.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 11:34

Test - Honda RC213V-S - Αποστολή στην Ισπανία!

 

Όπλο για λίγους!

 

 

Του Thierry Sarasyn

Η Honda RC213V-S αποτελεί αναμφίβολα μια εκ των σημαντικότερων μοτοσυκλετών των τελευταίων ετών στην κατηγορία των exclusive sports bike. Είναι όμως στην πραγματικότητα μια μοτοσυκλέτα MotoGP με καθρέφτες; Και είναι όντως ανώτερη από μια “μέση” σπορ μοτοσυκλέτα, όπως η Yamaha R1 ή η Ducati Panigale; Και τέλος, γιατί είναι τόσο ακριβή; Μήπως είναι απλά ακόμη ένα παιχνίδι για τους πλούσιους;

Δίχρονη 250cc!


Πολλά τα ερωτήματα που μας ταλάνιζαν πριν την άφιξή μας στο σιρκουί της Βαλένθια όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση. Όπως λένε, δεν έχεις ποτέ μια δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις μια «πρώτη εντύπωση», και το μότο αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση στην περίπτωση του RC213V-S (σημείωση: αν αναρωτιέστε για τη σημειολογία των αριθμών, το 21 σημαίνει 21ος αιώνας και το 3 σημαίνει τρίτη γενιά RCV).

Μας περίμενε πανέτοιμο στην έξοδο της γραμμής των πιτς και η πρώτη μας εντύπωση είναι ότι πρόκειται για μια συμπαγής, μικρή σε μέγεθος μοτοσυκλέτα, πολύ μικρότερη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Για να πάρετε μια ιδέα, φανταστείτε κάτι ανάμεσα σε Aprilia RSV4 και το παλιό αγωνιστικό Honda NC30 (στα 400cc, που είναι ίδιο εξωτερικά με το RC30).
Η στάση οδήγησης σε τοποθετεί πολύ μπροστά, το αγκαλιάζεις όπως ο Marquez. Αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο, δεν είναι άβολη για έναν αναβάτη με ύψος 1.80μ. Πριν βγούμε από τη γραμμή των πιτς, οι υπεύθυνοι της Honda μας έκαναν ένα δεκαπεντάλεπτο μπριφ σχετικά με τις λεπτομέρειες της νέας μοτοσυκλέτας.

Όπως για παράδειγμα για τον χειροποίητο σκελετό, τις αναρτήσεις της Öhlins και τις ζάντες από κράμα μαγνησίου και carbon. Όπως για τον υπογράφοντα, έτσι και για την πλειοψηφία των αναγνωστών, το να βγάλεις και να μετρήσεις 188.000 ευρώ για να αποκτήσεις το Honda RCV213V-S αποτελεί μάλλον.... όνειρο, αλλά αν σκεφτείς ότι το αγωνιστικό RCV1000R GP των δορυφορικών ομάδων κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ κι άλλο ένα εκατομμύριο η υποστήριξή του για την χρονιά, τότε το RCV213V-S μάλλον παύει να σου φαίνεται και τόσο πανάκριβο τελικά.

Καλύτερη κι από εργοστασιακή SBK


Η στάνταρ έκδοση αποδίδει 159 ίππους, όχι πολλούς για ομολογκαρισμένη μοτοσυκλέτα. Οι ικανότητες του V4 όμως είναι μεγάλες και η απόδοση του κινητήρα είναι γραμμικότερη από κάθε άλλη μοτοσυκλέτα, τόσο εντυπωσιακή. Με βάρος μόλις 170 κιλά, το RCV επιταχύνει δυνατά, απαιτώντας την πλήρη προσοχή σου πάνω του, ενώ γρήγορα βρίσκεσαι να σημειώνεις καλούς χρόνους. Κι ακόμα δεν έχουμε μιλήσει για την ευελιξία του. Τo RCV λοιπόν, είναι πιο ευέλικτο ακόμη κι από μια μοτοσυκλέτα 600 ή 400 κυβικών και για την ακρίβεια, πιο πολύ μοιάζει με μια GP 250cc, αφού πουθενά δεν γίνεται αισθητό ότι πρόκειται για μοτοσυκλέτα παραγωγής. Είναι χειροποίητη, τέλεια και σκοπός της είναι να σε κάνει καλύτερο οδηγό από ό,τι είσαι στην πραγματικότητα.

Προκλητική όμως δεν την λες. Θα τολμούσαμε μάλιστα να την χαρακτηρίσουμε έως και “μαλακή” αν τα κοντά 200.000 ευρώ δεν έφραζαν το στόμα. Έπειτα από μερικούς γύρους με τα Bridgestone RS10 με τα στάνταρ τακάκια, αρχίζεις να ψάχνεις για λίγη περισσότερη ώθηση. Κι εδώ έρχεται για να λύσει το πρόβλημα η έκδοση με το Sports Kit.

Αν έχεις ήδη να δώσεις τα 188.000 ευρώ που απαιτούνται, τότε δεν νομίζουμε να αποτελούν πρόβλημα τα 12.000 επιπλέον για το Sports Kit. Αυτό κατεβάζει το βάρος κατά ακόμη 10 κιλά, ανεβάζει την ιπποδύναμη στους 215 ίππους, περιλαμβάνει αγωνιστικό κιβώτιο, αγωνιστικά τακάκια, καθώς και τα V02 Bridgestone slick ελαστικά. Τώρα μάλιστα, πολύ καλύτερα. Βέβαια, δίκαια θα αναλογιστείτε, γιατί δεν την πούλαγαν έτοιμη στα 200.000euro να τελείωνε το θέμα. Αλλιώς ακούγονται τα 188.000, αλλιώς τα 200.000, κι ας είναι τόσο δίπλα μεταξύ τους!

Επίδειξη δύναμης


Η αγωνιστική εξάτμιση από τιτάνιο κάνει το RC213V-S να ακούγεται δυνατά, αλλά ταυτόχρονα με πιο οξύ ήχο και σίγουρα πολύ εντυπωσιακό. Μετά από μερικούς γύρους όμως, έχεις την αίσθηση ότι παρά τις μεγάλες δυνατότητες του κινητήρα, ο χειρισμός του έχει την ίδια ευκολία με της στάνταρ έκδοσης. Με άλλα λόγια, γαυγίζει, αλλά δεν δαγκώνει. Είναι όμως πολύ ταχύτερο και με μεγαλύτερη επιτάχυνση κι αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό, πώς μπορεί να είναι τόσο δυνατό με τόσο λίγη προσπάθεια.

Με το Sports Kit, το the RC213V-S “φωνάζει” ότι πρόκειται για μια εκκωφαντική μοτοσυκλέτα GP, που απλώς διαθέτει και φώτα. Ακριβώς αυτό που ελπίζαμε και αναμέναμε δηλαδή, σκέτη μαγεία. Ο κινητήρας του, όχι μόνο ρίχνει σαν τραπουλόχαρτα τις κορυφαίες sportbike της εποχής της, R1 και Panigale, αλλά βγάζει και κοροϊδευτικά τη γλώσσα στο Desmosedici, την ρέπλικα της Ducati (που κόστιζε βέβαια 120.000 και πλέον euro λιγότερα το 2007!), ή ακόμα και σε μια εργοστασιακή που τρέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Τόσο καλός.

Στην στάνταρ έκδοση, τα ηλεκτρονικά του RC213V S είναι κάπως λιτά, η έκδοση με το Sports Kit όμως διαθέτει traction control εννέα διαφορετικών ρυθμίσεων, anti-wheelie, καθώς κι ακόμη ένα σετάρισμα που σου επιτρέπει να μετριάσεις λίγο την αρχική απόδοση της δύναμης. Η ηλεκτρονική υποβοήθηση επεμβαίνει ομαλά και σχεδόν ανεπαίσθητα, επιτρέποντάς σου να παίξεις έντονα με το RC, όπως και στο καινούργιο R1 ή στο Panigale.

Χειροποίητο!


Το RC213V-S κατασκευάζεται στο χέρι - σαν τις μοτοσυκλέτες του Dani Pedrosa και του Marc Marquez – με τις οποίες μοιράζεται και πολλά κοινά στοιχεία, εκτός από το seamless κιβώτιο και τις πνευματικές βαλβίδες. Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στο RC213V-S και τις αγωνιστικές αφορούν στα μέρη εκείνα της μοτοσυκλέτας για τα οποία απαιτείται μεγαλύτερη αντοχή, αφού η μοτοσυκλέτα του Marquez δεν χρειάζεται να "αντέχει" για πάνω από μια ώρα, ενώ το RC213V-S φυσικά θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη αντοχή.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι αριθμοί 26 (Pedrosa), 27 (Stoner) και 93 (Marquez) είναι “ρεζερβέ” από την Honda για τους κορυφαίους αναβάτες της, αν είστε γρήγοροι όμως θα βρείτε ακόμη διαθεσιμότητα σε νούμερα. Κάθε μοτοσυκλέτα για να κατασκευαστεί χρειάζεται δύο με τρεις ημέρες και η παραγωγή τους θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του 2016. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς δηλαδή, αναμένεται να κατασκευαστούν 250 μοντέλα.

Άρα είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μοτοσυκλέτα απευθύνεται σε αυτούς τους λίγους που θα μπορέσουν να διαθέσουν το ποσό που κοστίζει, και να περιμένουν την σειρά τους, είτε απλά για να την προσθέσουν στην συλλογή τους, είτε για να την χαζεύουν στο σαλόνι, είτε για να συμμετάσχουν σε ένα από τα track day που θα διοργανώσει η Honda γι' αυτούς τους εκλεκτούς. Βέβαια, αν θες απλά να συμμετάσχεις σε track day και δεν καίγεσαι για την μοναδικότητα της μοτοσυκλέτας σου και την επίδειξη του πορτοφολιού σου, μπορείς με μία Kawasaki H2R ή ακόμη και με μία Yamaha YZF -R1M, να απολαύσεις οδήγηση. Και να έχεις και σημαντικό περίσσευμα σε χρήματα!

Έναν V4 Blade κανείς;


Το ερώτημα όμως παραμένει. Είναι το RC213V-S απλώς ένα παιχνίδι για τους πλούσιους; Σίγουρα δεν πρόκειται για μοτοσυκλέτα για το ευρύ κοινό, αφού απαιτείται ένα σεβαστό ποσό στην τράπεζα. Από την άλλη, δεν πρόκειται προφανώς περί εμπορικής επιτυχίας της Honda, αφού τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά για το εν λόγω μοντέλο. Άρα, γιατί το κάνει; Μα προφανώς για να δείξει ότι μπορεί - όπως έκανε και το 1992 με την NR 750, με τα οβάλ έμβολα, τις δύο μπιέλες και οκτώ βαλβίδες ανά κύλινδρο. Όπως έκανε άλλωστε πρόσφατα και η Kawasaki με το -σαφώς πιο φτηνό- H2/R.

Αλλά και για κάτι ακόμα, για την έκδηλη αγάπη της ιαπωνικής εταιρείας για τις μοτοσυκλέτες. Γι’ αυτό το τελευταίο ας είστε σίγουροι, ότι στο εγγύς μέλλον ένα μέρος από την τεχνολογία του RCV θα βρει τον δρόμο του προς τις μοτοσυκλέτες παραγωγής της Honda. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν ένας V4 Fireblade με πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών που θα αντικαθιστούσε το CBR;

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες studio

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 16:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon