.
Κατηγορία Quadro
Δευτέρα, 07 Μαϊος 2012 13:05

Πρώτο Test – Quadro 350D

 

 

Με το δεξί!

 




Του Τάκη Μανιάτη

Χαζεύαμε το νέο scooter της Quadro στις εκθέσεις ανά τον κόσμο, το είδαμε από κοντά και πήραμε την πρώτη οδηγική μας γεύση στην παρουσίαση του, στην έδρα της αντιπροσωπείας στα Τρίκαλα. Μείναμε εντυπωσιασμένοι από το νέο scooter της επίσης νέας ιταλικής εταιρίας, αλλά η απόδοσή του Quadro 350D σε πραγματικές συνθήκες μας εξέπληξε!

Διαφορετική προσέγγιση

Η επανάσταση σε τρεις τροχούς, δεν είναι νέα. Νέα είναι η ιδέα γύρω από την οποία υλοποιείται η λειτουργία του συστήματος ανάρτησης των μπροστινών τροχών, της ιταλικής Quadro. Το σύστημα είναι υδροπνευματικό και ονομάζεται HTS – Hydraulic Tilting System, και αναρτεί τους τροχούς υδραυλικά. Εξισσοροπεί μάλιστα τις δυνάμεις που ασκούνται στους τροχούς, μέσω ενός δοχείου εκτόνωσης που βρίσκεται στην μέση του συστήματος. Η δουλειά που έχει γίνει στην κατασκευή του μπροστινού είναι κορυφαία, τα ψαλίδια, οι αναρτήσεις, τα δεσίματα, σου θυμίζουν τα αντίστοιχα που συναντάμε σε ATV μεγάλου κυβισμού όπου εκεί, καλούνται να σπάσουν τα βράχια στο πέρασμά τους!
Η Quadro, τοποθέτησε στο 350D μεγάλους τροχούς, 14 ιντσών μπροστά, και 15 πίσω (Piaggio MP3: 13 και 14 ιντσών αντίστοιχα), προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη επιφάνεια ελαστικού στην άσφαλτο. Ως γνωστών, όσο μεγαλύτερος ο τροχός, τόσο καλύτερο το κράτημα, και σε αυτό το σημείο βασίστηκε η Quadro ώστε να δώσει την μέγιστη ασφάλεια στο όχημά της. Ένα όχημα που έχει σχεδιαστεί για να οδηγείται από κάθε είδους αναβάτες, και κυρίως, αυτούς όσοι θα επέλεγαν ένα τέτοιο scooter για να αποφύγουν την καθημερινή μετακίνηση με αυτοκίνητο. Σε αυτό τον τομέα λοιπόν, της ασφάλειας, το Quadro διαθέτει δύο ευμεγέθη δισκόφρενα μπροστά, και ένα πίσω (το οποίο λειτουργεί και ως χειρόφρενο), και ενώ αυτά φρενάρουν κανονικά σαν scooter, υπάρχει και ποδόφρενο, στο δεξί μέρος του πατώματος, το οποίο λειτουργεί συνδυαστικά, σε όλους τους τροχούς.

Έτσι λοιπόν, το ποδόφρενο σε συνδυασμό με το μετατρόχιο των μπροστά τροχών, μας αφήνει να οδηγήσουμε το 350D με δίπλωμα αυτοκινήτου.
Η ποιότητα αναβλύζει από το Quadro, και το έχουμε προσέξει αυτό  και σε όλους τους χρωματισμούς του. Αυτό το γκρι, το σοβαρό του, τονίζει τις γραμμές και τις καμπύλες, και αναδεικνύει τα αιχμηρά πλαστικά και τα ματ τμήματα. Τα δύο φωτιστικά σώματα  δείχνουν επιθετικά και “επιτίθενται” και σωστά την νύχτα, προσφέροντας σωστό πλάτος και ικανή δέσμη. Η φιμέ ζελατίνα του fering είναι πλατιά και κάνει εξαιρετική δουλειά, προστατεύοντας τον αναβάτη, που μόνο αν είναι πάνω από το 1,80mm θα χρειαστεί ψηλότερη.

Τα παιχνιδάκια

Ωστόσο, ο αναβάτης έχει και άλλα παιχνιδάκια να ανακαλύψει καθώς βρίσκεται στην θέση οδήγησης. Τα όργανα είναι περιποιημένα, ποιοτικά, διαθέτουν όλες τις απαραίτητες ενδείξεις και ειδικά το βράδυ, ο φωτισμός στο αναλογικό στροφόμετρο δίνει μία ευχάριστη νότα στον αναβάτη. Διακόπτες, χειριστήρια, είναι απολύτως εργονομικά, και ο αναβάτης στο αριστερό τμήμα του fering, κάτω από το τιμόνι, θα βρει και το χειρόφρενο. Αυτό, που κατεβαίνει κάθετα, κλειδώνει το σύστημα HTS σε κάθετη θέση ώστε να μην πέφτει το scooter, όπως και τον πίσω τροχό, ώστε να μην κουνάει. Το “κλείδωμα” γίνεται μηχανικά, έτσι ώστε να μην τίθεται θέμα αξιοπιστίας.Με το γύρισμα του κεντρικού διακόπτη ανοίγει με ελατήριο η τάπα, που βρίσκεται στο τούνελ, ανάμεσα στη σέλα και το μπροστινό μέρος, ενώ από κάτω ακριβώς από την κλειδαριά, υπάρχει μικρός αποθηκευτικός χώρος, που ανοίγει και αυτός με απλή πίεση, αλλά και ένα μεγαλύτερο ντουλαπάκι, ακριβώς από πάνω. Με το ίδιο κόλπο, με πίεση, αποκαλύπτονται και τα φαρδιά μαρσπιέ του συνεπιβάτη, τα οποία βρίσκονται έντεχνα κρυμμένα στα πλαϊνά. Ωστόσο, η θέση οδήγησης είναι άνετη, η σέλα είναι φαρδιά και χαμηλή, και ο αναβάτης πατάει εύκολα στο έδαφος. Ακόμη και το μερίδιο του συνεπιβάτη είναι προσεγμένο ώστε να κάθονται δύο επιβαίνοντες δίχως να ζορίζεται κάποιος, μιας και στο μπροστινό τμήμα του, διαθέτει καμπούρα, για να μην πέφτει ο πίσω στην πλάτη του αναβάτη. Οι άνετες χειρολαβές στο πίσω τμήμα, στην αλουμινένια σχάρα, βολεύουν για συγκράτηση, ενώ ο χώρος θα φιλοξενήσει άνετα και μία βαλίτσα. Το επιστέγασμα αυτών, είναι ο χώρος κάτω από τη σέλα, που χωράει δύο jet κράνη, και ανοίγει πανεύκολα, με το γύρισμα του κεντρικού διακόπτη, ενώ διαθέτει τόσο φως, όσο και παροχή ρεύματος για φόρτιση κινητού.

Πρόσφυση και εμπιστοσύνη

Η οδήγηση του Quadro είναι από μόνη της συναρπαστική, γιατί πρώτα απ’ όλα, είναι ένα νέο όνομα στους δρόμους, και ο κόσμος το χαζεύει και ρωτάει. Μπορεί να θυμίζει MP3, αλλά αυτό μόνο ως θετικό μπορείς να το δεις, μιας και είναι αναγνωρίσιμο και έχει γίνει πλέον αποδεκτό από την αγορά. Ο δρόμος είναι πιο εύκολος για την πρόταση της Quadro που προσφέρει πολύ καλή ποιότητα κύλισης με το νέο υδραυλικό σύστημα της μπροστινής ανάρτησης που διαθέτει. Οι μπροστινοί τροχοί έχουν μόνιμη επαφή με το έδαφος και ποτέ δεν τους νιώθεις να ανασηκώνονται, ή ακόμη και να “πηδούν” στις ανωμαλίες. Ανεξάρτητα με το αν βρίσκεσαι στην διαδικασία της στροφής, ή πηγαίνεις ευθεία, η ανάρτηση δουλεύει πολύ καλά, απορροφώντας τις ανωμαλίες. Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι, είτε ρίξεις τον ένα τροχό μέσα σε τρύπα, είτε και τους δύο, στον αναβάτη δεν φτάνει το παραμικρό χτύπημα. Το γεγονός ότι δεν λειτουργούν συνδυαστικά οι αναρτήσεις, όπως στο MP3, του δίνει ένα σημαντικό πόντο εδώ, μιας και κάθε χτύπημα του τροχού εκτονώνεται στον ειδικό κύλινδρο αποσυμπίεσης –και όχι στον άλλο τροχό. Η ποιότητα απόσβεσης κραδασμών στο μπροστινό μέρος είναι εκπληκτική, και η ομοιότητα με το σύστημα του MP3, παραμένει… ομοιότητα. Καθώς στρίβεις, οι τροχοί λειτουργούν ανεξάρτητα και κρατούν τα ελαστικά στο έδαφος, ενώ το σύστημα της ανάρτησης σε αφήνει να πλαγιάσεις όσο θες. Σου εμπνέει εμπιστοσύνη με τον τρόπο που διατηρεί την πρόσφυση, ανεξάρτητα με τις διαθέσεις του αναβάτη, σε σημείο να φτάνεις να στρίβεις σαν να οδηγείς supersport μοτοσυκλέτα! Κάπου εκεί, φτάνοντας στο κατώτερο σημείο στριψίματος, όπου τερματίζει η γωνία κλίσης του Quadro, το σύστημα σε κρατάει εκεί, και δεν σηκώνει τον εξωτερικό τροχό, όσο και αν το πιέσεις. Το “ρίχνεις κάτω” και σε κρατάει εκεί, δίχως να σε αφήνει να πέσεις. Θα νιώσεις βέβαια την ανωτερότητα του μπροστινού συστήματος, που θα κάνει το πίσω μέρος να φαντάζει πολύ “λίγο” συγκριτικά, κι έτσι θα εύχεσαι το ελαστικό, να αντέξει  την πίεση. Εμείς δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα πάντως.

Ασφάλεια σε κάθε οδόστρωμα

Ανεβαίνεις πεζοδρόμια, ακόμη και κάθετα, δίχως να καταλαβαίνεις την διαφορά του “σκαλοπατιού”, τα χτυπήματα περνάνε άνετα στις αναρτήσεις δίχως να φτάνουν στα χέρια, τα αμορτισέρ δείχνουν λίγο σκληρά πίσω συγκριτικά, αλλά η άνεση στην οδήγηση είναι δεδομένη. Στην άνεση συμβάλλει και η γνώση του συστήματος HTS, το οποίο, αφού το συνηθίσεις, μπορείς να κάθεσαι άνετα όρθιος στα φανάρια, δίχως να βάζεις τα πόδια κάτω. Στο MP3 χρειάζεται να πατάς το αντίστοιχο κουμπάκι για να κλειδώνει το σύστημα, αλλά εδώ απλά θέλει ζύγισμα με το βάρος σου. Σε αντίθεση, μέσα στην πόλη, το 350D ίσως φανεί λίγο αργό σε συμπεριφορά, λόγω του υδραυλικού συστήματος. Το μούτρο του θα χρειαστεί την περισσότερη συνήθεια για να μην ξύσεις κάποιο προφυλακτήρα, κατά τα’ άλλα, συνηθίζονται οι διαστάσεις του, που παραμένουν μαζεμένες για την κατηγορία. Τα φρένα του Quadro είναι άλλος ένας τομέας που η εταιρία έχει επενδύσει. Αποτελούνται από τρεις δίσκους, λειτουργούν αυτόνομα, με τη χρήση μανέτας, και με το ποδόφρενο, το 350D γονατίζει κυριολεκτικά.

Είτε βρίσκεσαι σε ευθεία, είτε σε στροφή, η χρήση του ποδόφρενου είναι σωτήρια, και διατηρεί το scooter σε όρθια θέση, και το σταματάει σαν να έπιασε άγκυρα. Αν ωστόσο θες να “παίξεις”, το συνολικό στήσιμο του Quadro σου επιτρέπει ακόμη και να πλαγιολισθαίνεις με ασφάλεια, με τον πίσω τροχό να προσπαθεί να περάσει το μπροστινό σύστημα. Κάτι που δεν γίνεται ποτέ, και πάντα το παιχνίδι έχει αίσιο τέλος. Στο παιχνίδι περιλαμβάνεται και ο ζωντανός κινητήρας, που με τα 313 κυβικά του, αποδεικνύεται καλή επιλογή για το Quadro. Η αυτόματη μεταβαλλόμενη μετάδοση στέλνει τον δείκτη του στροφομέτρου ψηλά, έτσι ώστε να ξεκινήσει γρήγορα. Η μετάδοση ελευθερώνεται μόλις ανέβουν λίγο τα χιλιόμετρα, μειώνεται το πατινάρισμα και το Quadro παίρνει φόρα. Μέσα στην πόλη κινείται άνετα με δύο επιβαίνοντες, ενώ αισθάνεται άνετα ακόμη και με ταχύτητες της τάξεως των 120-130 χ.α.ω., λίγο πριν την τελική του, ακόμη και με δύο επιβαίνοντες στη σέλα. Με γρήγορες συνθήκες, και μόνιμα τέρμα γκάζι, δεν ξεπέρασε τα 6 λίτρα στα 100χλμ, κατανάλωση που μπορεί να πέσει σημαντικά με κάποιον ήπιο αναβάτη.

Με το δεξί!

Η Quadro μπήκε δυναμικά στην αγορά των τρίτροχων scooter, δίνοντας με το 350D, μία διαφορετική πρόταση. Πρόκειται για ένα πολύ ποιοτικό scooter το οποίο ακόμη και στην πρώτη του παρουσίαση, στέκεται απέναντι στον ανταγωνισμό, έχοντας να αντιπαραθέσει τα δικά του όπλα. Είναι προσεγμένο τόσο στην κατασκευή όσο και στην λεπτομέρεια, ενώ διαθέτει αξιόπιστο κινητήρα, προερχόμενο από την AEON και δοκιμασμένο στα ATV της εταιρίας, όσον αφορά στην αξιοπιστία του. Με το σύστημα HTS στο μπροστινό του, την ασφάλεια που προσφέρει, την ικανότητα οδήγησης με δίπλωμα αυτοκινήτου, την υποστήριξη από το αναγνωρισμένο δίκτυο της εταιρίας Γκοργκόλης (SYM, Modenas, daytona) και την τιμή, στα 5.995euro, σίγουρα μπαίνει με το δεξί στην αγορά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Quadro
Μοντέλο 350D
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 5.995 euro
Εγγύηση Δύο χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος  4-βάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός 313cc
Διάμετρος/Διαδρομή 78 x 65,6mm
Σχέση συμπίεσης 11 ± 0,5 : 1
Μέγιστη ισχύς  22 PS / 7,000 rpm
Μέγιστη ροπή  23.7 Nm / 6,000 rpm
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό 
Μεταξόνιο 1560mm
Μήκος 2270mm
Πλάτος 800mm
Μετατρόχιο 550mm
Ύψος  1340mm
Ύψος σέλας 780 mm
Βάρος κενό 210 Kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 13,5 lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Υδροπνευματική HTS - Hydraulic Tilting System
Πίσω Αιωρούμενος βραχίονας με δύο υδραυλικά αμορτισέρ ρυθμιζόμενης προφόρτισης σε 4 θέσεις
Φρένα
Μπροστά Δυο υδραυλικά δισκόφρενα διαμέτρου240mm. Ποδόφρενο με επενέργεια σε όλους τους τροχούς
Πίσω Υδραυλικό δισκόφρενο διαμέτρου256mm. 
Χειρόφρενο: ενεργοποιεί μηχανικά δεύτερη δαγκάνα στο πίσω δισκόφρενο
Τροχοί
Μπροστά  110/80-14"
Πίσω 140/70-15"

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


 Ευχαριστούμε το κατάστημα Motojapan για την παραχώρηση του Quadro 350D για τις ανάγκες του τεστ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Quadro 350D – Πρώτη επαφή »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon