.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 15:36

Τεχνικό - Yamaha Tenere 700

Νέο με γνωστή καρδιά

Του Τάκη Μανιάτη

Η Yamaha παρουσίασε το νέο Tenere 700 που βασίζεται στον γνωστό κινητήρα του MT-07. Τα πάντα πάνω όμως είναι καινούρια!

Δικύλινδρος CP2

Η νέα μοτοσυκλέτα της Yamaha, Tenere 700, είναι επιτέλους διαθέσιμη για το κοινό. Έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του '80, αλλά αυτή τη φορά ο κινητήρας δεν προέρχεται από τα μοντέλα XT που κυριαρχούσαν στους αγώνες Dakar της εποχής, ούτε είναι μονοκύλινδρος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Tenere στην μεσαία κατηγορία*, ο κινητήρας είναι δικύλινδρος εν σειρά και προέρχεται από το MT-07 - ο ίδιος που χρησιμοποιείται και στο Tracer 700 (* το Super Tenere 750, τότε δεν ανήκε στην μεσαία κατηγορία, ήταν το ''μεγάλο'' της εταιρίας).

Με χωρητικότητα 689 cc, διάμετρο x διαδρομή στα 80 x 68.6 mm, συμπίεση στο 11.5:1 , αποδίδει 72 ίππους στις 9,000 σ.α.λ. και 6.9 κιλά ροπής στις 6,500 σ.α.λ. Το τελευταίο νούμερο ίσως είναι σημαντικότερο, μιας και ο κινητήρας είναι πολύστροφος και ανεβάζει μέχρι τις 11,500 σ.α.λ. όπου ξεκινάει το κόκκινο και μπαίνει ο κόφτης.

2019 YAM XTZ700 EU PRESSTEST MBL2 DET 002

Πρόκειται για έναν δικύλινδρο εν σειρά με στρόφαλο crossplane 270 μοιρών - CP2 είναι η κωδική ονομασία του, όπου τα έμβολα φτάνουν στο άνω νεκρό σημείο με διαφορά 90 μοιρών, κάτι που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν σε παραπλήσιο κινητήρα της Yamaha - του TDM900.

Ο κινητήρας του TDM, ξεκίνησε την καριέρα του στο XTZ750 Super Tenere της δεκαετίας του '90, με παράλληλη ανάφλεξη και στους δύο κυλίνδρους, για να αλλάξει ο στρόφαλος σε 270 μοιρών, στην έκδοση του TDM.

Ωστόσο, οι δύο κινητήρες Crossplane, TDM και Tenere 700, ουδεμία σχέση έχουν σχεδιαστικά, αφού τους χωρίζουν 30 χρόνια. Έχουν όμως ένα κοινό αποτέλεσμα: Λιγότερους κραδασμούς και περισσότερη ροπή σε χαμηλές στροφές από ίδιο κινητήρα με στρόφαλο 270 μοιρών και συμπεριφορά σαν V.

 

 

 

2019 YAM XTZ700 EU PRESSTEST MBL2 DET 017

Η λίπανση γίνεται με υγρό κάρτερ, ο συμπλέκτης είναι υγρός πολύδισκος μηχανικός, με ντίζα δηλαδή και το κιβώτιο διαθέτει έξι σχέσεις. Η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα και γρανάζια, ενώ στην περίπτωση του Tenere 700, η τελική σχέση έχει αλλάξει με γρανάζια 15/46 αντί για 16/43 - 9% κοντύτερη σχέση μετάδοσης.

Νέα εισαγωγή αέρος (φιλτροκούτι) ψηλότερα, για να μην παίρνει νερό σε πέρασμα από ποτάμια, νέα εξαγωγή (εξάτμιση), διαφορετική χαρτογράφηση, νέο σύστημα ψύξης, είναι οι υπόλοιπες διαφορές ανάμεσα στον κινητήρα του MT-07 και σε αυτόν του Tenere.

Για τους ταξιδιώτες: Ρύθμιση βαλβίδων κάθε 40,000 χιλιόμετρα, λειτουργεί άνετα με καύσιμο 90 οκτανίων χωρίς κάποια αλλαγή. Κάπου εδώ σταματά οποιαδήποτε σχέση του MT-07, ή του Tracer 700, με το Tenere 700.

Χωμάτινες καταβολές

Το πλαίσιο του Tenere 700 είναι τελείως νέο, διπλό, με αφαιρούμενους σωλήνες κάτω από τον κινητήρα. Κατασκευάζεται από ατσάλι, όπως και το υποπλαίσιο που είναι κολλητό, ενώ τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι αφαιρούμενα σε περίπτωση που κάποιος θέλει να οδηγεί μόνος του, ή για αντικατάσταση σε περίπτωση που στραβώσουν / σπάσουν.

Το συνολικό μήκος της μοτοσυκλέτας φτάνει στα 2,365 χιλιοστά, το πλάτος, στα 915 χιλιοστά και το ύψος στα 1455 χιλιοστά. Με το ύψος σέλας στα 875 χιλιοστά, η Yamaha προσφέρει μία ψηλότερη σέλα κατά 40 mm αλλά και μία χαμηλότερη, η οποία σε συνδυασμό με νέο μοχλισμό της ανάρτησης, κατεβάζει το ύψος στα 840 mm. Η σέλα είναι ίσια για επιθετική οδήγηση.

2019 YAM XTZ700 EU PRESSTEST MBL2 DET 004

Το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1,590 mm, η απόσταση της αλουμινένιας ποδιάς από το έδαφος στα 240 mm, ενώ το ίχνος και η γωνία κάστερ δεν ανακοινώνονται.

Το βάρος της όμως φτάνει στα 187 κιλά χωρίς υγρά, ενώ το ρεζερβουάρ χωράει 16 λίτρα καυσίμου - τα 4.5 ρεζέρβα. Η Yamaha υποστηρίζει πως με αυτά μπορεί να φτάσει στα 350 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Οι αναρτήσεις του προέρχονται από την KYB και αφορούν ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43 mm με διαδρομή 210 mm, στο οποίο ρυθμίζει η απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς.

Το αμορτισέρ έχει διαδρομή 200 mm και ρυθμίζει ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, υδραυλικά, και την απόσβεση επαναφοράς.

2019 YAM XTZ700 EU PRESSTEST MBL2 DET 009

Τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους διαμέτρου 282 mm μπροστά, με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και πίσω 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της ίδιας εταιρίας - η μανέτα φρένου είναι ρυθμιζόμενη. Διαθέτουν ABS το οποίο απενεργοποιείται τελείως και στους δύο τροχούς για χρήση Off Road, με ένδειξη που εμφανίζεται στο καντράν.

Ο πίνακας οργάνων είναι υγρών κρυστάλλων και εμφανίζει όλα όσα χρειάζεται μία τέτοια μοτοσυκλέτα: Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ένδειξη χιλιομέτρων, ολικούς και μερικό χιλιομετρητή, θερμοκρασία περιβάλλοντος και κινητήρα, ένδειξη καυσίμου, ABS deactivation, ενδείξεις για φλας, νεκρά, λάδι, φώτα, immobilizer, κ.α.

Φτιαγμένη για χωμάτινους ταξιδιώτες

Οι διαστάσεις τροχών που επιλέχθηκαν είναι αμιγώς χωμάτινες, 21 και 18 ιντσών για μπροστά και πίσω, με ακτίνες, ενώ χρησιμοποιούν σαμπρέλες - τα ελαστικά δεν είναι tubeless. Τα τελευταία, έχουν διαστάσεις 90/90 και 150/70, και προέρχονται από την Pirelli - Scorpion Rally STR - ίσως τα καλύτερα ελαστικά αυτή τη στιγμή για διπλή χρήση.

Τα φώτα περιλαμβάνουν τέσσερις μικρούς προβολείς LED, με τους δύο να εστιάζουν στην μικρή σκάλα και δύο στην μεγάλη, ενώ υπάρχουν άλλες δύο θέσεις χαμηλά για τα φώτα πορείας.

2019 YAM XTZ700 EU PRESSTEST MBL2 DET 012

Η ζελατίνα είναι διάφανη για οδήγηση off road, ενώ πίσω της κρύβεται και βάση για τοποθέτηση GPS - διαθέτει πρίζα 12V δίπλα στον πίνακα οργάνων.

Το τιμόνι είναι μεταβλητής διατομής χωρίς μπάρα.

Η Yamaha έχει φροντίσει και για μία σειρά after market αξεσουάρ που περιλαμβάνουν άνετη σέλα για τον συνεπιβάτη, προβολάκια ομίχλης, έξτρα 12V πρίζα, κεντρική βαλίτσα, σχάρα, εργαλειοθήκη στην ποδιά, tank bag, αδιάβροχες τσάντες, πλαϊνές βαλίτσες, ισχυρότερη αλουμινένια ποδιά, διπλό σταντ, μικρή σχάρα, αλλά και ειδικά σχεδιασμένο ρουχισμό οδήγησης ή casual.

2019 YAM XTZ700 EU PRESSTEST MBL2 DET 006

Για τους πιο ανήσυχους αναβάτες, η σειρά Rally Pack, διαθέτει εξάτμιση της Akrapovic, νέα βάση πινακίδας, tank pad, προστασία για το ρεζερβουάρ, LED φλας, αλουμινένιο οδηγό αλυσίδας και προστατευτικό.

Η νέα Yamaha Tenere 700 είναι διαθέσιμη σε τρεις χρωματισμούς: Μπλε "Ceramic Ice", λευκό - κόκκινο "Competition White", μαύρο - κίτρινο "Power Black" και διαθέσιμη σε έκδοση 35 kW (47 ίπποι) για οδήγηση με δίπλωμα κατηγορίας A2. Η έκδοση αυτή διαφοροποιείται στην εισαγωγή αέρος και στη χαρτογράφηση και μπορεί εύκολα να αλλάξει σε κανονικής απόδοσης έκδοση.

2019 YAM XTZ700 EU PRESSTEST MDNM6 ACCSTA 001

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 13:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon