.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 12:49

Οδική ασφάλεια – Δεν μειώνονται οι νεκροί, η Ελλάδα στις 5 χειρότερες χώρες της Ε.Ε.

Ανησυχητικά χαρακτηρίζει τα δεδομένα από τις αναλύσεις στατιστικών, η Ε.Ε., αφού οι χώρες δείχνουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων – Κακή η θέση της Ελλάδας στην ανάλογη λίστα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2023 τα στατιστικά των τροχαίων δυστυχημάτων απογοητεύουν, καθώς δεν συμβαδίζουν με τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2030. Στην προκαταρκτική ανάλυση (καθώς τα πλήρη δεδομένα του 2023 δεν είναι ακόμη έτοιμα), εμφανίζεται μία μείωση στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα πανευρωπαϊκά, μόλις της τάξης του 1%, με περίπου 20.400 νεκρούς χρήστες του δρόμου να καταγράφονται το 2023 – ήτοι, πάνω από 55 την ημέρα.

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, άκρως ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για τους ποδηλάτες, καθώς πάνω από 2.000 από αυτούς έχασαν την ζωή τους το 2022, αποτελώντας το μοναδικό γκρουπ των οποίων τα δυστυχήματα δεν σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση την τελευταία δεκαετίας. Οι λόγοι είναι η απουσία υποδομών για ασφαλή κυκλοφορία με ποδήλατο, αλλά και η συμπεριφορά από όλες τις ομάδες χρηστών του δρόμου.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται ότι οι δικυκλιστές (αθροιστικά, αναβάτες μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων) είχαν 3.900 νεκρούς κατά την διάρκεια του 2022 σε όλη την Ευρώπη, καταλαμβάνοντας την 2η θέση με τις περισσότερες απώλειες, αμέσως μετά τους οδηγούς αυτοκινήτων, οι οποίοι σημείωσαν 9.210 νεκρούς (προφανώς η τεράστια διαφορά έγκειται και στα πολύ περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν).

Στις 5 χειρότερες χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα

Η χώρα μας, σύμφωνα με τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του 2022 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται στις 5 χειρότερες χώρες όσον αφορά την απώλεια ζωής στους δρόμους, καταγράφοντας 89 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η 5άδα αποτελείται από την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα και την Λετονία, την στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται σε 60 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Αξίζει να αναφέρουμε, από την άλλη, ότι στα τελευταία 5 χρόνια η μείωση των θυμάτων τροχαίων στην Ελλάδα ανήλθε στο -8%, με τον δείκτη της Ευρώπης να γράφει -9%.

«Σκοτώνονται σαν τις μύγες» οι Έλληνες μοτοσυκλετιστές;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ελληνικών μέσων ενημέρωσης, στην Ελλάδα το ποσοστό νεκρών μοτοσυκλετιστών επί του συνόλου θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, φτάνει το 38%, πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με το 18% της Ευρώπης, ενώ στις κατοικημένες περιοχές, πάνω από 4 στους 10 νεκρούς από τροχαίο είναι δικυκλιστής, στην χώρα μας (ποσοστό 45%).

Από τα καταγεγραμμένα θύματα δυστυχημάτων με δίκυκλο στην Ελλάδα, το 69% δεν φορούσε κράνος, ενώ σε μια πιο θετική νότα αξίζει να αναφέρουμε, ότι πλέον 8 στους 10 δικυκλιστές στην Ελλάδα φορούν κράνος (μέσος όρος Ε.Ε.: 9,7 στους 10 δικυκλιστές).  

Είναι εμφανές ότι οι δικυκλιστές κινδυνεύουν περισσότερο, σε σχέση με π.χ. τους οδηγούς αυτοκινήτων, ωστόσο το πρόβλημα πιθανότατα δεν θα λυθεί μόνο με την μείωση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις  στα 30 χλμ/ώρα, όπως κάποιοι ίσως πιστεύουν, αλλά αποτελεί μια πολυδιάστατη πρόκληση που επαφίεται σαφώς, και στην εξασφάλιση εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης και συμπεριφοράς στο δρόμο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 12:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon