Κατηγορία Honda
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 15:54

TEST - Honda CBR500R 2016

 

Εντυπώσεις και ουσία

 

Του Θοδωρή Ξύδη
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης
Συνεργάστηκε: Jo Λαδά

Η μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής εταιρίας, με την εντυπωσιακή σπορ εμφάνιση, είναι ένα από τα τρία πολυδιάστατα μοντέλα που απαρτίζουν την οικονομική σειρά CB500. Η 500άρα Honda βρέθηκε στα χέρια μας για αυτή τη δοκιμή και εμείς ανακαλύψαμε πόσο αλλά και πού βελτιώθηκε σε σχέση με την μοτοσυκλέτα που αντικατέστησε.

Γνωστής οικογενείας


Με το πλαίσιο, τις αναρτήσεις και τα φρένα να είναι κοινά και στις τρεις περιπτώσεις το CBR500R είναι η σπορ εκδοχής των εν σειρά δικύλινδρων μοτοσικλετών της Honda, που μπορούν να οδηγηθούν και από τους αναβάτες που έχουν στα χέρια τους δίπλωμα κατηγορίας Α2. Η Ιάπωνες το παρουσίασαν, μαζί με τα CB500X και F πριν από τέσσερα περίπου χρόνια και το 2015 ήρθε και ο πρώτος άνεμος ανανέωσης για όλη την οικογένεια.

Αλλαγές εντός και εκτός


Η μεγαλύτερη αλλαγή του CBR500R σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά έχει να κάνει φυσικά με τη εμφάνισή του, η οποία άλλαξε προς το εντυπωσιακότερο από όπου και να κοιτάξει κανείς την πρόταση της Honda. Είναι αναμφίβολα μια μοτοσικλέτα που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τα καθαρόαιμα supersport και superbike σε αυτό τον τομέα, αναλογικά είναι εξίσου εντυπωσιακό με το νέο CBR1000RR. Οι νέοι, στενοί και προσεγμένοι σχεδιαστικά full LED προβολείς, που ανάβουν ταυτόχρονα και παράγουν μία ομοιόμορφα κατανεμημένη και καλή σε ένταση δέσμη, είναι το highlight του φέρινγκ –κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η ουρά ξεχωρίζει επίσης με την μίνιμαλ αισθητική της, ενώ ένα ακόμη σημείο που θα προσέξετε άμεσα στη μοτοσικλέτα της ιαπωνικής εταιρίας είναι η ποιότητα κατασκευής. Το CBR500R παρουσιάζεται προσεγμένο με την λευκή περλέ βαφή των πλαστικών του να μην αφήνει περιθώριο για αρνητικά σχόλια. Σε υψηλά επίπεδα, βρίσκεται η συναρμογή αλλά και η συναρμολόγησή τους, ενώ και η βαφή στα μεταλλικά μέρη φαίνεται να έχει προσεχθεί εξίσου.

Στόχος η καθημερινότητα


Ένα από τα ισχυρότερα ατού των μοτοσυκλετών της Honda είναι φυσικά τα υψηλά επίπεδα εργονομίας που τα χαρακτηρίζουν, άσχετα αν βρίσκεσαι στη σέλα ενός on-off ή ενός sauperbike. Το ίδιο ισχύει και για το CBR500R. Αυτό σημαίνει πως η αίσθηση της οικειότητας είναι έντονη με το που κάτσεις στη σέλα, από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Σχεδιαστικά η μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτα της Honda καταφέρνει να ανεβάσει τους παλμούς, η θέση οδήγησης όμως κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σου δείχνε ξεκάθαρα ότι κύριο μέλημα αυτής της 500άρας είναι να μετακινεί με άνεση στην καθημερινότητά σου. Οι διαστάσεις της σέλας είναι σεβαστές, ακόμη και για εκείνους που ξεπερνούν τα 1,8 μ. και το βάρος μοιράζεται ομοιόμορφα πάνω της με αποτέλεσμα, η όποια κούραση να αργεί πολύ για να κάνει την εμφάνισή της. Η απόστασή της από το έδαφος είναι λογική και δεν θα προβληματίσει ούτε τους πιο κοντούς, ενώ οι πιο ψηλοί θα πατήσουν κάτω με ιδιαίτερη άνεση με τα γόνατά τους ελαφρώς λυγισμένα. Κλιπόν σε σωστή θέση αλλά και χειριστήρια σε σωστή θέση, τα οποία απαιτούν παράλληλα ελάχιστο χρόνο για να εξοικειωθείτε μαζί τους , ενώ έχουν και ιδιαίτερα ποιοτική αίσθηση κατά τη χρήση τους.

Ο πίνακας πληροφοριών, που συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις είναι πλήρως ψηφιακός και ευδιάκριτος με μόνο ατόπημα το γεγονός ότι πρέπει να απομακρύνετε το χέρι σας από το γκριπ, εν κινήσει, για να αλλάξετε τις ενδείξεις, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε μόνο σταματημένοι. Η σέλα του συνεπιβάτη είναι αρκετά μακριά και πλατιά, θα έπρεπε όμως να έχει λίγο περισσότερο αφρώδες. Οι ελαφρύτεροι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, οι βαρύτεροι όμως θα νιώσουν το αφρώδες να κάθεται και το αίμα να κόβεται, στις μεγαλύτερες διαδρομές. Χειρολαβές υπάρχουν, που κάνουν τα πράγματα λίγο πιο άνετα. Είναι κρυφές και βρίσκονται κάτω από την ουρά, σε σημείο που βολεύει, αν και οριακά. Κάτω από τη σέλα θα βρείτε και δύο θηλιές ώστε να παίρνεται τα κράνη σας όπου πηγαίνετε.

Χωρίς αλλαγές σε πλαίσιο, αναρτήσεις & φρένα


Σε μια οικονομική μοτοσικλέτα αυτό το τρίπτυχο δεν μπορεί να αλλάζει σε κάθε ανανέωση, διαφορετικά το κόστος θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Έτσι στο ανανεωμένο CBR500R δεν έχουμε αλλαγές σε αυτούς τους τρεις τομείς. Το ατσάλινο πλαίσιο που χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του, έχει παραμείνει χωρίς αλλαγές ενώ από ατσάλι είναι κατασκευασμένο και το ψαλίδι. Στις αναρτήσεις η μόνη αλλαγή που παρατηρείται έναντι του προηγούμενου μοντέλου είναι η προσθήκη προφόρτισης του ελατηρίου στο συμβατικό πιρούνι που έχει διάμετρο καλαμιών 41 χλστ. Η προφόρτιση ρυθμίζεται και στα δύο καλάμια και η αλήθεια είναι ότι ναι μεν υπάρχει διαφορά από τέρμα σφιχτό σε τέρμα μαλακό, η διαφορά αυτή όμως είναι μικρή. Προφόρτιση ελατηρίου για το αμορτισέρ, που φέρει και μοχλικό, υπάρχει ήδη από το προηγούμενο CBR500R, με εννιά διαφορετικές θέσεις για την ρύθμισή του.

Καμία απολύτως αλλαγή δεν υπάρχει στα φρένα. Ένας μεγάλος δίσκος διαμέτρου 320 χλστ. συνεργάζεται με δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin εμπρός και συμπληρώνεται από ένα δίσκο 240 χλστ. πίσω με μονοπίστονη δαγκάνα. Το σύστημα πέδησης, ολοκληρώνεται φυσικά από την ύπαρξη ABS με την ηλεκτρονική μονάδα που έχει επιλέξει η Honda να τα καταφέρνει παντού καλά: λειτουργεί γρήγορα και σωστά και στο γυαλισμένο οδόστρωμα αφήνοντας έτσι τον αναβάτη να αντιδράσει σωστά και σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. Καμία διαφορά δεν έχουμε και στο βάρος μεταξύ του προηγούμενου και του νέου CBR500R, το οποίο παραμένει στα 194 κιλά, πλήρες υγρών, σύμφωνα με τη Honda.

Μοτέρ και για Α2


Η Honda προορίζει τη συγκεκριμένη μοτοσικλέτα και για τους κατόχους διπλώματος κατηγορίας Α2. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν υπήρξε καμία απολύτως αύξηση στην ισχύ που παραμένει στους 47 ίππους, ήτοι 34 κιλοβάτ, όσο ακριβώς είναι και το όριο για αυτή την κατηγορία διπλώματος. Σημαντική διαφορά σε σχέση με πριν παρατηρείται στο σύστημα εξαγωγής και συγκεκριμένα στο νέο και πιο καλαίσθητο τελικό της εξάτμισης. Είναι πιο κοντό από το προηγούμενο αλλά ακόμη πιο σημαντικά το τελικό είναι κατά δύο ολόκληρα κιλά ελαφρύτερο.

Στο δρόμο ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας δείχνει από τα πρώτα κιόλας μέτρα το φιλικό του πρόσωπο. Οι αναβάτες που έρχονται από το Α1 δίπλωμα, δεν πρόκειται να φοβηθούν ούτε δευτερόλεπτο, αφού η ισχύς αποδίδεται από την αρχή μέχρι και το κόφτη ιδιαίτερα ομαλά και πουθενά δεν κάνουν την εμφάνισή τους ξεσπάσματα. Ο κινητήρας είναι υπερελαστικός και επιτρέπει την κίνηση με 6ηταχύτητα και λιγότερα από 50 χλμ./ώρα στο κοντέρ. Η δύναμη που παράγει είναι αρκετή για να κινηθείτε με σβέλτο ρυθμό στην καθημερινότητά σας, ενώ πρόβλημα με την ισχύ δεν θα έχετε ούτε στον αυτοκινητόδρομο. Εύκολα μπορείτε να κρατήσετε ταχύτητες της τάξης των 120-140 χλμ./ώρα, και δικάβαλοι, απολαμβάνοντας παράλληλα και χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης, ενώ υπάρχει διαθέσιμη δύναμη και για προσπέραση.

Με το γκάζι στο στοπ θα δείτε το κοντέρ να ξεπερνά την ένδειξη των 180 χλμ./ώρα, αλλά για να κρατήσετε αυτή την ταχύτητα θα πρέπει να σκύψετε και να προχωρήσετε και στην τοποθέτηση μιας ψηλότερης ζελατίνας – υπάρχει διαθέσιμη στα αξεσουάρ του CBR500R.

Πάμε όπου θες


Με τον ήχο που απελευθερώνει το τελικό της εξάτμισης να παρουσιάζεται πιο μπάσος και πιο ελκυστικός σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, το CBR500R μοιάζει με ανοιχτό βιβλίο στον αναβάτη του δείχνοντας αμέσως τα προτερήματά του στο απαιτητικό αστικό περιβάλλον. Το μοτέρ έχει ιδιαίτερα πολιτισμένη λειτουργία και οι ελάχιστοι μηχανικοί θόρυβοι που ακούγονται δείχνουν την προσοχή που έχει δώσει η Honda στη σχεδίαση του κινητήρα.

Οι ταχύτητες στο ιδιαίτερα μαλακό κιβώτιο αλλάζουν με χαρακτηριστική ευκολία, αν και με μια μικρή ασάφεια, ενώ πολύ μαλακή στο τράβηγμα είναι και η μανέτα του προοδευτικού συμπλέκτη, κάτι που θα εκτιμήσουν οι άντρες και φυσικά ακόμη περισσότερο οι γυναίκες. Και οι δύο θα νιώσουν πάντως πολύ καλά με τα επίπεδα μέσης κατανάλωσης που δεν ξεπερνούν τα 4,5 λίτρα, όσα περίπου καίει και ένα scooter 400-500 κ.εκ., με σαφώς υποδεέστερες όμως επιδόσεις΄για το τελευταίο. Νιώθεις άνετα πάνω στο CBR500R από την πρώτη κιόλας στιγμή και με αυτή την άνεση ξεκινάς να ελίσσεσαι ανάμεσα στα αυτοκίνητα με την εντύπωση ότι οδηγείς ακόμη μικρότερη μοτοσικλέτα σε βάρος. Η εξαιρετική κατανομή του βάρους παίζει εδώ το δικό της πολύ σημαντικό ρόλο με τα πόδια να παραμένουν επάνω στα μαρσπιέ ακόμη και στους ελιγμούς με ταχύτητες βαδίσματος, τόσο καλοζυγισμένη είναι η μοτοσικλέτα της Honda. Στους ελιγμούς βοηθούν και οι σωστά τοποθετημένοι καθρέπτες που δεν βρίσκουν σε εκείνους των αυτοκινήτων και την ίδια στιγμή προσφέρουν άριστο οπτικό πεδίο προς τα πίσω. Στα πιο δύσκολα διπλώνουν…εύκολα!

Βγαίνοντας από την πόλη, ο δρόμος ανοίγει, ανοίγει και το γκάζι και το CBR500R φτάνει εύκολα σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου ακόμη και δικάβαλο και φορτωμένο. Μόνο με τον αναβάτη ο κόφτης θα επέμβει στα 188 χλμ./ώρα στο κοντέρ μια εξαιρετική επίδοση για μοτοσικλέτα με κινητήρα για δίπλωμα Α2, που βρίσκεται φυσικά στο άνω άκρο κατηγορίας. Σε αυτές τις υψηλές ταχύτητες –βασικά από 150 χλμ./ώρα και πάνω- είναι που νιώθεις ότι τα φρένα, με την γραμμική απόδοση, είναι μάλλον οριακά για αυτή τη μοτοσικλέτα και λίγη περισσότερη δύναμη σαφώς και θα ήταν ευπρόσδεκτη. Αυτή η δύναμη θα ήταν ευπρόδεκτη κα ισε δρόμο με στροφές, όπου η μοτοσυκλέτα της Honda παρουσιάζει ένα απόλυτα φιλικό και προοδευτικό πρόσωπο. Οι αναρτήσεις κάνουν καλή δουλειά με την απορρόφηση των ανωμαλιών. Το πιρούνι που φέρει πλέον ρυθμιζόμενη προφόρτιση δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να το φέρει περισσότερο στα μέτρα του, όχι ακριβώς βέβαια αλλά η διαφορά είναι αισθητή από τέρμα μαλακό σε τέρμα σκληρό. Σε συνδυασμό με το πλαίσιο που παρουσιάζεται αρκούντως στιβαρό, το CBR500R συμπεριφέρεται απόλυτα φιλικά και αφήνει τον αναβάτη του να το πιέσει αρκετά πριν αρχίσει τα προοδευτικά γλιστρήματα. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να σας ανακόψει τις όποιες ορέξεις για ταχύτητα, αντίθετα θα σας υποστηρίξει και αν κρατήσετε το μοτέρ κοντά στα κόκκινα θα κινηθείτε με πολύ καλό ρυθμό για μοτοσικλέτα αυτή της κατηγορίας. Αυτό που δεν το αρέσει φυσικά είναι η οριακή και απότομη οδήγηση με τις αναρτήσεις κυρίως να δείχνουν ότι έχουν ρυθμιστεί για πιο ήπιες καταστάσεις.

Μια 500άρα για όλα


Το CBR500R είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές προσιτές μοτοσικλέτες που μπορούν να οδηγηθούν και με δίπλωμα κατηγορίας Α2. Θα κλέψει τις καρδιές των νέων αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία αναβατών και θα παρουσιαστεί ακόμη πιο ολοκληρωμένη ως πρόταση σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά.

Απέναντι στα υπόλοιπα μοντέλα που οδηγούνται με δίπλωμα κατηγορίας Α2 έχει το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου σε χωρητικότητα κινητήρα που προσφέρει περισσότερη ροπή αλλά και περισσότερο πρεστίζ στον ιδιοκτήτη της καθώς, όπως και να το κάνουμε, ακούγεται διαφορετικά να λες ότι έχεις «500άρα μηχανή», άσχετα από το δίπλωμα που έχεις στο πορτοφόλι σου. Απέναντι όμως στις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας «Α2», το CBR500R παρουσιάζεται και ως μια από τις ακριβότερες προτάσεις με την τιμή της να αγγίζει τα 7.000 ευρώ, κάτι που την βάζει επικίνδυνα και στα λημέρια των σαφώς ισχυρότερων προτάσεων της επόμενης κατηγορίας διπλώματος. Όπως και να έχει, το ανανεωμένο και άκρως εντυπωσιακό CBR500R είναι μια καθημερινή μοτοσικλέτα με ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε εντός και εκτός πόλης σε μικρά και γιατί όχι μεγάλα ταξιδάκια, σε χαλαρές αλλά και πιο τσιτωμένες βόλτες και να βρείτε στο πρόσωπό της έναν πιστό σύντροφο για όλα με εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά και χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda 
Μοντέλο CBR500R
Αντιπρόσωπος Σαρακάκης ΑΕΒΜΕ
Τιμή (ευρώ) 6.990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 471
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 67 x 66,8
Συμπίεση (:1)  10,7
Τροφοδοσία  Ηλ.  ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
 
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο τύπου διαμάντι
Κάστερ (°)  25,5
Ίχνος (mm)  102
Μεταξόνιο (mm)  1.410
Ύψος σέλας (mm)  785
Μήκος (mm) 2.080
Πλάτος (mm) 750
Βάρος (kg)   194
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  16,7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  Συμβατικό πιρούνι Showa, προφόρτιση ελατηρίου
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Αμορτισέρ με μοχλισμό, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-17''
Πίσω  160/60-17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320 χλστ. δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 χλστ., δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, ρολόι, δείκτης βενζίνης, αυτονομία, προειδοποιητική λυχνία για αλάρμ,  στροφόμετρο
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Hp/rpm)  47/8.500
Ροπή εργοστασίου (Kgm/rpm)  4,4 /7.000

Φωτογραφίες οδήγησηςΣτατικές φωτογραφίεςΘοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 20:37

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda CBR 500R 2013 – Πλήρης παρουσίαση TEST - Honda CBR1000RR 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube