.
Κατηγορία Quadro
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012 05:03

Quadro 350D – Πρώτη επαφή

 

 

Ποιοτική μετακίνηση με ασφάλεια

 




Του Τάκη Μανιάτη
Κάποιες φορές χρειάζεται χρόνος και χιλιόμετρα για να καταλάβεις μία μοτοσυκλέτα. Κάποιες άλλες, μπορείς ανάλογα με την διαδρομή που βρίσκεσαι, να ανακαλύψεις ένα μεγάλο ποσοστό των δυνατοτήτων της – δίχως να την ξεζουμίσεις. Το ίδιο κάναμε κι εμείς όντας καλεσμένοι στην παρουσίαση των νέων scooter Quadro, και αδράξαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε για δεκαπέντε λεπτά τα νέα τρίτροχα. Και τι καταλάβαμε; Πολλά περισσότερα απ’ ότι περιμέναμε!

Φιλοσοφία κατασκευής


Ας δούμε πρώτα τι είναι το νέο Quadro, και τι κρύβεται πίσω από την φιλοσοφία του. Είναι ένα τρίτροχο scooter το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει ασφάλεια στην καθημερινή μετακίνηση. Θυμίζει έντονα το Piaggio MP3 από το οποίο μάλιστα και δανείστηκε την φιλοσοφία των δύο μπροστινών τροχών, και εκεί κάπου σταματούν οι ομοιότητες.

Το Quadro διαθέτει διαφορετικό μπροστινό σύστημα, το οποίο ονομάζεται HTC (Hydraulic Tilting System) και λειτουργεί υδραυλικά. Σε αντίθεση με το σύστημα του MP3 το οποίο μεταφέρει δυνάμεις από τον ένα τροχό στον άλλο μέσω ζυγών, οι αναρτήσεις του Quadro λειτουργούν ανεξάρτητα.
Οδηγώντας το διαπιστώνεις ότι στις αλλαγές κλίσης υπάρχει προοδευτικότητα κατά την μεταφορά του βάρους, και το scooter δεν παίρνει κλίση δίχως την συμβολή του αναβάτη. Νιώθεις πως κάτι το κρατάει, ένα αέρατο χέρι οριοθετεί την κλίση και αυτό σου μεταφέρει εμπιστοσύνη καθώς πλαγιάζεις. Οι αλλαγές κλίσεις γίνονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και απλά το βάρος του συστήματος χρειάζεται συνήθεια συγκριτικά με ένα απλό scooter.
Καθώς πλαγιάζεις, η εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι τέτοια που αφήνει τον αναβάτη να κυνηγάει τα όριά του χωρίς να καταλαβαίνει ότι τα έχει ήδη ξεπεράσει! Σημαντικό είναι πως δεν χρειάζεσαι χιλιόμετρα, κάποια φόρα για να επιτύχεις ένα καλό πλάγιασμα, μιας και, με όση ταχύτητα και αν πηγαίνεις, μπορείς άνετα να προσπαθήσεις να πέσεις. Κάτι τέτοιο δείχνει δύσκολο να συμβεί μιας και το πλάγιασμα γίνεται προοδευτικά, το Quadro σου επιτρέπει να βγάζεις το σώμα σου προς την άσφαλτο, και οι τροχοί παραμένουν στο έδαφος κολλημένοι.

Ιδανική διαδρομή

Είναι πολύ σημαντικό θέμα πως, η διαδρομή που το οδηγήσαμε δεν ήταν καλή. Ήταν επίτηδες επιλεγμένη από την αντιπροσωπεία, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε σε άσχημες συνθήκες το κράτημα που προσφέρει το 350 D. Το οδόστρωμα είχε ανωμαλίες, λακκούβες και χαλίκια, λίγο χώμα και αρκετή σκόνη – στην καλύτερη περίπτωση. Ιδανικές συνθήκες για να κρίνεις ένα σύστημα ανάρτησης, και την συμβολή του στην πρόσφυση.

Προσπαθήσαμε να το πιέσουμε να γλιστρήσει, αλλά αυτό ήταν πραγματικά δύσκολο, μιας και οι τροχοί διατηρούσαν την επαφή με το έδαφος. Η προοδευτικότητα με την οποία πλαγιάζει, αλλά και το ύψος του μπροστινού τμήματος της ποδιάς, επιτρέπει στους τροχούς να διανύσουν όλη τη διαδρομή τους, φτάνοντας άνετα το Quadro μέχρι την κλίση των 40 μοιρών! Πριν καλά - καλά το καταλάβεις, το 350D έχει σταματήσει στο stop που διαθέτει, και σε συγκρατεί σε εκείνο σημείο, περιορίζοντας από μόνο του το γλίστρημα. Ακόμη και σε πολύ κλειστές στροφές, με το Quadro πλαγιασμένο στο όριο, δεν καταφέραμε να το κάνουμε να γλιστρήσει.
Θετική ήταν και η εικόνα της ανάρτησης στον χωματόδρομο που το οδηγήσαμε, όπου οι λακκούβες του επαρχιακού δρόμου έδειχναν έτοιμες να το καταβροχθήσουν. Αυτό πέρασε με άνεση, καταπίνοντας τις ανωμαλίες, δίχως να φτάνουν στον αναβάτη ενοχλήσεις ή αναπηδήσεις των τροχών. Το γεγονός ότι οι αναρτήσεις λειτουργούν ανεξάρτητα, λειτούργησε και εδώ θετικά, με αποτέλεσμα να μας μείνει μία εικόνα εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά την απόδοση, ο χώρος ήταν μικρός και δεν μπορούσαμε να επιταχύνουμε. Τα 350 κυβικά δείχνουν αρκετά για μία ποιοτική μετακίνηση, και η ομαλότητα με την οποία αποδίδεται η δύναμη, θα προσφέρει καλές επιταχύνσεις για τα κιλά του. Όσον αφορά τα φρένα, μπορέσαμε να δούμε πως, με το ποδόφρενο φρενάρει εκπληκτικά, ακόμη και στον χωματόδρομο, δίχως γλίστρημα, λες και διαθέτει ένα αόρατο σύστημα ABS. Οι μεγάλοι τροχοί 15 και 14 ιντσών σίγουρα παίζουν ρόλο σε αυτό.

Ιταλική σχεδίαση, διαφορετική μετακίνηση

Συνολικά, το Quadro 350D είναι  ένα πολύ ποιοτικό scooter. Διατηρεί τα ιταλικά standards τόσο σε ποιότητα όσο και συναρμογή των περιφερειακών, ενώ δείχνει περιποιημένο τόσο στον πίνακα οργάνων, όσο και στους χώρους που διαθέτει για δύο επιβαίνοντες και τα πράγματά τους.
Περισσότερα όμως θα μπορούμε να σας πούμε όταν το κρατήσουμε στα χέρια μας πολλές μέρες και ζήσουμε μαζί του την διαφορετική μετακίνηση που προσφέρει.

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο Test – Quadro 350D Παρουσίαση Quadro 4 - You may even call me scooter »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon