.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 17:47

Test – KTM 250/300 EXC TPI 2020 – Αποστολή στην Ισπανία

Του Aviad Avrahami / http://fullgaz.co.il/
Φωτό: Sebas Romero, Marco Campelli

Δύο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση των δίχρονων ψεκαστών 250 και 300 ΤΡΙ, η ΚΤΜ προχωρά σε βελτιώσεις του προηγμένου της ψεκασμού.

Τι αλλάζει

Το ζευγάρι των δημοφιλών δίχρονων κινητήρων αποκτά νέο χρονισμό για το 2020, καθώς η θέση των θυρίδων έχει αλλάξει, ενώ το 250 αποκτά και νέα κεφαλή στον κύλινδρο με μικρή αύξηση της σχέσης συμπίεσης.

Το σύστημα ψεκασμού ΤΡΙ εμπλουτίστηκε με έναν αισθητήρα πίεσης περιβάλλοντος, ο οποίος λειτουργεί ως σημείο αναφοράς του ανάλογου αισθητήρα στον στρόφαλο, κάνοντας έτσι το όλο σύστημα ακριβέστερο σε μεταβολές θερμοκρασίας και υψομέτρου. Οι χάρτες της κεντρικής μονάδας διαχείρισης του κινητήρα είναι νέοι και πιο ακριβείς, καινούργιο είναι και το σώμα του ψεκασμού με νέο κύκλωμα για ρεατί και ανάφλεξη, με στόχο τη βελτίωση της απόκρισης στο άνοιγμα του γκαζιού από κλειστό.

Η ΚΤΜ προσέθεσε μια νέα εξάτμιση, η οποία χαρακτηρίζεται από πτυχές στην εξωτερική επιφάνεια του θαλάμου διαστολής, σχεδιασμένες έτσι ώστε να προσφέρουν επιπλέον αντοχή σε χτυπήματα και γδαρσίματα.

KTM 250 300EXC TPI 2020 007

Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι η κατάργηση της μανιβέλας, αφήνοντας την εκκίνηση μόνο στη μίζα. Η ΚΤΜ ισχυρίζεται πως το σύστημά της είναι πολύ αξιόπιστο, ειδικά με τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων, οπότε δεν υπάρχει πια λόγος για μανιβέλα. Σε κάθε περίπτωση, ο κινητήρας μπορεί να πάρει μπροστά με σπρώξιμο.

KTM 250 300EXC TPI 2020 003

Αυτές οι αλλαγές συμπίπτουν με την παρουσίαση της νέας γκάμας Εnduro για το 2020, η οποία έφερε ανανεωμένα πλαίσια, βελτιωμένες αναρτήσεις μπροστά και πίσω, καλύτερη εργονομία καθώς η μοτοσυκλέτες έχουν στενέψει στην περιοχή του νέου ψυγείου, και καινούργιας σχεδίασης φιλτροκούτι που μετακομίζει το φίλτρο αέρα αυτό σε νέα θέση.

Τα πλεονεκτήματα του ψεκασμού ΤΡΙ στον δίχρονο κινητήρα είναι σαφή: χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και λαδιού, καμιά ανάγκη για μίξη εκ των προτέρων, ενώ ένα δοχείο λαδιού επαρκεί για 5-6 γεμίσματα του ρεζερβουάρ. Πλέον δεν υπάρχει αναγκαιότητα να ρυθμίσεις σε διαφορετικά υψόμετρα και θερμοκρασίες, καθώς το κύκλωμα τροφοδοσίας προσαρμόζεται αυτομάτως.

Συνοπτικά, κάνει τη ζωή του αναβάτη πιο εύκολη.

Επιδόσεις

Η βελτίωση στην απόδοση του ΤΡΙ κινητήρα για το 2020 συνίσταται σε τέσσερα βασικά στοιχεία: συμπεριφορά κινητήρα, δύναμη και ελαστικότητα, αίσθηση μικρότερου βάρους, δυναμική συμπεριφορά και φρένα. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα πως ο ψεκασμός της ΚΤΜ ωρίμασε. Μας άρεσε πολύ από την πρώτη του έκδοση, το γνωρίζαμε πως έχει βελτιωθεί και αυτό διαπιστώθηκε και στην πράξη, δουλεύει υπέροχα!

Η απόκριση του κινητήρα είναι άριστη, η προσαρμογή του σε περιβαλοντικές και υψομετρικές μεταβολές πρέπει πλέον να είναι σημαντικά καλύτερη (δεν είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε στη δημοσιογραφική παρουσίαση πάντως) και ένα στοιχείο που είναι άμεσα παρατηρήσιμο είναι πως δουλεύει πολύ καθαρότερα όταν είναι κρύος.

Μας άρεσε ο απόκρισή του, η οποία από τη μια ήταν κοφτερή και άμεση, από την άλλη απολύτως ελεγχόμενη, δίχως ξεσπάσματα. Αφενός μεν σου γεννά λιγότερες κραυγές ενθουσιασμού μέσα στο κράνος, αλλά είναι πολύ πιο αποδοτική στην εύρεση πρόσφυσης, ακόμη και σε χαλαρά εδάφη.

KTM 250 300EXC TPI 2020 028

Το περιμέναμε πως οι κινητήρες θα είναι δυνατοί, ειδικά αυτός του 300. Ακόμη και το 2018, την πρώτη χρονιά του ΤΡΙ, αναγνωρίζαμε πως ο ψεκασμός αυτός κάνει τη μοτοσυκλέτα πολύ φιλική, λιγότερο κουραστική και κατάλληλη για πολύ περισσότερο κόσμο. Το 300 έχει τη λίγη παραπάνω δύναμη που το χρίζει καταλληλότερο για πιο ακραίες καταστάσεις, με άφθονη ροπή και ακαριαίες αντιδράσεις. Οι λιγότερο έμπειροι αναβάτες μπορεί να κουραστούν από τη δύναμη του κινητήρα στις χαμηλές και μεσαίες, κάτι που απαιτεί υψηλό επίπεδο ελέγχου.

Κατά τη γνώμη μας το 250 είναι το πιο εύχρηστο και ευπροσάρμοστο εκ των δύο. Έχει όση δύναμη χρειάζεται για οποιαδήποτε δουλειά, είναι εύκολα ελεγχόμενο και φιλικό, απαλό και βγάζει τη δύναμη του στο έδαφος με υπέροχο τρόπο.

Ως προς τη συμπεριφορά τους, το δίχρονο αυτό ζευγάρι είναι ευκολότερο από ποτέ. Το 250 δίνει την αίσθηση μιας ελαφριάς μοτοσυκλέτας, πανεύκολη στην αλλαγή κατεύθυνσης και στη σούζα, κι αυτό παρότι στα τεχνικά χαρακτηριστικά το βάρος του δίνεται ίδιο με το μοντέλο του 2018 και του 2019. Ίσως εδώ να παίζουν ρόλο οι αλλαγές στις αναρτήσεις και η νέα του εργονομία.

Το νέο αμορτισέρ μας αποκαλύπτει την ατζέντα της ΚΤΜ: έμφαση στην τεχνική οδήγηση Enduro σε δάση και εδάφη με πέτρα. Είναι σχεδιασμένο να απορροφά και να καταπίνει ό,τι και να βρει στον δρόμο του. Το ελατήριο είναι μαλακότερο από πριν, αλλά τα υδραυλικά του πιο σφικτά. Θέλει λίγο χρόνο για να βρεις το σωστό στήσιμο, αλλά όταν αυτό συμβεί ανακαλύπτεις πως η μοτοσυκλέτα είναι πο σταθερή, απορροφά καλά και προσφέρει αυτοπεποίθηση.

Αίσθηση

Η ΚΤΜ έχει καταλάβει κεντρική θέση στη σκηνή του Enduro και βελτιώνει τις μοτοσυκλέτες της κάθε χρόνο. Κάποιες φορές αυτό αφορά μικρές βελτιώσεις και λεπτομέρειες, άλλες σημαίνει μια ολόκληρη αλλαγή γενιάς. Αν οι αλλαγές που ήρθαν με τα μοντέλα του 2018 συνιστούσαν μια συνολική ανατροπή δεδομένων, η νέα γενιά του 2020 φέρνει μια σημαντική βελτίωση, ένα άλμα μπροστά που έχει ιδιαίτερη αξία.

Το 250 EXC TPI έγινε πιο ραφιναρισμένο, πιο ευκολοδήγητο, ελαφρύτερο, ελαστικότερο, σταθερότερο και δυνατότερο. Αυτή είναι η απόλυτη Enduro μοτοσυκλέτα, ισχυρή για ο,τιδήποτε, ελαφριά και με έναν κινητήρα που στην ψεκαστή εποχή αποδεικνύεται φιλικότατος και αποδοτικός. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο εύκολο είναι να οδηγήσει κανείς μια δίχρονη μοτοσυκλέτα όπως αυτή.

KTM 250 300EXC TPI 2020 006

Το 300 έγινε ακόμη ισχυρότερο και η γνώμη μας είναι πως περισσότερο ταιριάζει σε extreme καταστάσεις, παρά σε γενική all around χρήση. Οι ποσότητες δύναμης που παράγονται στις χαμηλομεσαίες προρίζονται για αναβάτες που μπορούν να τις διαχειριστούν με το γκάζι και ξέρουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δύναμη για να περάσουν τα εμπόδια που θα συναντήσουν σε μια διαδρομή Extreme Enduro.

Τι άλλο; Μας άρεσε ο συμπλέκτης με το διάφραγμα, κάνει τον έλεγχό του με ένα δάκτυλο πανεύκολο. Μας άρεσε πολύ επίσης η προσοχή της ΚΤΜ στις μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ που έχουν ένα ειδικό σχήμα για να μη μαζεύουν λάσπη και αυτό οφελεί ανάλογα και τις μπότες του αναβάτη, προσφέροντας παράλληλα πιο σταθερό πάτημα.

Η ποιότητα υλικών και κατασκευής βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, όπως μας έχει συνηθίσει η ΚΤΜ. Η συναρμογή, τα πλαστικά, ο κινητήρας και η συμπεριφορά του, όλα είναι από τα καλύτερα που έχει να προσφέρει η βιομηχανία μοτοσυκλετών και αναμφίβολα θέτουν ένα σημείο αναφοράς στον χώρο του Enduro.

KTM 250 300EXC TPI 2020 024

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

(σε παρένθεση οι τιμές για το 300 EXC TPI)

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 250 EXC TPI (300 EXC TPI)
Αντιπρόσωπος KTM South East Europe
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση Αναμένεται
   
Κινητήρας  
Τύπος 2Τ, μονοκύλινδρος, Υ/Ψ
Κυβισμός (cc) 249 (293.2)
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 66.4 x 72 (72 x 72)
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Transfer Port Injection (TPI), εισαγωγή Dell' Orto 39 mm
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος DDS
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο (25CrMo4) περιμετρικό
Κάστερ (°)  26.5
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,482 +/- 10
Ύψος σέλας (mm) 960
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) 370
Βάρος (kg)   103,4
Ρεζερβουάρ (lt)  9
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP XPLOR 48 mm, διαδομή 300 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω  Ένα αμορτισέρ WP XPLOR PDS (χωρίς μοχλικό), διαδρομή 310 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 80/100-21
Πίσω  140/80-18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260 mm, δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου
   
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 22:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon