.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 16:07

Test - Honda CBR1000RR Fireblade & SP - Αποστολή Portimao

 

Όχι απλά εξέλιξη... επανάσταση!

 

Κείμενο: Thierry Sarasyn, Louis Wuyts
Φωτογραφίες: Honda

Κάθε χρόνο αδημονούμε να οδηγήσουμε τις νέες μοτοσυκλέτες. Και κάθε χρονιά για κάποιες ανυπομονούμε λίγο περισσότερο. Η νέα Honda CBR1000RR είναι μία από αυτές. Είχαμε τη χαρά να την οδηγήσουμε στο Portimao και μάλιστα με τη συμβολή του 18-φορές Βέλγου Πρωταθλητή Louis Wuyts. Απολαύστε την!

Αντικειμενικά, δεν υπάρχει κανείς άλλος Βέλγος αναβάτης που να γνωρίζει καλύτερα την Fireblade από τον Louis Wuyts. Ο «Louwheelie» κατέχει τρεις εθνικούς τίτλους με την Blade, οδηγώντας την επί σειρά ετών στο ανώτατο επίπεδο. Ως συντάκτης των παλαιότερων περιοδικών Motor Week και Motor World, ο Wuyts έχει οδηγήσει όλα τα μοντέλα της σειράς, από την πρώτη κιόλας Blade του 1992. Η παρουσία της τελευταίας μάλιστα, δίπλα στις ολοκαίνουργιες Fireblade και Fireblade SP, στην πίστα του Portimao, ήταν μια ευχάριστη πινελιά την ημέρα της παρουσίασης.

«Πάνε κιόλας δέκα χρόνια που οδήγησα εδώ...»,ξεκινάει την ιστορία του ο Wuyrts, «...και θυμάμαι ότι είχα δυσκολευτεί στην αρχή. Αυτή η πίστα έχει πολλές τυφλές στροφές και η μοτοσυκλέτα τότε ήταν σκέτη επανάσταση. Σπάνια συναντάς κάτι τέτοιο. Συνήθως τα νέα μοντέλα αποτελούν μια κάπως καλύτερη εξέλιξη του προκατόχου τους. Όμως η νέα Fireblade είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά, και μια από τις καλύτερες Sport μοτοσυκλέτες που έχουν κατασκευαστεί».

Επιγραμματικά οι αλλαγές

Διαβάστε εδώ επιγραμματικά τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων Fireblade και Fireblade SP:

  • 195 κιλά βάρος (15 κιλά ελαφρύτερη συνολικά, στα 196 κιλά η στάνταρ βερσιόν). 
  • 189,5 hp στις 13.000 στροφές
  • 11,83 Kgm ροπής στις 11.000 στροφές
  • Ρυθμιζόμενη ισορροπία ακαμψίας του πλαισίου
  • Νέο, πιο άκαμπτο ψαλίδι 
  • Ελαφρύτερο υποπλαίσιο
  • Ρεζερβουάρ τιτανίου
  • Ακτινικές τετραπίστονες monobloc δαγκάνες της Brembo
  • Ημί-ενεργητικές αναρτήσεις (SP)
  • Μινιμαλιστικά πλαστικά
  • Throttle by Wire (TbW)
  • Αισθητήρας επιτάχυνσης APS
  • Inertial Measurement Unit (IMU) 
  • Honda Selectable Torque Control (HSTC), ρυθμιζόμενο σε 9 επίπεδα 
  • Σύστημα Wheelie Control
  • Επιλογής φρένου κινητήρα ‘Selectable Engine Brake (SEB)’
  • Quick Shifter
  • Downshift Assist
  • Riding Mode Select System (RMSS)

Τι λέει στην οδήγηση;

Ξεκινήσαμε το τεστ μας με την στάνταρ έκδοση της Fireblade. Ίδια ιπποδύναμη και ένα κιλό επιπλέον σε σχέση με την έκδοση SP, χωρίς όμως το ρεζερβουάρ τιτανίου, τις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και το shifter που δουλεύει τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα. Τουλάχιστον το τελευταίο είναι προαιρετικό. Τα ελαστικά που φοράει είναι τα Bridgestone S21, εξαιρετικά και με άριστη πρόσφυση

Και πολύ σύντομα μετά την εκκίνηση μας έγινε σαφές: Δεν πρόκειται για εξέλιξη, αλλά για επανάσταση. Έχοντας κατά νου τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, τα βάλαμε κατ' ευθείαν σε εφαρμογή.

«Η νέα Blade είναι πολύ απλά πιο γρήγορη, πιο ελαφριά και πιο εύκολη στο χειρισμό», αναφέρει ο Wuyrts.

«H Honda ενσαρκώνει πραγματικά το μότο της “Next Level Total Control”, δηλαδή συνολικός έλεγχος νέας γενιάς. Η πρώτη Blade υπήρξε πρωτοποριακή χάρη στο χαμηλό της βάρος και την υψηλή της ισχύ. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, αυτά τα δύο σημεία αποτελούν ακόμη τα σημεία υπεροχής της. Κι εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι παρά τους 189 ίππους της, είναι εξαιρετικά εύκολη στην οδήγηση. Ελαφριά και κόμπακτ, με αίσθηση 600cc. Έχοντας ύψος 1,83μ, με μεγάλο σκελετό, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να σκύψω πίσω από το μικρό αυτό διαμάντι. Τα πάντα πάνω του είναι φτιαγμένα για μοτοσυκλέτα 600cc, εκτός από τις επιδόσεις. Ακόμη και στο τέλος, διαθέτει αρκετή δύναμη. Η μέγιστη δύναμη βρίσκεται στις 13.000 στροφές, περισσότερες από πριν, ενώ αισθάνεσαι ότι έχει κι άλλο να σου δώσει.

Κι όταν στο δώσει αυτό το “παραπάνω” σου έρχεται να κλάψεις από ευχαρίστηση. Στο τέλος της ευθείας της πίστας του Portimao, καταλαβαίνεις πόσο πολύ έχει βελτιωθεί και το ABS. Στο προηγούμενο μοντέλο είχα μια σπογγώδη αίσθηση, τώρα όμως ούτε που το καταλαβαίνεις ότι παρεμβαίνει. Ιδανικό δηλαδή και για αγώνες.»

Απόλυτη συνεργασία.

Το ABS λειτουργεί απρόσκοπτα μαζί με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα. «Είναι εντυπωσιακό το πόσο άψογα όλα λειτουργούν και συνεργάζονται μεταξύ τους», αναφέρει ο Wuyrts. «Με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της Öhlins, αισθάνεσαι ότι το πιρούνι είναι πιο σκληρό σε απότομο φρενάρισμα. Ως εκ τούτου, το πιρούνι δεν φτάνει ως το τέλος της διαδρομής του και η πίεση παραμένει υψηλότερη στον μπροστινό τροχό. Όλα τα ηλεκτρονικά μέρη πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα στοιχεία της μοτοσυκλέτας, καθώς καθένα από αυτά στηρίζει και επηρεάζει το άλλο». 

Θεϊκές αναρτήσεις, τόσο σε συμβατική όσο και σε ηλεκτρονική μορφή

Η στάνταρ έκδοση της Fireblade δεν διαθέτει ηλεκτρονικές αναρτήσεις. «Αλλά οι Showa είναι επίσης εξαιρετικές», μας εξηγεί ο Wuyrts. «Σαφώς οι αναρτήσεις της έκδοσης SP είναι ακόμη καλύτερες. Ήταν άλλωστε στόχος της Honda, να μπορεί ο αναβάτης να καβαλάει τη μοτοσυκλέτα του, να πηγαίνει στην πίστα, να οδηγεί και να επιστρέφει στο σπίτι του. Με αυτή τη μοτοσυκλέτα μπορεί άνετα να κάνει κάτι τέτοιο.

Πόσο μάλλον με την έκδοση SP που διαθέτει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις. Μάλιστα, ρώτησα τους μηχανικούς της Honda να μου πουν πόσο βάρος θα μπορούσα να εξοικονομήσω αν αφαιρούσα τα φωτιστικά σώματα. Η απάντηση είναι ‘ούτε πέντε κιλά’. Η Blade είναι τόσο ελαφριά, που αυτά τα πέντε κιλά δεν κάνουν στην πραγματικότητα καμία διαφορά. Και οι αναρτήσεις θα κάνουν την ίδια εξαίσια δουλειά, είτε οδηγείς στην πίστα, είτε στο δρόμο. Οι άνθρωποι της Öhlins λένε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να έχεις τον προσωπικό σου ρυθμιστή GP στο πιρούνι σου, όποτε το θελήσεις. Τέλειο!»

Θαυμασμός για τον Freddie Spencer

Όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στο Portimao, δεν μπορέσαμε παρά να νιώσουμε δέος μπροστά στο θρύλο Freddie Spencer, που μας τίμησε με την παρουσία του εκεί. «Είναι ακόμα απίστευτα γρήγορος», λέει ο Wuyrts. «Είναι σχεδόν αδύνατο να τον πιάσεις. Πιστεύω ότι άνετα θα κέρδιζε ακόμη και σήμερα σε αγώνα endurance. Είναι σκέτη μαγεία να τον βλέπεις ζωντανά να πλαγιάζει την Blade από τη μια μεριά στην άλλη. Απίστευτη τεχνική».

«Η νέα Fireblade είναι ελαφριά, και τόσο μα τόσο ακριβής. Και σε συνδυασμό με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει, είναι σχεδόν απίθανο να κάνεις κάτι λάθος. Ρυθμιζόμενο traction control, wheelie control, ABS, anti-hop. Όλες τις μέρες της παρουσίασης στο Portimao, και παρά τον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που ήρθαν να την οδηγήσουν, δεν υπήρξε ούτε ένα ατύχημα. Αυτό και μόνο λέει πολλά, τόσο για την ίδια τη μοτοσυκλέτα, όσο και για τα ηλεκτρονικά της μέρη.»

Και η έκδοση SP2;

«Ανυπομονούσα πολύ για αυτό το τεστ» συνεχίζει ο Wuyrts, «και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Είναι μια αληθινή Honda, σωστή σε όλα της. Επιπρόσθετα όμως, έχει και τις επιδόσεις που θέλεις. Η προηγούμενη Fireblade, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρονικών της, είχε γίνει κάπως outsider. Η Honda όμως επέστρεψε με ένα άριστο μοντέλο. Πάει καιρός από την τελευταία φορά που οδήγησα σε πίστα και είπα “wow!”. Η Fireblade είναι ισχυρή και χάρη στην ηλεκτρονική υποβοήθηση “μαζεύει” τα όποια λάθη του αναβάτη. 

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με την οποία ο καθένας μπορεί να οδηγήσει σβέλτα. Και μετά από μεγάλη πίεση που ασκήσαμε στον Αρχιμηχανικό της Honda, Kyoichi Yoshii, μάθαμε αν η έκδοση SP2 θα φτάσει τους 230 ίππους. Εν τέλει γελώντας μας απάντησε “Περισσότερα. Η έκδοση SP2 είναι αμιγώς επικεντρωμένη στην αγωνιστική χρήση”.»

Νέα στάνταρ;

Η στάνταρ έκδοση, καθώς και η SP, απευθύνονται στους αναβάτες κάθε επιπέδου. Εξυπακούεται ότι με 189 ίππους οι επιδόσεις τους είναι άριστες και στον δρόμο.

Προσωπική άποψη, οι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις είναι μεν απαραίτητες, όμως το κόστος που τις συνοδεύει δεν το λες και αμελητέο. Έτσι μένει στην κρίση του αγοραστή αν αξίζουν πραγματικά αυτό το κόστος ή όχι. 

Ακόμη, η Honda επέλεξε την ιπποδύναμη αυτή καθώς θεωρεί ότι είναι η βέλτιστη για τις δυνατότητες της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας. Θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν ακόμη και 200 ίππους. Όμως η Honda δεν ενδιαφέρεται απλά να παρουσιάσει νούμερα, αλλά να παρέχει επιδόσεις και αποτελέσματα για τον πραγματικό κόσμο και τις πραγματικές συνθήκες. Κι αυτό το πετυχαίνει άριστα και με τους 189 ίππους. Και με βάρος 195-196 κιλών, αυτή η μοτοσυκλέτα ενσαρκώνει όλα αυτά για τα οποία έγινε γνωστή η Fireblade εξ' αρχής. Μόνο πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. 

Και λίγο trivia για το τέλος: Το γνωρίζατε ότι η αναλογία βάρους / ιπποδύναμης της Fireblade έχει σημειώσει βελτίωση της τάξης του 65% μέσα σε 25 χρόνια; 

Λάβετε υπόψη ότι η τωρινή έκδοση αποτελεί τεράστιο βήμα εξέλιξης. Η ιδανική μοτοσυκλέτα για σπορ αναβάτες κάθε επιπέδου. Από τον αρχάριο, που θα επιλέξει την εκτενέστερη ηλεκτρονική υποβοήθηση, έως τον πιο έμπειρο που θέλει χρόνους και επιδόσεις. Αυτή και μόνο η δυνατότητα που παρέχει η Fireblade αποτελεί μεγάλο προσόν και σίγουρα θέτει νέα στάνταρ. 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας: Υ/Ψ, 4Κ, 16β, 2ΕΕ

Κυβισμός: 999 κ.εκ.

Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 189/13.000

Ροπή (Kgm/σ.α.λ.): 11,83/11.000

Ρεζερβουάρ: 16 λίτρα 

Βάρος: 195 κιλά, πλήρες

Μεταξόνιο: 1.404

Κάστερ: 23,3

Ίχνος: 96

Τροχός Ε: 120/70-17"

Τροχός Π: 190/50-17"

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 11:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon