.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 15:51

Υποχρεωτικός τεχνικός έλεγχος για όλα τα δίκυκλα στην Ε.Ε.

Η αρμόδια επιτροπή Οδικής Ασφάλειας πρότεινε να νομοθετηθεί ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος δικύκλων ανελαστικά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πριν περίπου έναν μήνα η FEMA απέστειλλε μια επιστολή σε έντονο ύφος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδικάζοντας τις έρευνες που χρησιμοποίησε η Επιτροπή Οδική Ασφάλειας της ΕΕ για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της θέσπισης υποχρεωτικών περιοδικών τεχνικών ελέγχων για όλα τα δίκυκλα.

Με την υποστήριξη των Μοτοσυκλετιστικών Ομοσπονδιών της Γαλλίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Δανίας, η FEMA στηλίτευσε το γεγονός πως η αρμόδια επιτροπή απλά βγήκε μια μελέτη που τη βόλευε και η οποία αφορούσε τεχνικούς ελέγχους σε μοτοποδήλατα σε μια επαρχία της Ισπανίας. Αφού γενίκευσε αυθαίρετα τα ευρήματα σε όλα τα δίκυκλα της Ευρώπης, κατέληξε στο εύκολο πόρισμα πως οι τεχνικοί έλεγχοι κάνουν τη μοτοσυκλέτα ασφαλέστερη.

Ο αντίλογος της συμμαχίας της FEMA προσκόμισε έρευνες που δείχνουν ότι περίπου το 1% των τροχαίων ατυχημάτων με εμπλοκή δικύκλων οφείλεται σε τεχνικό αίτιο και, στην πλειοψηφία αυτών, δεν αφορά σε εξαρτήματα που ελέγχονται στην τυποποιημένη διαδικασία του ΚΤΕΟ. Δεν είχε αποτέλεσμα ωστόσο.

Το πόρισμα της επιτροπής εκδόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021 και ήταν το αναμενόμενο: υποχρεωτικοί οι περιοδικοί τεχνικοί έλεγχοι για όλα τα δίκυκλα. Η πρόταση αυτή πήρε κανονικά τον δρόμο της για νομοθετική επικύρωση από το ευρωκοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει στο νέο της δελτίο Τύπου η FEMA, παρά τα προαναφερθέντα στοιχεία, “σύντομα αντιληφθήκαμε πως δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε τους υποχρεωτικούς τεχνικούς ελέγχους για μοτοσυκλέτες άνω των 125 cc”.

Η απόφαση είχε ληφθεί στις Βρυξέλλες και τίποτε δεν θα άλλαζε για μια μικρή λεπτομέρεια – όπως η βασική έρευνα που αποδείχθηκε προσχηματικά φωτογραφική. Η απόφαση άλλωστε στηρίχθηκε από δηλώσεις ευρωβουλευτών που ενδεχομένως να μην έχουν καβαλήσει ποτέ σε δίκυκλο μα με στόμφο διδάσκουν πως οι τεχνικοί έλεγχοι θα τα κάνουν ασφαλέστερα.

Οι εντονότατες αντιδράσεις της FEMA και η σχετική δράση από τις Ομοσπονδίες που ανέλαβαν δράση είχε ένα πολύ μικρό αποτέλεσμα, καθώς δόθηκε μια παράταση στην εφαρμογή του μέτρου για δίκυκλα μικρότερα των 125 κυβικών και μόνο για τις Ιρλανδία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Γιατί αυτές οι τρεις; Είναι οι χώρες που στην πρώτη φάση της συζήτησης για αυτήν την κοινοτική οδηγία το 2014 είχαν αναλάβει ως αντίμετρο να αναπτύξουν εναλλακτικά μέτρα για την οδική ασφάλεια, έτσι εξαιρέθηκαν ως το 2022. Πέραν αυτού του ορίου, ωστόσο, θα πρέπει κι αυτές να θεσπίσουν ΚΤΕΟ για όλα τα δίκυκλα από 50 cc και πάνω.

Οι προτάσεις μεγάλων εθνικών ομοσπονδιών μοτοσυκλέτας και της FEMA, πως δηλαδή αποτελέσματα στην οδική ασφάλεια δεν θα δούμε μέσω τεχνικών ελέγχων αλλά κυρίως με βελτίωση των υποδομών και εκπαίδευση, έπεσαν στο κενό και είναι μάλλον λογικό.

Πρότεινε σε έναν πολιτικό, μια κυβέρνηση, να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ενδεχόμενα: πρώτον, να επενδύσει σε δρόμους, σήμανση, φωτισμό και εκπαίδευση ή, δεύτερον, να ανοίξει μια νέα αγορά. Αν μπορεί να συνδέσει και τα δύο με το εύηχο και εύπεπτο όραμα της Οδικής Ασφάλειας, ποιο λέτε θα επιλέξει;

Στην Ελλάδα οι τεχνικοί έλεγχοι στα δίκυκλα είναι εδώ και χρόνια υποχρεωτικοί για όλες τις κατηγορίες δικύκλων με διετήσια περιοδικότητα.

Τους προλάβαμε τους Ευρωπαίους πριν καν το σκεφτούν – αλλά οι ασυντήρητοι δρόμοι με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη άσφαλτο και χάραξη κίντερ-έκπληξη, οι μπαριέρες-λαιμητόμοι, η ελλιπής σήμανση και φωτισμός, όλα παραμένουν εδώ ως μουτζούρα στα στατιστικά. Η δε οδηγική εκπαίδευση στα σχολεία, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο στα όρια του μύθου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon