.
Κατηγορία Suzuki
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 11:41

Test – Suzuki GSF 650 Bandit S

 

Τίμια σχέση

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Εν αντιθέσει με την πασίγνωστη ταινία ‘’Ληστεία αλά Ιταλικά’’, το έργο στην μοτοσυκλετιστική κοινότητα διαμορφώνεται με την οδήγηση του Bandit 650 S με το ABS. H τρανταχτή τιμή και το πλεονέκτημα της Ιαπωνικής προέλευσης, ωθούν τα χρήματα από τις πωλήσεις να κατευθυνθούν αυτόματα στον ‘’Ληστή’’ της Suzuki, χωρίς καν αυτός να ιδρώσει με την… απειλή όπλου!

Σύγχρονη αισθητική

Φανερά κουρασμένο από την πολυετή προσφορά του στους μοτοσυκλετιστές όλου του κόσμου, το Bandit 600 χρειάστηκε μία ανανέωση ώστε να συνεχίζει να υφίσταται εμπορικά, κάτι που ειδικά στη χώρα μας εκτιμήθηκε δεόντος. Στις καρδιές του κόσμου αυτή η μοτοσυκλέτα ήταν τοποθετημένη σε περίοπτη θέση, χάριν της πολυχρηστικότητας και προσιτής της τιμής. Δύσκολες αγορές όπως η γερμανική είχαν ανεβάσει ψηλά τις πωλήσεις για μία μοτοσυκλέτα φτηνή τίμια και χρηστικότατη σαν το προηγούμενο 600. Το νέο Bandit 650 έχει ανανεωθεί με στόχο να προσφέρει την γνωστή του πολυχρηστικότητα, ομορφότερο και ποιοτικότερο από ποτέ.

Άνετα μπορεί να θεωρείται ως μία από τις γυμνές μοτοσυκλέτες δρόμου, η οποία άνοιξε και έδωσε φτερά στην κατηγορία. To Bandit 600, χωρίς να εξιτάρει με τις επιδόσεις και την σχεδίαση του, κατάφερε με συντηρητική εμφάνιση να κοντράρει τους νέους σφετεριστές. Αυτό ακολούθησαν τόσο οι Yamaha με τα Fazer αλλά και η Honda με τα Hornet, πριν εμφανιστούν και οι ευρωπαίοι αντίπαλοι. Κόντρα στα σαφώς δυνατότερα προαναφερθέντα μοντέλα, το τελευταίο GSF 650 Bandit S όπως είναι ολόκληρη η ονομασία του, ασπάστηκε τους σύγχρονους κινητήρες και την “γωνιώδη” αισθητική. Ενώ παλιά κατάφερνε να σε κερδίζει παρά την παρωχημένη τεχνολογία και τα φτηνά υλικά, το τελευταίο μοντέλο συνδυάζει την απλότητα με κορυφαία υλικά και ωραία σχεδίαση. Στοχεύει βεβαίως ξανά, στους δύο ισάξιους ανταγωνιστές του, το CBF 600 της Honda αλλά και το Kawasaki Z 750. Το καινούριο Bandit 650 δέχθηκε διάφορες αλλαγές από το 2007 που τοποθετήθηκε νέος υγρόψυκτος κινητήρας, χωρητικότητας 656 κυβικών, με ψεκασμό, και απόδοσης 85 ίππων, -ειδικά σχεδιασμένος για το μοντέλο. Τα προηγούμενα διέθεταν κινητήρα από άλλα μοντέλα της εταιρίας (αεροελαιόψυκτο GSXR) με αλλαγές για να ταιριάζουν στην διαφορετική χρήση. Το νέο fering δείχνει πολύ όμορφο και καταφέρνει να δημιουργεί μία φρέσκια αίσθηση στην μοτοσυκλέτα, χωρίς να έχει δεχθεί τεράστιες αλλαγές.  Είναι ψηλότερο από το προηγούμενο και με βελτιωμένη αεροδυναμική για καλύτερη ροή του αέρα. Ο προβολέας του είναι μονός και αιχμηρός ενώ το πίσω φωτιστικό σώμα έχει μικρότερο όγκο.

Ποιότητα παντού

Τα πλαστικά περιφερειακά που συνεχίζουν μέχρι το ρεζερβουάρ διαθέτουν ένα πρακτικό ντουλαπάκι σε κάθε πλευρά, το οποίο ανοίγει με απλή πίεση στο καπάκι του. Είναι πολύ βολικά για τοποθέτηση μικροπραγμάτων, χαρτιών, ακόμη και για δεύτερο ζευγάρι γάντια. Το ρεζερβουάρ είναι από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας και χωράει 19 λίτρα καυσίμου. Παρά την χωρητικότητα, δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την άνεση των επιβαινόντων, οι οποίοι διαθέτουν δύο ξεχωριστά μερίδια. Του αναβάτη μάλιστα ρυθμίζεται σε δύο ύψη, στα 770mm και στα 790mm με πολύ απλό και εύκολο τρόπο.

Στα ίδια πρότυπα, η Suzuki έδωσε βάση και στην ρύθμιση του τιμονιού ώστε να έρχεται εύκολα το Bandit στα μέτρα και στο σωματότυπο έκαστου αναβάτη. Οι βάσεις του τιμονιού μετατοπίζονται κατά 10mm πάνω και κάτω, ώστε να δημιουργεί ο οδηγός την θέση που τον βολεύει. Εύκολες λύσεις και ρυθμίσεις, σε μία μοτοσυκλέτα που έχει σχεδιαστεί με στόχο την εξυπηρέτηση του αγοραστή, κάτι που καταφέρνει ιδιαίτερα καλά. Το τιμόνι του είναι χρωμιομένο και όμορφο, οι διακόπτες ποιοτικοί και χρηστικότατοι, το νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο, διαθέτει τα πάντα σε ένα ωραίο ψηφιακό πάνελ – μέχρι και ένδειξη σχέσης κιβωτίου. Το στροφόμετρο είναι αναλογικό, έτσι ώστε να είναι εύκολα ορατό και να βοηθάει στην οδήγηση.

Το πλαίσιό του που έγινε πιο στιβαρό το 2007 και με μακρύτερο ψαλίδι, παραμένει ίδιο, ενώ το μπροστινό του, είναι πιο μαλακό, για άνεση. Το Bandit βάρυνε κιόλας κατά 14 κιλά σε σχέση με την παλαιότερη προ 2007 έκδοση, που ήταν αερόψυκτη. Η ποιότητα πάνω του είναι εμφανής σε όποιο μέρος και αν πέσει το μάτι του, ενώ οι δαγκάνες της Tokico που έχουν αναλάβει το φρενάρισμα, διαθέτουν και ABS. Το Bandit 650 έχει βελτιωθεί αισθητά, και η ποιότητα αντανακλάται ακόμη και στην βαφή που έχει επιλεγεί. Κι όμως, καταφέρνει να διατηρεί στοιχεία από το παρελθόν, από το προηγούμενο μοντέλο που έφτιαξε ουσιαστικά την κατηγορία, δοσμένα με τρόπο που ταιριάζουν αθόρυβα στην σύγχρονη εποχή, διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν δημοφιλές. Απλό, όμορφο, ποιοτικό, σύγχρονο, επίκαιρο, πάντα.

Φιλικότητα και ευχρηστία

Η θέση οδήγησης είναι πολύ φιλική, βρίσκεις αμέσως τα χειριστήρια δίχως να προσπαθήσεις στο ελάχιστο να βολευτείς. Τα πόδια πατούν άνετα κάτω και η φαρδιά σέλα σε προδιαθέτει για άνεση σε μεγάλες αποστάσεις. Ο χώρος που μένει και για τον συνεπιβάτη είναι αρκετός και οι βολικές λαβές θα τον κρατήσουν στη θέση του.
Ο στόχος της Suzuki με αυτή την μοτοσυκλέτα παρέμεινε ίδιος. Να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε καθημερινές συνθήκες και να είναι αυτή η μία και μοναδική που θα χρησιμοποιεί ο αναβάτης, τόσο μέσα στην πόλη, στις μικρές εκδρομές, αλλά και στα μεγάλα ταξίδια.
Με τον νέο κινητήρα, στόχος ήταν η βελτίωση της ροπής στις χαμηλές στροφές, αλλά και η “γεμάτη” απόδοση σε όλη την καμπύλη της δύναμης.
Η ροπή, φαίνεται από την πρώτη στιγμή, τόσο που με το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, νιώθεις ότι οδηγάς τον μεγάλο του αδελφό, το 1250. Πραγματικά, καμία σχέση δεν έχει αυτός ο κινητήρας με τους υπόλοιπους των 600 κυβικών σε ροπή, αφού η ελαστικότητα που τον διακρίνει είναι πολύ μεγάλη. Σου δίνει την άνεση να οδηγάς ξεκούραστα και αθόρυβα, με αλλαγές σχέσεων και συνεχώς μεγαλύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο. Όποια σχέση και αν έχεις, η μοτοσυκλέτα φεύγει άνετα μπροστά σαν να την φυσάει ο άνεμος και το μαλακό κιβώτιο, μοιάζει κάποια στιγμή περιττό. Η ροπή σε αφήνει να οδηγάς ξεκούραστα σε καθημερινές συνθήκες, ενώ σε βάζει σε χαλαρό ρυθμό οδήγησης, όσο πιεσμένος και αν είσαι. Αν θες να ξεσκάσεις, το Bandit 650 δεν είναι αυτό που θα σε συντροφεύσει σε κάθε ανωμαλία του εγκεφάλου. Αν και κάνει σούζες άνετα, στρίβει κιόλας με χαρακτηριστική άνεση, αυτή η ποιότητα κύλισης που προσφέρει και η ηρεμία που σου βγάζει, είναι αναντικατάστατη.

Ευχρηστία καθημερινά

Με το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, την ροπή του κινητήρα, την φιλικότητα του συνόλου, το Bandit δείχνει ιδανικό για καθημερινή μετακίνηση. Παρ’ όλ’ αυτά, άνετα ξεφεύγεις από τα όρια της πόλης και ξεκινάς να γεμίσεις το κοντέρ με χιλιόμετρα. Η όρθια στάση στην θέση οδήγησης σε κρατάει ξεκούραστο, το fering κάνει εξαιρετική δουλειά παρά την μέτριου ύψους ζελατίνα, τα πόδια τοποθετούνται στα μαρσπιέ με γωνία 90 μοιρών, και δεν κουράζονται τα γόνατα. Οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες και συμβάλλουν στην βόλτα ενώ το σφύριγμα του κινητήρα που ακούγεται, σε συντροφεύει. Η εξάτμιση είναι μεγάλη σε όγκο και συγκρατεί εκεί τον θόρυβο, κι έτσι εκεί που κάθεσαι βλέπεις ένα Bandit να περνά με χάρη, και με την σιγουριά ενός μεγάλου ταξιδευτή. Και αυτή είναι η πραγματικότητα: Ηρεμία στο ταξίδι, ξεκούραστη θέση οδήγησης, ευκολία στην χρήση, ροπή στις χαμηλές στροφές. Χαρακτηριστικά που μοιάζουν ιδανικά για να σε κάνουν να δεθείς με μία μοτοσυκλέτα και να την επιλέξεις για ένα συνδυασμό χρήσεων. Ταξιδεύει άνετα με 140, πάει και με 180, το κάνει και με 200 χ.α.ω., αλλά ο ρυθμός του είναι πιο χαλαρός. Σου βγάζει τον ήρεμο εαυτό που θέλει να απολαύσει το ταξίδι και το τοπίο, δίχως να σε μπερδεύει με υψηλές τελικές ταχύτητες και απότομες αντιδράσεις. Μπορείς να κινείσαι με την ίδια άνεση σε ορεινούς επαρχιακούς δρόμους, αλλά και στην ανοιχτή εθνική οδό, και να εκμεταλλεύεσαι την ποιότητα που αποπνέει. Τα φρένα του λειτουργούν πολύ καλά, διαθέτουν δύναμη και σε κανένα σημείο δεν θα προβληματίσουν. Το ABS από την άλλη, αποδεικνύεται σωτήριο για τις συνθήκες της Ελλάδας και μειώνει το φρενάρισμα δίχως απότομες αντιδράσεις ή παλινδρομήσεις της μανέτας και του ποδόφρενου.

Δελεαστική τιμή

Έχει ένα πολύ σημαντικό ατού την συγκεκριμένη περίοδο το GSF 650 Bandit ABS: Την τιμή του, η οποία στα 6.695euro από τα 8.695euro που κόστιζε, δίνει ένα τεράστιο ποσοστό κέρδους στον υποψήφιο αγοραστή και δημιουργεί αυτόματα την ανάγκη για αγορά. Εκτός της τιμής, το Bandit 650 ABS είναι η μοτοσυκλέτα που προσφέρει τα πάντα με απίστευτη ευκολία και μπορεί να αποκτηθεί με σχετική άνεση. Η άνεση με την οποία συνδυάζει καθημερινή μετακίνηση με επαρχιακές διαδρομές, ταξίδια και εκδρομές, την κατατάσσει αυτόματα στην κορυφή της κατηγορίας. Όντας Ιαπωνικό σε κατασκευή και ποιότητα, προσφέρει τιμιότητα όσον αφορά στην σχέση τιμής / απόδοσης και μοναδική χρηστικότητα. Αυτά και μόνο αρκούν για την απόκτησή του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Suzuki
Μοντέλο GSF 650 S Bandit 
Αντιπρόσωπος ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ A.E.B.E.
Τιμή (ευρώ) 6.685euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετρακύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, δύο εκκεντροφόροι επι κεφαλής
Κυβισμός (cc) 656
Διάμ. x διαδρ. (mm) 65,5x48,7
Συμπίεση (:1) 11,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Λίπανση Αντλία λαδιού, υγρό κάρτερ
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα / τελική μετάδοση 1.700 (85/50) / 3.200(48/15
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Ίχνος (mm) 108
Γωνία κάστερ (◦) 26
Μεταξόνιο(mm) 1470
Ύψος σέλας(mm) 770 - 790
Ύψος (mm) 1225
Μήκος (mm) 2.230
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg) 218
Ρεζερβουάρ/ ρεζέρβα (lt) 19
Αναρτήσει
Mπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα με διάμετρο καλαμιιών  41mm και προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό, ρυθμίσεις, προφόρτιση ελατηρίου
Ελαστικά
Mπροστά 120/70-17
Πίσω 160/60-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι 290mm με δαγκάνες 2 εμβόλων της  Tokico και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της  Tokico και ABS
Εξοπλισμός
Ηλεκτρονικό οδόμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ταχύμετρο με δύο μερικούς χιλιομετρητές, ενδεικτικές λυχνίες, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, θερμοκρασίας, καυσίμου, ρολόι, 
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm) 85 ίπποι / 10.500 σ.α.λ.
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm) 6,1 kgm / 9.000 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test Suzuki GSX 1250 FA Bandit “Travel” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon