.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 17:35

Test – Yamaha TMAX / TMAX Tech MAX 2022 – Αποστολή στην Ισπανία

Μόλις δυο χρόνια μετά την παρουσίαση της έβδομης γενιάς ΤΜΑΧ 560, η Yamaha αποκαλύπτει την ανανεωμένη όγδοη γενιά για το 2022.

Δοκιμή: Aviad Avrahami
Φωτογραφίες: Yamaha

Αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού μετά από μιάμιση δεκαετία ως μια κατηγορία από μόνο του, τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός δυνάμωσε πολύ με αντιπάλους όπως τα Honda Forza 750 και X-ADV, έτσι το ΤΜΑΧ έπρεπε να ευθυγραμμιστεί τεχνολογικά για να συνεχίσει να ηγείται σε αυτήν τη σημαντική κατηγορία.

Το πιο εμφανές στοιχείο του νέου μοντέλου είναι ο σχεδιασμός. Είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό facelift, καθώς πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που διατηρεί όλα τα γνώριμα στοιχεία του ΤΜΑΧ.

Το μπροστινό μέρος είναι ολοκαίνουργιο, πιο συμπαγές σε διαστάσεις και εμπλουτίζεται με γεωμετρικά σχήματα όπως τα τρίγωνα κάτω από τους προβολείς. Η ουρά είναι επίσης καινούργια, με φρεσκαρισμένο σχέδιο για το φωτιστικό σώμα σε σχήμα Τ για να ταιριάζει καλύτερα με τη νέα εμφάνιση του ΤΜΑΧ.

2022 YAM TMAX TMAXTECHMAX PRESS EU Family STA 003

Η μηχανική πλατφόρμα του παραμένει σχεδόν ίδια, με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 562 cc να παράγει 47 hp, όσο ακριβώς χρειάζεται για να οδηγείται με δίπλωμα Α2.

Το αλουμινένιο πλαίσιο επίσης παρέμεινε απαράλλαχτο, αλλά οι ζάντες αλλάχτηκαν με νέες ελαφρύτερες που χαρακτηρίζονται από 10% λιγότερη αδράνεια μπροστά και 6% πίσω, με νέα λάστιχα της Bridgestone. Και, για να ολοκληρωθεί το σχετικό πακέτο, οι αναρτήσεις μπρος-πίσω έχουν νέες ρυθμίσεις.

Η εργονομία του έχει ανανεωθεί επίσης, με ένα νέο αλουμινένιο τιμόνι που προσφέρει πιο σωστή θέση στο σώμα με λιγότερο λυγισμένα τα χέρια, ενώ προσφέρεται και περισσότερος χώρος για τα πόδια του αναβάτη – τόσο προς τα μπρος, όσο και προς τα πίσω – και η πλάτη της σέλας ρυθμίζεται κατά 30 mm κατή μήκος. Τέλος, ο νέος ανεμοθώρακας βελτιώνει την αεροδυναμική προστασία στο κράνος του αναβάτη.

Μια σημαντική αναβάθμιση συναντάμε στη νέα TFT οθόνη με διαγώνιο 7 ιντσών, με τρεις επιλογές γραφικών και συνδεσιμότητα με κινητά τηλέφωνα μέσω της εφαρμογής Yamaha MyRide. Επιπλέον η οθόνη αυτή έρχεται ενσωματωμένη με ένα σύστημα πλοήγησης της Garmin, ενώ ο έλεγχός της γίνεται εύκολα και απλά από ένα νέο χειριστήριο (joystick) στην αριστερή άκρη του τιμονιού.

Η ακριβότερη και πλουσιότερη έκδοση Tech MAX προσθέτει στον εξοπλισμό έναν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, cruise control, φωτιζόμενους διακόπτες, ρυθμιζόμενο αμορτισέρ πίσω και αντικλεπτική κλειδαριά για το κεντρικό σταντ.

2022 YAM TMAXTECHMAX PRESS EU MDBNM4 DET 001 

Το ΤΜΑΧ ανέκαθεν διακρινόταν για τις επιδόσεις του και ειδικά για τα δυναμικά του χαρακτηριστικά. Στην όγδοη αυτή γενιά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά διατηρούνται και μάλιστα ευεργετούνται σε τομείς όπως οι αλλαγές κατεύθυνσης χάρη στις ελαφρύτερες ζάντες.

Η υπέροχη σταθερότητά του είναι πάντα παρούσα, ασχέτως αν μιλάμε για πόλη, αυτοκινητόδρομο ή στροφιλίκια, ακόμη κι όταν η άσφαλτος δεν είναι η καλύτερη. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν το ΤΜΑΧ.

Ο κινητήρας παρέμεινε ίδιος με το απερχόμενο μοντέλο και δεν κρύβει εκπλήξεις. Είναι αρκετά ισχυρός για να ξεκινά γρήγορα από στάση, τραβά δυνατά και γραμμικά, και επιτρέπει να φτάσεις γρήγορα στην τελική ταχύτητα των περίπου 180 km/h. Είναι ένας καλός, αποδοτικός και διασκεδαστικός κινητήρας, παρόλα αυτά δε θα φέρναμε σοβαρές αντιρρήσεις σε μια 10αριά ακόμη άλογα στο ίδιο πλαίσιο και με τις ίδιες διαστάσεις.

Η συμπεριφορά του στον δρόμο κατά τα λοιπά δεν διαφέρει από αυτή του προκατόχου του. Έτσι το σύστημα πέδησης είναι δυνατό και αποτελεσματικό, με ένα καλό ABS που δεν βιάζεται να επέμβει όσο η πρόσφυση είναι καλή.

Συνολικά η απόδοση του ΤΜΑΧ έχει διατηρηθεί στο οικεία υψηλό επίπεδο που μας καλόμαθε η προηγούμενη γενιά, με βελτιωμένη απόκριση στο τιμόνι χάρη στους ελαφρύτερους τροχούς, και με όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά που το χαρακτήριζαν εξαρχής. Άριστα.

2022 YAM TMAX PRESS EU RYC1 DET 011 

Ο κινητήρας είναι απαλός, ευχάριστος στην οδήγηση και ιδιαίτερα ελαστικός, ωστόσο ο χρονισμός της ανάφλεξης στις 360 μοίρες δημιουργεί μια απολαυστική τραχύτητα που χαρακτηρίζει αυτόν τον κινητήρα και μας αρέσει πολύ. Καθώς η εξάτμιση πνίγει τον περισσότερο ήχο που φτάνει ως εκεί, ένα πιο ελεύθερο σύστημα θα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στον ηχητικό τομέα.

Ένα σημαντικότατο στοιχείο που τιμά το ΤΜΑΧ είναι η ποιότητα των εξαρτημάτων του, η ποιότητα συναρμολόγησης και το άψογο φινίρισμα. Σε όλους αυτούς τους τομείς το ΤΜΑΧ έπαιρνε άριστα από την αρχή και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, καθώς τα πάντα πάνω του είναι ποιοτικότατα. Η θέση οδήγησης, για παράδειγμα, είναι πλούσια και χλιδάτη, με το περιβάλλον γύρω της να αποπνέει αύρα πολυτελούς οχήματος με ελάχιστους συμβιβασμούς.

Η θέση του οδηγού είναι πολύ άνετη και με το νέο τιμόνι βάζει το σώμα σε πιο σωστή θέση, όπου δε χρειάζεται καθόλου σκύψιμο για να φτάσεις στα χειριστήρια, ενώ και τα πόδια έχουν περισσότερο χώρο.

Η πλάτη της σέλας μπορεί να μεταφερθεί έως και 30 mm μπροστά, ωστόσο εμείς στη δοκιμή την προτιμήσαμε στην τέρμα πίσω θέση της – βέβαια για κάποιον άλλον αυτή η προσαρμοστικότητα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να φέρει τη θέση οδήγησης στα δικά του μέτρα.

Η προστασία από τον αέρα είναι άριστη, ειδικά με το Tech MAX με την ηλεκτρική ζελατίνα που οδηγήσαμε περισσότερο. Στην κάτω θέση της ο αέρας φτάνει ως το κράνος του αναβάτη, αλλά στην ψηλή της θέση δημιουργεί μια σχεδόν τέλεια “φούσκα” γύρω από το κράνος, επιτρέποντας γρήγορη οδήγηση με μια υπέροχη ησυχία.

 PH 5787

Οδηγώντας το νέο ΤΜΑΧ, η πιο εμφανής βελτίωση αφορά στη νέα οθόνη TFT. Ήταν μια κίνηση ρεαλισμού, καθώς η Yamaha εγκατέλειψε το παλιό σχέδιο με τα δύο στρογγυλά ρολόγια και την οθόνη LCD στη μέση για κάτι πιο σύγχρονο. Αυτή η οθόνη είναι πολύ μεγάλη, με διαγώνιο 7 ιντσών, με ματ φινίρισμα και πολύ υψηλή ποιότητα, ευκρινέστατη και καθαρή ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών.

Εκτός από όλα τα συνηθισμένα στοιχεία, η οθόνη προσφέρει μια πλήρη διεπαφή που συνδέει το τηλέφωνο και το σύστημα επικοινωνίας του κράνους με τα όργανα του ΤΜΑΧ μέσω της εφαρμογής Yamaha MyRide, φέρνοντας στο οπτικό πεδίο του αναβάτη όλα όσα χρειάζεται. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, έλεγχο μουσικής και ενημερώσεις για τον καιρό.

Επιπλέον, η οθόνη διαθέτει και ένα σύστημα πλοήγησης της Garmin που δουλεύει μέσω της εφαρμογής της ίδιας εταιρείας και προβάλλει την εικόνα στα όργανα εύκολα και λειτουργικά.

Η βασική έκδοση ΤΜΑΧ είναι διαθέσιμη σε μπλε, γκρι και κίτρινο ως φόρο τιμής στην πρώτη γενιά του μοντέλου.

Το Tech MAX διατίθεται μόνο σε μια γκρίζα απόχρωση Dark Petrol, με χρυσές ζάντες.

2022 YAM TMAX PRESS EU RYC1 DET 005 

Το ΤΜΑΧ 560 στην όγδοη γενιά του διατηρεί όλες τις αξίες του προηγούμενου μοντέλου, με βελτιώσεις εκεί που έχει σημασία: νέο σχέδιο, πιο σπορ, πιο μαζεμένο, πιο δυναμικό.

Η δυναμική συμπεριφορά του είναι ελαφρώς βελτιωμένη, χωρίς να χαλά την παροιμιώδη σταθερότητα του ΤΜΑΧ.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών, η νέα οθόνη και όσα αυτή έχει να προσφέρει έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον πακέτο που περιλάμβανε δύο ride modes, traction control και ABS, για να φέρει το ΤΜΑΧ στην πρώτη γραμμή τεχνολογίας στον χώρο των μάξι-σκούτερ και να του επιτρέψει να δει στα μάτια τον δυνατό ανταγωνισμό του που είναι φορτωμένος με ηλεκτρονικά συστήματα.

Όπως είπαμε και πριν, αυτή η κίνηση δείχνει ρεαλισμό από πλευράς Yamaha, τη θέλησή της να διατηρήσει το ΤΜΑΧ στην ηγετική θέση που κατέχει στην καυτή αυτή κατηγορία.

Έτσι μπορούμε να πούμε πως η Yamaha έκανε καλή δουλειά, ακουμπώντας μόνο εκείνα τα σημεία που ζητούσαν βελτίωση για να φέρουν το ΤΜΑΧ στην τεχνολογική κορυφή της κατηγορίας του.

2022 YAM TMAXTECHMAX PRESS EU MDBNM4 STA 001

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο TMAX / TMAX Tech MAX
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή (€) 13,000 / 15,200
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, 2EEK, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 562
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 70 x 73
Συμπίεση (:1)  10.9
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινίου 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,575
Ύψος σέλας (mm) 800
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,195 x 780 x 1,415
Ελάχιστη απόσταση από εδάφος (mm) 135
Βάρος (kg)   218 (υγρό) / 220 (υγρό)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 120 mm
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή 117 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR15 56Η tubeless
Πίσω  160/60-ZR15 67H tubeless
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 267 mm με ακτινικές δαγκάνες 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 282 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  47/ 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm)  5.7 / 5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 19:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Yamaha NMAX 125 (2021) Video Test Ride - Yamaha Crypton S »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon