.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 11:18

Test - KTM 150 / 300 EXC TPI - 350 EXC-F 2020

Η χρονιά των enduro.

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγεωργάκης

Το 2020 είναι η χρονιά ανανέωσης των enduro για την KTM. Μαζί φέρνει και έναν παλιό γνώριμο, που μας έλειψε για δύο χρόνια, βελτιωμένο στα πρότυπα των επαναστατικών δίχρονων TPI - Το 150 EXC TPI!

Όπως είθισται πλέον, η KTM SEE διοργανώνει την παρουσίαση των νέων μοντέλων enduro και motocross για τους δημοσιογράφους, δίνοντας την ευκαιρία να πάρουν μία γεύση από τις βελτιώσεις κάθε χρονιάς.

Αυτή τη φορά, ήταν το Σοφικό και το The Ranch που φιλοξένησαν την εκδήλωση, με τους δημοσιογράφους να απολαμβάνουν την εξοχή του θεματικού πάρκου που βρίσκεται μέσα στο βουνό, σε ένα χώρο ιδανικό για outdoor activities.

Τα νέα μοντέλα έχουν δεχθεί αλλαγές σε πλαίσια που είναι πιο άκαμπτα, στο μακρύτερο υποπλαίσιο, σε νέα πλαστικά περιφερειακά, αλλά και στους κινητήρες, με τα δίχρονα να διαθέτουν νέες βαλβίδες εξαγωγής και χρονισμό θυρίδων, νέο καπάκι για διαφορετική συμπίεση (250 EXC TPI). Τα τετράχρονα, νέα ελαφρύτερη κεφαλή με νέους αυλούς εισαγωγής, ελαφρύτερη κατά 250 γραμμάρια στο 350, αλλά και νέες εξατμίσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό άρθρο.

Την παράσταση ωστόσο, έκλεψε όπως ήταν αναμενόμενο το νέο 150 EXC TPI που πλέον εναρμονίζεται με τα πρότυπα των μεγαλύτερων αδελφών, αποκτώντας και αυτό ψεκασμό.

Νέος κινητήρας με ψεκασμό εκατέρωθεν του κυλίνδρου που ψεκάζει απευθείας στον στροφαλοθάλαμο, με ξεχωριστό δοχείο λαδιού- είναι νέο σε όλα τα μοντέλα. Πλέον, δεν απαιτείται μίξη στο ρεζερβουάρ, αφού το λάδι ψεκάζεται απευθείας, κι έτσι, ο αναβάτης βάζει μόνο καύσιμο, και λάδι κάθε τρία - τέσσερα ρεζερβουάρ.

Έτσι, το XC-W που έφυγε για Αμερική / ή κατόπιν παραγγελίας - πριν δύο χρόνια χωρίς δυνατότητα έκδοσης άδειας κυκλοφορίας, επιστρέφει εναρμονισμένο, έτοιμο για αγώνες ή βόλτες, νομιμότατο.

Στην πίστα που είχε στηθεί για τις ανάγκες τις δοκιμής, οι στροφές ήταν αρκετά κοντά μεταξύ τους κι έτσι, το 150 EXC TPI ήθελε αρκετό κυνήγι για να μπορέσεις να το απολαύσεις. Αυτό που έκανε εύκολη την οδήγηση του ήταν οι πολύ γεμάτες χαμηλές και μεσαίες στροφές. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη βόλτα ότι η δύναμη έρχεται μόλις ανοίξεις το γκάζι, νιώθεις πως έχει γεμίσει η καμπύλη σε εκείνο το σημείο, επιταχύνεις ομαλά στις εξόδους των στροφών.

Ακόμη και σε μία κλειστή πίστα όπως αυτή στο Σοφικό, το 150 μπορούσε να επιταχύνει ομαλά, βοηθώντας μάλιστα τον αναβάτη στα γλιστερά κομμάτια. Παρά του ότι το προηγούμενο μοντέλο ήταν γεμάτο στις χαμηλές, τώρα φαίνεται τεράστια η διαφορά στην μετάβαση προς τις ψηλές, σε σημείο που να νιώθεις ότι το νέο 150, δεν ξεσπάει, και μάλιστα, ''κρεμάει''. Η μετάβαση στο προηγούμενο μοντέλο γινόταν απότομα, ενώ εδώ, γλυκά. Έτσι, ο αναβάτης θα μπορέσει να απολαύσει περισσότερες χαμηλές και μεσαίες, που θα τον βοηθήσουν σε εκτός δρόμου διαδρομές και δύσκολα, ακόμη και γλιστερά μονοπάτια. Οι αναρτήσεις του μαλακές και ενδοτικές, συνέβαλλαν σε ένα φιλικό σύνολο, που ακόμη και στα πιο κλειστά κομμάτια, βρίσκει χρήση.

Από την άλλη, το 300 EXC TPI, το πιο μοσχοπουλημένο enduro της KTM, είναι τόσο γεμάτο που εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί είναι επιλογή των περισσότερων αναβατών.

Εύκολο και αυτό σε οδήγηση, βολικό σε μέγεθος, τοποθετείται πανεύκολα στις στροφές, και λόγο στροφορμής, μπορεί να αποκτήσει ευκολότερα πρόσφυση. Όμως, θέλει προσοχή στο άνοιγμα του γκαζιού, αφού η ροπή του έρχεται αμέσως στις χαμηλές στροφές, κι έτσι μπορεί να γλιστρήσει. Τα ελαστικά της Michelin, Trakker, που φορούσαν όλες οι μοτοσυκλέτες, ήταν μάλλον ακατάλληλα για το πέτρωμα και το σαθρό έδαφος του Σοφικού, συμβάλλοντας έτσι στο γλίστρημα.

Περισσότερος έλεγχος στον συμπλέκτη, απίθανες αναρτήσεις, πλαίσιο έτοιμο για όλα, σου δίνουν την δυνατότητα να ανεβάζεις σε κάθε γύρο το ρυθμό σου, μαθαίνοντας τις γραμμές.

Όρια δεν υπάρχουν με το 300 EXC TPI, αρκεί να ξέρεις και να μπορείς να το τιθασεύσεις.

Η έκπληξη βέβαια στα γλιστερά εδάφη έρχεται από το 350 EXC-F το οποίο βάζει ευκολότερα απ' όλα την δύναμη του στο έδαφος. Το γλίστρημα εδώ γίνεται προοδευτικά και με μεγαλύτερο έλεγχο, το πλασάρισμα στην στροφή επίσης. Η ροπή του 350 οδηγεί την μοτοσυκλέτα στην έξοδο της στροφής με ευκολία, δίνοντας επιτάχυνση με την λιγότερη χασούρα σε χρόνο. Η γραμμικότητα του "γεμάτου" κινητήρα από τις χαμηλές στροφές, βοηθά τον αναβάτη να τοποθετεί την μοτοσυκλέτα στο σημείο που θέλει, όποτε θέλει, έχοντας ως οδηγό και τον πίσω τροχό που ντριφτάρει ελεγχόμενα. Οι αναρτήσεις της WP φροντίζουν για την πρόσφυση παρά το γλίστρημα, και κάθε γύρος αποτελεί πρόκληση για ταχύτερη οδήγηση. Αν και μεγάλο σε κυβισμό, είναι μικρό σε μέγεθος με κορυφαία πρόσφυση, και καταφέρνει να πλεονεκτεί σε γλιστερά κομμάτια.

Για μία ακόμη χρονιά, η KTM καταφέρνει να βελτιώσει σημαντικά τα μοντέλα της, με νέα πλαίσια και αλλαγές σε αναρτήσεις, περιφερειακά, αλλά και κινητήρες. Οι μοτοσυκλέτες της ορίζουν τον χαρακτηρισμό "κορυφαίο επίπεδο" και φροντίζουν για την άνοδο του πήχη κάθε χρονιά.

Αυτή τη χρονιά, ο ερχομός του 150 EXC TPI, απλά ανεβάζει και άλλο τον πήχη, ορίζοντας τα πράγματα και σε αυτή την κατηγορία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 09:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon