.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 09:51

Test - Honda CBF 1000

 

Πολιτισμός και μοτοσυκλέτα

 

 

Του Τάκη Μανιάτης 

Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς 

Όταν οι ακραίες ιπποδυνάμεις, οι επιδόσεις και η τεχνολογία, μπαίνουν στην άκρη, και οι προτεραιότητες σου στοχεύουν σε μία μοτοσυκλέτα φιλική οδηγικά, εύχρηστη καθημερινά, προσιτή οικονομικά, δεν γίνεται παρά να ρίξεις μία ματιά στο αειθαλές CBF 1000.

Ροπάτο και φιλικό


Καταλήγοντας στις ανάγκες σου, ψάχνοντας μία μοτοσυκλέτα να κυκλοφορείς καθημερινά και να σου προσφέρει κάποιες συγκινήσεις, ροπή για άνετη μετακίνηση, αλλά και δυνατότητες για ταξίδια με έναν ή δύο επιβαίνοντες, θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να βάλεις νερό στο κρασί σου. Γιατί, η οδήγηση του CBF 1000 είναι μία μέτρια σχέση, χωρίς πολλές εξάρσεις, η οποία μπορεί βέβαια να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή σχέση αγάπης, που θα διαρκέσει για πολλά – πολλά χρόνια. Η Honda φίλτραρε για αρκετά χρόνια τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού, προτού παρουσιάσει στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας, το CBF 1000. Αυτό το φιλτράρισμα το κάνει πάντα άλλωστε η Honda πριν δώσει στην αγορά ένα προϊόν το οποίο να στοχεύει ακριβώς στο κοινό του– η επιτυχία των μοντέλων, την δικαιώνει. Το CBF 1000 είναι σχεδιασμένο να πορευτεί με τον αναβάτη, και παρά την βαριά αίσθηση που προσφέρει ως σταματημένο με τα 242 κιλά του, αυτή εξανεμίζεται αμέσως μόλις γυρίσουν οι τροχοί. Για 1000άρι, η αίσθηση είναι πανάλαφρη και καθώς το σώμα του αναβάτη τοποθετεί μπροστά το βάρος, η μοτοσυκλέτα δίνει εμπιστοσύνη στο αντίστοιχο τμήμα.

Η όρθια θέση του σώματος αφήνει τον αναβάτη να βρει απευθείας την στάση του στην ρυθμιζόμενη σε τρία επίπεδα σέλα, σέλα που είναι χαμηλή και σε αφήνει να πατήσεις εύκολα στο έδαφος, ελέγχοντας την μοτοσυκλέτα στην κίνηση. Τα χέρια ενός μέτριου ύψους αναβάτη θα βολευτούν αμέσως χωρίς να κουραστεί η μέση, αλλά το στενό τιμόνι του σε κάνει να το κρατάς σχεδόν από τις άκρες των γκριπ – ένα φαρδύτερο, θα έδινε καλύτερους μοχλούς στην καθημερινή μετακίνηση, αλλά και έλεγχο σε απότομο χάσιμο πρόσφυσης. Το τελευταίο συμβαίνει συχνά, αφού η ροπή του 1000άρι κινητήρα φτάνει στα 7,2 χιλιόγραμμα και είναι διαθέσιμη από τις πολύ χαμηλές στροφές. Ηλεκτρονικός έλεγχος της πρόσφυσης δεν υπάρχει, και είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει τοποθετήσει η Honda στο CBF 1000 ώστε να συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο, πιο ασφαλές.

Ήρεμο CBR


Το CBF 1000 είναι ήπιο σε συμπεριφορά, και ο συνεπιβάτης κάθεται άνετα, τα γόνατα έχουν λογικές γωνίες όπως και του οδηγού ενώ οι ποιοτικές χειρολαβές θα βοηθήσουν στο κράτημά του. Απολαμβάνοντας τη βόλτα σου πάνω στο CBF, θα διαπιστώσεις πως αν και αυτό είναι 1000 κυβικά εκατοστά, κινείται ομαλά, είναι γραμμικό και “ηλεκτρικό” στο δούλεμά του, δίνοντας άνεση κατά την διαδρομή.

Παραμένει γλυκό στο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού χωρίς απότομες αντιδράσεις με τον ψεκασμό του να δουλεύει υποδειγματικά, χωρίς σκαμπανεβάσματα και νευρικότητες. Η ροπή του έρχεται από τις 1.000 στροφές και ο κινητήρας γεμίζει με δύναμη αδιάκοπα μέχρι τις 10.500 σ.α.λ. όπου επεμβαίνει ο κόφτης, χωρίς υστερίες και ξεσπάσματα. Απλά επιταχύνει. Με όποια σχέση και αν θέλεις, ανοίγεις το γκάζι και πετάγεται μπροστά, γεμάτα και δυνατά. Μέχρι και με την 6η στο μαλακό και θετικό κιβώτιο ταχυτήτων, απολαμβάνεις την ίδια επιτάχυνση με την 1η σχέση. Νομίζεις έτσι ότι πάντα έχει ακόμη μία σχέση διαθέσιμη, ενώ αφήνεις όλη τη δουλειά στο δεξιό γκριπ που λειτουργεί σαν υποβολέας. Του λες και κάνει, ξεχνώντας τη χρήση του συμπλέκτη παρά μόνο για τις αλλαγές, συχνά στην μέση του στροφομέτρου, αφού η επιτάχυνση έρχεται θετικά. Οι αλλαγές στον κινητήρα του CBR 1000 RR του 2006 με μικρότερης διαμέτρου σώματα ψεκασμού στα 36 χιλιοστά από 44, αλλά και ένα μπεκ ανά κύλινδρο, αντί για δύο, τον καθιστούν πλέον τελείως νέο σε συμπεριφορά. Βέβαια, η δύναμη του περιορίστηκε σημαντικά, και στους 106 ανακοινώσιμους ίππους – στους 92 ροπάτους ίππους στο δυναμόμετρο, κι έτσι προσφέρει ακριβώς ότι χρειάζεται ο μέσος χρήστης για απολαυστική οδήγηση. Η καμπύλη ιπποδύναμης ακολουθεί την ίδια πορεία με το CBR αλλά είναι πιο γεμάτη στις χαμηλές στροφές, ώστε να κάνει την διαφορά στο πρώτο άνοιγμα του γκαζιού.

 Χρηστικότατο 1000


Χωρίς να σε τρελαίνει με την δύναμή του και την απόδοση που έρχεται γλυκά όσο απότομα και αν ανοίξεις το γκάζι, το CBF 1000 μπορεί να διατηρεί 160 - 180 χ.α.ω. στο κοντέρ άνετα. Μπορεί να φτάσει γρήγορα τα 230 χ.α.ω. στο κοντέρ με 5η αλλά εκεί διαπιστώνεις ότι ο κινητήρας δεν έχει άλλη δύναμη να “δώσει” και η 6η λειτουργεί περισσότερο σαν overdrive. Το mini fairing προστατεύει σωστά από τον αέρα, ενώ μια ψηλότερη ζελατίνα θα έκανε καλύτερη δουλειά γενικά, αλλά και ειδικά, μετά τα 200 χ.α.ω. Το κυριότερο πάντως είναι πως δεν αισθάνεσαι καθόλου την ταχύτητα με την οποία κινείσαι αφού δεν ακούς θόρυβο από εξατμίσεις και κινητήρα.

Αυτό που θέλει να επιτύχει η Honda με το CBF 1000 όμως το καταφέρνει στο 100% προσφέροντας μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινείται σαν παπί μέσα στην πόλη με ένα ή δύο επιβαίνοντες στις άνετες ξεχωριστές σέλες, και να ταξιδεύει ξεκούραστα στην εθνική και στους επαρχιακούς με 120 μέχρι 200+ απροβλημάτιστα. Δεν σε εξιτάρει, αλλά ούτε και σε προβληματίζει. Είναι μία ιδανική μοτοσυκλέτα για μη απαιτητικούς αναβάτες. Οι αναρτήσεις του δεν αποτελούνται από τίποτα εξωπραγματικά συστήματα. Το μπροστινό σύστημα, είναι συμβατικό, διαμέτρου 41 χιλιοστών, κάπως απότομο σε επαναφορά, με αποτέλεσμα να "τινάζει" αν περνάς απότομα από λακκούβες. Το αμορτισέρ είναι σκληρό και χτυπάει, λειτουργεί καλύτερα με δύο επιβαίνοντες ενώ σε αυτό ρυθμίζει μόνο η προφόρτιση ελατηρίου. Οι μέτριες αναρτήσεις υπόσχονται βέβαια απροβλημάτιστες βόλτες όσο συμπεριφέρεσαι στο CBF “ανθρώπινα”. Αν το παρακάνεις, θα αντιμετωπίσεις απότομες αντιδράσεις – αλλά το CBF ως μοτοσυκλέτα, δεν σε “φτιάχνει” καθόλου για τέτοιες συμπεριφορές. Πάντως, στις ανοιχτές και κλειστές στροφές, μπορεί να κινηθεί πραγματικά γρήγορα, στα χέρια ενός έμπειρου αναβάτη.

 Streetfighter; Καμία σχέση


Οδηγώντας το βέβαια, καταλαβαίνεις αμέσως ότι η σχεδίαση του δεν παραπέμπει σε κάποιο streetfighter, ή σε τέτοιου στυλ sport μοτοσυκλέτες, όπως μπορεί να μεταμορφωθεί για παράδειγμα το Z 1000SX της Kawasaki – που είναι βασισμένο στο Z 1000.
Τα φρένα αποτελούνται από συνδυασμένο σύστημα Dual CBS και σε συνδυασμό με το ABS βάζουν τα δυνατά τους, μοιράζοντας μάλιστα την δύναμη της πέδησης, μεταξύ τους. Το πάτημα του πίσω φρένου ενεργοποιεί το ένα έμβολο από κάθε τριπίστονη δαγκάνα μπροστά, ενώ της μανέτας, δίνει 30% πέδηση και στον πίσω τροχό. Έτσι, η ασφάλεια, σε συνδυασμό και με το σύστημα ABS, που λειτουργεί όντας απαρατήρητο, χωρίς να επιμηκύνει το φρενάρισμα, είναι υψηλή. Επίσης, μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μόνο το ένα φρένο αφού αρκεί για να σταματήσει το CBF σε χαλαρούς ρυθμούς.

Η γλυκιά απόδοση του κινητήρα και του συνόλου γενικότερα σε αφήνει να βολτάρεις με το ένα χέρι σε κάθε είδους διαδρομή. Η χρηστικότητα του CBF είναι το πρώτιστο μέλημα και στην πόλη κινείται σβέλτα, άσχετα με τα νούμερα του μεγάλου κυβισμού και του βάρους που τρομάζουν. Αλλά για να εκτιμήσεις το νέο παιδί της Honda πρέπει πρώτα να το δεχτείς, να το εξετάσεις βήμα προς βήμα και να αφήσεις στην άκρη τις εντυπώσεις και την μοτοσυκλετιστική μόδα κάθε χρονιάς.
Είναι ήρεμο και γλυκό, σε βάζει στην ποιότητά του την οποία απολαμβάνεις κάθε στιγμή. Το μεγάλο της σειράς CBF είναι μαζεμένο σε διαστάσεις, δύσκολα θυμίζει 1000. Βασισμένο στο πλαίσιο του CBF 600 το οποίο ενισχύθηκε στα σημεία, ο μεγαλύτερος αδελφός δίνει αμέσως την αίσθηση μίας μικρότερης μοτοσυκλέτας.

 Προσιτό 1000άρι


Με την κατηγορία των “τουριστικών” 1000 κυβικών να έχει πλέον λιγότερους εκπροσώπους από την κατηγορία Adventure, το CBF 1000 δείχνει να κοντράρεται περισσότερο από το Z 1000SX το οποίο φέρει περισσότερη τεχνολογία, σύστημα anti spin, αλλά και 30 ίππους περισσότερους, όπως και 4.500euro παραπάνω. Δείχνει να κοντράρεται επίσης από μοτοσυκλέτες της Honda, όπως η εξαιρετική Crossrunner με τον τετρακύλινδρο V κινητήρα του VFR 800F, αλλά και από το εντελώς νέο CB650F, που αποδίδει σχεδόν και τους ίδιους ίππους ροπή 650 κυβικών, και αντίστοιχα χαμηλότερη τιμή, στα 7.990euro. Το νέο fering με τα φανάρια του CBR 600RR (μοντέλου 2009 - 2012), δεν φαίνεται ικανό να δώσει την ανάλογη πνοή στην εμπορικότητα του CBF 1000. Συνεχίζει όμως να είναι μία μοτοσυκλέτα που ταιριάζει σε κάθε τύπο αναβάτη, απλή και λιτή, αλλά λειτουργική. Αντιμετωπίζει το συντηρητικό παρουσιαστικό της – το οποίο βέβαια λειτουργεί και ως πλεονέκτημα, μιας και δεν θα βρεθεί σύντομα εκτός μόδας, και βέβαια, συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο παπί, σε λογική τιμή. Στα χρήματα που κοστίζει, 9.990euro, θα προτιμούσαμε να έχει καλύτερες αναρτήσεις και κάποια ηλεκτρονικά βοηθήματα, και ας κόστιζε κάτι παραπάνω. Όπως και να έχει, το CBF 1000 σε κερδίζει με την οδήγηση του, και όχι με την εμφάνιση. Για κάποιους βέβαια, το τελευταίο μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για να το αδικήσουν, βγάζοντας το εκτός από τις μελλοντικές επιλογές τους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CBF 1000
Αντιπρόσωπος ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ
Τιμή 9.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, τετρακύλινδρος, υγρόψυκτος, εν σειρά, DOHC, 16βάλβιδος
Κυβισμός (cc) 998
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 75 x 56.5
Συμπίεση (:1) 11
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI  με σώματα ψεκασμού 36mm
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1 σε 2
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.604 (77/48)
1η σχέση 2.714 (38/14)
2η σχέση 1.941 (33/17)
3η σχέση 1.579 (30/19)
4η σχέση 1.363 (30/22)
5η σχέση 1.217 (28/23)
6η σχέση 1.115 (29/26)
Τελική μετάδοση 2.687 (43/16)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο μονής δοκού
Μήκος (mm) 2.156
Πλάτος (mm) 781
Ύψος (mm) 1.138
Ύψος σέλας (mm) 795mm (±15mm)
Μεταξόνιο (mm) 1,48
Γωνία κάστερ (°) 26
Ίχνος (mm) 110
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (kg) 242
Ρεζερβουάρ (lt) 19
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm, διαδρομή 120mm. Καμία ρύθμιση
Πίσω Αμορτισέρ με σύστημα μοχλισμού Pro-Link με διαδρομή τροχού 120mm. Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70 ZR17M/C (58W)
Πίσω 160/60 ZR17M/C (69W)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 296mm με δαγκάνες τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα πέδησης C-ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα πέδησης C-ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (kw / σ.α.λ.) 72kW / 8,000min
Ισχύς πραγματική (hp / σ.α.λ.) 93,53/7.700
Ροπή εργοστασίου (Nm / σ.α.λ.) 93Nm / 6,500min
Ροπή πραγματική (kgm / σ.α.λ.) 9,32/6.400
   
Εξοπλισμός Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, αναλογικός δείκτης βενζίνης, λυχνίες για φώτα, φλάς, νεκρά, μεγάλη σκάλα, πίεση λαδιού, ρολόι, θερμόμετρο, έλεγχο ψεκασμού / ABS/ HIID, immobilizer 

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 18:05

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon