.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 17:02

Έρευνα FEMA - Το 93% των αναβατών ενάντια στην απαγόρευση βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών

Σε έρευνα που διεξήγαγε η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ενώσεων μοτοσυκλέτας FEMA τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, το 92.91% των αναβατών που ρωτήθηκαν τέθηκαν εναντίον σε μια πιθανή απαγόρευση βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών.

Η έρευνα ήταν διαθέσιμη σε 12 γλώσσες και σε αυτή πήραν μέρος 23.768 συμμετέχοντες, 1.188 γυναίκες και 22.580 άντρες.

Στην ερώτηση: “Ποια είναι η γνώμη σας απέναντι σε μια πιθανή απαγόρευση πωλήσεων καινούργιων βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών”, το 92.91% τάχθηκε εναντίον σε μια τέτοια εξέλιξη. Στη συγκεκριμένη ερώτηση υπήρξαν διακυμάνσεις στην απάντηση, ανάλογα με τη χώρα, όμως σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το ποσοστό της αντίθεσης δεν έπεσε κάτω από το 80%.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα της FEMA που είχε διεξαχθεί το 2016, βλέπουμε αύξηση του ποσοστού των αναβατών που θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν μια πιο καινούργια μοτοσυκλέτα στην περίπτωση που απαγορευτεί η είσοδος των παλιότερων μοτοσυκλετών (κατασκευής πριν το 2006) από τα κέντρα των μεγαλουπόλεων. Πλέον το ποσοστό αυτών που θα αγόραζαν μια νεότερη μοτοσυκλέτα φτάνει το 55.46% έναντι του 44% που ήταν το 2016.

Από όσους απάντησαν στην ερώτηση, πάνω από το 44% θα σκεφτόταν να αλλάξει τρόπο μετακίνησης αν μια τέτοια απαγόρευση γίνει πραγματικότητα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης, σε ορισμένες πόλεις. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερες στην περίπτωση απαγόρευσης των βενζινοκίνητων οχημάτων από την είσοδο στις μεγάλες πόλεις, όπου ένα 76% των συμμετεχόντων αναβατών θα άλλαζαν τον τρόπο μετακίνησης τους με κάποιο άλλο μέσο, αντί να μεταβούν σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα! Μιλάμε για μια μεταστροφή που θα μείωνε δραματικά τον αριθμό των αναβατών μοτοσυκλέτας, με τρομακτικές συνέπειες για τον χώρο.

Παράλληλα, η πλειοψηφία (88.75%) των αναβατών που θα ήταν πρόθυμοι να μεταβούν σε ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, δηλώνει απρόθυμη να πληρώσει για μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα περισσότερο από ότι θα πλήρωνε για μια βενζινοκίνητη.

Όταν ρωτήθηκαν τι θα έκαναν στην περίπτωση απαγόρευσης πώλησης καινούριων βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών, το 53.38% δήλωσε πως θα σταματούσαν να οδηγούν μοτοσυκλέτα όταν δεν θα μπορούσαν πλέον να αγοράσουν μια νέα βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα, ενώ το 38.96% θα αγόραζαν μοτοσυκλέτα μηδενικών ρύπων. Και μόνο το 7.67% θα αγόραζε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα αν υπήρχε η δυνατότητα αγοράς βενζινοκίνητης μοτοσυκλέτας.

Όταν ρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να ευχαριστηθούν την οδήγηση μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας, σε σύγκριση με τη βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα που ήδη κατέχουν, σε περίπτωση απαγόρευσης των βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών, ή αν θα σταμάταγαν να οδηγούν, το 58.92% θα σταμάταγε να οδηγεί. Μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το 46% του 2016. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα του 2021 ένα 41.08% δήλωσαν πως θα μπορούσα να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την οδήγηση με μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, ποσοστό αρκετά μειωμένο από το 54% του 2016.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της έρευνας.

Με λίγα λόγια βλέπουμε τους Ευρωπαίους αναβάτες να μην πιστεύουν πως οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα τους δώσουν την ίδια ευχαρίστηση κατά την οδήγηση, σε σχέση με τις βενζινοκίνητες, ενώ δεν θέλουν να πληρώσουν ακριβότερα την ηλεκτρική εποχή, με ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό να δηλώνει πως θα εγκαταλείψει τον χώρο αν απαγορευτούν οι πωλήσεις βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών. Κι αυτό την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί την απαγόρευση πωλήσεων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, λεωφορείων και φορτηγών μέχρι το 2035 (σχέδιο Fit for 55) -μην κάνοντας μέχρι αυτή την ώρα αναφορά στα δίκυκλα. Παράλληλα, έχουμε δει αρκετές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης (Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ρώμη κ.α.) να απαγορεύουν την είσοδο στα κέντρα τους σε μοτοσυκλέτες παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (με έτος κατασκευής προ του 2006, δίχρονες, κ.α.), κάτι που αναμένεται να γενικευτεί στο άμεσο μέλλον.

Οι ερωτήσεις πολλές για τη μετάβαση από τη βενζινοκίνητη στην ηλεκτρική εποχή -που ας μην εθελοτυφλούμε, δεν την αποφεύγουμε-, και φαίνεται πως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο για να πειστεί (αν πειστεί) το κοινό για την αγορά ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας. Ελπίζουμε οι κινήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των εργοστασίων παραγωγής μοτοσυκλετών να είναι όσο πιο διεξοδικά μελετημένες, ώστε η ηλεκτρική εποχή να μην διώξει μεγάλο μέρος των αναβατών από τους 2 τροχούς.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 17:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon