.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 18:05

Ρεπορτάζ - Παρουσίαση KTM EXC TPI 2018 στο Γκάζι

 

Η νέα τεχνολογία συστήνεται

 

Του Τάκη Μανιάτη

Η παρουσίαση για τα νέα μοντέλα off road της KTM και Husqvarna, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της KTM SEE, στο Γκάζι, με τα δίχρονα EXC TPI να έχουν τον πρώτο λόγο. Η νέα δίχρονη εποχή, ξεκινά!

Δίχρονη χροιά


Αυτή τη φορά, η παρουσίαση των νέων μοντέλων off road της ΚΤΜ είχε δίχρονη χροιά. Και θα λέγαμε και μυρωδιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το νέο σύστημα ψεκασμού που έχουν εφοδιαστεί οι νέες KTM EXC 250 και EXC 300, αλλά και οι νέες δίχρονες Husqvarna TE 250 και TE 300.
Αυτές μονοπώλησαν και το ενδιαφέρον άλλωστε στην παρουσίαση που έγινε στα τέλη Οκτώβρη στα κεντρικά γραφεία της KTM SEE, στο Γκάζι, με την κυρία Ίλια Κοντού, Marketing Manager της KTM SEE, να υποδέχεται τους δημοσιογράφους και να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η αυστριακή εταιρία, είναι πλέον ο μεγαλύτερος ευρωπαίος κατασκευαστής.

Με 200.000 μοτοσυκλέτες παγκοσμίως, η ΚΤΜ επενδύει 140 εκατομμύρια euro για βελτίωση της εταιρικής δομής και της εξέλιξης νέων μοντέλων. Το 2017 αποτελεί χρονιά ρεκόρ στους αγώνες μοτοσυκλέτας με εντελώς νέα δομή αγωνιστικής δραστηριότητας - αναφερόμαστε φυσικά στο πρωτάθλημα MotoGP στο οποίο η KTM συμμετέχει φέτος για πρώτη χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ καλούς τερματισμούς.
Ο κύριος Κώστας Καλαντζόπουλος, after sales manager της εταιρίας μας μίλησε για τα σχέδια της εταιρίας σε ενίσχυση των brand που διαθέτει, όπως είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης στην WP, την εταιρία αναρτήσεων ιδιοκτησίας KTM. Η KTM AG που διαθέτει τις KTM Sportmotorcycle GmbH, Husqvarna Motorcycles GmbH, και WP AG, ενισχύει το brand WP παράγοντας νέες σειρές αναρτήσεων.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν τέσσερις διαφορετικές σειρές αναρτήσεων με ονομασία APEX για μοτοσυκλέτες δρόμου με τεχνολογία STX - Supertrax και TRX - Trax, XPLOR για μοτοσυκλέτες Adventure με τεχνολογία CV - Cone Valve και SAT - Semi Active Technology, XXACT για μοτοσυκλέτες Motocross με τεχνολογία AER - Aer Technology και EDS - Electronic Damping System, και APHIX για μοτοσυκλέτες Enduro με τεχνολογία TRD - Throught Rod Damping και PDS - Progressive Damping System.
H νέα γκάμα αναρτήσεων θα παράγει αναρτήσεις για μοτοσυκλέτες παραγωγής σε πέντε επίπεδα, και για after market και Racing, σε άλλα 4 επίπεδα - συνολικά, εννέα επίπεδα επιλογών.

Η γκάμα

Η παρουσίαση συνέχισε με την νέα γενιά δίχρονων TPI, τα οποία διαθέτουν μέσα σε άλλα, αντλία λαδιού κάτω από το δοχείο λαδιού, πλήρωση λαδιού στον κεντρικό σωλήνα του πλαισίου, ρεζερβουάρ καυσίμου 9 λίτρων με αντλία βενζίνης - για πρώτη φορά σε δίχρονα, νέα ισχυρότερη γεννήτρια 196W.
Ο κύριος Καλαντζόπουλος εστίασε στις χρονιές εξέλιξης του νέου συστήματος, το οποίο ξεκίνησε το 2004 ως 2T EFI, με το πρώτο πρωτότυπο - Orbital Direct Injection, το 2006. Το 2012 η επόμενη γενιά εξελίχθηκε με την ΚΤΜ στο πανεπιστήμιο του Graz, όντας ένα σύστημα χαμηλής πίεσης Direct Injection.

Το 2014, η KTM δημιούργησε το σύστημα TPI, αφήνοντας το Orbital DI στην άκρη, ένα σύστημα το οποίο βασίζεται στον κινητήρα των EXC 2017, με διαφορετική καλωδίωση, νέο κύλινδρο, γεννήτρια, μπεκ, σύστημα παροχής λαδιού, σύστημα παροχής καυσίμου, φιλτροκούτι.
Παρουσιάστηκαν δυναμοδιαγράμματα του ψεκαστού και του κινητήρα με καρμπυρατέρ, δείχνοντας πως ο σύγχρονος έχει πιο σταθερή καμπύλη απόδοσης σε όλη την καμπύλη, και περισσότερη δύναμη στις ψηλές στροφές.

Σειρά είχαν τα μοντέλα της KTM και οι αλλαγές τους για το 2018, τα μοντέλα Six Days, τα power parts και power wear της εταιρίας, τα motocross μοντέλα με πρώτο το 85 SX που είναι τελείως νέο, ελαφρύτερο και δυνατότερο, με κινητήρα βασισμένο στο μεγαλύτερο 125 SX.
Ο κύριος Καλαντζόπουλος αναφέρθηκε και στην συνεργασία της KTM με την εταιρία λιπαντικών Motorex με την οποία πηγαίνουν μαζί στα MotoGP και εξελίσσουν από κοινού τα υπάρχοντα αλλά και νέα προϊόντα.

Σειρά είχε ο κος Αργύρης Παπαγιαννακόπουλος, υπεύθυνος δικτύου της KTM SEE, να αναπτύξει τις αλλαγές και βελτιώσεις των νέων Husqvarna, στα χνάρια των δίχρονων KTM EXC TPI, αλλαγές που κατά βάση είναι ίδιες με των πορτοκαλί μοντέλων.

Οι αγωνιστικές ομάδες

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου ελαστικού Enduro Medium της Michelin, ενός ελαστικού με νέα χάραξη και διαφορετική γόμα, για κορυφαία πρόσφυση στο στεγνό, όπως μας είπε ο υπεύθυνος της Michelin, κος Ντίνος Πετρής και θα διαβάσετε σε ξεχωριστό άρθρο. Ο κύριος Σόλων Κοντός, Διευθύνων Σύμβουλος της KTM SEE επεφύλασσε μία έκπληξη για τον κο Στάθη Κοσμίδη, ο οποίος επιστρέφει στις επάλξεις της πορτοκαλί εταιρίας έπειτα από το ατύχημα του και 3,5 χρόνια απουσίας, ως υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος.

Ανακοινώθηκε επίσης η νέα συνεργασία της Husqvarna με τον κο Γιώργο Παρασκευά ο οποίος θα αγωνίζεται με Husqvarna FS 450 στο Super Motard που ο ίδιος αναβιώνει, καθώς και η συνεργασία του με την εταιρία στον εμπορικό τομέα.

Η εκδήλωση έκλεισε όπως άνοιξε: Με την παρουσίαση αναβατών από τις ομάδες Enduro και Motocross, με παλιούς αλλά κυρίως νέους αναβάτες που στηρίζει η εταιρία όπως και της ομάδας ταχύτητας, με τον Βασίλη Κορωνάκη που πρόσφατα θριάμβευσε στην Ολλανδία, κερδίζοντας και τις δύο αγωνιστικές ημέρες στο RC Cup στην πίστα του Assen!

Το φιλικό κλίμα συνεχίστηκε σε παρακείμενο εστιατόριο όπου είχαμε την ευκαιρία φίλοι και γνωστοί να βρεθούμε ξανά, να απολαύσουμε καλό φαγητό και να περάσουμε ένα ωραίο βράδυ, παίρνοντας δυνάμεις για τις οδηγικές παρουσιάσεις των μοντέλων.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 09:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon