.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 17:07

Τεχνικό - WP Supertrax - Η επόμενη γενιά off-road αναρτήσεων

Η WP Factory Racing παρουσιάζει την τεχνολογία Supertrax, η οποία εξελίχθηκε σε συνεργασία με κορυφαίες αγωνιστικές ομάδες των παγκοσμίων πρωταθλημάτων και προορίζεται για χρήση Motocross και Enduro.

Πρόκειται για μια πατενταρισμένη τεχνολογία που βασίζεται σε ένα καινοτόμο σύστημα που διαβάζει την ταχύτητα κίνησης του ελατηρίου της ανάρτησης στη φάση της επαναφοράς και ρυθμίζει ανάλογα τη ροή του λαδιού μέσω μιας παράκαμψης στο κύκλωμα (oil bypass).

Ουσιαστικά, αυτό είναι το επόμενο στάδιο εξέλιξης της τρέχουσας τεχνολογίας WP Trax με τις κωνικές βαλβίδες που ήδη χρησιμοποιείται στην εκτός δρόμου γκάμα των ΚΤΜ και Husqvarna.

Ας δούμε τις αναρτήσεις που ενσωματώνουν φέτος για πρώτη φορά την τεχνολογία αυτή στην παραγωγή και πώς δουλεύει η καθεμιά τους.

Αμορτισέρ XACT και XPLOR 8950 PRO

XACT PRO 8950 Detail

Στη βάση του αμορτισέρ συναντάμε το κλασικό ρυθμιστήρι της απόσβεσης επαναφοράς, αλλά και ένα άλλο με την ένδειξη TRX. Αυτό προκύπτει από γράμματα της λέξης "traction", που σημαίνει πρόσφυση και είναι ακριβώς αυτό που θέτει το όριο ενεργοποίησης του bypass.

Στην ουσία πρόκειται για μια ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς σε γρήγορη και αργή ταχύτητα κίνησης της ανάρτησης (και όχι της μοτοσυκλέτας).

XACT PRO 8950 TXN adjuster

Η εφαρμογή της τεχνολογίας Supertrax στα αμορτισέρ XACT και XPLOR υπόσχεται περισσότερη πρόσφυση στον πίσω τροχό, άρα καλύτερη επιτάχυνση, αλλά και ομαλότερη λειτουργία προς όφελος της άνεσης. Στην πράξη, η "άνεση" μεταφράζεται σε λιγότερη φυσική καταπόνηση για τον αναβάτη.

Πιρούνια XACT και XPLOR Pro 7548

14182T07SET XACT PRO 7548 KTM HQV MX

Αυτή η σειρά μπροστινών αναρτήσεων της WP πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017 και στο επίκεντρό της βρίσκεται η χρήση της πατενταρισμένης Cone Valve, δηλαδή της κωνικής βαλβίδας.

Αυτή έρχεται να αναβαθμίσει τις υδραυλικές λειτουργίες της ανάρτησης, τις αποσβέσεις, χρησιμοποιώντας τη νέα κωνική βαλβίδα με δύο βασικά οφέλη. Πρώτον, εξαφανίζει τις παραμορφώσεις που εμφάνιζε ο συμβατικός μηχανισμός που βρίσκεται κάτω από το έμβολο της απόσβεσης και ο οποίος ενίοτε εμφάνιζε μικρές στρεβλώσεις κατά την κίνησή του εντός που πιρουνιού, επηρεάζοντας έτσι και τη λειτουργία της.

18150T67SET XPLOR PRO 7548 KTM HQV Enduro

Δεύτερον, καταργεί την ανάγκη για κάποιο μέσο στεγανοποίησης του μηχανισμού απόσβεσης, το οποίο προκαλούσε μείωση της πίεσης του λαδιού στο άνοιγμα της βαλβίδας.

Με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Supertrax στα αμορτισέρ XACT και XPLOR, η WP επαναρυθμίζει το πιστόνι του πιρουνιού ώστε οι αναρτήσεις να λειτουργούν πιο αρμονικά ως σύνολο.

Πιρούνι XACT Pro 7448 AER

34182T07SET XACT PRO 7448 KTM HQV MX

Το κορυφαίο πιρούνι της off-road σειράς της WP ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά που είδαμε πιο πριν στα μπροστινά XACT και XPLOR και το συνδυάζει με την τεχνολογία AER.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως έχουμε το ένα καλάμι του πιρουνιού να λειτουργεί παραδοσιακά, δηλαδή κυκλοφορώντας το λάδι του μέσω κωνικής βαλβίδας, ενώ το άλλο καλάμι έχει αντικαταστήσει το λάδι και το ελατήριο με ένα κύκλωμα αέρα, το οποίο μοιράζεται σε δύο θαλάμους.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας AER γλιτώνει 1 κιλό από το πιρούνι και υπόσχεται ανεξάντλητο εύρος ρυθμίσεων.

Παράλληλα, η WP από φέτος με τη νέα γενιά πιρουνιών που επανασχεδιάστηκαν για να δουλεύουν με τα νέα Supertrax αμορτισέρ, υιοθετεί και μια νέα επίστρωση σκληρού χρωμίου στο εσωτερικό των καλαμιών η οποία υπόσχεται να προσφέρει τις λιγότερες εσωτερικές τριβές από κάθε άλλο μπροστινό του ανταγωνισμού.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 17:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon