.
Κατηγορία Yamaha
Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 21:40

Test – Yamaha NMAX 125 (2021)

Καθώς η μάχη στην Α1 κατηγορία εντείνεται, η Yamaha αναβαθμίζει το ΝΜΑΧ 125 με μόνο στόχο την κυριαρχία.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2016, το ΝΜΑΧ βρήκε το κοινό του. Η Yamaha το λάνσαρε ως ένα προσιτό Urban Mobility μοντέλο σε 125 και 155 κυβικά εκατοστά, πίσω όμως από τη φαινομενική του απλότητα κρυβόταν μια τεχνολογική αιχμή.

Ο λόγος για τον Blue Core κινητήρα του, ο οποίος σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μείωση των τριβών και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του καυσίμου, ώστε να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί ρυπαίνοντας όσο δυνατόν λιγότερο. Κορωνίδα του ΝΜΑΧ είναι το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, Variable Valve Actuation ή VVA επί το συντομότερο.

Ουσιαστικά το ΝΜΑΧ ήταν ένα από τα πρώτα μοντέλα που εισήγαγε το VVA στις αγορές πολύ πριν αυτό φτάσει σε μοντέλα όπως το ΜΤ125, χαρίζοντας στο αστικό σκουτεράκι της Yamaha μια τεχνολογική πρωτοπορία σε ένα, κατά τ’ άλλα, τυπικό πακέτο για την κλάση του.

Αυτό ωστόσο επρόκειτο να αλλάξει αρκετά και το σημείο καμπής επιλέχθηκε επ’ ευκαιρία των Euro 5.

DSC 3585 

Δωράκια παντού

Αυτή είναι η δεύτερη γενιά του NMAX και διατηρεί όλα τα βασικά του χαρακτηριστικά: τροχοί 13 ιντσών, βολικά μαζεμένο σουλούπι, άνετη θέση για δύο και φυσικά αυτός ο κινητήρας Blue Core με το VVA.

Η νέα σχεδίαση του σκούτερ κρίνεται εύκολα ως επιτυχημένη, καθώς καταφέρνει μεν να διατηρεί την αναγνωρισιμότητα, μα ο εκσυγχρονισμός είναι εμφανής και καλοδεχούμενος.

Το φρεσκάρισμα δεν μένει μόνο εκεί, καθώς η Yamaha αβαντάρει το ΝΜΑΧ με νέες ηλεκτρονικές ευκολίες που διευρύνουν την πρακτικότητά του και ισχυροποιούν τη θέση τους στην τροφική αλυσίδα της αγοράς.

Στο νέο ΝΜΑΧ έχουμε πλέον κλειδί με απομακρυσμένο έλεγχο (keyless), με τον κεντρικό διακόπτη να ανοίγει και σέλα και ρεζερβουάρ καυσίμου.

Η LCD οθόνη του εφοδιάζεται στον στάνταρ εξοπλισμό με τη βασική μονάδα επικοινωνίας Bluetooth της Yamaha (CCU) η οποία συνδέει τα όργανα με το τηλέφωνο του αναβάτη μέσω της δωρεάν εφαρμογής MyRide.

Αυτή προβάλλει σε έναν κεντρικό χώρο της οθόνης ειδοποιήσεις για κλήσεις, μηνύματα και email, καθώς τη στάθμη φόρτισης του κινητού. Στην αντίστροφη κατεύθυνση, στο κινητό του ο ιδιοκτήτης μπορεί να δει στοιχεία όπως κατάσταση μπαταρίας, στάθμη λαδιού, κατανάλωση καυσίμου, συν τα επιπλέον κόλπα που προσφέρει η εφαρμογή – καταγραφή διαδρομής με βασικά δεδομένα τηλεμετρίας (απόσταση, γωνία κλίσης, ταχύτητα), εντοπισμό θέσης κ.ά.

Βρήκα ιδιαίτερα γοητευτική αυτή τη “βασική” – όπως την αποκαλεί η Yamaha – μονάδα CCU προσφέρει πρακτικότατες χρήσεις αλλά και ελάχιστες παρεμβολές στη διαδικασία της οδήγησης.

Η τεχνολογική ένεση συνεχίζεται με το σύστημα Start/Stop που σβήνει τον κινητήρα μερικά δευτερόλεπτα μετά τη στάση σε φανάρι και τον επανενεργοποιεί αυτόματα με το άνοιγμα του γκαζιού, ενώ διαθέτει και διακόπτη απενεργοποίησης στο τιμόνι.

Τελος το ηλεκτρονικό πακέτο του ΝΜΑΧ 125 ολοκληρώνεται με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, δηλαδή ένα απλό traction control που ελέγχει τις ολισθήσεις των ελαστικών μειώνοντας ανάλογα τη δύναμη που φτάνει στο πίσω λάστιχο.

Στην πράξη είναι ένα διακριτικότατο σύστημα που δύσκολα θα ενοχλήσει, ιδιαίτερα με δεδομένο πως η δύναμη του ΝΜΑΧ δεν είναι και τόση που να καραδοκεί η παρεκτροπή σε κάθε άτσαλο άνοιγμα του γκαζιού. Η ύπαρξή του πάντως αποτελεί ένα μαξιλάρι σιγουριάς για την κακή στιγμή που θα ανοίξεις το γκάζι σε ένα γλιστερό σημείο του δρόμου και, ακόμη περισσότερο, σε οδήγηση υπό βροχή – κάτι που δεν μας έτυχε στη διάρκεια της καλοκαιρινής αυτής δοκιμής.

DSC 3576 

Αποτελεσματικότητα

Μια σημαντική αλλαγή που έφερε η δεύτερη γενιά ΝΜΑΧ αφορά στο πλαίσιο, το οποίο έχει τροποποιηθεί λίγο με γνώμονα την άνεση και τη σταθερότητα, δημιουργώντας παράλληλα λίγο παραπάνω χώρο για το δοχείο καυσίμου.

Αυτό είναι τοποθετημένο στο κεντρικό τούνελ του πλαισίου, χαμηλά ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη, και στην έκδοση αυτή πλέον χωρά 7.1 λίτρα βενζίνης. Με τη μέση κατανάλωση στη διάρκεια της δοκιμής να ξεπερνά δύσκολα τα 3.2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, αυτό σημαίνει πολύ καλή αυτονομία. Αν μάλιστα στο πρόγραμμα του ΝΜΑΧ δεν έχει συχνά ανοικτό δρόμο – όπου το γκάζι θα είναι αναπόφευκτα κλειδωμένο τέρμα – η μέση κατανάλωση μπορεί να πέσει αισθητά, ανεβάζοντας την αυτονομία και πάνω από τα 250 χιλιόμετρα!

Η χαμηλή θέση του ρεζερβουάρ συμβάλλει αισθητά στη δυναμική συμπεριφορά του ΝΜΑΧ, καθώς όλα σχεδόν τα βαριά εξαρτήματα – κινητήρας, μετάδοση, καύσιμο – βρίσκονται στο επίπεδο των τροχών.

Το σκούτερ το αισθάνεσαι ελαφρύ και εύκολο, πατά καλά στην άσφαλτο και δεν φέρνει αντίρρηση σε γρήγορες και μικρές αλλαγές κατεύθυνσης ή κλίσης, όπως αυτές που κάνει κανείς δεκάδες φορές καθημερινά ελισσόμενος μέσα στην κίνηση.

Οι αναρτήσεις του κάνουν αρκετά καλά τη βασική τους δουλειά, δυστροπούν αναμενόμενα στις λακούβες και λοιπές ανωμαλίες. Το “αναμενόμενα” αναφέρεται σε κάποιες αναπόδραστες φυσικές παραμέτρους, όπως οι μικρής διαμέτρου ζάντες και οι σχετικά κοντές διαδρομές αναρτήσεων.

Αυτό το δίδυμο συνιστά ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό στα σκούτερ και είναι μια γεωμετρική επιλογή που απλά αντισταθμίζεται από το σημαντικό πλεονέκτημα των μικρών τροχών στην αστική ευελιξία, αλλά και την πρακτικότητα του καλού χώρου αποθήκευσης κάτω από τη σέλα που συνήθως ευδοκιμεί εις βάρος της διαδρομής της πίσω ανάρτησης.

Στο ταμείο πάντως, το ΝΜΑΧ 125 καταγράφεται ως ένα απόλυτα αποτελεσματικό καθημερινό σκούτερ. Πανεύκολο στον χειρισμό, ασφαλέστατο, με φρένα που δουλεύουν πολύ αποτελεσματικά και με καλό ABS για τα δύσκολα, άνετο όσο μένεις μακριά από λακούβες/σαμάρια που συγκρίνονται σε μέγεθος με έναν μικρό τροχό και, πάνω απ’ όλα, εξαιρετικά οικονομικό.

DSC 8462

Μεταβλητά γκάζια

Από πλευράς δύναμης, η έμφαση στην οικονομία και την ευκολία μετουσιώνεται σε μια μέγιστη ισχύ λίγο πάνω από τους 12 ίππους, τρεις δηλαδή κάτω από το όριο της κατηγορίας.

Στο ΝΜΑΧ όμως, όπως γνωρίζουν άλλωστε και όλοι οι ιδιοκτήτες της προηγούμενης γενιάς, η επιτάχυνση είναι δυνατότερη απ’ όσο θα περίμενε κανείς και ο λόγος είναι το VVA. Χρησιμοποιώντας έναν εκκεντροφόρο που έχει δύο έκκεντρα με διαφορετική διάρκεια ανοίγματος της βαλβίδας το καθένα, η προσαρμογή της τροφοδοσίας του θαλάμου καύσης επιτυγχάνεται ιδανικά στη μετάβαση από τις χαμηλές στις ψηλές στροφές του κινητήρα.

Δεν υπάρχει σκαλοπάτι και ουδέποτε γίνεται αντιληπτή η μικρή ολίσθηση του εκκεντροφόρου για να ενεργοποιηθεί το διπλανό αμύγδαλο. Αυτό που καταλαβαίνεις όμως είναι πως λίγα σύγχρονα τετράχρονα 125άρια μπορούν να σταθούν δίπλα σου σε επιτάχυνση.

Για τα δεδομένα της κατηγορίας του το ΝΜΑΧ επιταχύνει ιδιαίτερα ζωηρά από το φανάρι και αυτό συνεχίζεται σχεδόν αδιάκοπα μέχρι να αρχίσει να πλησιάζει το ταβάνι του, που είναι λίγο μετά τα 100 km/h.

DSC 8507 

Δεύτερη γενιά

Το νέο Yamaha NMAX 125 των Euro 5 δεν έχει αλλάξει ριζικά. Παραμένει το ίδιο αναγωρίσιμο σουλούπι και το ίδιο εξαιρετικά πρακτικό και φιλικό σκούτερ που εξαρχής ήταν.

Αυτό που έκανε η Yamaha φέτος είναι να του τονώσει ακόμη περισσότερο το τεχνολογικό προφίλ, προσθέτοντας ηλεκτρονικές ευκολίες και συστήματα ασφαλείας που δεν αποτελούν και καθημερινή θέαση στις μικρές κατηγορίες κυβισμού. Για παράδειγμα, στα 125 κυβικά θα μπορούσε, αν ήθελε, να μην έχει ABS αλλά απλώς συνδυασμένα φρένα. Πόσο μάλλον να μιλάμε για στάνταρ συνδεσιμότητα, ABS, έλεγχο πρόσφυσης, keyless και start/stop. Το πακέτο γεμίζει και δείχνει ελκυστικότατο.

Το ΝΜΑΧ παραμένει ένα αποτελεσματικό, πολύ εύκολο στον χειρισμό και ασφαλές σκούτερ πόλης, με κινητήρα που κοιτάζει πρώτα να κάψει και να ρυπάνει όσο λιγότερο μπορεί, προσφέροντας όμως επιδόσεις αντάξιες ενός best seller.

Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό του και στα €3,290 που κοστίζει ακούγεται ως μια πολύ καλή αγορά. Δικαίως μπορεί να τρέφει βλέψεις για την κορυφή της κλάσης του.

Εκτός από τους νέους αναβάτες της Α1 κατηγορίας διπλωμάτων, πλέον έχει στο ραντάρ του και τους οδηγούς αυτοκινήτων που θα εκμεταλλευτούν τη νομοθεσία ισοδυναμίας διπλωμάτων Α1 και Β, για τους οποίους το ΝΜΑΧ 125 συνιστά μια εξαίρετη πόρτα εισόδου στον κόσμο των δύο τροχών.

DSC 3587 

Εξοπλισμός

Σημειώνουμε πως το συγκεκριμένο μοντέλο της δοκιμής φορά αρκετά εξαρτήματα από τον κατάλογο γνήσιων αξεσουάρ της Yamaha πλέον του βασικού εξοπλισμού, όπως:

Ψηλός ανεμοθώρακας, €162.82

Πίσω σχάρα ΝΜΑΧ, €155.04

Κεντρική βαλίτσα City 39 λίτρων, €175.52

Πλάτη συνεπιβάτη για κεντρική βαλίτσα City, €43.26

Επάνω πλάκες δαπέδου, €91.18

 

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: MT District SV Summit

Μπουφάν: Nordcode Aero

Γάντια - Nordcode Air Tech

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha NMAX 125 (2021)
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή (€) 3,290
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες, VVA, Blue Core
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52 x 58.7
Συμπίεση 11.2 : 1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1-σε-1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματο κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινo
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,340
Ύψος σέλας (mm) 765
Μήκος (mm) 1,935
Πλάτος (mm) 740
Ύψος (mm) 1,160
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (kg)   131 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  7.1
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 100 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 85 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-13
Πίσω  130/60-13
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 230 mm, δαγκάνα 2 αντικρυστών εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 230 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ΑBS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  12.1 / 8,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 1.1 / 6,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 21:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon