.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 15:02

Test - KTM Enduro 2024 - Αποστολή στην Αφρική

Η νέα γενιά μοτοσυκλετών enduro KTM για το 2024 είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την KTM, όλων των εποχών. Οδηγήσαμε τη νέα γκάμα στις διαδρομές «Στέγη της Αφρικής».

Του Aviad Abrahami / Φωτογραφίες: Sebas Romero, Francesc Romero

Ανανεωμένες κατά 95%

Η KTM αποκαλύπτει, για το 2024, μια εντελώς νέα γενιά μοτοσυκλετών enduro EXC - μια αναμενόμενη κίνηση μετά τη νέα γενιά μοτοσυκλετών MX του 2023. Η νέα γενιά είναι εντελώς νέα, με την KTM να υποστηρίζει ότι το 95% των τμημάτων της να είναι ολοκαίνουργια. Αυτό το νούμερο μας φάνηκε περίεργο στην αρχή, αλλά αφού εμβαθύναμε λεπτομερώς στη νέα γενιά, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό είναι πράγματι έτσι και ότι μιλάμε για νέες μοτοσυκλέτες, από την κορυφή έως τα… πέλματα των ελαστικών.

Το πλαίσιο είναι εντελώς νέο και έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να υπάρχει μικρότερο φορτίο στην περιοχή του σημείου έδρασης του πίσω αμορτισέρ και μεγαλύτερη κατανομή φορτίων κατά μήκος της ροής των δυνάμεων, καθώς και να είναι ισχυρότερο για κάθετες δυνάμεις και δυνάμεις στρέψης. Το πλαίσιο είναι το ίδιο μεταξύ όλων των μοντέλων, με το 150EXC να έχει ένα πλαίσιο με τις δικές του βάσεις κινητήρα, το 250 και το 300 να έχουν ένα πλαίσιο με τις δικές τους βάσεις και όλα τα 4χρονα μοντέλα να έχουν ένα πλαίσιο με πανομοιότυπες βάσεις. Καινούργια είναι και τα μαρσπιέ του αναβάτη, πιο μακριά, πιο φαρδιά και πιο χαμηλά από τα προηγούμενα. Για όσους ενδιαφέρονται, τα μαρσπιέ από προηγούμενα μοντέλα δεν θα ταιριάζουν στο νέο πλαίσιο.

Το υποπλαίσιο είναι επίσης νέο, και για πρώτη φορά για KTM, είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό αλουμινίου και πλαστικού, με το πλαστικό μέρος να περιέχει ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα. Σύμφωνα με την KTM, το πλαίσιο δεν μπορεί να λυγίσει όπως πριν, αν και είναι πιθανό να σπάσει.

Το ψαλίδι είναι νέο, ενισχυμένο στην περιοχή έδρασης του πίσω αμορτισέρ και προσφέρει μια νέα και χρήσιμη πατέντα θέσεων που συγκρατούν τον πίσω τροχό κατά τη συναρμολόγηση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κρατάτε τον τροχό στον αέρα: απλά τοποθετήστε τον στις ειδικές θέσεις και βάλτε τον άξονα. Πώς δεν το είχε σκεφτεί κανείς αυτό πριν; Όσον αφορά τον άξονα του πίσω τροχού, έχει αυξηθεί σε διάμετρο από 20 σε 22 mm. Οι κάτοχοι τροχών προηγούμενων γενεών μπορούν να αγοράσουν ένα κιτ μετατροπής της KTM, που περιλαμβάνει ρουλεμάν και δακτύλιο με μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο, προσαρμόζοντας έτσι τον παλιό τροχό στο νέο ψαλίδι.

Οι τιμονόπλακες είναι επίσης νέες, με τις βίδες σφιξίματος του πιρουνιού να αλλάζουν θέσεις και τώρα, σύμφωνα με την KTM, υπάρχει λιγότερη συγκέντρωση τάσεων στα στελέχη του πιρουνιού κατά το σφίξιμο, γεγονός που θα οδηγήσει σε λιγότερη εσωτερική τριβή. Υπάρχει επίσης νέα βάση τιμονιού, αυτή τη φορά κατασκευασμένη με ένα κομμάτι, όπως στο μακρινό παρελθόν και όχι σε δύο, ενώ υπάρχει επίσης ένα εξάρτημα στα power parts, με ελαστικά μείωσης κραδασμών.

Και μιλώντας για αναρτήσεις, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι το νέο πιρούνι XACT, το οποίο αντικαθιστά το πιρούνι XPLOR. Το νέο πιρούνι έχει επίσης διάμετρο 48 mm και διαδρομή 300 mm, αλλά είναι τύπου κλειστού φυσιγγίου, σε σύγκριση με το ανοιχτό φυσίγγιο των προηγούμενων γενιών. Το νέο εμπρός πιρούνι είναι ακριβότερο και υψηλότερης ποιότητας από τα μοντέλα XPLOR, και τώρα κάθε στέλεχος προσφέρει ξεχωριστή ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς και συμπίεσης – κάθε μία με χειροκίνητα clicker και χωρίς την ανάγκη χρήσης εργαλείων. Spoiler: το πιρούνι λειτουργεί πολύ καλά στη συντριπτική πλειονότητα των καταστάσεων οδήγησης και φόρτωσης, οπότε μπορείτε να πείτε ότι η ασθένεια των αναβαθμίσεων έφτασε στο τέλος της.

Νέο είναι και το πίσω αμορτισέρ, καθώς προσαρμόζεται στο νέο πλαίσιο και στο νέο ψαλίδι. Είναι πιο κοντό από το προηγούμενο αμορτισέρ, αλλά προσφέρει την ίδια διαδρομή τροχού 300 mm λόγω αλλαγής στη θέση του σημείου έδρασης. Το αμορτισέρ είναι φυσικά τύπου PDS που περιλαμβάνει απευθείας σύνδεση με τον βραχίονα και το σασί, χωρίς μηχανισμό μοχλού, με την προοδευτική δράση να πραγματοποιείται από ένα πρόσθετο έμβολο που εισέρχεται σε έναν ειδικό κύλινδρο, στο τελευταίο τρίτο της διαδρομής του αμορτισέρ. Ττο νέο αμορτισέρ είναι αγκυρωμένο στο σασί και στο ψαλίδι με τον ίδιο τρόπο – μέσω ρουλεμάν, που φέρει το αμορτισέρ (το ίδιο ρουλεμάν και στα δύο άκρα). Προηγουμένως, το κάτω μέρος είχε τη μορφή «διχάλας», για την σύνδεση σε ανάλογη προεξοχή του ψαλιδιού.

Σημαντική αλλαγή έχει υποστεί και το ηλεκτρικό σύστημα, αφού για πρώτη φορά στις μοτοσικλέτες εκτός δρόμου υπάρχει ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης ισχύος (OCU - Offroad Control  Unit) που αποτρέπει την ανάγκη για ασφάλειες και ρελέ. Η μονάδα διαθέτει φώτα LED και όταν όλα τα εξαρτήματα είναι εντάξει, τα φώτα θα ανάψουν με πράσινο χρώμα. Εάν υπάρχει σφάλμα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, ο λαμπτήρας θα γίνει κόκκινος και μετά την επισκευή του σφάλματος, ο λαμπτήρας θα επιστρέψει στο πράσινο και το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά.

Κινητήρες

Η σειρά των κινητήρων υφίσταται επίσης εκτενείς αλλαγές. Για παράδειγμα, ο κινητήρας του 250EXC-F είναι εντελώς νέος, μέχρι και την τελευταία βίδα. Υπάρχει ένα νέο μπλοκ κινητήρα, για πρώτη φορά οι ροπές σύσφιξης βιδών αναγράφονται στο μπλοκ κινητήρα και στα καλύμματα. Αυτό το μπλοκ ανήκει επίσης στο 350EXC-F, αλλά ενώ το τελευταίο είναι σχεδόν αμετάβλητο στην κορυφή εκτός από μια νέα κεφαλή κινητήρα, το 250 αποκτά νέο έμβολο, κύλινδρο και στροφαλοφόρο άξονα, εκτός από κεφαλή κινητήρα, με μεγαλύτερη διάμετρο 81 mm και κοντή διαδρομή 48,5 mm - που σημαίνει πιο αγωνιστικό κινητήρα. Ο λόγος συμπίεσης έχει αυξηθεί στην έκδοση 250 σε 14,4:1 - τη μεγαλύτερη αναλογία που γνωρίζουμε στους κινητήρες enduro ή μοτοκρός.

Υπάρχει ένα νέο κιβώτιο 6 σχέσεων, με νέο μηχανισμό από τον άξονα του ποδομοχλού μέχρι το ίδιο το κιβώτιο, με το γρανάζι και τον μηχανισμό να είναι ίδια σε όλα τα μοντέλα εκτός από το 150EXC (μόνο η αρχική σχέση μετάδοσης μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου, όπως καθώς και η τελική σχέση μετάδοσης από τον κινητήρα στον τροχό - διαφέρουν μεταξύ των μοντέλων). Οι νέες μοτοσυκλέτες προσφέρουν για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτες enduro, ηλεκτρονικό quickshifter για τα τετράχρονα μοντέλα. Το quickshifter σας επιτρέπει να αλλάζετε ταχύτητες χωρίς να κλείνετε το γκάζι και χωρίς να πατάτε το συμπλέκτη και είναι ενεργό από τη δεύτερη μέχρι την έκτη ταχύτητα. Φυσικά, δεδομένου ότι υπάρχει μηχανικό και όχι ηλεκτρικό γκάζι, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτόματο κατέβασμα χωρίς συμπλέκτη.

Οι κινητήρες 450 και 500 cc λαμβάνουν επίσης ένα νέο μπλοκ κινητήρα, για πρώτη φορά οι βάσεις κινητήρα είναι ίδιες μεταξύ όλων των 4χρονων μοντέλων - όπως αναφέρθηκε, αυτό επιτρέπει ένα ομοιόμορφο πλαίσιο για όλες τις 4χρονες. Όπως αναφέρθηκε, τα 450EXC-F και -500EXC-F αποκτούν και το νέο σασμάν, με τον νέο μηχανισμό αλλαγής ταχυτήτων.

Στα δίχρονα μοντέλα συμβαίνει μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Πρώτον, το σύστημα ψεκασμού TPI (Transfer Port Injection) που εισήχθη το 2017 για τα μοντέλα του 2018 αντικαθίσταται από το σύστημα ψεκασμού καυσίμου TBI (Throttle Body Injection). Υπάρχει ένα ζευγάρι μπεκ ψεκασμού καυσίμου στο σώμα του γκαζιού - το ένα μπροστά από την πεταλούδα του γκαζιού και το άλλο πίσω από αυτό, με το ένα να λειτουργεί όλη την ώρα και το άλλο να ενώνεται υπό φορτίο και στις υψηλές στροφές. Η θέση των μπεκ, ισχυρίζεται η KTM, επιτρέπει στο καύσιμο να εξατμιστεί πλήρως και να φτάσει σε ένα πιο ομοιογενές μείγμα από το TPI. Η KTM λέει ότι μπορείτε να καταργήσετε την αντλία λαδιού και να χρησιμοποιήσετε μια έτοιμη μίξη στο ρεζερβουάρ καυσίμου, απλώς θα ανάψει το check engine λαμπάκι.

Μια άλλη σημαντική αναβάθμιση είναι η ηλεκτρική βαλβίδα ισχύος στην εξάτμιση (power valve). Η βαλβίδα ενεργοποιείται από τον υπολογιστή διαχείρισης κινητήρα και η ηλεκτρονική εντολή επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο του ανοίγματος της βαλβίδας, καθώς και έναν τρισδιάστατο χάρτη που λαμβάνει υπόψη τις στροφές του κινητήρα και τη θέση του γκαζιού - σε σύγκριση με ένα μηχανικό άνοιγμα που λειτουργεί σύμφωνα με μόνο την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα. Ο ίδιος ο μηχανισμός παράγεται με χύτευση υπό πίεση, είναι αρκετά συμπαγής και ανοίγει τη βαλβίδα σε δύο μηχανικά βήματα και όπως αναφέρεται στην εντολή υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να έχεις διαφορετικά ανοίγματα για κινητήρες διαφορετικών όγκων, και να φτάσεις σε ένα ομαλό αποτέλεσμα.

Ο κύλινδρος του 250EXC είναι νέος και περιέχει έναν νέο θάλαμο διαστολής που ονομάζεται KTC. Ο θάλαμος ανοίγει ηλεκτρικά και στις χαμηλές στροφές επιτρέπει στα καυσαέρια να παράγουν συχνότητα συντονισμού, που αυξάνει την ογκομετρική απόδοση και, σε ευθεία αναλογία, τη ροπή. Ένα παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε στο KTM 380EXC της δεκαετίας του '90.

Κοστούμι και εργονομία

Ο σχεδιασμός είναι επίσης νέος και βασίζεται στα μοντέλα motocross του 2023. Υπάρχει ένα νέο μπροστινό φτερό, με τμήματα που εκτρέπουν το χώμα και την λάσπη, έτσι ώστε να μην φτάνουν στα ψυγεία και τα πόδια του αναβάτη, υπάρχει επίσης νέο πίσω φτερό, αλλά και μια νέα σέλα που ανοίγει με μια βίδα στο μπροστινό μέρος . Το μπροστινό φως με ιδιαίτερο φωτισμό LED, είναι επίσης ανασχεδιασμένο.

Το νέο τιμόνι της NEKEN είναι χαμηλότερο από ότι στα απερχόμενα μοντέλα - αν και στις εκδόσεις Six Days είναι ψηλότερο. Μαζί με το στένωση του κουστουμιού, επιτυγχάνεται πιο προηγμένη εργονομία από τα απερχόμενα μοντέλα.

Το φιλτροκούτι και το φίλτρο αέρα είναι επίσης νέα στη νέα γενιά, τα φίλτρα αέρα από τις προηγούμενες γενιές δεν χωρούν εδώ. Το φίλτρο είναι ταχείας αποδέσμευσης, όπως τα τελευταία χρόνια - το νέο φίλτρο αέρα μπορεί να συναρμολογηθεί μόνο με έναν τρόπο, ώστε να είναι αδύνατο να κάνετε λάθος στη συναρμολόγηση.

Έτσι, τα μοντέλα enduro της KTM για το 2024 είναι εντελώς νέα και, με εξαίρεση εξαρτήματα όπως τα φρένα και το λειτουργικό σύστημα συμπλέκτη - η συντριπτική πλειοψηφία της μοτοσικλέτας και των εξαρτημάτων έχουν επανασχεδιαστεί.

Οι οδηγικές εντυπώσεις

Το λανσάρισμα για τον παγκόσμιο Τύπο πραγματοποιήθηκε από την KTM στο Λεσότο - μια χώρα στη Νότια Αφρική, όπου λαμβάνει χώρα ο ακραίος διαγωνισμός enduro 'Roof of Africa'. Ο στόχος ήταν να οδηγήσουμε στις πίστες του αγώνα και να νιώσουμε και τα επτά μοντέλα enduro της KTM, στις συνθήκες και το έδαφος στο οποίο θα περνούν σημαντικό μέρος του χρόνου τους. Η βόλτα περιελάμβανε τα πάντα - από γρήγορα μονοπάτια, μέσα από τεχνικά μονοπάτια, ατελείωτες αναβάσεις, μεγάλες καταβάσεις, διάσχιση ρεμάτων, διάφορα δύσκολα κομμάτια, διάσχιση εμποδίων και φυσικά βράχους. Πολλά βράχια. Το πρώτο μισό της ημέρας οδηγήσαμε τα τέσσερα τετράχρονα μοντέλα, ενώ στο δεύτερο μισό τα τρία δίχρονα.

Η αδιαμφισβήτητη εντύπωση από αυτή την έντονη ημέρα οδήγησης, που περιελάμβανε σχεδόν 130 χλμ., είναι ότι η συμπεριφορά των μοτοσυκλετών έχει υποστεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το πιο σημαντικό πράγμα, που κάθε αναβάτης -ξεκινώντας ως επαγγελματίας- θα ξέρει να εκτιμήσει αμέσως.

Υπήρξε έντονη κριτική για το υπερβολικά απλό πιρούνι XPLOR και πολλοί αναβάτες αναβάθμισαν τα αμορτισέρ - από κιτ φυσιγγίων έως ολόκληρα πιρούνια- για να μπορούν να απολαμβάνουν τη βόλτα ή, εναλλακτικά, να κάνουν καλούς χρόνους στους αγώνες. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι το θέμα έχει τελειώσει: τοπιρούνι κλειστού φυσιγγίου XACT είναι πολύ καλά και αυτό αντανακλάται σε υδραυλικά υψηλής ποιότητας, τα οποία με τη σειρά τους επιτρέπουν τη χρήση πιο άκαμπτων ελατηρίων από πριν. Αυτό σημαίνει ότι η απορρόφηση και η σταθερότητα είναι ασύγκριτα καλύτερες από ό,τι στη γενιά των μοτοσυκλετών με τα αμορτισέρ XPLOR.

Οδήγηση σε αναχώματα από πέτρες και βράχους, προσγειώσεις από ύψη, γρήγορη οδήγηση σε μονοπάτια ή η κλασική περίπτωση μιας πέτρας με την οποία συγκρούεσαι στη μέση ενός μονοπατιού - σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η μοτοσικλέτα διατηρεί μια πολύ εντυπωσιακή σταθερότητα και προσθέτει πολλά εμπιστοσύνη στον αναβάτη. Η αίσθηση είναι εξαιρετική. Κατά τη γνώμη μας, στη νέα γενιά μοντέλων enduro με το πιρούνι XACT, μόνο οι αγωνιστές που θα χρειαστούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πρέπει να αλλάξουν εξαρτήματα ή αμορτισέρ. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναβατών, το αμορτισέρ XACT θα είναι μια εξαιρετική λύση.

Το νέο πιρούνι φυσικά αντιστοιχεί στο νέο πλαίσιο και με τη νέα πίσω ανάρτηση που περιλαμβάνει νέο βραχίονα και αμορτισέρ, όταν είναι σαφές ότι ολόκληρο το πακέτο είναι καλά σχεδιασμένο, λειτουργεί σε συνέργεια και είναι προσαρμοσμένο για επιδόσεις και όχι για εξοικονόμηση κόστους . Επιτέλους!

Η θέση οδήγησης είναι πολύ «KTM» και κάθε αναβάτης KTM θα νιώσει αμέσως τις αλλαγές στην εργονομία, αλλά σίγουρα θα αισθανθεί σαν στο σπίτι του. Δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές εδώ, αλλά η συνέχεια της εξέλιξης - πιο λεπτές, πιο αθλητικές μοτοσυκλέτες, ίσως με χαμηλότερο τιμόνι και μαρσπιέ, αλλά μια θέση και ένα σύνολο συναισθημάτων ενός KTM.

Η 250EXC-F, η οποία ήταν μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα enduro πολλαπλών εργασιών, γίνεται πολύ περισσότερο αγωνιστής που αγαπά τις ψηλές στροφές το 2024. Αυτό φυσικά οφείλεται στην αύξηση της διαμέτρου του εμβόλου και στη μείωση της διαδρομής. Πλέον η χρήση του είναι βέλτιστη στις υψηλές στροφές και με εντατική χρήση του συμπλέκτη, άρα είναι πολύ πιο κατάλληλος σήμερα για τους αγωνιζόμενους και λιγότερο για τους αναβάτες χόμπι του Σαββατοκύριακου.

Το 350EXC-F είναι η τέλεια μοτοσυκλέτα χόμπι και οι αλλαγές του 2024 μόνο καλό του κάνουν, καθώς σήμερα είναι πολύ πιο σταθερό και απορροφητικό. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η «ελκυστικότητα» του κινητήρα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές και η δυνατότητα να είναι μια «μοτοσικλέτα για τεμπέληδες» - όταν κουράζεσαι απλά κάθεσαι, επιλέγεις κατεύθυνση, αφήνεις τον συμπλέκτη και η μοτοσυκλέτα θα περάσει πάνω από όλα στο δρόμο προς τον προορισμό. Και αν και υπάρχει συμπλέκτης, το quickshifter για όλους τους 4χρονους κινητήρες είναι μια εξαιρετική, χρήσιμη και άνετη εξέλιξη. Όπως και στην οδήγηση, έτσι και στο enduro συνηθίζεις γρήγορα την ύπαρξή του και εθίζεσαι στην αλλαγή σχέσεων χωρίς να κλείνεις το γκάζι και χωρίς να πατάς τον συμπλέκτη. Απλώς περάστε από όλες τις ταχύτητες με τέρμα γκάζι. Αυτό θα πει διασκέδαση.

Οι 450EXC-F και 500EXC-F είναι μεγάλες και ισχυρές μοτοσυκλέτες, όπου γίνεται αισθητός κάθε παλμός δύναμης - ειδικά στο 500. Είναι λιγότερο κατάλληλες για ένα σφιχτό enduro όπως το ισραηλινό ή σαν τις πίστες Roof of Africa στο Λεσότο, και χρειάζεστε έναν δυνατό αναβάτη με τεχνική για να αναδείξει τις υψηλές τους ικανότητες. Πρωταγωνιστούν φυσικά στους ανοιχτούς χώρους, και ως εκ τούτου είναι πολύ κατάλληλες ως μοτοσυκλέτες για τα μονοπάτια της ερήμου του Ισραήλ.

Σημαντική αναβάθμιση εντοπίζεται στους δίχρονους κινητήρες, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε λαμβάνουν το σύστημα ψεκασμού TBI. Να σημειώσουμε ότι λειτουργεί άριστα, πολύ ομαλά, ειδικά στο εύρος των χαμηλών στροφών όπου το προηγούμενο σύστημα, το TPI, είχε κάποιες φορές προβλήματα και ακόμη και όταν ανεβήκαμε σε υψόμετρο πάνω από 2.100 μέτρα, δούλευε τέλεια. Επιπλέον, δίνει λίγο περισσότερο «άρπαγμα» στους κινητήρες σε σχέση με το TPI, που είναι σημαντικό κυρίως στο 150, αλλά και σε δυνατά ανοίγματα γκαζιού στους μεγαλύτερους κινητήρες - τους 250 και 300.

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι στο 150EXC, μια μοτοσυκλέτα που μας αρέσει πολύ για την ευκολία στην οδήγηση, το μικρό βάρος και την ευκολία με την οποία κινείται σε όλους τους άξονες. Όπως αναφέρθηκε, έχει πολύ περισσότερο άρπαγμα στον κινητήρα σήμερα, και θυμίζει περισσότερο 125 με μεγαλύτερη ισχύ από το προηγούμενο 150. Αυτό οφείλεται φυσικά και στη νέα βαλβίδα ισχύος, που είναι προσαρμοσμένη στο 150, και όχι μόνο λόγω του συστήματος έγχυσης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι πιο ευκρινές, πιο ακριβές και έχει περισσότερη «ζωή». Διασκεδαστική μοτοσυκλέτα!

Τα 250EXC και 300EXC διανύουν μια σημαντική εξέλιξη. Όπως αναφέρθηκε, συμπεριφέρονται καλύτερα χάρη στο πλαίσιο, την ανάρτηση και τα περιφερειακά τους, ο έλεγχος είναι καλύτερος χάρη στο κοστούμι και την εργονομία και οι κινητήρες αναβαθμίζονται χάρη στο ομαλό σύστημα ψεκασμού και την ακριβή βαλβίδα ισχύος - με κάθε μοντέλο να λαμβάνει έναν συγκεκριμένο χάρτη για τη βαλβίδα ισχύος.

Και εδώ, το σύστημα ψεκασμού λειτουργεί καλά, εντελώς ομαλό, απόλυτα ακριβές και η παροχή ισχύος είναι γραμμική - αλλά πιο καθοριστική από ό,τι στο TPI. Μας άρεσε περισσότερο το 250 που στα μάτια μας είναι μια υψηλής ποιότητας μοτοσυκλέτα enduro πολλαπλών εργασιών που δεν παρουσίασε ποτέ έλλειψη ισχύος. Το 300 είναι πιο ισχυρό, αλλά ταυτόχρονα πλήρως ελεγχόμενο, και είναι γνωστό ότι είναι κατάλληλο για αναβάτες με προσανατολισμό στο ακραίο enduro.

Η πιο σημαντική γενιά KTM όλων των εποχών

Η νέα γενιά μοτοσυκλετών enduro KTM για το 2024 είναι κατά τη γνώμη μας η πιο σημαντική όλων των εποχών. Αφού προσπάθησε για αρκετά χρόνια να εξοικονομήσει πόρους στα πιο σημαντικά εξαρτήματα, η KTM άκουσε τη γνώμη του κοινού και βελτίωσε σημαντικά τα σημεία που μετράνε πραγματικά - κυρίως τη συμπεριφορά και τα φρένα, αλλά και τη συμπεριφορά των κινητήρων. Τα έκαναν όλα αυτά παρουσιάζοντας μια νέα γενιά, όπου όλα γίνονται καλύτερα και τελειοποιούνται ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες - όπως συνηθίζεται στην KTM όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτές οι μοτοσυκλέτες, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και κατάλληλες για διαφορετικούς σκοπούς enduro, επιστρέφουν για να ηγηθούν της αγοράς μοτοσυκλετών enduro και θέτουν ένα πρότυπο συμπεριφοράς, κινητήρων, τεχνολογίας, ποιότητας παραγωγής και ανθρώπινης μηχανικής.

Δεν υπάρχουν ακόμη τιμές δημοσιευμένες, (θα δημοσιεύσουμε κάτι ανάλογο όταν μάθουμε περισσότερα), αλλά είναι ήδη γνωστό ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες από αυτές των προηγούμενων ετών. Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών δεν θα χρειαστεί να επενδύσουν περισσότερα στη μοτοσυκλέτα πέρα από την τιμή αγοράς - ίσως μόνο σε μικρές προσαρμογές, όπως προσωπικά τιμόνια ή προστατευτικά χεριών. Οι μοτοσυκλέτες enduro της ΚΤΜ για το 2024 είναι όντως έτοιμες για οδήγηση enduro, ήπια ή σκληρή. Μια πολύ σημαντική γενιά!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 15:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 150 EXC / 300 EXC - 250 EXC-F 2021 - Παρουσίαση στην Ζήρεια
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon