.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 10:25

Test - Honda Monkey 125 2022

H 5η σχέση
Η Honda ανανεώνει την κινητήρια μονάδα στο Monkey 125 για να καλύψει τις προδιαγραφές Euro5 ώστε το λιλιπούτιο δίτροχο να παραμείνει για αρκετά χρόνια στη ζωή μας.

Κείμενο-Φωτογραφίες : Βασίλης Κωστάκος
Guest Star: Κώστας Γκαζής
Πάρε και την 5η σου
Βρίσκεται στη ζωή μας από τη δεκαετία του '70 αλλά το 2018 άλλαξε ριζικά κρατώντας όμως το ίδιο σχήμα αλλά και φιλοσοφία. Το Monkey 125 ή το Ζετάκι όπως το γνωρίσαμε εμείς, βελτιώθηκε στα σημεία για το 2022 αποκτώντας τον κινητήρα του MSX 125 που κύρια διαφορά του είναι οι υποτετράγωνες διαστάσεις 50 x 63.1 mm, καθώς η ιπποδύναμη παρέμεινε σχεδόν ίδια. Μαζί, ο κινητήρας, φέρνει και μια επιπλέον ταχύτητα με το κιβώτιο του νέου Monkey να έχει πλέον 5 σχέσεις.
Όταν το 2020 είχαμε δοκιμάσει την πρώτη έκδοση του Monkey στη νεώτερη μορφή του είχαμε γράψει για τα μαλακά ελατήρια στα πίσω αμορτισέρ, κάτι το οποίο θα πρέπει να επισημάνθηκε από πολλούς αναβάτες. Η Honda άλλαξε στο νέο μοντέλο τα ελατήρια τοποθετώντας νέα, πιο σκληρά, δύο σταδίων μάλιστα. Γι' αυτό το λόγο το μικρό Honda δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα με τις λακκούβες και τις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων, ακόμα και λόγω υπέρβαρου (δικάβαλο, κάτι που δεν επιτρέπεται γι αυτό και η απουσία μαρσπιέδων για το συνεπιβάτη). Το Monkey ανέκαθεν ήταν rider-only παρά την μεγάλη χορταστική σέλα του που μοιάζει για custom πολυθρόνα, αλλά θα τη θέλαμε με λίγο πιο σκληρό υλικό (ακούς Honda;) καθώς το υπάρχων δίνει μια αίσθηση άνεσης αλλά έχει το μειονέκτημα να κάθεται μετά από αρκετή ώρα οδήγησης.

DSC_0551-web.jpgΒολικό για κάθε χρήση
Καλά θα αναρωτηθείτε πολύωρη οδήγηση με το Monkey; Και φυσικά, καθώς παρά τις μικρές του διαστάσεις αποδεικνύεται ιδιαίτερα άνετο. Τι και εάν η θέση είναι λίγο περίεργη, με το τιμόνι να φέρνει τα χέρια χαμηλά και κοντά στο κορμό, και τα πόδια ενός ψηλόσωμου αναβάτη να διπλώνονται αρκετά; Η Honda για μια ακόμα φορά παραδίδει μαθήματα εργονομίας και το λιλιπούτιο μοτοσυκλετάκι είναι ιδιαίτερα άνετο σε κάθε χρήση. Σε κάθε; Ακόμα και σε αυτοκινητόδρομο; Ναι ακόμα και σε αυτοκινητόδρομο όπου παρά το μικρό μεταξόνιο θα παραμένει σταθερό ακόμα και στην τελική ταχύτητά του με το ψηφιακό κοντέρ να δείχνει 110 (100 χλμ/ώρα πραγματικά) βοηθούμενο και από μία μικρή κατηφόρα. Γιατί οι 9,28 ίπποι δεν είναι ιδιαίτερα πολλοί και λόγω των υποτετράγωνων διαστάσεων του κινητήρα η δύναμη εμφανίζεται στις χαμηλές στροφές, γι αυτό και τοποθετήθηκε η μία ακόμα σχέση στο κιβώτιο ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση της ροπής.
Μέσα στην πόλη, όπου είναι το φυσικό περιβάλλον του Monkey, ο οδηγός θα εκμεταλλευτεί την ελαστικότητα του κινητήρα -και όχι το γκάζι- για να κινηθεί εύκολα και χωρίς κανένα κόπο καθώς ο μαλακός συμπλέκτης βοηθά στις περισσότερες αλλαγές σε σχέση με τον τετρατάχυτο προηγούμενο κινητήρα. Μικρές διαστάσεις, μικρό πλάτος λόγω τιμονιού και καθρέπτες που δεν εξέχουν -αλλά κόβουν λίγο από την ορατότητα πίσω- είναι η συνταγή για να κινείται κανείς άνετα ακόμα και ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα. Και όλα αυτά με μια εντελώς αθόρυβη λειτουργία κινητήρα που τον κάνει να μοιάζει ηλεκτρικό (για αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια).

DSC_0412-web.jpgΚαι μικρό, και ασφαλές
Ευτυχώς που υπάρχουν λιγοστοί -και ευχάριστοι-κραδασμοί για να καταλαβαίνεις ότι οδηγάς δίτροχο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι αναρτήσεις είναι πολύ καλές για τον χαρακτήρα του Monkey, με το χρυσό upside-down πιρούνι να κλέβει τις εντυπώσεις, αφού πρώτα σχεδόν όλοι θα γυρίσουν να κοιτάξουν αυτό το μικρό αλλά εντυπωσιακό μοτοσυκλετάκι. Τα φρένα, από έναν δίσκο σε κάθε τροχό, είναι κλασικά της Nissin, με το εμπρός να διαθέτει και ABS, κάτι που επικροτούμε καθώς παρέχει μέγιστη ασφάλεια, σύστημα απαραίτητο σε ΟΛΑ τα δίκυκλα, και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους τροχούς των 12ιντσών. Τα VeeRuber που είναι τοποθετημένα από το εργοστάσιο δεν είναι "κακά" λάστιχα αλλά δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της ελληνικής γλιστερής ασφάλτου όσο ένα ζευγάρι Pirelli, παρ' όλα αυτά θα γλιστρήσουν προοδευτικά επαναφέροντας τον οδηγό στην τάξη εάν αρχίσει να το παρακάνει.
Το εξαιρετικό φινίρισμα και η προσεγμένη δουλειά των μηχανικών της Honda δεν αφήνει παρά ελάχιστα σημεία για να γκρινιάξουμε, όπως το μαλακό υλικό της σέλας που αναφέραμε παραπάνω, οι ενδείξεις στο ψηφιακό όργανο που είναι δυσδιάκριτες και η έλλειψη σινιάλου, κάτι φυσικά που δεν είναι παρά ψήγματα μπροστά στην απόλαυση να οδηγείς το Monkey ή να χαζεύεις την ποιότητα των χρωμιομένων φτερών και τη διχρωμία στο κλασικό Monkey ρεζερβουάρ.

DSC_0463-web.jpgΔιασκεδαστικό και οικονομικό
Η τιμή των 4.190 ευρώ ίσως είναι το μοναδικό μειονέκτημά του, όχι γιατί δεν αξίζει κάθε cent από τα χρήματά του αλλά γιατί στις δύσκολες ούτως ή άλλως οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας το κάνει απαγορευτικό για τους πιτσιρικάδες, ενώ οι εύποροι μπαμπάδες λόγω νοοτροπίας θα προτιμήσουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο για τα παιδιά τους. Και δυστυχώς έτσι πολλοί δεν θα γνωρίσουν ένα τόσο σημαντικό δίκυκλο. Γιατί το παπί μπορεί να είναι το πιο οικονομικό/αξιόπιστο όχημα πόλης, το Monkey 125 όμως είναι μακράν το πιο διασκεδαστικό.
Προβληματισμός αντί επιλόγου, άμεσα σχετικός με το Monkey 125. Απ' ότι φαίνεται το μέλλον είναι ηλεκτρικό, καθώς από ότι δείχνουν τα πράγματα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Και εάν προς το παρόν δεν είναι τόσο πρακτικά, μόλις οι μπαταρίες μικρύνουν και ελαφρύνουν / δυναμώσουν, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ γρήγορα.
Το Monkey 125 είναι ένα δίκυκλο που μπορεί να κοντράρει στα ίσα τα ηλεκτρικά σε κατανάλωση και σε ευκολία, και είμαστε σίγουροι ότι αν παρθεί κάποτε η απόφαση να σταματήσει η παραγωγή του, θα είναι τελείως λανθασμένη.
Είναι ένα μοτοσυκλετάκι που καταναλώνει μόλις 1,5 l/100km, ζυγίζει 100 κιλά και μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα με πολύ μικρό κόστος συντήρησης για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, όντας πολύ πιο "οικολογικό" από πολλά οχήματα με μηδέν ρύπους!

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο Monkey 125
Αντιπρόσωπος ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ ΑΕΒΕ
Τιμή 4.190
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Αερόψυκτος SOHC 4-χρονος 2-βάλβιδος
Κυβισμός 125cc
Διάμετρος x Διαδρομή 50 x 63,1mm
Λόγος Συμπίεσης 9.3:1
Χωρητικότητα Λαδιού  Πάνω 1,1 L, κάτω 0,9 L 
Τροφοδοσία  PGM-FI ηλεκτρονικός ψεκασμός
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 5.6 L
Κατανάλωση καυσίμου 2,57 L / 100 Km (εργοστασίου)
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία   YTZ5S
Τύπος Συμπλέκτη Υγρός πολύδισκος
Τύπος Κιβωτίου 5 τάχυτο 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, τύπου ραχοκοκαλιάς 
Μήκος (mm) 1.710
Πλάτος  (mm) 755
Ύψος  (mm) 1029
Μεταξόνιο  (mm) 1.155
Γωνία Κάστερ  (°) 25°
Ίχνος  (mm) 82
Ύψος Σέλας  (mm) 776
Απόσταση από το Έδαφος  (mm) 160
Ακτίνα Στροφής  (m) 1,9
Βάρος γεμάτο  (kg) 107
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανάποδο πιρούνι 31mm, διαδρομής 100mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομής 104mm 
   
Τροχοί  
Μπροστά 10-μπράτσα χυτό αλουμίνιο
Πίσω 10-μπράτσα χυτό αλουμίνιο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/80-12 65J
Πίσω 130/80-12 69J
   
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Μονός υδραυλικός δίσκος 220 mm με ABS βασισμένο σε IMU 
Πίσω Μονός υδραυλικός δίσκος 190mm 
   
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη Ισχύς (hp/σ.α.λ.) 9,25  / 6.750
Μέγιστη Ροπή (kg/σ.α.λ.) 1.1 /  5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 10:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride – Honda SH150i 2020 Test - Honda Super Cub 125 Iconic 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon