.
Κατηγορία Suzuki
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 19:20

TEST - Suzuki Burgman 400 ABS 2017

 

Ανανεωμένο και ισορροπημένο

To Burgman στην έκδοση των 400 κ.εκ., είναι το μακροβιότερο της γνωστής οικογενείας scooter της Suzuki, έχοντας παρουσιαστεί το 1998. Η πρώτη αυτή τοποθέτηση της εταιρείας στα mega –scooter (το 650 ακολούθησε 5 χρόνια μετά) ξεχώρισε για την άνεση και τους χώρους που προσέφερε, αποτελώντας το κορυφαίο μοντέλο της κατηγορίας σε αυτούς τους τομείς. Σε αυτά τα σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας, το Burgman ανανεώθηκε, κυρίως σχεδιαστικά, το 2003 και πιο ουσιαστικά το 2006, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου έγιναν πράξη μεγάλες σε έκταση αλλαγές σε πολλά σημεία. Τι νέο φέρνουν λοιπόν αυτά τα νέα στοιχεία και πως διαμορφώνουν τον “χαρακτήρα” του Burgman 400

Σιλουέτα μοντέλου!

Νέα σχεδίαση για το Burgman 400 λοιπόν, σαφώς πιο sport συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση, με πιο “αιχμηρές” γραμμές και άμεσα εμφανές το “αδυνάτισμα”, ειδικά στην περιοχή της ουράς. Η εντύπωση αυτή δεν είναι απλά οπτική αλλά επιβεβαιώνεται και διαστασιακά, με την νέα έκδοση να είναι σχεδόν παντού πιο “μαζεμένη”. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, καθότι οι όποιες συγκρίσεις γίνονται με το προηγούμενο μοντέλο, που ήταν η πιο μαξιμαλιστική παρουσία στην κατηγορία.


suzuki burgman 400 2017 test 4

Το νέο Burgman παραμένει ένα 400άρι με τα όλα του σε ότι αφορά σε χώρους, ενώ σχεδιαστικά, μπορεί να εμφανίζεται πιο “αθλητικό” αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πλασάρεται και ως MotoGP replica! Ίσως στην μαύρη χρωματική του έκδοση με τις κόκκινες ζάντες και το επίσης κόκκινο “ξώραφο” στην σέλα του, να ικανοποιεί τα πιο νεανικά και ένθερμα γούστα αλλά στο λευκό και ειδικά στο γκρι ματ του scooter της δοκιμής, είναι αρκούντως σοβαρό και μετρημένο.

Εργονομικά: “Καθαρόαιμο GT”

Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις η εργονομία του Burgman 400, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός GT scooter. Θέση οδήγησης με σαφή αίσθηση “μέσα” στο όχημα, άκρα που “βρίσκουν” άμεσα και χωρίς τεντώματα και μαζέματα α-λά Προκρούστη τις θέσεις τους. Σέλα χαμηλή και όσο πρέπει στενή προς τα μπροστά, με κάθετα πλαϊνά τμήματα για να φτάνουν εύκολα τα πόδια και να στηρίζουν το scooter στις στάσεις. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι η εργονομία έχει μελετηθεί και τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη του, οι εσοχές δεξιά και αριστερά στις “κουπαστές” της ποδιάς, που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: την ευκολότερη πρόσβαση των ποδιών κάτω.


suzuki burgman 400 2017 test 18

Η σέλα, είναι πλέον πιο “παχιά” κατά 2,5 εκατοστά σ όλο της το μήκος, ωστόσο έχουν μειωθεί το προφίλ και το πλάτος της. Υπάρχει επίσης, μαξιλαράκι στήριξης για την μέση του οδηγού, το οποίο ρυθμίζεται με την χρήση εργαλείων. Οι διακόπτες, μπορεί να μην ενθουσιάζουν με την σχεδίαση τους αλλά είναι πολύ ποιοτικοί στην λειτουργία τους και η διάταξη τους, η τυπική, πράγμα που σημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή, βρίσκεις φλας, κόρνα, φώτα στις γνωστές τους θέσεις. Παρόμοιες οι εντυπώσεις και από τον πίνακα οργάνων, δεν θα σας πέσει το σαγόνι από την σχεδίαση του, αλλά είναι ευανάγνωστος και πλήρης. Περιλαμβάνει δύο αναλογικά “ρολόγια” (ταχύμετρο και στροφόμετρο) και μια LCD ψηφιακή οθόνη, στην οποία μεταξύ άλλων προβάλλονται ενδείξεις για στάθμη καυσίμου, μέση κατανάλωση και θερμοκρασία.

suzuki burgman 400 2017 test 16
Για τον συνεπιβάτη τώρα, έχουν τοποθετηθεί δύο μεγάλες σε μήκος χειρολαβές για την στήριξη του, ενώ η σέλα έχει σχήμα τέτοιο, που αποτρέπει τις… ολισθήσεις προς τα πίσω (στο γκάζι) ή προς τα μπροστά (στα φρένα). Ένα στοιχείο που έχει αλλάξει για τον συνεπιβάτη είναι τα μαρσπιέ του, που πλέον είναι πτυσσόμενα, μοτοσυκλετιστικού τύπου, σε αντίθεση με τις πλατφόρμες που σχημάτιζε η συνέχεια της ποδιάς στο προηγούμενο μοντέλο.

Πρακτικότητα και χώροι

Το “αδυνάτισμά” έχει και έναν αντίτιμο και αυτό αφορά τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα. Στο προηγούμενο μοντέλο ήταν τεράστιος, μια “σπηλιά” στην οποία πέταγες (και όχι τοποθετούσες προσεκτικά για να χωρέσουν) κράνη, jacket, γάντια και ότι άλλο ήθελες, στο νέο Burgman δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σαφώς μικρότερος ο χώρος λοιπόν, με τον ισχυρισμό της Suzuki ότι μπορούν να αποθηκευτούν δυο κράνη σε αυτόν να είναι τουλάχιστον… αισιόδοξος. 


suzuki burgman 400 2017 test 21

Ένα full face μόνο και ίσως και ένα jet αλλά αν μιλάμε για Large και πάνω μεγέθη… δύσκολα. Για scooter 400 κ.εκ. και μάλιστα της κατηγορίας των GT, το να χωρά ουσιαστικά ένα μόνο κράνος κάτω από την σέλα, είναι “φάουλ”. Στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια δεξιά και αριστερά με ικανοποιητικό μέγεθος, με το ένα εξ αυτών (το δεξί) να φέρει και παροχή ρεύματος για την φόρτιση κινητών τηλεφώνων.

suzuki burgman 400 2017 test 17

Πολύ χρήσιμο το χειρόφρενο, εύχρηστο και τοποθετημένο σε σωστή θέση, δίπλα από τον διακόπτη κεντρικού κλειδώματος, ο οποίος φέρει και πτυσσόμενη συρταρωτά, αντικλεπτική “γλώσσα”. Η τάπα του ρεζερβουάρ βρίσκεται στο “τούνελ” της ποδιάς και αποκαλύπτεται όταν σηκωθεί ένα πτυσσόμενο πλαστικό κάλυμμα το οποίο ανοίγει με γύρισμα του κλειδιού στον κεντρικό διακόπτη. Στα θετικά επίσης, καταγράφεται η “τρύπα” δεξιά και χαμηλά στην ποδιά, η ύπαρξη της οποίας εξυπηρετεί το “δέσιμο” του scooter με κουλούρα σε σταθερό σημείο.

 Άνεμος αλλαγής…

…φύσηξε και μάλιστα δυνατής έντασης, αφού στο νέο Burgman τα νέα στοιχεία δεν είναι λίγα. Αρχίζουμε από το πλαίσιο, το οποίο κατασκευάζεται από σωλήνες μεγαλύτερης διατομής σε σχέση με αυτούς της προηγούμενης έκδοσης, αυξάνοντας έτσι τα χαρακτηριστικά ακαμψίας του. Το Burgman 400, ξεκίνησε το 1998 με μπροστινό τροχό διαμέτρου 13 ιντσών, το 2006 η διάμετρος του αυξήθηκε στις 14 ίντσες, ενώ στην τελευταία αυτή έκδοση, έφτασε αισίως τις 15 ίντσες, με τα πλεονεκτήματα να είναι η βελτίωση της σταθερότητας και η δυνατότητα για καλύτερη προσπέλαση των κακοτεχνιών στους δρόμους.


suzuki burgman 400 2017 test 13

Ο κινητήρας επίσης, παρουσιάζεται ανανεωμένος στα σημεία, με την Suzuki να κάνει λόγο για ένα “φρεσκάρισμα”, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Παραμένει μονοκύλινδρος, χωρητικότητας 400 κ.εκ., τετραβάλβιδος, με 2ΕΕK και υγρόψυξη, ωστόσο συμμορφώνεται πλέον με τις Euro 4 προδιαγραφές. Το φιλτροκούτι έχει μεγαλώσει σε όγκο και είναι επανασχεδιασμένο, γεγονός που σύμφωνα με την Suzuki, έχει βελτιώσει την απόδοση και την απόκριση στο χαμηλό και μεσαίο φάσμα της λειτουργίας του μοτέρ. Τέλος, σε ότι αφορά στα του κινητήρα, έχει τοποθετηθεί νέο μπουζί ιριδίου, για πιο αποτελεσματική καύση του μίγματος.

suzuki burgman 400 2017 test 22

Νέα είναι και η μονάδα ABS που ελέγχει τα δύο δισκόφρενα διαμέτρου 260 χλστ. μπροστά και το μονό δισκόφρενο 210 χλστ. πίσω. Εκτός του ότι είναι μικρότερη σε όγκο, είναι και ελαφρύτερη, κατά 750 γραμμάρια, σε σχέση με αυτή που τοποθετούνταν στην προηγούμενη γενιά του μοντέλου.

suzuki burgman 400 2017 test 14

H Suzuki επίσης, του… “άλλαξε τα φώτα” του νέου Burgman, αφού πλέον οι προβολείς, τα φλας και το πίσω φανάρι, είναι LED. Οι αλλαγές ολοκληρώθηκαν με μια νέα ζελατίνα, η οποία έχει μηδενικές παραμορφώσεις και όπως αναφέρει η Suzuki, παρά το μικρότερο της μέγεθος, είναι το ίδιο αποτελεσματική με την μεγαλύτερης επιφανείας προηγούμενη, σε ότι αφορά στην εκτροπή του αέρα και στην προστασία του αναβάτη.

Πολύπλευρος χαρακτήρας

Η πρώτη στατική εξέταση του νέου Burgman αποκαλύπτει αυτό που αποτελεί standard για τα προϊόντα του Hamamatsu, την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Η συναρμογή είναι άψογη, τα υλικά στιβαρά και ποιοτικά και η ματ βαφή, εξαιρετική. Αν έχει κανείς προηγούμενη επαφή με 400άρια Burgman, με το που κάτσει στην σέλα του νέου μοντέλου θα αντιληφθεί άμεσα ότι υπάρχει διαφορά μεγέθους! Όχι ότι το scooter είναι λιλιπούτειο σε διαστάσεις αλλά -θα το επισημάνουμε και πάλι- η… “τροφαντότητα” των παρελθόντων ετών, απουσιάζει. 


suzuki burgman 400 2017 test 5

Εκκίνηση, γκάζι και στα πρώτα 5 λεπτά, άμεσα, τις εντυπώσεις κλέβει η ποιοτική κύλιση του scooter! Αναρτήσεις που αποσβένουν γλυκά τις ανωμαλίες και μια κατά κάποιο τρόπο στιβαρή αίσθηση που αποπνέεται, απόρροια του νέου πλαισίου και του μεγαλύτερου, στις 15 ίντσες, μπροστινού τροχού. Αυτή η αύξηση στην διάμετρο του όμως, δημιουργεί υποψίες για τυχόν δυσκολίες στους ελιγμούς. Στο πρώτο μποτιλιάρισμα (όχι ότι είναι δύσκολο να βρεις μποτιλιαρισμένο δρόμο…) οι όποιες ανησυχίες, εξανεμίστηκαν. Το νέο Burgman είναι πολύ ευκίνητο για 400άρι, συνδυάζοντας παράλληλα και σταθερότητα στο πάτημα του.

suzuki burgman 400 2017 test 11

Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, που ήταν επίσης “σβέλτη” στις αλλαγές κατεύθυνσης αλλά παρουσίαζε νευρικότητα στις υψηλές ταχύτητες, η συμπεριφορά του νέου μοντέλου συνιστά σίγουρα βελτίωση. Ο κινητήρας παρουσιάζεται πολιτισμένος και γραμμικός σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του, χωρίς τρύπες ή κενά στην απόδοση του. Όπου και αν ανοίξει τα γκάζι κανείς, θα εισπράξει μια πειστική ώθηση. Το Burgman 400 επιταχύνει αδιάκοπα μέχρι τα 120 χλμ./ώρα, ενώ είναι ικανό να δείξει ακόμα και 160 στο ταχύμετρο, σε καλές συνθήκες, χωρίς να έχει προβλήματα ευστάθειας. Ταχύτητες της τάξεως των 130 χλμ. μπορούν να προσεγγιστούν και διατηρηθούν εύκολα και αυτό σημαίνει ότι κανένας περιαστικός δρόμος δεν πρόκειται να το φοβίσει.

suzuki burgman 400 2017 test 3

Η κάλυψη σε αυτές τις ταχύτητες είναι πολύ καλή, με ένα ρεύμα αέρα να φτάνει μόνο στα πόδια του οδηγού από το πλάι. Σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα άνεσης που προσφέρει η σέλα αλλά και στο σύνολο του, όλο το scooter, τα ταξίδια σαφώς και συμπεριλαμβάνονται μέσα στις δυνατότητες του μοντέλου. Σε ότι αφορά στην γρήγορη -για τα δεδομένα της κατηγορίας- οδήγηση, το Burgman 400 κρατά μια ουδέτερη στάση.

suzuki burgman 400 2017 test 1

Θα ανταποκριθεί αλλά δεν θα ωθήσει τον οδηγό του σε… “ατασθαλίες”, με την έννοια του ότι η φύση του έχει έναν ξεκάθαρο commuting – allround ρόλο και όχι sport. Σε αυτή την χρήση τα φρένα είναι που ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό, αφού παρουσιάζονται ισχυρά αλλά χωρίς να τρομάζουν με απότομή απόδοση. Σε ότι αφορά στην κατανάλωση, αυτή κυμάνθηκε στα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, μια τιμή απόλυτα λογική, για scooter αυτής της κατηγορίας.

Σε κερδίζει χωρίς να το καταλάβεις

suzuki burgman 400 2017 test 12

Τις ημέρες που οδηγούσα το νέο Burgman 400, έχοντας κατά νου ότι αυτό δεν διατηρεί -όπως ο προκάτοχος- του τα πρωτεία της άνεσης και των χώρων στην κατηγορία, έψαχνα να βρω ποια είναι πλέον τα στοιχεία αυτά που του προσδίδουν “ταυτότητα”, τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μοντέλα. Δεν βρήκα κάτι και για να είμαι ειλικρινής, θεώρησα ότι το scooter, αν και αρκετά καλό, είναι “μετέωρο" σε μια κατηγορία όπου οι ανταγωνιστές έχουν πιάσει συγκεκριμένα πόστα, προσπαθώντας να δελεάσουν τους μελλοντικούς αγοραστές.

Το νέο Burgman 400, δεν είναι το πιο γρήγορο, ούτε το πιο sport. Δεν είναι το πιο άνετο ή αυτό με τους μεγαλύτερους χώρους και η τιμή του, στα 7.495 ευρώ, σίγουρα δεν το κατατάσσει στα πιο προσιτά. Άρα; Έπρεπε να φτάσει το τέλος της εβδομάδας της δοκιμής για να καταλάβω και να αντιληφθώ το κυριότερο χαρακτηριστικό του, κάτι που το είχα νοιώσει και με το ομόσταυλο, Burgman 200: Προσαρμοστικότητα.

Έκανα εκατοντάδες χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα, ψάχνοντας να βρω ένα εξέχων χαρακτηριστικό και δεν κατάλαβα το πιο απλό, ότι το Burgman 400 δεν με είχε απασχολήσει όλο αυτό το διάστημα στο παραμικρό. Δεν μου υπενθύμισε την παρουσία του αναγκάζοντας με να κάνω παραχωρήσεις σε κάποιο τομέα, υπάκουσε πίστα και ανταποκρίθηκε σε ότι και αν του ζήτησα, χωρίς να διαμαρτυρηθεί. Αυτό λοιπόν είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του νέου Burgman, ότι προσαρμόζεται στα πάντα και τα κάνει πολύ καλά. Απλά επιλέγει να μένει πάντα στο παρασκήνιο και αυτό ίσως να εκκληφθεί αρνητικά από κάποιους αναβάτες που θέλουν “κορώνες” και εντυπωσιασμό. Το μόνο του αρνητικό είναι ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα, πέραν τούτου, ουδέν! Για όσους λοιπόν έχουν κατασταλάξει και ζητάνε ένα αποτελεσματικό, ποιοτικό scooter, σε αυτή την τάξη κυβισμού, προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Tεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Suzuki 
Μοντέλο AN Burgman 400 ABS 
Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης ΑΕ
Τιμή (ευρώ) 7.495
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 400
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 81x77,6
Συμπίεση (:1)  10,6
Τροφοδοσία  Ηλ. ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  CVT 
Μετάδοση Ιμάντας 
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Μεταξόνιο (mm) 1.580
Ύψος σέλας (mm) 755
Μήκος (mm) 2.235
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) 1.350
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (πλήρες, kg)   215
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  13,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1,5 
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 43mm, διαδρομή  τροχού 110mm. Χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή τροχού Δ.Α.. Ρυθμίσεις: προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15''
Πίσω  150/70-13''
   
Φρένα  
Μπροστά 2 Χ Δίσκος διαμέτρου 260mm με δαγκάνες 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 210mm με δαγκάνα μονού εμβόλου
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτες θερμοκρασίας κινητήρα, θερμοκρασίας ατμόσφαιρας, στάθμης καυσίμου, μέσης κατανάλωσης, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  Δ.Α. 

Φωτογραφίες Kίνησης

{gallery}/tests/scooter_papia/suzuki/2017/burgman_400/kinisi/{/gallery}

Φωτογραφίες Στατικές - Λεπτομέρειες

{gallery}/tests/scooter_papia/suzuki/2017/burgman_400/leptomeries/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 20:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Suzuki Burgman 200 ABS 2017 TEST - Suzuki UK 110 Address 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon