.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 22:47

Test - Honda CB500F & CBR500R - Αποστολή στην Ισπανία

 

Sport και θέαμα 

 

Του Thierry Decoit
 
Τα τελευταία χρόνια ένας υγιείς ανταγωνισμός σημειώνεται ανάμεσα στις κατασκευάστριες εταιρείες, σχετικά με τους κατόχους άδειας οδήγησης Α2, (aka το νεανικό κοινό). Η Ηonda σε αυτή την ευγενή άμιλλα, με τα CB500F και 500R παίζει το χαρτί του ονόματος “CB”, ενός ονόματος με μεγάλη ιστορία από πίσω του.
 

Κοινά στοιχεία και μείωση κόστους


Μια μικρή ιστορική αναδρομή τώρα: Η Honda λάνσαρε την πρώτη CB το 1969. Η CB750 έγινε αμέσως h μοτοσυκλέτα – ορόσημο σε ολόκληρη την ιστορία του μοτοσυκλετισμού. Το 1971 κάνει την εμφάνισή του το CB500. Ο ίδιος ο Soichiro Honda παρακολούθησε την επίσημη παρουσίαση που έλαβε χώρα στο σιρκουί του Le Castellet στη Γαλλία.
 
Το παρόν: Με την άδεια οδήγησης Α2 να αυξάνει σε δημοτικότητα, η Honda παρουσιάζει τώρα τρεις διαφορετικές εκδόσεις του CB500, το CB500X για trail χρήση, το CB500F για καθημερινή roadster χρήση και το πιο σπορ εκ των τριών, το CBR500R. Όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη βιομηχανία αυτοκινήτου και προκειμένου να μειωθούν τα κόστη, η Honda χρησιμοποίησε αρκετά κοινά στοιχεία και στις τρεις εκδόσεις, όπως το πλαίσιο για παράδειγμα. Αυτό που είναι πραγματικά νέο όμως από τα τρία, είναι το CBR500R.

Το μέλλον: To CB500 παραμένει πιστό στις βασικές αρχές του που το χαρακτήριζαν. Παρ’ όλα αυτά διαθέτει μοντέρνο σχεδιασμό, καλύτερη απόκριση του γκαζιού και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου. Κι ενώ η έκδοση F είναι μια καθαρή roadster, η R ανήκει αδιαφιλονίκητα στην οικογένεια των Supersport της Honda, διατηρώντας τις εξαιρετικές σπορ γραμμές που μαγνητίζουν το βλέμμα. Συνδυάζει όμως την παλιά σχεδίαση, μιας και σε συγκεκριμένα τμήματα παραπέμπει διακριτικά στο παλιό CB450, με την χαρακτηριστική κεφαλή.

Άριστη συμπεριφορά


Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος εν σειρά, ίδιος και στα τρία μοντέλα και στοχεύοντας πάντα σε κατόχους άδειας οδήγησης Α2, αποδίδει 35 kW ή 47 ίππους. Το μάξιμουμ της δύναμης βρίσκεται στο ανώτατο όριο των 8.500 σ.α.λ. και σε αυτό το σημείο η καμπύλη απόδοσης είναι τελείως ευθεία. Το ίδιο ισχύει και για την ροπή, η οποία φτάνει στα 43 Nm στις 7000 σ.α.λ., μία λογική επίδοση αν κρίνουμε ότι η Honda επέλεξε PGM-FI ψεκασμό σε αυτές τις μοτοσυκλέτες.

Ένας αντικραδασμικός άξονας που βρίσκεται στο πίσω μέρος των κυλίνδρων μειώνει τους κραδασμούς κι έτσι η οδήγηση γίνεται άνετα. Η Honda επίσης εργάστηκε πάνω στην βελτίωση του συστήματος κυκλοφορίας νερού, μειώνοντας την εσωτερική τριβή, ενώ βελτίωσε και τις εισαγωγές του αέρα.

Τo CBR500R μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με την έκδοση F εκτός από το πλαίσιο και τον κινητήρα, ενώ διαφοροποιείται ουσιαστικά στην θέση οδήγησης και την στάση του σώματος. Το τιμόνι, είναι 49 χιλιοστά χαμηλότερο και 40 χιλιοστά στενότερο στο CBR500R.
Οι δρόμοι της νότιας Ισπανίας είναι το ιδανικό σκηνικό για την πρώτη μας επαφή με τις νέες Honda. Ξεκινήσαμε την οδήγησή μας με την έκδοση F. Πρώτη παρατήρηση: Η θέση οδήγησης είναι ευρύχωρη και άνετη, με το φαρδύ τιμόνι να βοηθάει τη μόχλευση. Με μια μικρή πίεση στο τιμόνι, το CB αλλάζει αμέσως κατεύθυνση. Η ακρίβειά του μας έκανε πραγματικά εντύπωση.

Ο κινητήρας είναι γραμμικός αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον. Θα περίμενε κανείς ότι το φρενάρισμα θα ήταν μάλλον μέτριο, το CB όμως θα σας εκπλήξει με την αμεσότητα που δείχνει σε κάθε άγγιγμα της μανέτας, με ένα μόλις δάχτυλο. Οι ουδέτερες αναρτήσεις συμπληρώνουν την εικόνα μιας μοτοσυκλέτας που έχει την ικανότητα να διορθώνει πολλά λάθη του αναβάτη της, προσφέροντας όλα όσα θα περίμενε κανείς.

Νεανικό και διασκεδαστικό


Παρόλο που θα περίμενε κανείς πιο σπορ επιδόσεις από το CBR500R, εντούτοις δεν αλλάζουν και πολλά. Αυτό είναι καλό όμως, αφού το F μας άφησε ήδη άριστες εντυπώσεις. Στο R αυτό που αλλάζει κυρίως είναι το στυλ περισσότερο, παρά οι επιδόσεις. Από την άλλη μεριά, η πιο σπορ θέση ευνοεί ένα αντίστοιχα πιο σπορ στυλ οδήγησης. Η έκδοση R σε παρακινεί για κάτι τέτοιο. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι πρέπει να παίξεις με τα 43 Nm ροπής και τους 47 ίππους προκειμένου να απολαύσεις τις μέγιστες επιδόσεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις τη βελόνα του στροφομέτρου πάνω από τις 6.500 σ.α.λ. και η απόκριση που θα πάρεις θα αντιστοιχεί σε μοτοσυκλέτα 600cc.

Οι αλλαγές ταχυτήτων είναι θετικές και όσο τις επιδιώκεις με το γκάζι στο τέρμα, θα πας πολύ γρήγορα και απολαυστικά. Η CBR 500R είναι τόσο διασκεδαστική που σίγουρα όσοι δύσπιστοι θεωρούν ότι οι Α2 μοτοσυκλέτες είναι βαρετές, θα αλλάξουν γνώμη. Με μια μικρή ατασθαλία που κάναμε στην εθνική οδό, διαπιστώσαμε ότι η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 180 χ.α.ω., διόλου άσχημα δηλαδή, ενώ πάντα βρίσκεσαι εντός των νομίμων ορίων.

Τα τρία διαφορετικά CB500 ακολουθούν την ίδια γραμμή της σειράς των NC 750: Μια κοινή πλατφόρμα για διαφορετικές μοτοσυκλέτες, έτσι ώστε η τιμή να παραμένει χαμηλή. Η σειρά των CB500 προσφέρει μία πιο αιχμηρή εικόνα με πιο νεανικό και επιθετικό σχεδιασμό, με το R να έχει σχεδιαστεί εκ νέου εξωτερικά, προσφέροντας πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, με περισσότερο sport εμφάνιση, και LED φωτισμό. Και μπορεί μεν και τα τρία CB να στοχεύουν σε κατόχους άδειας οδήγησης Α2, αλλά σίγουρα θα κερδίσουν και αναβάτες οι οποίοι έχουν ως βασικό κριτήριο τη χαμηλή κατανάλωση. Εδώ η Honda ανακοινώνει κατανάλωση 3.7 λίτρων σε ιδανικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του τεστ εμείς καταγράψαμε κατανάλωση της τάξης των 5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, αν και σαφώς με πιο σπορ στυλ οδήγησης. Ένας πιο μετριοπαθής αναβάτης θεωρούμε ότι θα καταφέρει μια κατανάλωση της τάξης των 4 λίτρων στα 100 χλ.

Ανταγωνιστική τιμή, ώριμη συμπεριφορά


Η σειρά των CB500 αποτελείται από μοτοσυκλέτες με άψογο φινίρισμα, οξύ χαρακτήρα, χαμηλή κατανάλωση και σπιρτόζικο στυλ. Τα διαφορετικά μοντέλα στοχεύουν το καθένα στο διαφορετικό κοινό του, η βασική ιδέα παραμένει κοινή για όλα: Άδεια οδήγησης Α2, με ομαλό και γραμμικό χαρακτήρα, σοφιστικέ στυλ και ευκολία στην οδήγηση.

Σε αυτό το πακέτο προσθέστε το στάνταρ ABS, αλλά και την συνολική ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία που φέρει η υπογραφή της Honda. Το μόνο που λείπει για να μιλούσαμε τώρα για την τέλεια-από-κάθε-άποψη μοτοσυκλέτα είναι το κεντρικό σταντ και η ένδειξη της ταχύτητας στον πίνακα οργάνων. Αλλά πάλι, αυτά θα μεταφράζονταν σε υψηλότερη τιμή. Τώρα όμως μιλάμε για 5.990 ευρώ για το CB500F και 6.499 ευρώ για το R, τιμές ιδιαίτερα χαμηλές (τιμές Βελγίου) δηλαδή για τόσο ώριμες μοτοσυκλέτες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CB500R / F
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, SOHC
Χωρητικότητα (cc) 471
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 67mm x 66.8mm
Συμπίεση 10.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώματα διαμέτρου 34mm
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,2
Εκκίνηση Μίζα
Σχέσεις 6
Τελική σχέση Γρανάζια - αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2080
Πλάτος (mm) 750 (790)
Ύψος (mm) 1145 (1060)
Μεταξόνιο (mm) 1410
Γωνία κάστερ 25,5°
Ίχνος (mm) 102
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους (mm) 140 (160)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 16,7
Βάρος (kg) 194 (190)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm, διαδρομή τροχού 140mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με σύστημα Pro Link, διαδρομή τροχού 120mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70 ZR17
Πίσω 160/60 ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320m με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη 47hp / 8.500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 4,38 kgm/ 7.000σ.α.λ.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 19:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon