.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 10:29

Ε.Ε. - Τέλος τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα το 2035!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μια δέσμη προτεινόμενων μέτρων υπό την ονομασία «Fit for 55», με την οποία επιθυμεί να κόψει την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 1990. Μέσα στα 12 προτεινόμενα μέτρα είναι και η πρόταση να σταματήσουν εντελώς οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2035!

Σημειώστε πως η πρόταση κάνει λόγο για «αυτοκίνητα και βαν», και μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση της Ε.Ε. απέναντι στις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες -που πιθανώς να τη γλιτώσουν για λίγα ακόμη χρόνια.

Δεύτερη σημείωση, πριν αρχίσει ο πανικός, είναι πως οι προτάσεις της Ε.Ε. αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, πριν πάρει το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.

Μάλιστα η Ε.Ε. έχει έναν ακόμα πιο μεγαλεπήβολο στόχο, καθώς επιθυμεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη (climate-neutral) ήπειρος έως το 2050!

Υπεύθυνες για τον παραπάνω στόχο είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έχουν ήδη επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες όπως η ξηρασία, η υπερβολική ζέστη, οι δυνατές βροχές, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Άλλες συνέπειες της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών και η απώλεια βιοποικιλότητας.

Προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου - όριο που η Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή κρίνει ως ασφαλές - κρίνεται αναγκαία η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνεται και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία υπεγράφη από 195 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Το Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν χάρτη πορείας για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα που θέτει την κλιματική ουδετερότητα σε δεσμευτική νομοθεσία της ΕΕ.

Μέσα στα μέτρα που προτείνει η Ε.Ε. βρίσκεται και το σύστημα εμπορίας εκπομπών, το οποίο κάνει τους μεγάλους ρυπαίνοντες όπως η ναυτιλία και οι αερομεταφορές να πληρώνουν για να ρυπαίνουν, η φορολογία για την εισαγωγή προϊόντων όπως ο χάλυβας ή το τσιμέντο μέσω του λεγόμενου μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, και πολλά ακόμη.

Σίγουρα θα υπάρξουν διαμαρτυρίες για πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα, όπως τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα και την κατάργηση των θερμικών κινητήρων, όμως εδώ διακυβεύεται το μέλλον του πλανήτη, και η ζωή όλων μας.

Σημειώστε τέλος, πως πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν τη δέσμη μέτρων της Ε.Ε. ως άτολμη, αναφέροντας πως χρειάζονται πολύ αυστηρότερα μέτρα, πολύ νωρίτερα!

Διαβάστε ΕΔΩ τις προτάσεις της Ε.Ε. όσον αφορά στη δέσμη μέτρων «fit for 55».

Μάθετε περισσότερα για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050 ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon