.
Κατηγορία Suzuki
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2011 12:16

Test Suzuki GSX 1250 FA Bandit “Travel”

 

Πρακτικότητα σε πρώτο πλάνο

 


Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η επιτυχία του μεγάλου της οικογενείας των Bandit στην Ευρώπη ώθησε την Suzuki στην βελτίωση του στον τουριστικό και sport τομέα. Ανανεωμένο και ομορφότερο από ποτέ, το Bandit 1250 είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μας είναι αυτά που δεν μας κλέβουν την καρδιά μονομιάς.

Οι πινελιές της διαφοράς


Η πρακτικότητα και διαχρονικότητα είναι δύο χαρακτηρισμοί που έντονα απολαμβάνουν περισσότερο οι Ευρωπαίοι χρήστες μοτοσυκλετών. Στην Ελλάδα, τα νέα μοντέλα με τις μοναδικές επιδόσεις, την προηγμένη τεχνολογία και το σύγχρονο design, είναι αυτά που συνήθως κλέβουν την παράσταση.
Ενώ όλα έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις που ο κάθε αναβάτης έχει, συνήθως η μόδα επικρατεί και τρέχουμε να αντικαταστήσουμε το Χ με το Ψ, πριν ακόμη χρειαστεί πρώτη αλλαγή λαδιών.
Βέβαια, αυτά συνέβαιναν παλιά που όλα ήταν πιο εύκολα και οι αλλαγές μοτοσυκλετών κόντραραν στα ίσα τα κολλαριστά πουκάμισα, τότε που τα δάνεια έτρεχαν από τα μπατζάκια του κάθε θύματος του υπερκαταναλωτισμού.

Στην παρούσα φάση, ο τουρισμός, η sport οδήγηση και η καθημερινή χρήση μπορούν να συνδυαστούν σε ένα πακέτο, σε μία μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη να κάνει λίγο απ’ όλα, χωρίς ακραίες απαιτήσεις από τον χρήστη. Και η προαναφερθείσα "φάση", είναι και η πιο λογική για κάποιον που έχει ζυγίζει πολύ καλά τις ανάγκες του.
Με αυτό το σκεπτικό, μία μοτοσυκλέτα σαν το Bandit φαντάζει ως μία πολύ λογική λύση, κάτι που ο συνειδητοποιημένος χρήστης θα απολάμβανε σε καθημερινή βάση, πληρώνοντας ελαφριά το τίμημα του hobby που έχει επιλέξει.
Στα 1250 κυβικά, το ανανεωμένο GSX 1250 με τον κωδικό FA και τον χαρακτηρισμό “Travel’’, προσθέτει πινελιές που δίνουν πνοή στα ταξιδιωτικά όνειρα.

Από GSF σε GSX


Η απλότητα παρουσιάζεται στο μεγαλείο που ονομάζεται Bandit 1250. Με τον κυβισμό του να έχει ανέβει από τα 1200 κυβικά στα 1250 πριν από ενάμιση χρόνο, το GSX βελτίωσε την ροπή του στις χαμηλές στροφές, για λόγους ευχρηστίας. Βασιζόμενο σε ένα υγρόψυκτο τετρακύλινδρο σύνολο εν σειρά, δεν δρέπει δάφνες τεχνολογίας, αλλά ούτε επηρεάζεται από σύγχρονους προβληματισμούς. Διαθέτει τον ηλεκτρονικό ψεκασμό του για οικονομία στην κατανάλωση και θετική λειτουργία σε όλη την καμπύλη απόδοσης.
Κατά τα άλλα, το GSX 1250 είναι αυτό που προυπήρχε ως naked με την ονομασία GSF 1250 και τον κωδικό Α που υποδηλώνει το ABS. Οι κωδικοί FA αφορούν το ολόσωμο fering που έχει τοποθετηθεί. Αυτό βέβαια το έχουμε συναντήσει παλαιότερα και με επιτυχία στο μικρότερο Bandit, στα 650 κυβικά.

Στο 1250, εκτός από το ολόσωμο fering που αγκαλιάζει τον κινητήρα και προσθέτει sport χαρακτηριστικά στην μοτοσυκλέτα, δημιουργεί και καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή και προστατεύει τον αναβάτη από τις καιρικές συνθήκες.
Στα πλαίσια της αναβάθμισής του Bandit σε sport - τουριστική μοτοσυκλέτα, το μπροστινό σύστημα διαθέτει σκληρότερα ελατήρια και είναι ρυθμισμένο διαφορετικά για την νέα χρήση.
Επιπρόσθετα, η Suzuki εξόπλισε το GSF με διπλή ζελατίνα fering για μείωση των στροβιλισμών που δημιουργούνται ανάμεσα σε αυτήν και τον αναβάτη. Επίσης, η προσθήκη τριών βαλιτσών σε αντίστοιχη βάση, έδωσε τον πλέον τουριστικό χαρακτήρα σε μία μοτοσυκλέτα που ήταν γνωστή για την απλότητά της σε καθημερινή χρήση.

Εργονομία και φιλικότητα


Με τα fering να σε προετοιμάζουν για επιθετική θέση, η πραγματικότητα έχει σημαντική διαφορά. Ο αναβάτης κάθεται πολύ άνετα στην φαρδιά και με καλό υλικό σέλα, με τα χειριστήρια να βρίσκονται σε εργονομική θέση. Το σώμα στέκεται κάθετα και ξεκούραστα και ένας μέσος αναβάτης θα πατήσει εύκολα στο έδαφος.

Το πάνελ των οργάνων, το τιμόνι που βρίσκεται τοποθετημένο πάνω από την άνω πλάκα του μπροστινού συστήματος, οι καθρέπτες, δημιουργούν ένα σύνολο φιλικό για οδήγηση. Τα γόνατα του αναβάτη σχηματίζουν γωνία η οποία δεν θα τα κουράσει σε πολύωρη αναμονή, αν και τα μαρσπιέ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον συνεπιβάτη. Αυτός διαθέτει ένα άνετο μερίδιο στο πίσω τμήμα που βρίσκεται ψηλότερα. Κάθεται όμως ευθεία, και χωρίς να επιβαρύνει με το βάρος του τον οδηγό, στηρίζεται σωστά στις πρόσθετες χειρολαβές που δημιουργούνται από τις βάσεις των πλαϊνών βαλιτσών. Η χωρητικότητα δε, των τριών βαλιτσών, είναι αυτή που θα προσφέρει την μέγιστη άνεση στο ταξίδι, ενώ το μέγεθός τους τελικά δεν ενοχλεί, ούτε καν στο μάτι.

Με το σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο να δημιουργεί ιδανικές αναλογίες για φόρτωμα και άνεση κινήσεων, το Bandit δείχνει να έχει πετύχει το στόχο του δίνοντας στην απλότητα ταξιδιωτικό χαρακτήρα.
Με προσανατολισμένη διαφορετικά την χρήση, ο αναβάτης αντιμετωπίζει το Bandit ακριβώς με το στυλ το οποίο προσφέρει. Είναι κατασκευασμένο για διαδρομές σε εθνικές οδούς φορτωμένο με δύο επιβαίνοντες, για ορεινές επαρχιακές οδούς και κάθε λογής ταξίδια. Στα οποία θα ανταπεξέρθει με ακρίβεια τιμώντας το λόγο για τον οποίο φόρεσε το διαφορετικό, νέο του κοστούμι.

Ταξιδιώτης παντός καιρού


Η ροπή που αποδίδει ο κινητήρας του GSF είναι το όνειρο του κάθε κατασταλαγμένου μοτοσυκλετιστή. Ικανή να σε οδηγήσει σε κάθε διαδρομή απαιτώντας από τον αναβάτη μόνο την ρύθμιση της διάθεσης από το δεξί γκριπ. Οδηγάς ανεξαρτήτως σχέσης στο κιβώτιο και το Bandit επιταχύνει γραμμικά, δυνατά, μεστά. Βάζεις 2η σχέση, 3η, ανοίγεις το γκάζι και απλά η μοτοσυκλέτα φεύγει μπροστά, γραμμικά. Θα μπορούσε να είναι αυτόματη, να μην ασχολείσαι καθόλου με τον εναλλάκτη αλλά οι sport καταβολές δεν το επιτρέπουν. Ανεβάζει στροφές ομαλά, σε ωθεί σε επαρχιακούς δρόμους ομαλά με μικρές ταχύτητες, χωρίς μπουκώματα και αρυθμίες, τόσο καλά που δεν σκέφτεσαι καν την λειτουργία του κινητήρα. Η θέση οδήγησης βοηθάει να στρίβεις με άνεση σε στενές καμπές, ενώ το άνετο τιμόνι δημιουργεί ιδανικούς μοχλούς για πολύωρη οδήγηση.

Αν και βαρύ σαν σταματημένο, όταν κυλά τους τροχούς του, το GSF ρολλάρει άνετα, ξεκούραστα, προσφέροντας εμπιστοσύνη. Και άνεση στους επιβαίνοντες από τις σφιχτά ρυθμισμένες αναρτήσεις, οι οποίες με φορτωμένη την μοτοσυκλέτα λειτουργούν αποσβένουν πολύ καλά τις ανωμαλίες. Διατηρώντας επαφή με το οδόστρωμα ακόμη και σε συνθήκες γρήγορων στροφών με δύο επιβαίνοντες, η μοτοσυκλέτα δίνει εμπιστοσύνη στον οδηγό που αφήνει την μοτοσυκλέτα να ακολουθήσει sport γραμμές. Αν και η χαλαρή οδήγηση είναι το ζητούμενο, ο στόχος που έχει πετύχει με τον ροπάτο κινητήρα του, το GSF είναι πολύ καλό και σε ανοιχτές γρήγορες διαδρομές. Με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 150 χ.α.ω., σε συνθήκες ταξιδίου μπορεί να κινείται για ώρες αδιαφορώντας για το φόρτωμα που του επιβάλλουν οι αναβάτες. Η προστασία από τον αέρα σε αυτά τα χιλιόμετρα είναι πολύ καλή, μιας και οι επιβαίνοντες βρίσκονται προστατευμένοι καλά πίσω από την ζελατίνα του fering, και η ροή του αέρα εξαφανίζεται από πάνω τους.

Μόνο οι πλευρικοί άνεμοι θα επηρεάσουν την μοτοσυκλέτα που λόγω μεγάλων επιφανειών, δέχεται ριπές. Σε αυτό το σημείο, το βάρος και η στιβαρότητα της μοτοσυκλέτας αντιδρούν θετικά, δίνοντας θετικό πάτημα, σταθερότητα σε συνθήκες αέρα, και εμπιστοσύνη στον αναβάτη.
Τα χιλιόμετρα περνούν άνετα, το GSF αφήνει το δρόμο να περνά γρήγορα κάτω από τα πολύ καλά για τέτοια χρήση ελαστικά της Bridgestone που οριοθετούν τις κλίσεις, προσφέρουν όμως καλή ποιότητα κύλισης και σταθερότητα.

Τίμιος σύντροφος


Όντας ένα κρυφό όπλο για κάθε ταξιδιώτη, το GSF Bandit FA Travel, διαθέτει ένα πολύ καλό σύστημα ABS. Με τις δαγκάνες τις Tokico που χρησιμοποιούν τέσσερα έμβολα για μπροστά, και δύο για πίσω, το φρενάρισμα στις συνθήκες ταξιδίου γίνεται εύκολα και με εμπιστοσύνη. Η μονάδα του ABS παρεμβάλλεται όταν χρειαστεί προσφέροντας ικανοποιητική πέδηση χωρίς επιμήκυνση του φρεναρίσματος, ακόμη και σε πολύ γλιστερούς δρόμους. Με την αργή γεωμετρία του, το GSF ξεκαθαρίζει πως δεν είναι μία καθαρά sport μοτοσυκλέτα, αλλά μπορεί να προσφέρει αδρεναλίνη στον ανήσυχο ταξιδιώτη. Βγάζοντας τις πλαϊνές βαλίτσες, το Bandit 1250 θα κινηθεί με αξιοπρέπεια μέσα στην κίνηση, βάζοντας τα γυαλιά σε καθαρά street μοτοσυκλέτες. Η γωνία στροφής του τιμονιού, σε σύγκριση με καθεαυτού μοτοσυκλέτες δρόμου, δίνουν στο GSF ένα προβάδισμα το οποίο σε συνδυασμό με την φιλική θέση οδήγησης και το χαμηλό κέντρο βάρους, βοηθούν στην καθημερινή μετακίνηση.

Με το κιβώτιο ταχυτήτων να είναι λίγο σκληρό για τα δεδομένα της κατηγορίας, η χρήση της μοτοσυκλέτας στην πόλη εντυπωσιάζει. Περισσότερο απ’ όλα όμως εκπλήσσει η τιμή που προσφέρεται ως πακέτο, με την ψηλότερη ζελατίνα και τις τρεις βαλίτσες. Στα 12.995euro, η Suzuki GSX 1250 FA στην έκδοση Travel, είναι μία μοτοσυκλέτα που θα δικαιολογήσει στο μέγιστο τα χρήματα που κοστίζει. Είναι μία τίμια επιλογή που σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτελέσει το προσωπικό σας αγχολυτικό, για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις.

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Suzuki GSF 650 Bandit S Πρώτο test – Suzuki GSX 1300R Hayabusa ABS 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon