.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 12:20

Παρουσίαση - Honda SH Mode 125

 

Υψηλή αισθητική και μικρές διαστάσεις

 


Ένα σκούτερ υψηλής αισθητικής με μοναδικό στιλ και ευχρηστία χάρη στη χαμηλή σέλα, στο μικρό βάρος, με επίπεδο πάτωμα για τα πόδια, με μπροστινό τροχό 16 ιντσών, αποθηκευτικό χώρο για κράνος full face, συνδυασμένη πέδηση CBS και με έναν υψηλής απόδοσης τετράχρονο κινητήρα 125 κ.εκ., με ενσωματωμένο σύστημα Idling Stop.

Αυξανόμενη δημοτικότητα

Από το 1984 που εμφανίστηκε το πρώτο SH50, η αυξανόμενη δημοτικότητα των σκούτερ SH τα έχει αναγάγει σε ξεχωριστό brand μέσα στην γκάμα της Honda. Για πολλούς Ευρωπαίους τα σκούτερ της οικογένειας SH είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Σε όλο το διάστημα των τριάντα ετών, η οικογένεια των SH μεγάλωσε και εξελίχτηκε ενώ οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Το πρώτο τετράχρονο SH125 παρουσιάστηκε το 2001 και αμέσως είχε μεγάλη επιτυχία λόγω της εξαιρετικής απόδοσης και της οικονομίας του κινητήρα του αλλά και χάρη στη στιβαρή αίσθηση και την άριστη συμπεριφορά του σε ανώμαλα εδάφη, την οποία εξασφάλιζε ο μπροστινός τροχός των 16 ιντσών.

Το SH125i του 2005 εισήγαγε τον ηλεκτρονικό ψεκασμό PGM-FI ενώ το μοντέλο 2013 απέκτησε ένα εντελώς νέο πλαίσιο, τον ιδιαίτερα αποδοτικό κινητήρα νέας γενιάς της Honda και χώρο για full face κράνος κάτω από τη σέλα. Χάρη στις καινοτομίες αυτές, η εμπορική επιτυχία του SH συνεχίστηκε. Το SH125i ήταν best seller στην Ευρώπη στο πρώτο μισό του 2013 και αναμφίβολα παραμένει σήμερα το κορυφαίο σκούτερ για την πόλη.

Το 2014 στην γκάμα SH έρχεται να προστεθεί το SH Mode 125. Ένα ευφυές σκούτερ το οποίο συνδυάζει με τρόπο μοναδικό ένα σικ, μοντέρνο σχεδιασμό υψηλού κύρους με ευχρηστία, ασφάλεια και χαμηλό κόστος χρήσης.

Σχεδίαση εξ αρχής

Το SH Mode 125 έχει σχεδιαστεί εξαρχής με γνώμονα κάποιες θεμελιώδεις αρχές: πρώτον, έπρεπε να διαθέτει άνετη, όρθια θέση οδήγησης, συμπαγείς διαστάσεις και χαμηλό ύψος σέλας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ευκολία χρήσης, στο εύκολο ανέβασμα και κατέβασμα του αναβάτη από τη σέλα καθώς και στην εργονομία.

Και βέβαια, δεδομένου ότι το μοντέλο απευθύνεται σε νέους αναβάτες με μοντέρνο τρόπο ζωής, το σκούτερ έπρεπε να έχει την ανάλογη εμφάνιση, τόσο σταθμευμένο όσο και εν κινήσει. Πολυάριθμα σχέδια προηγήθηκαν - με αναβάτη και χωρίς - μέχρι οι σχεδιαστές της Honda να καταλήξουν στο σχήμα του SH Mode.

Η χρηστικότητα του σκούτερ σε καθημερινή βάση είναι δεδομένη χάρη στους χρήσιμους αποθηκευτικούς χώρους, στη μαλακή ανάρτηση και την άνετη συμπεριφορά στο δρόμο. Το συνδυασμένο σύστημα πέδησης CBS ανήκει στο βασικό εξοπλισμό εξασφαλίζοντας αξιόπιστο φρενάρισμα ακόμη και με λιγότερο έμπειρους αναβάτες στο τιμόνι, ενώ ο κινητήρας 125 κ.εκ. του SH Mode - ο οποίος είναι ρυθμισμένος για να αποκρίνεται ιδανικά στις χαμηλές και μεσαίες στροφές - παρέχει ομαλή και γραμμική επιτάχυνση με εξαιρετική οικονομία και αξιοπιστία.

KIYOTAKA FUJIHARA, Επικεφαλής Προγραμμάτων Σχεδιασμού & Εξέλιξης Cub και Scooter:

“Ως Επικεφαλής Εξέλιξης του SH Mode 125, θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν αυτή η νέα πρόταση της Honda - με μοντέρνα εμφάνιση, κορυφαίες επιδόσεις και εξαιρετική χρηστικότητα - αποδειχτεί ένας φιλικός και χρήσιμος σύντροφος στην καθημερινότητα ενός ευρέως φάσματος πελατών απ’ όλο τον κόσμο”.

Σχεδιασμός

Ένας στόχος ήταν ξεκάθαρος από την αρχή του προγράμματος SH Mode 125: γεωμετρικά χαρακτηριστικά πλαισίου και θέσης οδήγησης κατάλληλα για χρήση από μία ευρεία γκάμα σωματότυπων. Το ύψος του τιμονιού είναι στα 990 mm ενώ η σέλα αρκετά πιο χαμηλά στα 765 mm, δημιουργώντας έτσι μία φυσική, όρθια και ξεκούραστη θέση του σώματος αλλά και εξαιρετική ορατότητα για τον αναβάτη προς κάθε κατεύθυνση.

Το συμπαγές σχήμα και οι γραμμές του SH Mode 125 συνθέτουν μία κομψή σιλουέτα με έντονη προσωπικότητα συνδυάζοντας καμπύλες επιφάνειες που της χαρίζουν οικεία αλλά και στιβαρή εικόνα. Η διχρωμία των πλαστικών τμημάτων δημιουργεί ένα ανάλαφρο περιβάλλον με όμορφη υφή ενώ το ρυθμιζόμενο φτερό στον πίσω τροχό προσδίδει βάθος και λειτουργικότητα. Κάτω από τη σέλα - η οποία ανοιγοκλείνει από έναν έξυπνο διακόπτη στο χώρο του κεντρικού διακόπτη - χωρά ένα κράνος full face. Ένας αναδιπλούμενος γάντζος βρίσκεται μπροστά από το χώρο για τα πόδια αυξάνοντας τη δυνατότητες φόρτωσης του σκούτερ.

Η εμπρός όψη του SH Mode 125 χαρακτηρίζεται από ένα φωτιστικό σώμα με επιχρωμιωμένο περίγραμμα το οποίο σε συνδυασμό με μερικά άλλα στοιχεία από χρώμιο χαρίζει κύρος και γοητεία στο σύνολο. Τα φλας βρίσκονται στις γωνίες της μετώπης του σκούτερ και περιλαμβάνουν φώτα ημέρας σε σχήμα V μπλε απόχρωσης, τα οποία βελτιώνουν την ορατότητα και προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εμφάνιση του σκούτερ. Το διακεκριμένο στιλ του SH Mode 125 ενισχύεται από το συμπαγές πίσω φωτιστικό σώμα με το επιχρωμιωμένο περίγραμμα.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο σχήμα της περιοχής των ποδιών ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος για τα γόνατα όταν ανεβαίνει ο αναβάτης στη σέλα. Το πλάτος του μπροστινού μέρους του πατώματος έχει επίσης αυξηθεί δημιουργώντας ένα επίπεδο περιβάλλον για εξαιρετική ελευθερία κινήσεων του αναβάτη.

Ο ευανάγνωστος πίνακας οργάνων απεικονίζει σημαντικές πληροφορίες. Το κεντρικό, αναλογικό ταχύμετρο, περιστοιχίζεται από το δείκτη του συστήματος Idling Stop και από τους δείκτες των φλας. Ο δείκτης στάθμης καυσίμου είναι αριστερά ενώ ο ολικός και μερικός χιλιομετρητής και το ρολόι φιλοξενούνται στην κεντρική οθόνη LCD μαζί με τα πλήκτρα ελέγχου.

Ο ορθοστάτης είναι εργονομικά σχεδιασμένος και ιδιαίτερα εύχρηστος. Στο βασικό εξοπλισμό βρίσκεται και ένας πλαγιοστάτης. Ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στην άνεση του συνεπιβάτη. Ο χώρος στη σέλα είναι ιδιαίτερα άνετος ενώ στη διάθεσή του έχει αναδιπλούμενα μασπιέ και χειρολαβές ενσωματωμένες στην πίσω σχάρα από χυτό αλουμίνιο.

Πλαίσιο

To σωληνωτό πλαίσιο από ανθεκτικό ατσάλι του SH Mode 125 χρησιμοποιεί ένα κεντρικό τμήμα που συνδέει στιβαρά το κυρίως μέρος με το υποπλαίσιο. Το τηλεσκοπικό πιρούνι έχει διαδρομή 89 mm. Η πίσω ανάρτηση με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου σε 5 στάδια έχει διαδρομή 75 mm, η γωνία κάστερ είναι 27° με ίχνος τροχού 68 mm ενώ το μεταξόνιο είναι 1.305 mm Οι συνολικές διαστάσεις είναι συμπαγείς: μήκος 1.930 mm x πλάτος 665 mm x ύψος 1.105 mm, με ελάχιστο ύψος (“αέρα”) από το έδαφος 145 mm Σε συνδυασμό με βάρος μόλις 116 κιλών, οι συμπαγείς διαστάσεις συνεπάγονται ένα εξαιρετικά ευέλικτο και φιλικό στο χρήστη σκούτερ πόλης.

Η γωνία στριψίματος του τιμονιού είναι ίση με 46° τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά και πετυχαίνει διάμετρο στροφής 1,9 μέτρων – παρόμοια με ενός σκούτερ με εμπρός τροχό 14 ιντσών – και όχι 16. Αυτό χαρίζει ιδιαίτερη ευελιξία στο SH Mode 125 σε στενούς χώρους. Ένας μηχανισμός στη δαγκάνα του μπροστινού δίσκου περιορίζει την πίεση του υλικού τριβής πάνω στο δίσκο. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη προσπάθεια στο σπρώξιμο του σκούτερ και ελάχιστη τριβή κύλισης εν κινήσει.

Ο μπροστινός τροχός 16 ιντσών με τις 10 ακτίνες φορά ελαστικό με διάσταση 80/90-16 ενώ ο πίσω τροχός 14 ιντσών, φορά ελαστικό 100/90-14. Το μπροστινό υδραυλικό δισκόφρενο των 220 mm συνδέεται μέσω του CBS (Combined Brake System) με το πίσω ταμπούρο των 130 mm ώστε να εξασφαλίζεται ομαλή κατανομή πέδησης κάθε στιγμή, ακόμη και σε απότομα φρεναρίσματα πανικού.

Κινητήρας

Στο αρχικό στάδιο εξέλιξης οι μηχανικοί της Honda πήραν τον κινητήρα του SH125i και τον ρύθμισαν ειδικά για το SH Mode125. Στόχος τους ήταν η απόδοση ισορροπημένης και φιλικής στο χρήστη ισχύος, με επίπεδη, γραμμική ροπή από μηδέν στροφές - ιδανική για αστικό περιβάλλον και αναβάτες διαφόρων οδηγικών ικανοτήτων.

Σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη του κινητήρα ήταν η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο πορτοφόλι του χρήστη αλλά και στο περιβάλλον. Η σχέση συμπίεσης είναι 11:1, οι εσωτερικές διαστάσεις κυλίνδρου (διάμετρος επί διαδρομή) 52,4 mm x 57,9 mm, η μέγιστη ισχύς είναι 8,4 kW @ 8.500 σ.α.λ. και η ροπή στα 12 Nm @ 5.000 σ.α.λ. Με το σύστημα Idling Stop σε λειτουργία η κατανάλωση αντιστοιχεί σε 1 μόλις λίτρο βενζίνης ανά 50 χλμ. Κατά συνέπεια, η αυτονομία με το ρεζερβουάρ των 5,5 λίτρων φτάνει τα 275 χιλιόμετρα.

Η βασική αρχιτεκτονική του υδρόψυκτου, τετράχρονου κινητήρα με τον 1 ΕΕΚ (SOHC) και τις 2 βαλβίδες - υπακούει στην αρχή της “Βελτιωμένης, Έξυπνης Ισχύος (eSP -Enhanced Smart Power) της Honda. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί παντού τεχνολογία περιορισμού των εσωτερικών τριβών με στόχο την αύξηση της απόδοσης και τη μείωση της κατανάλωσης. Ο κύλινδρος είναι σε απόκλιση από το κέντρο του στροφάλου, κάτι που μεταφράζεται σε περιορισμένες τριβές εμβόλου και κυλίνδρου μεταφέροντας με μεγαλύτερη αποδοτικότητα την ενέργεια που παράγεται κατά την καύση στο στρόφαλο.

Σύγχρονη σχεδίαση

Ένα χιτώνιο από χυτοσίδηρο - με μικροσκοπικές προεκτάσεις/προεξοχές στην επιφάνειά του ελαχιστοποιεί τις παραμορφώσεις από τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Ο σχεδιασμός αυτός περιορίζει τις τάσεις στο ελατήριο του εμβόλου, ελαχιστοποιώντας τις τριβές. Βελονοειδή ρουλεμάν «κελυφωτού» τύπου χρησιμοποιούνται στους άξονες των ζυγώθρων, ενώ μικρά και ελαφριά ράουλα συνεπάγονται επίσης περιορισμό των τριβών και αυξημένη απόδοση.

Το συμπαγές ψυγείο υψηλής απόδοσης, ενσωματωμένο στη δεξιά πλευρά των κάρτερ, χρησιμοποιεί ένα μικρό, πανάλαφρο ανεμιστήρα που μεταφράζεται σε ελαχιστοποιημένες απώλειες τριβής και περιορισμένη αντίσταση.
Η τριβή κύλισης στο εσωτερικό της μετάδοσης είναι περιορισμένη χάρη στη χρήση τριών ρουλεμάν χαμηλής τριβής, το καθένα από τα οποία είναι σχεδιασμένο για τα φορτία που καλείται να αντιμετωπίσει. Η εμπρός τροχαλία έχει σχεδιασμό για περιορισμό της αεροδυναμικής αντίστασης ενώ η πίσω ασκεί περιορισμένη πίεση στον ιμάντα, μειώνοντας τις απώλειες μετάδοσης.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, χωρίς ψήκτρες γεννήτρια/εκκινητής ACG είναι ένα εξάρτημα ενσωματωμένο στο στροφαλοφόρο, λειτουργώντας σαν μίζα αλλά και σαν γεννήτρια ρεύματος. Περιστρέφει τον κινητήρα απευθείας χωρίς τον παραμικρό θόρυβο μετάδοσης ή εμπλοκής.

Το σύστημα Idling Stop ελέγχεται από ένα διακόπτη στο δεξιό σκριπ. Όταν είναι ενεργοποιημένο σβήνει αυτόματα τον κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελαντί και τον επανεκκινεί άμεσα με το άνοιγμα του γκαζιού. Αυτό λειτουργεί στην εντέλεια χάρη σε ένα σύστημα που επαναφέρει το στρόφαλο σε γωνία πριν το χρόνο εισαγωγής και διαθέτει αποσυμπιεστή που περιορίζει την αντίσταση κατά το χρόνο συμπίεσης.

Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του ψεκασμού PGM-FI ελέγχει το άνοιγμα της πεταλούδας του γκαζιού ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα και υπολογίζει παραμέτρους όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η θερμοκρασία του ψυκτικού και άλλα δεδομένα διαχείρισης του κινητήρα ώστε να βελτιστοποιεί τον εμπλουτισμό του μίγματος σε συνάρτηση με το αβάνς της ανάφλεξης.

Το SH Mode 125 είναι εφοδιασμένο με τριοδικό καταλύτη τοποθετημένο στο σιλανσιέ της εξάτμισης. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του καταλύτη συνδυάζει βέλτιστη απόδοση και οικονομία με πιο καθαρά καυσαέρια, περιορίζοντας τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO), υδρογονανθράκων (HC) και μονοξειδίου του αζώτου (NOx). Για την επίτευξη τέτοιας απόδοσης, ο αισθητήρας λ ανιχνεύει την περιεκτικότητα του οξυγόνου στα καυσαέρια και ο ηλεκτρονικός ψεκασμός ρυθμίζει ανάλογα τον εμπλουτισμό του μίγματος.

Το τελικό της εξάτμισης είναι ακόμη πιο αθόρυβο χάρη στην εκτεταμένη χρήση υαλοβάμβακα σε όλα τα εσωτερικά του τοιχώματα. Με την τοποθέτηση πιο πυκνού στρώματος υαλοβάμβακα ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό τοίχωμα, η χροιά του ήχου έχει βελτιωθεί και οι κραδασμοί στο κέλυφος του τελικού περιορίζονται. Σαν αποτέλεσμα, ο θόρυβος της εξάτμισης είναι περιορισμένος προς όφελος του επιβάτη και των πεζών.

Προσιτή τιμή

Το SH Mode 125 θα είναι διαθέσιμο σε τρεις χρωματισμούς:

Fabulous Pink (Ροζ)
Pearl Jasmine White (Λευκό Πέρλα)
Poseidon Black Metallic (Μαύρο Μεταλλικό)

To SH Mode 125 θα είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά από τις αρχές Οκτωβρίου 2013 στην τιμή των €2,690

Φωτογραφίες

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο SH 150i Mode
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 2.690euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 125
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 52,4x57.8mm
Συμπίεση 11:01
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 7,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1
Εκκίνηση  Μίζα
Μπαταρία 12V/5AH
Γεννήτρια 262W
Μετάδοση Αυτόματη
Τελική σχέση Μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 1930
Πλάτος (mm) 665
Ύψος  (mm) 1105
Μεταξόνιο (mm) 1305
Γωνία κάστερ 27°
Ίχνος  (mm) 68
Ύψος σέλας (mm) 765
Απόσταση εδάφους  (mm) 145
Βάρος (kg) 116
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 33mm, διαδρομή τροχού 89mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 83mm 
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 80/90–16 (43P)
Πίσω 100/90–14 (57P)
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm
Πίσω Ταμπούρο 130mm
Μέγιστη ιπποδύναμη 8.4kW/8,500min-1  (95/1/EC)
Μέγιστη ροπή 12Nm/7,000min-1  (95/1/EC)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 12:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - Νέο Honda NSS Forza 300 Test - Honda NSS 300 Forza 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon