.
Κατηγορία Thrust Motor
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 14:32

Test - Thrust Motor Huracan 400 (2023)

Gran Turismo εξ Ανατολών

Το νέο GT σκούτερ της Thrust Motor προσθέτει μια δυνατή επιλογή στην αγορά με φλογερό ταμπεραμέντο και ευρωπαϊκή σχεδίαση.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η Thrust Motor έχει κάνει δυναμικά την είσοδό της στην ελληνική αγορά μέσω της Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ με μια γκάμα σκούτερ που κατασκευάζεται στην Κίνα από την Taro Moto και η νέα ναυαρχίδα της είναι πλέον στην Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες, το εντυπωσιακό Huracan 400.

Μια ματιά στη διαθέσιμη γκάμα της Thrust στη χώρα μας αναδεικνύει μια σειρά σκούτερ με σχέση αξίας-τιμής που έχει εκτιμηθεί από το κοινό – όπως προκύπτει από τις πωλήσεις που έχουν σημειώσει – ωστόσο η έλευση του Huracan φέρνει μαζί της έναν άνεμο φρεσκάδας, με μια ματιά ξεχωρίζει από τα αδέλφια του και η πρώτη αιτία είναι η σχεδίασή του.

Η Thrust εμπιστεύτηκε ένα γνωστό γαλλικό στούντιο, το Yacouba Design με παρουσία σε Γαλλία και Ελβετία, για να μορφοποιήσει το κορμί του Huracan, και οι σχεδιαστές του εμπνεύστηκαν στην ιταλική σχολή για να καταλήξουν στην τελική του σιλουέτα.

Σε αυτήν ξεχωρίζει εμφανώς η επίδραση μοτοσυκλετών της Ducati, με το μπροστινό μέρος να εμπνέεται από τα φωτιστικά σώματα της Panigale, ενώ η ουρά αποτελεί έναν φόρο τιμής στη Diavel. Η ύπαρξη μια tricolore έκδοσης στα γνωστά χρώματα της ιταλικής σημαίας – κόκκινο, πράσινο, λευκό – απλώς υπογραμμίζει το προφανές.

A15A1933 web

Το Huracan 400 μπαίνει στη μάχη των GT σκούτερ, σε μια κατηγορία με αρκετά βαριά χαρτιά της ελληνικής αγοράς, απέναντι σε εγνωσμένες αξίες όπως τα Honda Forza και Yamaha XMAX, με αιχμή του δόρατος τη διαφορετική του σχεδίαση, αλλά δε μένει μόνο εκεί.

Πίσω από τη βιτρίνα της εμφάνισης κρύβεται ένα πακέτο εξοπλισμού που καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του, καθώς και μερικές καλοδεχούμενες πινελιές πολυτέλειας.

Στο κομμάτι των δυναμικών χαρακτηριστικών ξεχωρίζει το μπροστινό σύστημα του Huracan 400 με το ανεστραμμένο πιρούνι και τους δίδυμους κυματιστούς δίσκους με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες, ένα πακέτο που προσθέτει ιδιαίτερα στην όλη αθλητική και επιθετική όψη του σκούτερ.

Η πολυτέλεια και η πρακτικότητα εξυπηρετούνται με μια σειρά επιλογών που δείχνουν τη διάθεση της Thrust Motor να ξεχωρίσει με το Huracan 400: ρυθμιζόμενη ζελατίνα με το χέρι δίχως εργαλεία, ρυθμιζόμενες μανέτες φρένων, φωτιζόμενοι διακόπτες, μεγάλος χώρος κάτω από τη σέλα που ανοίγει με υδραυλικό αμορτισέρ και δέχεται ένα full-face κράνος στο μπροστινό της μέρος και ένα ανοικτό πίσω (τοποθετημένο ανάποδα), φωτιζόμενοι διακόπτες, παροχή φόρτισης USB, θερμαινόμενα γκριπ σε αρκετές σκάλες έντασης, keyless χειρισμός ανάφλεξης, τάπας καυσίμου και σέλας, αλλά και η απαραίτητη οθόνη που μετρά διαγώνιο 6.2 ιντσών και μπορεί να ρυθμιστεί σε τέσσερεις επιλογές εμφάνισης.

Όσον αφορά στην ποιότητα κατασκευής, αυτή είναι αρκετά υψηλή και, τολμώ να πω, βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από τα υπόλοιπα μοντέλα της Thrust υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως κορυφαίο της γκάμας της.

A15A1938 web

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 359 cc διακρίνεται για τη δυνατή επιτάχυνση που ξεδιπλώνεται από τα πρώτα κιόλας μέτρα, συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό σε όλο το εύρος λειτουργίας του. Αν και η Thrust μιλά για μια θεωρητική τελική ταχύτητα 128 km/h, στην πράξη το Huracan 400 δεν έχει κανένα πρόβλημα να πλησιάζει με χαρακτηριστική άνεση τα 140 στο κοντέρ, ενώ η τελική που βιώσαμε σε αρκετές περιπτώσεις φλερτάρει με τα 145 km/h, μια άκρως ικανοποιητική τιμή.

Αυτό σημαίνει πως ο ανοικτός δρόμος δεν τρομάζει το Huracan, απεναντίας το ταξίδι με μια μουαγιέν γύρω στα 120 km/h είναι εύκολο και ξεκούραστο, τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον κινητήρα.

Η δε ροπάτη ελαστικότητα που χαρακτηρίζει την υγρόψυκτη μονοκύλινδρη μονάδα ισχύος του σκούτερ μεταφράζεται σε ένα πολύτιμο εφόδιο για την ευχρηστία παντού: από τις αργές ταχύτητες της πόλης ως το επαρχιακό δίκτυο και τον αυτοκινητόδρομο.

Η μέση κατανάλωση που μετρήσαμε με το Huracan 400 κυμάνθηκε ελαφρώς πάνω από τα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή ικανοποιητική που επιτρέπει αρκετά μεγάλη αυτονομία.

A15A2057 web

Παρά τον αθλητικό του χαρακτήρα, η προστασία είναι αρκετά καλή σε όλο το σώμα, ενώ πολύ εύχρηστη είναι η ρύθμιση του ανεμοθώρακα σε αρκετά μεγάλο εύρος ύψους με μια πολύ απλή διαδικασία: απλώς τον τραβάς με το χέρι προς τα πάνω, ακόμη και από τη σέλα όπως κάθεσαι, χωρίς εργαλεία, χωρίς να ξεσφίγγεις πεταλούδες ή βίδες.

Το πλάτος του δεν είναι εφάμιλλο τουριστικών κατασκευών, είναι όμως αρκετό για να κρατά το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μακριά από τη ροή του αέρα και στην ψηλότερη θέση του φτάνει να καλύπτει ως και το κράνος μου (182 εκατοστά το ύψος του αναβάτη στις εικόνες). Αυτό συνιστά ένα προσόν στην τουριστική πλευρά του Huracan 400 καθώς, στις ταχύτητες που μπορεί να επιτύχει, η αεροδυναμική πίεση έτσι κι αλλιώς δεν είναι δραματικά μεγάλη για να κουράσει γρήγορα.

Η θέση οδήγησης χαρακτηρίζεται από άνετες γωνίες και ξεκούραστη εργονομία στα χειριστήρια, ωστόσο η σχεδίαση του πατώματος δεν επιτρέπει να απλώσεις τα πόδια πολύ μπροστά – τουλάχιστον όχι για αναβάτες στο δικό μου ύψος. Ο/Η συνεπιβάτης βρίσκεται λίγο πιο ψηλά καθισμένος/η, με πολύ άνετες γωνίες στα πόδια.

A15A2088 web

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά του Huracan 400 συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τον αθλητικό χαρακτήρα που αφήνει να εννοηθεί η σχεδίασή του. Καλοζυγισμένο και συμπαγές, το σκούτερ μπαίνει πρόθυμα και σταθερά στη στροφή με μπροστάρη τον μεγάλο τροχό των 15 ιντσών και τα κινέζικα λάστιχα της Timsun να δουλεύουν αρκετά καλά στη στεγνή άσφαλτο – βροχή δε συναντήσαμε κατά τις ημέρες της δοκιμής.

Η σχετικά σκληρή τους γόμα δε συμφωνεί πάντα με απότομες εναλλαγές κλίσεων, μα το ευχάριστο είναι πως το σύνολο του μπροστινού συστήματος επικοινωνεί αρκετά καλά τα όριά του, προειδοποιώντας έγκαιρα για ενδεχόμενο επερχόμενο γλίστρημα, στοιχείο που δείχνει πως με ένα ανώτερο ζεύγος ελαστικών η σπορτίφ πλευρά του Huracan 400 θα λάμψει ακόμη περισσότερο.

Με καλές αποσβέσεις από το μπροστινό, το σκούτερ της Thrust έχει τα φόντα να προσφέρει κάτι παραπάνω από απλή διέλευση από μια στριφτερή διαδρομή, καθώς προσφέρει ικανή επιτάχυνση με το απαραίτητο δυναμικό πακέτο για να τη στηρίξει. Με λίγα λόγια, η βόλτα στα ασφάλτινα χωράφια των σπορ δικύκλων με το Huracan 400 ενέχει και αρκετές δόσεις διασκέδασης, τόσης όσης περιμένει κανείς από οποιονδήποτε εκπρόσωπο αυτής της κατηγορίας σκούτερ της αγοράς.

A15A1945 web

Αναμφίβολα ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Huracan είναι τα φρένα του, με τις δύο ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά να δείχνουν την αξία τους σε οποιοδήποτε πεδίο. Μπορεί να μοιάζει ως υπερβολή για ένα σκούτερ που αποδίδει σκάρτα 30 ίππους, στην πράξη ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν είναι έτσι. Απεναντίας, η δύναμη που διαθέτουν στο χέρι του αναβάτη είναι σοφά διαχειρίσιμη, με προοδευτικότητα στη μανέτα που επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια στον χειρισμό.

Το αποτέλεσμα γεννά εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας πως έχεις όλη όση δύναμη θα χρειαστείς και τον τρόπο να την περάσεις στις δισκόπλακες με τον ρυθμό που θες.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα ABS βάζει πλάτη σε κάθε απρόοπτο που μπορεί να προκύψει στον διάβα σου, επεμβαίνοντας σωστά και καίρια χωρίς άχρηστες παρεμβολές.

Η Thrust Motor έχει ενσωματώσει στον εξοπλισμό του Huracan 400 και ένα κουμπί στο δεξιό άκρο του τιμονιού που απενεργοποιεί το ABS. Οφείλω να ομολογήσω πως δε βρήκα ιδιαίτερη χρησιμότητα σε αυτή η επιλογή, καθώς ο ABS δουλεύει άριστα και σε καμιά περίπτωση δεν με ενόχλησε τόσο ώστε να θέλω να βγάλω εκτός λειτουργίας. Τελικά βέβαια είναι μάλλον προτιμότερο να έχεις κάτι κι ας μην το χρησιμοποιείς παρά να σου λείψει – ειδικά για ένα πακέτο όπως το ABS που δε μπορεί να προστεθεί έτσι απλά εκ των υστέρων – οπότε καλοδεχούμενη η δυνατότητα, ενδεχομένως κάποιοι να την εκτιμήσουν περισσότερο.

A15A1988 web

Το Huracan 400 ήταν για μένα μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της νέας σοδειάς σκούτερ, μια πραγματική GT πρόταση που δείχνει να έχει όλα τα φόντα για να σταθεί στην απαιτητική κατηγορία του.

Τα προσόντα και ο εξοπλισμός του δείχνουν ένα άρτια στημένο σύνολο, χωρίς αξιοσημείωτες ελλείψεις. Αυτά έρχονται με ένα ταμπελάκι τιμής που στα €5,290 το βάζουν καθαρά στο κάτω άκρο των ανάλογου κυβισμού GT προτάσεων της κατηγορίας, αρκετά μακριά από πιο προβεβλημένα μέλη όπως τα Honda Forza 350 και Yamaha XMAX 300, κάτω και από άλλες δημοφιλείς επιλογές της αγοράς, όπως τα KYMCO Downtown 350 και Xciting 400, το SYM Maxsym 400, ακόμη και τον νεοαφιχθέντα συμπατριώτη του, Voge SR4 Max.

Με λίγα λόγια, το Huracan 400 της Thrust Motor καταφέρνει να συνδυάζει μια σειρά από προτερήματα που το κάνουν να δείχνει πολύ γοητευτικό στη βιτρίνα: όμορφο, διαφορετικό, καλά εξοπλισμένο, αποτελεσματικό και οικονομικά συμφέρον.

A15A1963 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Pegasus
Κράνος: 
Yohe 981 SV
Τζάκετ: Seventy Degrees SD-JR69

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Thrust Motor Huracan 400
Αντιπρόσωπος Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ
Τιμή €5,290
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Υ/Ψ, 1EEK, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 359
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 83 x 66.4
Συμπίεση 11.5:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,360
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 2,150
Πλάτος (mm) 775
Ύψος (mm) 1,335
Απόσταση εδάφους (mm) 165
Βάρος (kg)   186 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  14.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων
   
Ελαστικά Timsun (tubeless)
Μπροστά 120/70-15
Πίσω  140/70-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 260 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 230 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
   
Εξοπλισμός Οθόνη LCD 6.2 ιντσών με 4 επιλογές εμφάνισης, χειρισμός χωρίς κλειδί (keyless), δικάναλο ABS με διακόπτη απενεργοποίησης, θερμαινόμενα γκριπ (5 επίπεδα), φωτιζόμενοι διακόπτες στο τιμόνι, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, παροχή φόρτισης USB, ανεμοθώρακας ρυθμιζόμενος καθ' ύψος (χωρίς εργαλεία), LED φώτα ημέρας (DRL) ενσωματωμένα στους καθρέπτες, αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα για ένα full-face και ένα ανοικτό κράνος, δύο ντουλαπάκια στην ποδιά (δεν κλειδώνουν), χειρολαβές συνεπιβάτη, ρυθμιζόμενες μανέτες φρένων
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  28.2 / 8,200
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 2.7 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 14:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « VideoTest Ride - Thrust Motor Alexone 125 Video Test Ride - Thrust Motor Huracan 400 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon