.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 12:33

Ρεπορτάζ – Τα πάντα για το ΚΤΕΟ μοτοσυκλετών

 

Μαθαίνουμε από τον Διευθυντή ΚΤΕΟ, κο Γαρδούνη

 


Στην προσπάθειά μας για να μάθουμε περισσότερα πράγματα αναφορικά με τα ΚΤΕΟ μοτοσυκλετών, επικοινωνήσαμε με τον κο Γαρδούνη, Διευθυντή ΚΤΕΟ Βάρης, Ν.Φαλήρου και Περιστερίου, της Autovision, ο οποίος μας μίλησε ανοιχτά για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει.

Μιλήσαμε για όλα τα θέματα


Βρεθήκαμε στο KTEO της Autovision στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να δούμε από κοντά ποια είναι η διαδικασία για να περάσει μία μοτοσυκλέτα ΚΤΕΟ (θα το διαβάσετε σε επόμενο άρθρο).
Μιλήσαμε για όλα τα θέματα, μιας και ως δημοσιογράφοι, έχουμε παραστεί και στις συνελεύσεις του ΠΑΣΣΕΔ, μέλη του οποίου συζητούσαν την πιθανότητα να φτιάξουν αυτοί ΚΤΕΟ, σε συνεργασίες μεταξύ τους. Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει σχετικά ο κύριος Γαρδούνης:
“Αυτό δεν προχώρησε λόγω περιορισμών στη χρήση γης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ήδη υπάρχοντα ΚΤΕΟ της Αθήνας, τα οποία μπορεί να είναι 30-40 στον αριθμό και τα οποία δεν μπορούν να κάνουν όλα ΚΤΕΟ μοτοσυκλετών, διότι οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται είναι χαρακτηρισμένες ως γενικής κατοικίας, επομένως απαγορεύεται. Βέβαια, τα ΚΤΕΟ αυτά έβγαλαν άδεια βασιζόμενα σε παλαιότερο νόμο ο οποίος επέτρεπε τη λειτουργία τους εντός κατοικημένων περιοχών, το ΚΤΕΟ μοτοσυκλετών όμως θεωρείτο επέκταση της άδειας αυτής και δεν δόθηκε.
Αρχές Μαΐου του 2011, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, κλήθηκαν για ΚΤΕΟ οι μοτοσυκλέτες που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν τις 31/12/1998 και πάνω από 50cc, και όχι τα τρίκυκλα. Όπως μας έχει ενημερώσει το Υπουργείο Μεταφορών, όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έχουν μηχανογραφηθεί και κάποια στιγμή θα κληθούν για έλεγχο και τα 50ρια.
Σε ό,τι αφορά στα τρίκυκλα, MP3, γουρούνες κτλ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ελεγχθούν σε κανένα ΚΤΕΟ. Αν και η τεχνολογία ελέγχου για αυτά τα οχήματα υπάρχει, ακόμη δεν έχουν θεσμοθετηθεί όρια με επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο.

Τι συμβαίνει στα νησιά

 

Όσον αφορά στα νησιά, από όσο γνωρίζουμε, στη Σύρο και στη Μυτιλήνη υπάρχουν αυτή τη στιγμή ΚΤΕΟ για μοτοσυκλέτες.
Σχετικά με τις ενοικιαζόμενες μοτοσυκλέτες στα νησιά, υπάρχει ένα πρόγραμμα για έλεγχο τους σε ΚΤΕΟ, το οποίο όμως πρέπει να γίνει στην Ρόδο και στην Αθήνα. Στις Κυκλάδες όμως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο διότι δεν έχουν όλα τα νησιά ΚΤΕΟ. Εκεί δεν ελέγχονται ούτε τα συμβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά, τα οποία φορτηγά αναγκάζονται να έρθουν στην Αθήνα για ΚΤΕΟ, ενώ οι μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα αυτών των περιοχών έχουν πάρει εξαίρεση. Φυσικά, όταν λειτουργήσουν ΚΤΕΟ και σε αυτές τις περιοχές, θα περάσουν και αυτά από έλεγχο.
Ο κόσμος είναι δύσκολο να πληροφορηθεί για το ΚΤΕΟ και αυτή τη στιγμή μόνο τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ έχουν τη δυνατότητα ελέγχου μοτοσυκλετών, οπότε και προσπαθούν μέσω διαφήμισης να ενημερώσουν τον κόσμο. Από πλευράς κράτους, η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι μέσω του επίσημου site του Υπουργείου Μεταφορών και στο site της Περιφέρειας. Άλλη πηγή επίσημης ενημέρωσης δεν υπάρχει.
Στο δικό μας ΚΤΕΟ, όπου το πελατολόγιό μας φτάνει στο ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα τα οποία έχουν ελεγχθεί όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας, έχουμε αποστείλει sms και ενημερωτική επιστολή, και επίσης ο κ. Ματσούκας έχει κάνει επαφές με συνεργεία ούτως ώστε εκείνα να ενημερώσουν αντίστοιχα το δικό τους πελατολόγιο. Από στόμα σε στόμα δηλαδή, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο.

Τι γίνεται με τις κλήσεις;

Το καλό είναι ότι λόγω αυτής της ελλιπούς ενημέρωσης, δεν υπάρχει για τις μοτοσυκλέτες, ακόμη τουλάχιστον, το «παράβολο εκπροθέσμου» όπως υπάρχει για τα αυτοκίνητα. Η Τροχαία όμως, μπορεί να σου κόψει κλήση αν σε πιάσει. Το Υπουργείο Μεταφορών έχει εγκρίνει το παράβολο εκπροθέσμου για τις μοτοσυκλέτες, δεν έχει περάσει ακόμη όμως από το Υπουργείο Οικονομικών. Όταν γίνει και αυτό και οριστούν τα ακριβή ποσά, θα σας ενημερώσουμε ώστε να ενημερώσετε κι εσείς αντίστοιχα μέσω του ηλεκτρονικού περιοδικού σας τους κατόχους μοτοσυκλετών.
Και για την τροχαία όμως, είναι δύσκολο να κόψει κλήση αυτή τη στιγμή, διότι κάθε μήνα περνάνε ΚΤΕΟ και διαφορετικές χρονιές μοτοσυκλετών. Μέχρι το τέλος του έτους όμως, οπότε και θα έχουν περάσει ΚΤΕΟ οι μοτοσυκλέτες μέχρι και του 2006, θα είναι και πιο εύκολο για εκείνην να γνωρίζει αν μια άδεια που κρατάει στα χέρια της είναι εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη .
Πιστεύουμε όμως ότι μέχρι το 2014 το ΚΤΕΟ των μοτοσυκλετών θα μπει σε ένα ρυθμό όπως στα αυτοκίνητα, και θα περνάνε έλεγχο για πρώτη φορά στην τετραετία και έπειτα ανά δύο χρόνια.
Σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά της γραμμής ελέγχου μοτοσυκλετών σε ένα ΚΤΕΟ, η νομοθεσία η ίδια ορίζει τον τύπο του ελέγχου για μια μοτοσυκλέτα, βάσει του τι ισχύει για τις χώρες του εξωτερικού, με μια προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα. Μάλιστα, επειδή ο θεσμός των ΚΤΕΟ Μοτο είναι πολύ νέος, τρέχει μόλις από το 2011 για την επαρχεία και το 2012 για την Αθήνα, οι προδιαγραφές που ισχύουν είναι οι αυστηρότερες σε ό,τι αφορά στα μηχανήματα, τα όρια και το επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού. Αυτό είναι καλό, διότι δείχνει πως το στήσιμο γίνεται σωστά από την αρχή του, αντίθετα με τα πρώτα ΚΤΕΟ αυτοκινήτων το 1983, όπου οι προδιαγραφές δεν ήταν και τόσο σαφείς.

Τι έλεγχος γίνεται

Αυτό που ελέγχεται κατ΄ αρχάς είναι τα καυσαέρια και υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες καυσαερίων βάσει της ηλικίας κάθε δικύκλου. Έπειτα είναι τα φώτα, τα φρένα και – το σημαντικότερο – ο ήχος της μηχανής του δικύκλου.
Μια μοτοσυκλέτα με ένα after market τελικό, που έχει αφαιρέσει τον σιγαστήρα, δεν μπορεί να περάσει ΚΤΕΟ. Λόγω του μικρού σε όγκο κινητήρα που έχουν τα δίκυκλα, ο συνολικός όγκος των καυσαερίων που παράγουν αντιστοιχεί μόλις στο 4% της επιβάρυνσης του αστικού περιβάλλοντος, εκεί που για τα αυτοκίνητα ευθύνονται για το 30-40%. Τα νούμερα αυτά έχουν αποδειχθεί τόσο από τον Δημόκριτο όσο και από ανεξάρτητες έρευνες του εξωτερικού. Αντίθετα όμως, επειδή οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν πολύστροφους κινητήρες, ο ήχος που παράγουν είναι πολλαπλάσιος ενός αυτοκινήτου. Επομένως, η ευρωπαϊκή νομοθεσία όρισε πως για ένα δίκυκλο είναι πιο σημαντικό να μην ρυπαίνει ηχητικά το περιβάλλον. Για να καταλάβετε, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Δημόκριτος, εάν μια μοτοσυκλέτα με πρόβλημα στην εξάτμιση κάνει τη διαδρομή της παραλιακής, από Φλοίσβο μέχρι Αλίμου, τις νυχτερινές ώρες, θα διαταράξει με τον ήχο της τον ύπνο 10.000 κατοίκων. Φανταστείτε την ίδια μοτοσυκλέτα να περνάει από ένα στενό δρόμο όπου ο ήχος της πολλαπλασιάζεται.
Και για να επανέλθουμε στο θέμα, μια after market εξάτμιση, ανεβάζει μεν τα ντεσιμπέλ, όχι όμως πάνω από τα όρια που έχει βάλει ο κατασκευαστής. Αυτό φυσικά ισχύει αν σε μια after market εξάτμιση δεν αφαιρέσουμε εξαρτήματα, όπως σιγαστήρες, διαφράγματα κτλ. Ήδη και τα όρια που βάζουν οι κατασκευαστές αναγράφονται στο ταμπελάκι, πχ. 95 ντεσιμπέλ στις 5.000 στροφές. Η εργοστασιακή εξάτμιση βγάζει λιγότερα ντεσιμπέλ. Η νομοθεσία λέει πως έχεις περιθώριο +3 ντεσιμπέλ από τα αναγραφόμενα στο ταμπελάκι ή στην άδεια κυκλοφορίας. Αν λοιπόν τοποθετήσεις μια εργοστασιακή εξάτμιση, είσαι μείον 3-4 ντεσιμπέλ, άρα καλυμμένος έναντι του νόμου.

Ποια είναι τα προβλήματα

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν βγάλει κανείς την τάπα ή κάποιους καταλύτες κτλ. Το χταπόδι ας πούμε δεν επηρεάζει. Αν δηλαδή βάλεις μια ολόσωμη και την αφήσεις όπως την πουλάει ο κατασκευαστής, δεν θα έχεις πρόβλημα. Φυσικά μια εξάτμιση race use, θα κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο σε σχέση με μία road use. Σε μια μοτοσυκλέτα σημασία λοιπόν έχει τι πάμε να κάνουμε με αυτή. Η ίδια φιλοσοφία φυσικά εφαρμόζεται και στα αυτοκίνητα και αφορά όχι μόνο στις εξατμίσεις, αλλά σε οποιαδήποτε μετατροπή. Η δομή του ΚΤΕΟ δημιουργήθηκε προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον κατ’ αρχήν και οι επιβαίνοντες επίσης.
Οι αναρτήσεις των μοτοσυκλετών δεν ελέγχονται. Είναι αδύνατον να υπάρξει μηχάνημα το οποίο να παρέχει ακριβή μέτρηση της ανάρτησης μιας μοτοσυκλέτας, χωρίς αυτή να αποσυναρμολογηθεί. Εάν βγάζαμε την μπουκάλα της ανάρτησης ή τα πιρούνια, θα μπορούσαμε να έχουμε ίσως μια ενδεικτική μέτρηση, στις μοτοσυκλέτες όμως, επειδή είναι χαμηλά τα βάρη τους και οι αναρτήσεις επηρεάζονται άμεσα από το βάρος του σώματος του αναβάτη, δεν μπορούμε να έχουμε μια μέτρηση όπως στα αυτοκίνητα. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αναρτήσεων των αυτοκινήτων είναι μέσω ζυγαριών οι οποίες προκαλούν μια ταλάντωση. Από την συχνότητα της ταλάντωσης βλέπουμε αν το ελαστικό χάνει την επαφή του με την πλάκα, δηλαδή αν είναι μειωμένη η απόδοση του συστήματος της ανάρτησης.
Στα ελαστικά γίνεται ένας γενικός οπτικός έλεγχος, εάν αυτά έχουν σκασίματα, ρωγμές και σκισίματα. Επίσης μετριέται το βάθος του πέλματος, για το οποίο υπάρχει σχετικό όριο, σε όλο το μήκος και σε όλη την ακτίνα. Εδώ να σημειώσουμε ότι η παλαιότητα των ελαστικών δεν παίζει ρόλο, εάν τα ελαστικά πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Οι ίδιες άλλωστε οι εταιρείες ελαστικών δεν ορίζουν ημερομηνία λήξης για τα ελαστικά τους, διότι σε ιδανικές συνθήκες φύλαξης μπορούν να διατηρηθούν, θεωρητικά τουλάχιστον σε καλή κατάσταση, χωρίς να ξεραθούν. Σπάνια πάντως συναντάμε αναβάτες χωρίς επίγνωση του τι σημαίνει ένα ξερό λάστιχο.

Τα συνεργεία δεν αντικαθίστανται

Είναι δύσκολο να δούμε αν μοτοσυκλέτα είναι τρακαρισμένη. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, παρά μόνο οι αντιπροσωπείες, οι οποίες γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις της μοτοσυκλέτας. Αυτό που μπορούμε να δούμε εμείς είναι αν υπάρχουν ανοχές στα ψαλίδια, τα ρουλεμάν κτλ. Ο έλεγχος, όπως και στα αυτοκίνητα, είναι οπτικός.
Όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες οι οποίες έχουν υποστεί μετατροπές, όπως η τοποθέτηση της πινακίδας κάτω από τον λασπωτήρα, ή η αφαίρεση των φέρινγκ και η τοποθέτηση ενός ψηλού τιμονιού, ή η τοποθέτηση ενός μόνο φαναριού, δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάτι τέτοιο, μιας και δεν έχουμε την έγκριση τύπου για κάθε μοτοσυκλέτα.
Αυτό που μπορούμε όμως να ελέγξουμε είναι για παράδειγμα τα φώτα να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, σε ό,τι αφορά στην ένταση και στην κατεύθυνσή τους. Αν ο αναβάτης έχει τοποθετήσει ένα after market φανάρι καλής ποιότητας, δεν θα έχει πρόβλημα στο ΚΤΕΟ, αν όμως έχει επιλέξει κάποιο κακής ποιότητας, τότε είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στη δέσμη του.
Εν ολίγοις, κάποιος ο οποίος έχει για παράδειγμα ένα GSXR (street) και το έχει μετατρέψει σε GSR (naked), από τη στιγμή που θα έχει τα φανάρια του, τα φλας του, και γενικώς ό,τι ορίζει η νομοθεσία για την κίνηση στον δρόμο, δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει ΚΤΕΟ.
Το εξειδικευμένο προσωπικό των ΚΤΕΟ φροντίζει για την ασφαλή λειτουργία των μηχανημάτων, αφού, όπως ισχύει και για τον έλεγχο των αυτοκινήτων, οι μετρήσεις γίνονται αυτοματοποιημένα. Επιπλέον όμως, απαιτείται ο τεχνικός να διαθέτει δίπλωμα μοτοσυκλέτας και φυσικά να έχει περάσει επιτυχώς το αντίστοιχο σεμινάριο των προδιαγραφών, το οποίο είναι μηχανολογικού περιεχομένου. Ειδικά για το δικό μας ΚΤΕΟ, έχουμε επιλέξει για τεχνικό προσωπικό άτομα τα οποία διαθέτουν μια αρκετά μεγάλη εμπειρία στις μοτοσυκλέτες, πέραν του απλού διπλώματος, διαθέτουν οι ίδιοι μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού και γνωρίζουν πώς συμπεριφέρεται μια μοτοσυκλέτα στο δρόμο, ενώ αρκετοί έχουν εργαστεί στο παρελθόν και σε συνεργείο μοτοσυκλετών. Επ’ ουδενί φυσικά τα ΚΤΕΟ δεν αντικαθιστούν τα συνεργεία, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Τα ΚΤΕΟ δεν έχουν δικαίωμα αποσυναρμολόγησης του οχήματος, παρά μόνο για να ελεγχθεί ο αριθμός πλαισίου. Στα σκούτερ ίσως, που ο αριθμός τους δεν είναι πάντα εμφανής, εκεί ίσως χρειαστεί να βγάλουμε κάποιο καπάκι.

Ασφάλεια στον αναβάτη

Στα αυτοκίνητα, ο έλεγχος που γίνεται για την ασφάλεια του επιβάτη είναι προφανής, ελέγχονται οι ζώνες ασφαλείας, οι αερόσακοι, τα φρένα. Στις μοτοσυκλέτες, εκτός από έλεγχο των ελαστικών, θα μπορούσαμε να περιμένουμε στο μέλλον, ο έλεγχος να εφαρμόζεται και σε επίπεδο εξοπλισμού προστασίας του αναβάτη. Αυτό όμως είναι κάτι που είχε συζητηθεί και μάλιστα η Γαλλία είχε προσπαθήσει να το εφαρμόσει, βρήκε αντιδράσεις όμως από πολλούς συνδέσμους. Ο λόγος είναι απλός: το ότι θα έρθει ο αναβάτης μια δεδομένη ημέρα στο ΚΤΕΟ με τον εξοπλισμό του, αυτό δεν εγγυάται ότι θα τον χρησιμοποιεί και τις υπόλοιπες ημέρες. Συζήτηση είχε γίνει και για τον έλεγχο των κρανών, αν έχουν περάσει έγκριση τύπου. Θα μπορούσε όμως κάποιος να περάσει τον έλεγχο δανειζόμενος το κράνος ενός φίλου του, το οποίο θα διέθετε έγκριση τύπου. Άρα λοιπόν το θέμα της ασφάλειας του αναβάτη μοτοσυκλέτας επαφίεται κυρίως στην γενικότερα κουλτούρα του και όχι στο αν θα περάσει από τον έλεγχο του ΚΤΕΟ, για τον οποίο θα είναι ούτως ή άλλως προετοιμασμένος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 12:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon