.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 11:08

Ρεπορτάζ - Τεχνική παρουσίαση KTM EXC 2020

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγεωργάκης

Για μία ακόμη χρονιά, η KTM SEE είναι η μοναδική που δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες δημοσιογράφους να οδηγήσουν τα νέα της μοντέλα. Αυτή τη φορά, του 2020, με το EXC 150TPI να κλέβει την παράσταση!Βρεθήκαμε στο Σοφικό Κορινθίας, στο The Ranch, για να οδηγήσουμε την νέα σειρά enduro της KTM, για το 2020. Είναι η χρονιά των μοτοσυκλετών enduro για την πορτοκαλί εταιρία, μιας και πέρσι είδαμε την νέα σειρά motocross - κατά κανόνα, οι αλλαγές περνάνε στο ''βουνό'', ένα χρόνο μετά.

Δίχρονες αλλαγές

KTM enduro 2020 apostoli sofiko 14

Την παράσταση όμως έκλεψε όπως ήταν και αναμενόμενο, το νέο 150 EXC TPI, το μικρότερο της σειράς των δίχρονων enduro, που απέκτησε ψεκασμό και επέστρεψε στην γκάμα. Δύο χρόνια, έλειπε από την γκάμα μιας και προσφερόταν χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας, κυρίως για την αμερικανική αγορά, για τους αγώνες cross country. Πλέον, δέχτηκε αλλαγές στον κινητήρα που είδαμε πριν δύο χρόνια στα 250 και 300 EXC TPI, με την σημαντικότερη, την τοποθέτηση του συστήματος ψεκασμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο κινητήρα στα 150 κυβικά εκατοστά, με τον νέο κύλινδρο να έχει προσαρμοσμένο επάνω του εκατέρωθεν το σύστημα ψεκασμού TPI - δύο μπεκ ψεκασμού που ψεκάζουν στις χαμηλές και ψηλές στροφές αντίστοιχα. Ο νέος κύλινδρος διαθέτει νέο χρονισμό των θυρίδων, νέα θυρίδα εξαγωγής κατεργασμένη από CNC, νέα κεφαλή - καπάκι με βελτιωμένο θάλαμο καύσης, αλλά και νέα επιλογή μπουζί.

Νέο είναι το σύστημα εξάτμισης, ισχυρότερος ο εναλλάκτης με νέο κάλυμμα, νέος ο συμπλέκτης DS, που προέρχεται από τα μοντέλα SX του 2019, αλλά με δίσκους EXC.

Ο κινητήρας των 250/300 EΧC TPI έχει επανασχεδιασμένο κύλινδρο με νέα βαλβίδα, νέα κεφαλή με υψηλότερη συμπίεση για το 250, βελτιωμένη χαρτογράφηση με επιπλέον αισθητήρα πίεσης, ενώ έχει καταργηθεί και η μανιβέλα - υπάρχει διαθέσιμο το κιτ αν κάποιος το επιθυμεί.

Όλα τα μοντέλα έχουν σημαντικές αλλαγές, με τα δίχρονα 250/300 να έχουν σε νέα θέση τον κινητήρα προς τα κάτω κατά μία μοίρα, νέο μακρύτερο κατά 40 χιλιοστά υποπλαίσιο, πιο άκαμπτο πίσω φτερό - γενικά, δόθηκε βάση στην ακαμψία του πλαισίου. Το πλαίσιο, έχει ενισχυθεί σε πολλά σημεία αλλά και στις βάσεις του κινητήρα, και στην έδραση του ψαλιδιού.

Νέες εξατμίσεις και τελικά εξατμίσεων, ανθεκτικότερα τελικά για τα 250 και 300, με καλύτερη εμφάνιση και φινίρισμα, συμπληρώνουν την εικόνα των δίχρονων που έχουν δεχθεί και νέο σώμα ψεκασμού, με επανασχεδιασμένο ρελαντί και κύκλωμα ψυχρής εκκίνησης.

Το δοχείο λαδιού στα TPI, είναι επανασχεδιασμένο, με επιπλέον αισθητήρα βαρομετρικής πίεσης.

Τετράχρονες αλλαγές

KTM enduro 2020 apostoli sofiko 16

Νέα σώματα ψεκασμού έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα τετράχρονα μοντέλα, με βελτιωμένη διαδρομή ντίζας γκαζιού, καλύτερη στεγανοποίηση στο MAP Sensor, αλλά και εξατμίσεις, με νέο σχέδιο τριών τμημάτων, και νέα τελικά για καλύτερη εργονομία και συγκέντρωση μαζών.

Τα 450 και 500 EXC-F διαθέτουν νέα έμβολα με υψηλότερη συμπίεση, πιο συμπαγής σχεδίαση κυλινδροκεφαλής που είναι ουσιαστικά 15 χιλιοστά χαμηλότερη. Βελτιωμένα είναι ο εκκεντροφόρος, οι βαλβίδες, τα κοκοράκια, νέοι οι αυλοί εισαγωγής - εξαγωγής και ο θάλαμος καύσης. Η μείωση βάρους από τις παραπάνω αλλαγές έφτασε στα 500 γραμμάρια - ενώ με τα νέα κάρτερ, η KTM δηλώνει ότι και εδώ έχει μειωθεί το βάρος, χωρίς όμως να το ανακοινώνει.

Στα 250 / 350 EXC-F, έχουμε υψηλότερη συμπίεση στα 250 και 350, νέες κυλινδροκεφαλές με νέο χρονισμό στους εκκεντροφόρους και νέους αυλούς, βελτιωμένα κανάλια ψυκτικού υγρό στο 350, και συνολική μείωση βάρους, 250 γραμμάρια, στο 350. Αυτό διαθέτει και νέα μπιέλα, ενώ νέα είναι τα κάρτερ και στα δύο μοντέλα.

Το πλαίσιο, έχει δεχθεί κι εδώ αλλαγές με μακρύτερο κατά 40 χιλιοστά υποπλαίσιο, πιο άκαμπτο πίσω φτερό, αλλά και ενισχύσεις σε σημεία για βελτιωμένη ακαμψία.
Συνολικές αλλαγές

Όλα τα νέα μοντέλα της KTM διαθέτουν επανασχεδιασμένα πλαστικά περιφερειακά, νέο φιλτροκούτι και εισαγωγή αέρα για βελτίωση της ταχύτητας του, νέα ψυγεία για χαμηλότερο κέντρο βάρους και καλύτερη αυτονομία, και βελτιωμένο κύκλωμα ψύξης, για αποτελεσματικότερη απαγωγή της θερμότητας.

Οι αναρτήσεις διαθέτουν επανασχεδιασμένο πιστόνι και κύλινδρο στο αμορτισέρ XPLOR της WP, με αυξημένες ιδιότητες απόσβεσης, νέες ρυθμίσεις για βελτιωμένη συμπεριφορά.

Το μπροστινό XPLOR της WP διαθέτει σκληρότερες ρυθμίσεις, μαλακότερα ελατήρια, νέα ρύθμιση στην μεσαία βαλβίδα, για βελτιωμένη συμπεριφορά ανάρτησης και μεγαλύτερα περιθώρια βύθισης. Τα καπάκια είναι νέας σχεδίασης με νέο ρυθμιστή προφόρτισης, ενώ υπάρχει πλέον δείκτης διαδρομής ανάρτησης στο καλάμι, αλλά και νέες ξύστρες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 11:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon