λέγαμε όχι σε ένα μπουτόν το οποίο να ενεργοποιεί τις επιλογές κατά την οδήγηση, για ευκολία.

Αντίπαλοι κάθε κυβισμού

Η κατηγορία του ελκύει μοτοσυκλέτες απ’ όλες τις εταιρίες και από πολλούς κυβισμούς. Ως αντίπαλοι θα μπορούσαν να αναφερθούν οι Suzuki  GSX 1300 Hayabusa, το BMW K 1300 S, το Honda VFR 1200 F, όμως το Triumph Sprint GT δείχνει πιο μαζεμένο, όντας ένας τουριστικός sprort δρομέας. Διατηρεί στοιχεία από τον χαρακτήρα του προκάτοχου RS, και βρίσκεται πιο κοντά σε σχεδίαση και στάση σώματος στο Honda CBR 1100 XX.

Είναι μία μαζεμένη, sport μοτοσυκλέτα, η θέση της οποίας τοποθετεί τον αναβάτη με μικρή κλίση προς τα εμπρός, και τα γόνατα ελαφρώς μαζεμένα. Αυτό δίνει την δυνατότητα να προφυλάσσεσαι από την μικρή ζελατίνα του fering αν σκύψεις, όμως ένας αναβάτης με ύψος 1.80mm θα αντιμετωπίσει τα στοιχεία της φύσης. Μία ψηλότερη ζελατίνα θα βελτίωνε την ροή αέρα. Η θέση οδήγησης δεν είναι ψηλή, στα 815mm ο αναβάτης θα αισθανθεί άνετα εκεί, ενώ και ο συνεπιβάτης θα απολαύσει ένα καλό μερίδιο, με βολικές χειρολαβές για συγκράτηση. Επανασχεδιασμένα είναι τόσο η πίσω σέλα που είναι χαμηλότερη, όσο και τα μαρσπιέ του, για να βολεύεται καλύτερα σε μεγάλες διαδρομές ο συνεπιβάτης.

Οι βαλίτσες του Sprint είναι πολύ βολικές ενώ έχουν ταιριάξει όμορφα στο σύνολο. Ο μπλε χρωματισμός προσδίδει κύρος στην μοτοσυκλέτα της Triumph που καταφέρνει να παρουσιάζει μία σχεδίαση η οποία αντέχει στον χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι το Sprint GT παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 και έκτοτε παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο. Μία τουριστική μοτοσυκλέτα άλλωστε έχει το δικαίωμα να είναι σοβαρή και επιβλητική, κάτι που το Sprint προκειμένου να περάσει αρκετό καιρό δίπλα στον ιδιοκτήτη του, τιμά και με το παραπάνω.

Το πλαίσιο του Sprint GT βασίζεται στο ST αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο στις αναρτήσεις όσο και στην γεωμετρία. Προς όφελος της άνεσης, οι διαδρομές των αναρτήσεων αυξήθηκαν από τα 119mm στα 152mm για μπροστά και πίσω, ενώ το μήκος του ψαλιδιού αυξήθηκε κατά 79,5mm. Αυτό επέφερε και ταυτόχρονη αύξηση του μεταξονίου στα 1537mm από 1457mm. Για να ισοσταθμιστεί η ευελιξία, μειώθηκε η γωνία κάστερ στις 23,5 μοίρες, από 24,4 του ST, αλλά και το ίχνος, από τα 90mm στα 84mm. Η Triumph προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο GT, προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική πλευρά και το κατάφερε.

Τουρισμός VS sport οδήγηση

Οι διαστάσεις του Sprint GT δύσκολα μπορούν να κρύψουν τις sport καταβολές. Ενώ οπτικά φαίνεται και είναι τουριστικό, συνολικά είναι στενό και με sport θέση οδήγησης. Αν και είναι πιο βαρύ από το παλαιότερο ST κατά 27 κιλά, στα 268, λόγω υποπλαισίου και ABS, καταφέρνει να κινείται με άνεση – το βάρος δεν λειτουργεί πάντα αρνητικά σε τουριστικές μοτοσυκλέτες. Η στιβαρότητα και σταθερότητα στις καιρικές συνθήκες είναι θεμιτή, και με μία μοτοσυκλέτα που καταφέρνει να συνδυάζει και την sport συμπεριφορά, νιώθεις τουλάχιστον τυχερός για τον “παιχνιδιάρικο” συνδυασμό. To Sprint GT δείχνει είναι μακρύ και μέσα στην κίνηση τουλάχιστον αυτό θα το νιώσεις.

Πρέπει να επιλέγεις την κατεύθυνσή σου, όπως ισχύει άλλωστε σε όλες τις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, αν και για 1050 θα λέγαμε ότι κινείται αξιοπρεπώς. Με μεγάλο κόψιμο τιμονιού, στενό πλάτος για τον προορισμό του, θα λέγαμε ότι ξεχνάς ακόμη και τις βαλίτσες μέσα στην κίνηση και κινείσαι σβέλτα. Μέχρι τουλάχιστον να τις αφήσεις πάνω σε κάποιο αυτοκίνητο! Οι βαλίτσες αφαιρούνται εύκολα για να κινείσαι μέσα στην πόλη, αλλά το Sprint GT δεν είναι κατασκευασμένο για κάτι τέτοιο. Είναι μαλακό και άνετο ακόμη και με δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι όμως θα απολαύσουν τις ανέσεις του εκτός των τοιχών μίας πόλης.

Οι αναρτήσεις του είναι άνετες, λειτουργούν προοδευτικά και με δύο θηριώδεις επιβαίνοντες, και η υδραυλική προφόρτιση του ελατηρίου στην πίσω, βολεύει για εύκολη ρύθμιση σε περίπτωση φορτώματος. Η ίδια άνεση παραμένει και στις υψηλές ταχύτητες με το μεταξόνιο να φροντίζει για την σταθερότητα ακόμη και κοντά στην τελική του, διατηρώντας παράλληλα την άνεση. Προσφέρει εμπιστοσύνη, είναι σταθερό και προβλέψιμο, και προτιμά τις μεγάλες ευθείες. Δείχνει ξεκάθαρα ότι θα προβληματιστεί σε συνεχόμενο στροφιλίκι, αφού έχει αργή συμπεριφορά και μία δυσκολία στην γρήγορη αλλαγή κλίσης. Γενικά η συμπεριφορά του προσθέτει πόντους στην οδήγηση σε ανοιχτές διαδρομές, και σε αυτό συμβάλλει και ο τρικύλινδρος κινητήρας. Τα φρένα του λειτουργούν εξαιρετικά, διαθέτουν δύναμη και σε συνθήκες τουρισμού εντυπωσιάζουν, και μόνο σε γλιστερή άσφαλτο θα ενοχλήσει το πίσω, στο οποίο το ABS ενεργοποιείται πιο γρήγορα απ' ότι θα περίμενε ο αναβάτης.

Ροπή και ταχύτητα

Ο τρικύλινδρος κινητήρας της Triumph έχει αποδειχθεί σε όλες τις της μοτοσυκλέτες πως καταφέρνει να συνδυάζει ροπή και δύναμη, χαρακτηριστικά που βρίσκεις μοιρασμένα σε δικύλινδρους ή σε τετρακύλινδρους. Στην περίπτωση του GT έγιναν αλλαγές σε σχέση με το RS στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, για βελτιωμένη απόδοση σε μεσαίες και υψηλές στροφές περιστροφής. Αυξήθηκε κατά 5 ίππους η ιπποδύναμη στους 128 ίππους στις 9.200σ.α.λ. όπως και η ροπή, και περιμένεις να το δεις αυτό στην πράξη. Περιμένεις να φας μία σφαλιάρα στο άνοιγμα του γκαζιού, όπως στο Tiger 1050 αλλά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ στο GT. Η ροπή έρχεται γενναιόδωρη αλλά οι μακριές σχέσεις την κάνουν να φαίνεται φτωχή και απλά μετατρέπει το γύρισμα του γκριπ σε επιτάχυνση.

Όχι ανάλογη του “γυρίσματος” μιας και κλωτσιά ή απότομη επιτάχυνση δεν έρχεται ποτέ. Ούτε όμως στις ψηλές στροφές το Sprint θα λυσσάξει, απλά θα ανεβάσει τις στροφές στο κόκκινο και θα παρασύρει τον δείκτη του ταχυμέτρου.
Ιδανική περιοχή λειτουργίας είναι αυτή των μεσαίων στροφών περιστροφής. Αυτό σχεδιάστηκε να κάνει, αυτό κάνει το sport tourer της Triumph, με στόχο να περνάει τις εικόνες μέσα από τη ζελατίνα του fering αυξάνοντας τα νούμερα στον χιλιομετρητή.

Είναι μακρύ σε κλιμάκωση και πετυχαίνει πολύ καλά τον στόχο του: Το γρήγορο ταξίδι. Διατηρεί ξεκούραστα μεγάλη μέση ωριαία με ταχύτητες πάνω από τα 150 χ.α.ω. και τον κινητήρα να δουλεύει αβίαστα. Όντας μακρύ σε κλιμάκωση, χρειάζεται κατέβασμα ταχύτητας όμως μετά τα 150 για να επιταχύνει γρήγορα. Με την τελική σχέση να είναι μακρύτερη από το ST, και την δύναμη να μην έχει αυξηθεί αντίστοιχα, η τελευταία σχέση δείχνει περισσότερο overdrive απ’ ότι θα έπρεπε. Θα φτάσεις μέχρι τα 240 στο κοντέρ με αρκετή δυσκολία, αλλά διατηρώντας την φόρα σου, θα διατηρήσεις όσα χιλιόμετρα θέλεις. Ένα μεγαλύτερο πίσω γρανάζι θα βελτίωνε σημαντικά την απόδοση στις μεσαίες στροφές, και θα έδινε στο Sprint τις επιταχύνσεις ενός sprinter που προς το παρόν απουσιάζουν. Προς το παρόν του δίνει οικονομία, μιας και με το 20 λίτρων ρεζερβουάρ μπορεί να καλύψει έως και 300 χιλιόμετρα, αναλόγως βέβαια της οδήγησης.

Όμορφη, στυλάτη, πρακτική

Είναι στυλάτη, άνετη, πρακτική και με χαρακτήρα. Είναι προσιτή οικονομικά και μπορεί να καλύψει όλες τις τουριστικές απαιτήσεις και να σε μεταφέρει σε μακρινά σημεία ξεκούραστα. Στα 12.990euro που κοστίζει, το Triumph Sprint GT προσφέρει πολλή περισσότερη μοτοσυκλέτα από τα χρήματα που τελικά ζητά. Σε χρωματισμούς μπλε και ασημί, και κεντρική βαλίτσας δώρο, αξίας 630euro, σίγουρα αποτελεί μία πολύ καλή προσφορά.

Χωρίς να διαθέτει κορυφαίο εξοπλισμό, ούτε ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και traction control ή ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα fering, είναι μία μοτοσυκλέτα τίμια και προσιτή οικονομικά, με ξεκάθαρο προορισμό. Ουσιαστικά μόνο το Suzuki GSX1250FA θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστής του αλλά το Triumph Sprint GT 1050 έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον αναβάτη του σε καθαρά τουριστικές συνθήκες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Speed Triple 1050 ΑΒS
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης 12.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, τρικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 1050
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 79 x 71,4
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Θεωρητική τελική ταχύτητα
1η σχέση (Km/h) 85
2η σχέση (Km/h) 118
3η σχέση (Km/h) 148
4η σχέση (Km/h)
182
5η σχέση (Km/h) 219
6η σχέση (Km/h) 241
Τελική μετάδοση/ Αλυσίδα, Γρανάζια 18/44
Πλαίσιο
Τύπος   Αλουμινένιο 2 δοκών
Κάστερ (°)  23,5
Ίχνος (χιλ)  84
Μεταξόνιο (χιλ)  1.537
Ύψος σέλας (χιλ)  815
Μήκος (χιλ) 2260
Πλάτος (χιλ) 760
Βάρος (kg)   267
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  20 /4
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα  Showa 43mm /  διαδρομή  127mm. Ρυθμίσεις: προφόρτηση ελατηρίων
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Αμορτισέρ  Showa με μοχλισμό / διαδρομή 152mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτηση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
Ελαστικά 
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  180/55-17
Φρένα
Φρένα  Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων της Nissin και ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα 2 εμβόλου της Nisin και ABS 
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, ψεκασμό, ABS, μέση κατανάλωση καυσίμου, trip computer
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  128/9.200
Ροπή εργοστασίου (nm/rpm)  108nm/6.300

Φωτογραφίες οδήγησης


{gallery}tests/street_touring/triumph/sprintGT1050/odigika/{/gallery}

Στατικές φωτογραφίες


{gallery}tests/street_touring/triumph/sprintGT1050/statika/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πρώτο τεστ ! Triumph Trophy 1200 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon