.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 12:34

Τιμόνι που θερμαίνεται / κρυώνει άμεσα προειδοποιώντας τον οδηγό!

Ερευνητές της Jaguar Land Rover πειραματίζονται με ένα "αισθητηριακό" τιμόνι, το οποίο μπορεί να θερμαίνεται και να κρυώνει αστραπιαία, προειδοποιώντας μέσω της θερμότητας τον οδηγό για διάφορα συμβάντα!

Για παράδειγμα, όταν το GPS θέλει να ειδοποιήσει τον οδηγό για στροφή αριστερά, η αριστερή μεριά στο αισθητηριακό τιμόνι θερμαίνεται, και κρυώνει μόλις ο οδηγός στρίψει.

Όταν η πλοήγηση θέλει να προειδοποιήσει τον οδηγό να κόψει ταχύτητα σε μια διασταύρωση, θερμαίνονται και οι 2 πλευρές του τιμονιού.

Με αυτό τον τρόπο ο οδηγός έχει ένα ακόμη βοηθό στη διάθεση του, πέρα από τη φωνητική καθοδήγηση, ώστε να κρατάει τα μάτια του στον δρόμο.

Το σύστημα θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στον κόσμο των 2 τροχών, καθώς αν ο αναβάτης δεν έχει σύστημα με ακουστικό bluetooth στο κράνος, συνήθως κοιτάζει συχνά το GPS, όταν θέλει να μεταβεί σε άγνωστη διεύθυνση.

Η Jaguar Land Rover έχει εφαρμόσει την παραπάνω τεχνολογία και στα paddles αλλαγής ταχυτήτων, τα οποία θα θερμαίνονται όταν το όχημα περνάει από τον έλεγχο του οδηγού σε αυτόνομο έλεγχο, στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 14:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon