.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 14:11

Test - KTM 150 EXC / 300 EXC - 250 EXC-F 2021 - Παρουσίαση στην Ζήρεια

Στον φυσικό τους χώρο

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Γιώργος Καραγιωργάκης / Γιώργος Σβολόπουλος

Για μία ακόμη φορά, η KTM, ηγέτιδα στην off road σκηνή, κάνει ό,τι ξέρει καλύτερα: Πραγματοποιεί παρουσίαση νέων μοντέλων στη Ζήρεια, με τα Enduro EXC και EXC-F να αποτελούν την πρώτη δόση των μοτοσυκλετών που οδηγήσαμε.

Εν μέσω πανδημίας, αλλά και αβεβαιότητας, η ελληνική αντιπροσωπεία των μοτοσυκλετών KTM προχώρησε σε μία παρουσίαση νέων μοντέλων, όπως μόνο αυτή γνωρίζει τόσο καλά να κάνει. Βρεθήκαμε στο φυσικό τους περιβάλλον, στο Αθλητικό Κέντρο της Ζήρειας, στο χιονοδρομικό και στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να γνωρίσουμε από κοντά τις νέες μοτοσυκλέτες για το 2021. Η νέα γκάμα enduro φέρνει πρωτοποριακή τεχνολογία σε εφτά μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για ταχύτητα, ακρίβεια και εμπιστοσύνη στα δύσκολα τερέν, κάτι το οποίο πριν φτάσει στους ιδιότητες, έχει δοκιμαστεί σε πρωταθλήματα ανά τον κόσμο.

Για το 2021 έχουμε αλλαγές στα settings των αναρτήσεων αλλά και βελτιώσεις στους κινητήρες για επιπρόσθετη αξιοπιστία. Επίσης, στις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις Six Days, που για φέτος φέρει τα χρώματα της Ιταλίας, προστίθενται δύο εκδόσεις που βγαίνουν αποκλειστικά σε συγκεκριμένους κυβισμούς: 300 EXC TPI Erzberg Rodeo και 350 EXC-F WESS. Η KTM, βλέποντας την πορεία των παγκόσμιων πρωταθλημάτων, φτιάχνει ανάλογες εκδόσεις full εξοπλισμένες με αξεσουάρ από τα power parts, ώστε να καλύψει το απαιτητικό κοινό, που δείχνει να αγαπά τις προικισμένες και ακριβές αυτές μοτοσυκλέτες, εξαφανίζοντας / εξαντλώντας τη διαθεσιμότητα, πριν καν φτάσουν στα καταστήματα!

IGK 2876

Οι enduro παραγωγής, οι απλές εκδόσεις, διαθέτουν τις αναρτήσεις της WP XPLOR με μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις, αλλά με standard πλέον τον ρυθμιστή της προφόρτισης ελατηρίων, που συναντούσαμε στις SIX DAYS.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η WP διαθέτει μία πιο ακριβή σειρά αναρτήσεων, που ονομάζεται WP PRO, με το πιρούνι 7548 και το αμορτισέρ 7746, να κοστίζουν σχεδόν όσο η άλλη μισή μοτοσυκλέτα - και να διατίθενται μέσω του δικτύου της WP και όχι αυτού της KTM.

Στο οδηγικό menu, είχαμε διαθέσιμες τις δίχρονες 150, 250 και 300 EXC, καθώς και την τετράχρονη 250 EXC-F. Όλες τους με τους νέους χρωματισμούς / αυτοκόλλητα για το 2021, και τα μεγάλα δίχρονα με τη νέα εξάτμιση στο μπροστινό τμήμα (φούσκα), με ενισχύσεις για αντοχή.

Η KTM δεν προχώρησε σε περαιτέρω αλλαγές στα ήδη φρέσκα μοντέλα της, με τα TPI δίχρονα να έχουν κατακτήσει τις πωλήσεις και το νέο 150 που πλέον φέρει και αυτό την τεχνολογία Transfer Port Injection, με κάλυψη προδιαγραφών Euro5 και δυνατότητα αυτορύθμισης σε κάθε υψόμετρο, να κάνει την διαφορά. Να θυμίσουμε πως τα δίχρονα της KTM διαθέτουν ξεχωριστό δοχείο λαδιού αλλά και τρόμπα για την λίπανση, κάτι που καθιστά το γέμισμα καυσίμου αυτόνομο, χωρίς πρόσμιξη λαδιού, όπως στα τετράχρονα (με αυτονομία λαδιού κοντά στα τρία ρεζερβουάρ καυσίμου).

IMG 0123

Με το “μικρό” ξεκινήσαμε και την μέρα μας στην ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή που είχε έξυπνα σχεδιαστεί από τους ανθρώπους της KTM στη Ζήρεια, μία διαδρομή με ανοιχτές στροφές, απαιτητική ανηφόρα, αλλά και αρκετές “σφιχτές” ευθείες για να δούμε την απόδοση του. Μετά την απουσία του ως 125 EXC και λόγω μη κάλυψης προδιαγραφών, το μικρό δίχρονο enduro της γκάμας επέστρεψε ως 150 αλλά TPI - Tranfer Port Injection, με τεχνολογία που είδαμε πρώτα στα μεγαλύτερα αδελφάκια του 250 και 300. Πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και έδωσε στο 300 τον ρόλο του best seller της γκάμας. Η δυνατότητα της δίχρονης λειτουργίας χωρίς την ενασχόληση με το λάδι, ελέω τρόμπας λαδιού, αλλά και αυτορύθμισης του μείγματος, μέσω του ψεκασμού, έδωσε τη δυνατότητα και στο 150 να βρεθεί μπροστά από την εποχή του.

Έτσι η έναρξη με μίζα γίνεται για πλάκα στο υψόμετρο της Ζήρειας, αλλά και η ''καθαρή'' λειτουργία του. Αυτό που ωστόσο εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή είναι η θετική ανταπόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, από τις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, οδηγώντας ακόμη χαλαρά. Οι σχέσεις ταχυτήτων κουμπώνουν θετικά, το άνοιγμα του γκαζιού αρκεί για να επιταχύνει την μοτοσυκλέτα χωρίς μπουκώματα, ενώ η κλιμάκωση είναι ότι πρέπει για παιχνίδι. Μάλιστα, καταλαβαίνεις αμέσως φτάνοντας στην απότομη ανηφόρα διαρκείας, ότι το μικρό, διόλου μικρό είναι!

Κρατώντας το γκάζι στο τέρμα, η μοτοσυκλέτα οργώνει το μαλακό έδαφος της πλαγιάς και φτάνει στην αριστερή κατηφορική στροφή χωρίς προσπάθεια. Ναι, είναι γνωστό ότι τα 125 λυσσάνε κρατώντας το γκάζι στο τέρμα, ωστόσο πάντα ήθελαν και ιδιαίτερα προπονημένο αναβάτη να τα μαστιγώνει συνεχώς. Εδώ έρχεται το ''μικρό'', που καλύπτει αυτό το κενό προσφέροντας γεμάτες χαμηλές και μεσαίες στροφές που δεν απαιτούν κάτι τέτοιο. Όμως, η ''πλούσια'' λειτουργία του φαίνεται στο υψόμετρο και το ''καθάρισμα'' στο κράτημα του γκαζιού δεν ήταν το αναμενόμενο. Μικρό το πρόβλημα, αφού με πιο γρήγορη αλλαγή η μοτοσυκλέτα περνάει από σαμάρια με άνεση, επιταχύνει από στροφή σε χρόνο dt, ενώ στα άλματα ζυγίζεται πανεύκολα χωρίς να κουράζει τον αναβάτη.

GU0B2107

Εν αντιθέσει με το 300EXC που ακολούθησε, το οποίο δεν χρειάζεται συστάσεις. Πιο βαρύ σε αίσθηση φυσικά, πιο αργό σε συμπεριφορά βεβαίως, αλλά με κινητήρα που διορθώνει ό,τι λάθος κάνει ο αναβάτης. Βαριέσαι; Ανοίγεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα εκτινάσσεται μπροστά! Θες να ανέβεις την ανηφόρα; Δένεις το δεξί γκριπ και πλακώνεσαι στα φρένα μη βγεις έξω από την στροφή στο τέρμα!

Η δύναμη περισσεύει, αλλά δεν είναι τόσο απότομη που να φοβίζει. Είναι γραμμικό σε απόδοση, γεμάτο από τις χαμηλές στροφές, με μεσαίες που αρκούν για το ... 100% των αναβατών! Ένας κινητήρας που χαρακτηρίζεται από ομαλότητα στην καμπύλη απόδοσης, μοιράζοντας ιδανικά τα μερίδια σε όλες του τις στροφές. Η σβέλτη οδήγηση εδώ είναι πιο εύκολη - φυσικά - αφού επιλέγοντας μία σχέση, η μοτοσυκλέτα μπορεί να κινείται σαν αυτόματη, επιταχύνοντας από τις χαμηλές έως την κορύφωση. Ατελείωτη δύναμη που δύσκολα δεν θα καλύψει κάποιον αναβάτη, με στόχευση στους “αναρριχητές” που προτιμούν την 300 γι' αυτό ακριβώς τον χαρακτήρα: της ομαλότητας και θετικής λειτουργίας από το ρελαντί στο σκαρφάλωμα.

Την οδηγήσαμε εκτός πίστας, στα δασικά, για να θυμηθούμε ξανά την χαρακτηριστικά καθαρή λειτουργία. Ακόμη και από το άκουσμα της, καταλαβαίνεις ότι δεν θα κολλήσει πουθενά και θα σκαρφαλώσει και στα πιο δύσκολα κομμάτια, περιορίζοντας τη δουλειά του αναβάτη. Πλαίσιο και αναρτήσεις σφιχτά όπως πρέπει - ακόμη καινούρια όντας - αλλά σωτήρια σε φυτευτές πέτρες όπου παλαιότερα ίσως συζητάγαμε για stabilizater. Η μη ύπαρξη μοχλισμού ούτε που φαίνεται και σε κροκάλα οι αναρτήσεις λειτουργούν εξαιρετικά.

GU0B1740

Και όσο το γκάζι του 300 εντυπωσιάζει, η αλλαγή με το 250EXC-F, το τετράχρονο της γκάμας, είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις οδήγηση. Το μικρό τετράχρονο, στα χνάρια του 150EXC-F, δίνει την δυνατότητα να οδηγάς σταθερά χωρίς να κουράζεσαι όσο με τα μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα. Είναι γραμμικό στην απόδοση, πιο βαρύ σε αίσθηση από το 150, διαφορετικό από το 300, αλλά σίγουρα θέλει ένα πράγμα για να αποδώσει τα μέγιστα: Μαστίγωμα! Ο κινητήρας των 250 κυβικών εκατοστών έρχεται σε κέφι όταν συμπλεκτάρεις αρκετά, ειδικά μέσα στη στροφή για να ανεβάσει στροφές. Χρειάζεται πιο επιθετικές στροφές, πιο ανοιχτές γραμμές, λιγότερα φρένα, για να φύγει με αξιοπρέπεια μπροστά, συγκριτικά με το δίχρονο 300. Σε μία κλειστή πίστα όμως, μπορεί να βάλει τα γυαλιά σε "μεγαλύτερους" απλά και μόνο από το γυρολόγιο, γιατί απαιτεί λιγότερη δύναμη συνολικά και θα σε κουράσει λιγότερο στην διάρκεια της οδήγησης.

Είναι σταθερό, με αναρτήσεις που καταπίνουν τα πάντα και λειτουργούν καλύτερα σε αυτή την εκδοχή, όντας σφιχτές στις προσγειώσεις, αλλά ταυτόχρονα μαλακές και άνετες σε πέτρα. Τοποθετείται με άνεση στις κλειστές στροφές, όπου ο συνδυασμός με την τετράχρονη απόδοση, το καρφώνει στο έδαφος σαν διαβήτης. Αυτό του δίνει την δυνατότητα ακόμη και σε γλιστερό έδαφος, με γρασίδι, να εμπνέει εμπιστοσύνη, διατηρώντας έτσι την ταχύτητα του παντού και πάντα. Ο συνδυασμός χαμηλού βάρους, ροπής, απόδοσης κινητήρα αλλά και πλαισίου, σταθερότητας και ευελιξίας, μάλλον δημιουργεί ένα σύνολο που είναι δύσκολο να χτυπηθεί.

Όμως, αν μας ρωτήσετε ποιο μοντέλο είναι αυτό που μας άρεσε περισσότερο, περάσαμε περισσότερη ώρα στην σέλα του - γιατί θέλαμε -, μας εντυπωσίασε με την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά, και "ξύπνησε μέσα μας το ζώο", δεν είναι άλλο από το 150EXC! Ένας άπαιχτος συνδυασμός για τον ερασιτέχνη που θέλει μία μοτοσυκλέτα ελαφριά και διασκεδαστική, με ροπή και λίγα κιλά, και δύναμη που ξεχειλίζει για κάθε μονοπάτι.

Δείτε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά τους στην ιστοσελίδα της ΚΤΜ: 150 EXC / 250 EXC / 300 EXC / 250 EXC-F

 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon