.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 12:35

Test - Honda NSS 300 Forza 2013

 

Η μέση λύση

 



Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

Άνετο, ευρύχωρο, με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και αίσθηση… αυτοκινήτου. Το νέο NSS 300 Forza έρχεται να προσθέσει στην γκάμα της Honda ένα scooter με ανέσεις και ποιότητα που αναβλύζει, προσθέτοντας ταυτόχρονα στυλ στις καθημερινές μετακινήσεις.

Ο αδελφός του PCX

Στις φωτογραφίες φαινόταν μαζεμένο σε διαστάσεις, λίγο μεγαλύτερο από το PCX 150, στο οποίο μοιάζει και εκπληκτικά θα λέγαμε. Για την ακρίβεια, άνετα θα μπορούσε κάποιος να πει πως, οι μηχανικοί της Honda έβαλαν περισσότερη “δόση” στα μέταλλα και στα πλαστικά, και άνοιξαν τον διακόπτη του… φούρνου, στην ρύθμιση “όγκος + 30%”! Τελικά, από κοντά, το νέο Forza δεν φαίνεται τεράστιο, αν και είναι ιδιαίτερα μακρύ, και αυτό το συμπεραίνεις καλύτερα όταν ανέβει συνεπιβάτης πίσω σου. Νομίζεις ότι ο συνεπιβάτης βρίσκεται σε άλλο scooter, αφού η τεράστια σέλα, χωρισμένη σε δύο επίπεδα, δημιουργεί μια “πολυθρονένια” θέση για τον αναβάτη, και μία “καναπεδένια” για τον συνεπιβάτη. Οι δυό τους, θα μπορούσαν να έχουν και ένα τραπεζάκι ανάμεσά προκειμένου να ακουμπάνε, αφού για να μιλήσουν, πρέπει ο ένας να σκύψει, και ο άλλος να τεντωθεί ώστε να συναντηθεί το δίδυμο στόμα-αυτί. Είναι ιδανικό θα λέγαμε για μεταφορά δύο επιβαινόντων, σημείο στο οποίο η Honda, έριξε μεγάλο βάρος. Οι χειρολαβές βοηθούν τον επιβάτη να κρατιέται καλά, τα μεγάλα μαρσπιέ να πατάει σταθερά, ενώ ο αναβάτης, πατάει άνετα στο έδαφος αφού η σέλα του είναι χαμηλή, στα μόλις 716mm. Διαθέτει και πλάτη στήριξης για την μέση, η οποία μέση, στις μεγάλες αποστάσεις, και αν είσαι στο 1.80mm όπως η αφεντιά μου, θα δεις ότι αν τελικά η σέλα ήταν λίγο ψηλότερη, δεν θα σε κούραζε σε μεγάλες αποστάσεις. Το τιμόνι του, είναι φαρδύ, άνετο, και βρίσκεται ψηλά, εκτίνεις τα χέρια για να το πιάσεις, αλλά δεν θα το πεις chopper – είναι απλά μεγάλο και δίνει άνετους μοχλούς. Τόσο ανοιχτό, με αντίστοιχα μεγάλο κόψιμο, σε σημείο όπου όταν στρίβεις ανάμεσα από αυτοκίνητα, να βρίσκει στα πόδια σου.

Ευχρηστία στην πόλη

Η οδήγηση στην πόλη είναι ένα μέρος όπου το Forza θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Γι’ αυτό, με το κόψιμο τιμονιού που διαθέτει, δεν θα περιοριστεί καθόλου, ενώ και το χαμηλό κέντρο βάρους, και αντίστοιχα η θέση οδήγησης, θα βοηθήσουν τον αναβάτη στους ελιγμούς. Το φαρδύ fering θα περάσει άνετα χωρίς να το καταλάβεις από τα σταματημένα αυτοκίνητα, ενώ το μόνο που θα χρειαστεί υπολογισμό, είναι το μήκος του, που φτάνει στα 2166mm. Άλλος ένας παράγοντας που ίσως ενοχλήσει, είναι το βάρος, που στα 194 κιλά, όταν είσαι σταματημένος, ή κινείσαι αργά, φαίνεται. Όταν όμως οι τροχοί γυρνούν, σε κάνει να πιστεύεις ότι ελαφραίνει και σε αφήνει να ελέγχεις το Forza με λίγη δύναμη. Η ροπή του κινητήρα έρχεται να δώσει εδώ ένα μεγάλο χέρι βοήθειας: Η Honda, χρησιμοποιώντας τον τετράχρονο μονοκύλινδρο του SH 300i, άλλαξε λίγο την καμπύλη απόδοσης – την προσφέρει σε πιο χαμηλές στροφές, ενώ μείωσε ελαφρώς και την δύναμη, στους 24 ίππους από 26. Το άνοιγμα του γκαζιού δίνει μία γλυκιά επιτάχυνση, τέτοια που θα δώσει κίνηση στο Forza ομαλά, χωρίς θορύβους από τον κινητήρα ούτε από την εξάτμισή του. Πρέπει να κοιτάξεις το στροφόμετρο για να δεις ότι ο δείκτης φτάνει κάποιες φορές μέχρι τις 6.000σ.α.λ. στην προσπάθεια να επιταχύνεις γρήγορα. Όμως, ούτε ανάλογος θόρυβος ακούγεται, ούτε ανάλογη επιτάχυνση έχεις. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με τις επιδόσεις του SH, αφού εκείνο, “φεύγει” πολύ πιο γρήγορα όταν ανοίγεις τέρμα το γκάζι – θα λέγαμε ότι στο Forza, η αίσθηση είναι σαν να το έχεις στο μισό. Θες το βάρος, θες η μειωμένη απόδοση, σίγουρα στο Forza τα πράγματα είναι πιο ομαλά, κι έτσι δεν θα κάνεις κόντρες, ούτε πρόκειται βέβαια να σου γλιστρήσει και ο πίσω τροχός ώστε να κινδυνεύσεις.
Ως μεσαίων διαστάσεων scooter, το Forza κατασκευάστηκε με γνώμονα τις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις, και για να τις καλύψεις, μπήκε κάπου σφήνα σχεδιαστικά ανάμεσα στο SH 300i και στο Silverwing 400. Οι διαστάσεις του είναι ιδανικές – προς το “μεγάλο”, για να μη σε ενοχλεί στην πόλη, αλλά καλύπτουν τις ανάγκες και εκτός πόλης. Τα πόδια, απλώνονται άνετα στο μακρύ πάτωμα, και τα τοποθετείς είτε στο βάθος, τεντωμένα, είτε με γωνία 90 μοιρών. Το fering σε προστατεύει από τον αέρα στο πλάι, ενώ με λίγο σκύψιμο διαπιστώνεις ότι η σχεδίασή του, βοηθάει κάπως και στο ταξίδι. Αν θέλεις βέβαια να κινείσαι διαρκώς εκτός πόλης, σε εθνικές οδούς, θα χρειαστεί μία ζελατίνα, ώστε να σε καλύψει πλήρως.

Η σχέση με τα αυτοκίνητα

Ο τρόπος με τον οποίο το Forza κινείται σου φέρνει στο μυαλό εικόνες… αυτοκινήτου, μιας και είναι βαρύ, σταθερό, στιβαρό, αθόρυβο, και με ποιοτική κύλιση. Ακόμη και τα όργανα του, είναι έτσι τοποθετημένα, με μεγάλα “ρολόγια” τα οποία έχουν ωραία εμφάνιση και είναι εμφανέστατα μιας και το fering παίζει και τον ρόλο σκιάδιου από τον ήλιο. Άλλες “αυτοκινητικού” τύπου ανέσεις αφορούν στα ντουλαπάκια που συναντάμε στο fering, με το ένα να ανοίγει με το αντίστοιχο κουμπί – κλειδαριά, και να περιλαμβάνει και πρίζα 12V, αλλά και το κουμπί ανοίγματος της τάπας του ρεζερβουάρ, και του αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα – όταν ο κεντρικός διακόπτης βρίσκεται στη μέση. Το πλάτος της σέλας και το μήκος αυτής, έχουν δημιουργήσει στα έγκατά της ένα χώρο για δύο full face κράνη, τα οποία τοποθετούνται σε αντίστοιχες θέσεις. Και άλλα πράγματα θα χωρέσουν εκεί, αρκεί να μην έχουν μεγάλο ύψος και κοντράρουν στην σέλα αφού, παρά τις προσπάθειες μας, δεν καταφέραμε να βολέψουμε στο συγκεκριμένο σημείο μία φαρδιά τσάντα πλάτης. Ωστόσο, ο χώρος ανάμεσα στο μπροστινό τμήμα της σέλας, και στα ντουλαπάκια του fering, είναι ιδανικός για τοποθέτηση πραγμάτων και εκεί, αφού σφηνώνουν καλά και συγκρατούνται και με τα πόδια.

Ιδανικές διαστάσεις


Οι “μικρο-μεγάλες” διαστάσεις του είναι αυτές που σου δίνουν την δυνατότητα να μετακινηθείς σε μακρινές αποστάσεις, χωρίς να το πολυσκεφτείς. Κάθεσαι αναπαυτικά, έχεις ένα σφικτό πλαίσιο τύπου γέφυρας να φροντίζει για την ακαμψία και αντίστοιχα σφικτές αναρτήσεις για σταθερότητα. Το σύνολο που είναι άνετο στην πόλη, στις λακκούβες σου φέρνει τις ανωμαλίες στο σώμα αφού οι αναρτήσεις του είναι γρήγορες σε επαναφορά. Κυρίως τα αμορτισέρ είναι απότομα, και περισσότερο αυτά θα σε ενοχλήσουν, μιας και ο πίσω τροχός που είναι μικρών διαστάσεων, 13 ιντσών, δεν μπορεί να καλύψει την αδυναμία. Δεν έχεις πρόβλημα στην ασφάλεια, στην σταθερότητα αλλά ούτε στο στρίψιμο, αφού τα καταφέρνει εξαιρετικά να στρίψει ακόμη και σε γρήγορες ταχύτητες. Ακόμη και σε εθνική οδό, είναι “βράχος”, πάει άνετα με ταχύτητες 100-120χ.α.ω. όπου διαπιστώνεις ότι ο κινητήρας του πέφτει “λίγος” για τα κιλά του. Με το στροφόμετρο να ξεπερνάει τις 6.000σ.α.λ., φτάνει με σχετική άνεση τα 130χ.α.ω. ενώ τα 140χ.α.ω. θα έρθουν με πολύ πίεση και διατήρηση του γκαζιού στο τέρμα. Ακόμη κι εκεί όμως, διαπιστώνεις ότι ο κινητήρας δεν παραπονιέται, και μπορεί να κινείται σε τέτοιες ταχύτητες για ώρα, με αποτέλεσμα να μπορείς να μετακινηθείς σε αποστάσεις των 100 χιλιομέτρων άνετα. Το αντίτιμο στην όλη χρήση – πίεση, για να πάει όπως θες, είναι η αυξημένη κατανάλωση που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και στα 4,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με την μέση να κυμαίνεται στα 3,8 έως 4 λίτρα, νούμερο που με τα 11,6 λίτρα του ρεζερβουάρ, θα δώσει αυτονομία κοντά στα 300 χιλιόμετρα.

Τιμή και ανταγωνισμός

Με την τιμή του να βρίσκεται στα 5.690euro, βρίσκεται πάνω από τον ανταγωνισμό, δίπλα στο SH300i και έχει να προσφέρει εκτός από την ποιότητα και την πολυχρηστικότητα, ένα ασφαλέστατο σύστημα φρένων που λειτουργεί συνδυαστικά και περιλαμβάνει και το ABS, το οποίο δίνει σιγουριά και άμεση επιβράδυνση στον μέσο χρήστη. Ως πακέτο, κρίνεται ικανοποιητικό, είναι όμορφο, ανήκει στην κατηγορία των Kymco Downtown 300 και Sym GTS 300i τα οποία κερδίζουν σε τιμή και στο ταξίδι, αλλά λόγω διαστάσεων, μειονεκτούν σε χρηστικότητα στην πόλη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο NSS 300 Forza
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 5.690euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 279.1
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72 x 68.5mm
Συμπίεση 10.5 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.5
Εκκίνηση  Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Γεννήτρια 380W
Μετάδοση 12V/11AH
Τελική σχέση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2166
Πλάτος (mm) 753
Ύψος  (mm) 1189
Μεταξόνιο (mm) 1546
Γωνία κάστερ 27°
Ίχνος  (mm) 89
Ύψος σέλας (mm) 716
Απόσταση εδάφους  (mm) 140
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 11.6
Βάρος (kg) 192 (ABS: 194)
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 35mm, διαδρομή τροχού 102mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 95mm 
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70-14
Πίσω 140/70-13
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα  πέδησης (ABS έξτρα)
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου με συνδυασμένο σύστημα πέδησης  (ABS έξτρα)
Μέγιστη ιπποδύναμη 19kw / 7,500rpm
Μέγιστη ροπή 26Nm / 5,000rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - Honda SH Mode 125 Test - Honda SH Mode 125 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon