.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 11:21

Αυξάνουν οι τιμές των διοδίων από Σεπτέμβρη;

Οι Παραχωρησιούχοι των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων ετοιμάζουν σημαντική αύξηση των διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.

Ανατιμήσεις στις τιμές των διοδίων έρχονται τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους έχουν ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους αυτή προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που εξέδωσε καυστικό δελτίο Τύπου σχετικά με το ζήτημα.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του ημερήσιου Τύπου, οι συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων προέβλεπαν εξαρχής αναπροσαρμογές από 1/1/2023 που θα υπολογίζονταν με βάση τον δείκτη τιμών του καταναλωτή και τον πληθωρισμό.

Η πρόθεση των Παραχωρησιούχων να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με το Κράτος κοινοποιήθηκε στο υπουργείο τον Οκτώβριο 2022, ξεκινώντας μια διαπραγμάτευση που φέρεται να οδήγησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε μια άτυπη συμφωνία Παραχωρησιούχων-Κυβέρνησης για πάγωμα των αυξήσεων για έξι μήνες.

Το εξάμηνο αυτό παρήλθε, ωστόσο το ευρύτερο κύμα ακρίβειας και διαρκών ανατιμήσεων στην Ελλάδα συνεχίζει απρόσκοπτο, έτσι οι Παραχωρησιούχοι ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τις προαναγγελθείσες αυξήσεις, έχοντας μάλιστα φτάσει στους 8 μήνες από τη σύναψη της “άτυπης συμφωνίας” με το υπουργείο.

Το ιστορικό των τελευταίων δύο μηνών περιγράφεται από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μόλις χτες, 8 Αυγούστου 2023, και το οποίο μεταφέρουμε αυτολεξεί:

“Δελτίο τύπου - απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για αυξήσεις στα διόδια

“Οι Παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

“Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» / «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.».

“Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023.

“Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια.

“Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.

“Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών.”

Αυτό λοιπόν που στην ουσία βλέπουμε να εκτυλίσσεται είναι μια διελκυστίνδα μεταξύ Παραχωρησιούχων εταιρειών και υπουργείου, όπου η πρώτη πλευρά πιέζει να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, η δε δεύτερη προσπαθεί να καθυστερήσει κι άλλο τις αναπροσαρμογές τιμών.

Ωστόσο φαίνεται πως η φρασεολογία περί “αναξιοπιστίας” στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ίσως να μην ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα, αν όντως οι αυξήσεις ήταν προγραμματισμένες βάσει συμβάσεων για τον Ιανουάριο 2023 και, εφόσον πράγματι υπήρξε άτυπη συμφωνία με το υπουργείο για εξάμηνο πάγωμα των αυξήσεων, αυτή θα έχει λήξει από τον Ιούνιο.

Όπως δε φαίνεται να δικαιώνεται ο χαρακτηρισμός περί “μονομερών ενεργειών των Εταιρειών”, αφού η επικοινωνία με το υπουργείο στις 3 Ιουλίου ήταν απλώς το προβλεπόμενο επόμενο βήμα μετά το πέρας του συμφωνημένου εξαμηνιαίου παγώματος αυξήσεων.

Και τώρα τι θα γίνει;

Όπως όλα δείχνουν, από τον Σεπτέμβριο θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια ακόμη ανατίμηση, με τις εκτιμήσεις για αυξήσεις της τάξης του 12% στο κόμιστρο των διοδίων.

Μπορεί λοιπόν τον περασμένο Δεκέμβρη ο προηγούμενος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, να δήλωνε με βεβαιότητα πως οι τιμές των διοδίων δε θα αυξηθούν, αλλά δε βλέπουμε με ποιον τρόπο μπορεί να συνεχίσει να ισχύει κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 11:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon