.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 13:21

Test - Honda CBR 300R 2015

 

Ταυτότητα CBR!

 

Της Τζο Λαδά

Επανασχεδιασμένο εξωτερικά, με μικρές αλλαγές στον κινητήρα και απειλητικό σχήμα, το νέο CBR 300R έρχεται να τοποθετηθεί εκ νέου στον αυξανόμενο ανταγωνισμό των μικρών Supersport!

Τι καινούριο έχει να μας πει;


Ήταν το σωτήριων έτος 2011, όταν η Honda αποφάσισε ν’ “ανταπαντήσει” στην πρόκληση που δέχτηκε τρία ολόκληρα χρόνια νωρίτερα από την Kawasaki, σχετικά με τη μοτοσυκλέτα που ουσιαστικά θα εισήγαγε τον νέο αναβάτη στην κατηγορία των supersport μοτοσυκλετών, με το CBR 250R. Η επόμενη κίνηση από την Kawasaki δεν άργησε να έρθει κι έτσι, ένα χρόνο μόλις μετά, το 2012, το 300άρι της θρυλικής ZX-R σειράς, έκανε την εμφάνισή του. Οι επιδόσεις και η στιβαρότητά του σε διαδρομές εκτός πόλης το έφεραν στην κορυφή των μικρών supersport μοτοσυκλετών και αυτό ήταν κάτι το οποίο δε μπορούσε να ανεχτεί η μαμά Honda. Πήρε το 250άρι της, το έβαλε ξανά μέσα στο σχεδιαστήριο, το αναβάθμισε τεχνικά αλλά κι εμφανισιακά και κάπως έτσι γεννήθηκε το CBR 300R στα τέλη του 2014, για ν’ αποτελέσει την κορωνίδα της κατηγορίας του.

Κατ’ αρχάς, η χωρητικότητα του κινητήρα “ανέβηκε” κατά 37 κυβικά εκατοστά. 249cc για το 250άρι, 286cc για το 300άρι. Αυτό επετεύχθη με την επιμήκυνση της διαδρομής του εμβόλου κατά 8mm, δηλαδή από τα 55mm στα 63mm - αυτό σημαίνει ότι το 250 δεν γίνεται εύκολα 300άρι, απλά με αλλαγή εμβόλου / κυλίνδρου / κεφαλής. Περαιτέρω αλλαγές στον κινητήρα εντοπίζονται στον επανασχεδιασμό του στροφαλοφόρου άξονα, έτσι ώστε η καμπύλη της ροπής να έρθει στο επιθυμητό σημείο, μετά την αύξηση της διαδρομής του εμβόλου, δίνοντας έτσι και τα επιθυμητά 37 παραπανίσια κυβικά εκατοστά χωρητικότητος του κινητήρα.

Νέα και η χαρτογράφηση για τον ηλεκτρονικό ψεκασμό PGM-FI, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου εσωτερικά της εξάτμισης (και το ολοκαίνουριο... look της, το οποίο παραπέμπει στο CBR-500R!) αυξάνει, όπως ισχυρίζεται η εταιρία, την ιπποδύναμη της μοτοσυκλέτας κατά 17% από το μοντέλο των 250 κυβικών. Το θεωρητικό αποτέλεσμα μας δίνει 30,7hp στις 8.500rpm.
Το πλαίσιο παραμένει το ίδιο (ατσάλινο τύπου “διαμάντι”) με το μοντέλο των 250cc σε διαστάσεις, με επανασχεδιασμένες βάσεις του κινητήρα - κυρίως στο άνω τμήμα όπου αυξήθηκε η διαδρομή, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τις ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις.

CBR family looks


Στο κομμάτι της εμφάνισης του νεογνού της οικογενείας φαίνεται πως η Honda έδωσε μεγάλη βάση. Εμπνευσμένοι από τη ναυαρχίδα της σειράς, τη CBR 1000RR, οι σχεδιαστές έδωσαν στο νέο 300άρι διπλούς προβολείς κι επιθετικό σχήμα στο fairing. Το κενό που υπήρχε γύρω από τον πίνακα οργάνων στο CBR 250R, θυμίζοντας στον αναβάτη συνεχώς πως... έχει δρόμο μέχρι να καβαλήσει το 600άρι της σειράς, έχει καλυφθεί με μαύρα πλαστικά μέρη εξαιρετικής ποιότητας, δίνοντας αυτόματα με αυτό τον τρόπο την αίσθηση της στιβαρότερης και... “σοβαρότερης” μοτοσυκλέτας. Η κάλυψη περιφερειακά της μοτοσυκλέτας, όπως τα εμφανή μέρη του πλαισίου, με μαύρα ματ πλαστικά, συνεχίζεται και η χρωματική αυτή αρμονία φτάνει στον κινητήρα αλλά και στο ψαλίδι, όπως και στις πεντάμπρατσες αλουμινένιες ζάντες, ολοκληρώνοντας την επιθετική διάθεση του “καινούριου μικρού” της οικογενείας.

Ο χρωματισμός του μοντέλου της δοκιμής σε λευκό-κόκκινο-μπλε δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα μοντέλα σε “αγωνιστική” διάθεση. Η σέλα του οδηγού “κατέβηκε” απειροελάχιστα σε σχέση με το μοντέλο των 250cc, κατά ένα μόλις εκατοστό, ενώ η σέλα του συνεπιβάτη είναι ξεχωριστή κι ανεβαίνει ψηλότερα, στην ουρά της μοτοσυκλέτας. Με το κόκκινο χρωματικό “πέρασμα” από το μπροστινό φτερό, κάτω από τη σέλα του οδηγού και τελειώνοντας σε ολόκληρη την ουρά, η αγωνιστική αίσθηση εντείνεται και δίνει στη μοτοσυκλέτα την απαραίτητη, για κάθε σύγχρονη supersport, αεροδυναμική εικόνα της “σφήνας”. Για τους πιο “σκοτεινούς” αναβάτες, είναι διαθέσιμη και η μαύρη, κατάμαυρη έκδοση της μοτοσυκλέτας.

Με τις μικρές πλην καίριες αυτές πινελιές, η Honda κατάφερε να εισάγει το CBR 300R επίσημα πλέον στη θρυλική supersport κατηγορία της. Το μικρό 300άρι μπορεί τώρα να σταθεί επάξια δίπλα στα μεγαλύτερα “αδέλφια” του, το CBR 500R, το CBR 600RR και το CBR 1000RR και μάλιστα για να το ξεχωρίσει κανείς από το 500άρι, θα πρέπει να ρίξει μια δεύτερη, ίσως και μια τρίτη, σχολαστική ματιά!

 Κομμένο και ραμμένο


Καθήμενη στο άνετο μαύρο σελάκι του CBR300R αντιλαμβάνομαι αμέσως πως... έχει κάνει μια σχετική δίαιτα σε σχέση με το μοντέλο των 250cc! Το ρεζερβουάρ έχει σχεδιαστεί σε στενότερη φόρμα κι έτσι μπορώ να το “αγκαλιάσω” πιο εύκολα με τα πόδια μου, πράγμα το οποίο μου δίνει ευκολότερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας κατά την οδήγηση.

Η απόσταση μέχρι τα κλιπόνς τιμόνια φαντάζει ιδανική για μένα, επιτρέποντάς μου να κρατώ το τιμόνι και με τα δυο χέρια καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας, χωρίς να σηκώνομαι ανά τακτά διαστήματα για να ξεκουράσω τη μέση μου - ίσως μόνο για να το παίξω λίγο μάγκας, οδηγώντας με το ένα χέρι στο γκάζι και το άλλο πάνω στο ρεζερβουάρ ή στο πόδι μου, ως είθισται να οδηγούμε οι streetάδες μέσα στην πόλη. Οι αλλαγές αυτές μου επιτρέπουν να οδηγήσω σε πιο φυσική θέση για το σωματότυπό μου, πράγμα το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την ορθότερη και ασφαλέστερη οδήγηση της μοτοσυκλέτας.
Οι μανέτες του συμπλέκτη και του μπροστινού φρένου είναι αλήθεια πως μέχρι να τις συνηθίσω μου πέφτουν λίγο μακριά (έχω και μικρό χεράκι, τι να κάνουμε), όμως είναι μαλακές στην χρήση και δεν μου δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Ιδανικά θα ήθελα να είναι ρυθμιζόμενες.

Η ροπή του κινητήρα ξεκινάει από χαμηλά και ήδη με πρώτη σχέση στο κιβώτιο μπορώ να διαπιστώσω του λόγου το αληθές. Ένα χαμόγελο σκάει ευθύς αμέσως στα χείλη και ξεκινάμε την πρώτη μας βόλτα με το CBRάκι σβέλτα μέσα στην πόλη. Το μικρό του πλάτος σε συνδυασμό με το ροπάτο κινητήρα κάνουν την κίνησή μου διαρκή, με την ανάγκη να πατήσω το πόδι μου κάτω σχεδόν να εξαλείφεται- τις περισσότερες φορές η ανάγκη αυτή προέκυψε σε αναγκαστική στάση σε κόκκινο φανάρι. Η άμεση απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού δε, χάρη στη νέα χαρτογράφιση του ψεκασμού, ανεβάζει κατά πολύ την ενεργητική μου ασφάλεια. Εάν πάλι θέλω να κινηθώ με αργότερο ρυθμό, το CBR και πάλι θα με εκπλήξει χωρίς να κάνει τα γνωστά “σκορτσαρίσματα” που θα περίμενε κανείς από ένα μονοκύλινδρο κινητήρα. Μωρέ, μπράβο!

 Δυνατό και σταθερό


Έχοντας περισσότερη αισθητά δύναμη στις χαμηλές στροφές από τον προκάτοχο 250, το 300άρι επιταχύνει πιο γρήγορα και είναι πιο θετικό στο άνοιγμα του γκαζιού. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να κινείσαι με άνεση μέσα στην πόλη, και όταν επιταχύνεις εν κινήσει, να βασίζεσαι απλά στο γκάζι για να διατηρήσεις τα χιλιόμετρα που θες, ή να επιταχύνεις. Λίγα τα περισσότερα κυβικά, περισσότερη η ροπή και η δύναμη που έφερεαν.
Το συμβατικό τηλεσκοπικό πηρούνι διαμέτρου 37mm με διαδρομή 130mm έχει πολύ σοφά βαμμένες μαύρες μπουκάλες, έτσι ώστε να προσφέρει στην ομοιογένεια του συνόλου.

Πρόκειται και για ένα μικρό οπτικό τρικ βέβαια, αφού μέσα στα μαύρα μέρη της μοτοσυκλέτας, το πηρούνι “χάνεται” και με μια γρήγορη ματιά δεν αντιλαμβάνεσαι πως είναι πράγματι συμβατικό και όχι upside-down, όπως στις μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες της σειράς τις οποίες και το CBR 300R θέλει να μιμηθεί. Η λειτουργία του αποτελεί μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη, καθώς είναι αρκετά μαλακό για ν’ απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος αλλά παράλληλα αρκετά σκληρό για να κρατά σταθερή την πορεία της μοτοσυκλέτας μέσα σε μια γρήγορη στροφή. Όπως ακριβώς πρέπει.

Στο πίσω μέρος θα βρούμε να εδράζεται μονό αμορτισέρ με σύστημα Pro-Link, διαδρομής 107mm. Το σύστημα αυτό, επίσης με τη σειρά του, θα εργαστεί ακούραστα μέσα στην πόλη και θα συνεργαστεί άψογα με το πλαίσιο, προσφέροντας σιγουριά και στιβαρότητα στην κίνηση. Για τα δικά μου 56 κιλά οι αναρτήσεις ήταν “ταμάμ”, παρ’ όλα αυτά η πίσω ανάρτηση διαθέτει πέντε ρυθμίσεις για βαρύτερους αναβάτες ή και για χρήση σε πίστα ίσως. Όχι όμως και έξτρα ρυθμίσεις για τους πιο ψαγμένους.

 Όταν ο “νέος” μπορεί να το παίξει “παλιός”


Το σύστημα ABS στα φρένα αποδεικνύεται σωτήριο σε αρκετές περιπτώσεις όπου η ολισθηρότητα του ασφαλτοτάπητα δεν επιτρέπει στον οδηγό να σταματήσει με ασφάλεια τη μοτοσυκλέτα του με το αναμενόμενο επίπεδο πέδησης. Γιατί ο Θεός να τον κάνει “ασφαλτοτάπητα”, στις περισσότερες περιπτώσεις μάλλον για “γλιτσοτάπητα” πρέπει να μιλάμε. Εκεί, λοιπόν, που πιέζεις τη μανετούλα σου και ίσως και το ποδόφρενο, με τη δύναμη που θεωρείς πως θα είναι αρκετή για να σταματήσεις ή να επιβραδύνεις απλά το CBR, ακούς πολλές φορές ένα μικρό “τακ-τακ-τακ”, το οποίο μεταφέρεται ανεπαίσθητα και στη μανέτα και το ποδόφρενο. Είναι το ABS. Αν δεν ήταν αυτό, το “τακ-τακ-τακ” για έναν άπειρο αναβάτη θ’ αντικαθιστάτο με τη διόλου χαρμόσυνη σειρά ήχων “σκουίιιιιιιιιιιιιιιιικ-χρατς-μπααααμ-κρρρρρρρρρ” κι εν συνεχεία με διάφορα κοσμητικά επίθετα που αναφέρονται κυρίως στα Θεία και την αναπαραγωγή του είδους μας.
Η στενή σιλουέττα και η άνετη θέση οδήγησης ξυπνούν το “διαβολάκι” στον ένα μου ώμο, που ζητά τα απαραίτητα drift πριν τις αποτομες στροφές και στα φανάρια για να ικανοποιήσει τις σατανικές ορέξεις του. Φαίνεται όμως πως το “αγγελάκι” από τον άλλο ώμο τα κανόνισε καλά με τη Honda κι έτσι το ABS δεν θα με αφήσει να κάνω ταρζανιές. Στη σκέψη πως το CBR 300R θα βρίσκεται κυρίως σε χέρια εισαγόμενων στην κατηγορία αναβατών, δε μπόρεσα παρά να συμφωνήσω κι εγώ μαζί τους.

Όσον αφορά στις επιδόσεις, σε ανοιχτή λεωφόρο η πρώτη “βάρεσε κόφτη” στα 51km/h, η δευτέρα στα 78km/h, η τρίτη στα 113km/h και η τετάρτη στα σεβαστά 135km/h. Μετά μας τελείωσε ο δρόμος. Αυτά παθαίνεις αν δε ζεις στας Αμερικάς! Αλλά αυτό που είδαμε, είναι ότι παρά το ίδιο κιβώτιο με το 250, η επιτάχυνση είναι σαφώς περισσότερη. Η απόδοση της ταχύτητας ήταν γραμμική σε όλο το φάσμα των στροφών του κινητήρα και τα χιλιόμετρα έδειχναν να αλλάζουν αβίαστα στο πανέμορφο ψηφιακό κοντέρ, με την τεράστια ένδειξη ταχύτητας. Οι μπάρες του ψηφιακού στροφόμετρου συμπληρώνονται τάχιστα μέχρι την ανάγκη για αλλαγή σχέσης στο κιβώτιο και την δεδομένη ευστροφία του κινητήρα. Σε συνδυασμό με την άψογη συμπεριφορά πλαισίου και αναρτήσεων σε γρήγορες ανοιχτές στροφές, αναπόφευκτα στο μυαλό ήρθε η σκέψη πως θα περνάμε ωραία με το CBR 300R σε ένα track day, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να σύρουμε το κορμί μας μέχρι την πίστα.

 Κίνηση “ρουά ματ”


Η Honda δέχτηκε την πρόκληση από την Kawasaki στο να ανεβάσει τον πήχη στη μικρή κατηγορία supersport μοτοσυκλετών. Φαίνεται πως της πήρε λίγο παραπάνω χρόνο, κοντά τρία χρόνια, αλλά το χρόνο αυτό τον αξιοποίησε μελετώντας σημαντικά τις απαραίτητες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, χωρίς αυτές ν’ ανεβάσουν εξωφρενικά το κόστος απόκτησης του νέου CBR σε σχέση με τον 250άρη προκάτοχό του (η έκδοση ABS αγγίζει τα €5.290). Η εξέλιξή της μοτοσυκέτας κινήθηκε με κατεύθυνση την επίτευξη μεγαλύτερης ροπής και ισχύος αλλά και τη διαμόρφωση μιας ισχυρής ταυτότητας CBR, που θα έβαζε το “μικρό” της παρέας να παίξει με τα μεγαλύτερα “παιδιά”. Στην ουσία, αυτά που θα σου θυμίζουν πως είσαι στη σέλα ενός CBR 300R και όχι κάποιας μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας της σειράς είναι ο ήχος του κινητήρα και η ταχύτητα. Γιατί από τα υπόλοιπα κομφόρ, είσαι πλήρης!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CBR300R
Αντιπρόσωπος Αφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Ε.
Τιμή € 5.290
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2 εκκεντροφόροι επί κεφαλής
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 76 x 63
Κυβισμός (cc) 286
Σχέση συμπίεσης (:1) 10,7
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώμα διαμέτρου 38mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Τελική Σχέση μετάδοσης Αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου διαμάντι
Μήκος  (mm) 2035
Πλάτος  (mm) 720
Ύψος (mm) 1120
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 145
Ύψος σέλας (mm) 785
Μεταξόνιο (mm) 1380
Ίχνος (mm) 98
Γωνία κάστερ (°) 25
Ρεζερβουάρ (lt) 13
Βάρος (kg) 164
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πηρούνι, διάμετρος 37mm, διαδρομή 130mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με ψαλίδι Pro-link, προφόρτιση ελατηρίου 5 θέσεων, διαδρομή 107mm
Τροχοί / ελαστικά
Μπροστά 110/70-17
Πίσω 140/70-17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 296mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 30,4 / 8,500
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 2,75 /  7.250

Φωτογραφίες οδήγησης

 

 

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 13:43

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Honda CBR 500R 2013 Test - Honda RC213V-S - Αποστολή στην Ισπανία! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon