.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 14:15

MotoGP τεχνικό - Οι αισθητήρες πίεσης & θερμοκρασίας ελαστικών

Το 2016, μετά από ένα ατύχημα του Loris Baz στο οποίο η ομάδα του εικάζεται πως είχε χρησιμοποιήσει λανθασμένη πίεση ελαστικού, η FIM έκανε υποχρεωτικούς τους αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας στα ελαστικά του MotoGP. Οι αισθητήρες αυτοί ολοένα και εξελίσσονται, παρέχοντας κρίσιμα δεδομένα τηλεμετρίας, προειδοποιώντας τους αναβάτες ακόμα και για υπερθέρμανση των ελαστικών, πέρα από την χαμηλή πίεση, και βοηθώντας ομάδες και εταιρείες ελαστικών να εξελίξουν στρατηγικές, μείγματα και λάστιχα.

tyre pressure sensors 19

Αφορμή για το σύντομο τεχνικό άρθρο μας στάθηκε ένα tweet του Peter Bom, μηχανικού δεδομένων (Data Engineer) αλλά και Crew Chief της Leopard Racing Team, της γνωστής ομάδας του Moto3 στο MotoGP.

Ο Bom είναι γνωστός για τα εξαιρετικά και οξυδερκή σύντομα τεχνικά του σχόλια -που συνοδεύει από ανάλογα συναρπαστικές φωτογραφίες-, σχόλια που ποστάρει στα social media, ρίχνοντας φως στις σχετικά άγνωστες τεχνολογικές καινοτομίες του κόσμου του MotoGP.

tyre pressure sensors 5

Οι μικροί σε μέγεθος (50 γραμμάρια) αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας των ελαστικών, παρέχουν μέσω Bluetooth πληροφόρηση στην επίσης ελαφριά (40 γραμμάρια) κεντρική μονάδα της μοτοσυκλέτας (η ίδια μονάδα λαμβάνει σήμα και από τα 2 ελαστικά), που με τη σειρά της πληροφορεί μέσω RF Link (ραδιοσυχνότητες) αναβάτη και ομάδα για την κατάσταση των ελαστικών. Στις μοτοσυκλέτες μάλιστα του HRC, ο αναβάτης προειδοποιείται από λυχνία όταν το μπροστινό ελαστικό υπερθερμανθεί, ώστε να χαλαρώσει λίγο την πίεση, ή να αλλάξει γραμμές και φρένα.

tyre pressure sensors 23

Παράλληλα, οι αισθητήρες των ελαστικών στέλνουν στις ομάδες σήμα για πίεση και θερμοκρασία αέρα, ενώ οι πιο προηγμένοι μετρούν με υπέρυθρες ακτίνες και τη θερμοκρασία του σκελετού του ελαστικού!

Τέλος, οι αισθητήρες παρέχουν και πληροφόρηση και για τον τύπο του ελαστικού (Soft, Medium, Hard) που φέρουν οι μοτοσυκλέτες (πέρα από τα γραφικά που υπάρχουν πλέον στα εξωτερικά τοιχώματα των ελαστικών), για την ενημέρωση του κοινού που παρακολουθεί τον αγώνα μέσω τηλεόρασης.

Πίσω από τους αισθητήρες του MotoGP βρίσκουμε μια τεχνική εταιρεία, θυγατρική της γνωστής Mclaren από την F1, την Mclaren Applied Technologies.

Η Mclaren Applied Technologies είναι πρωτοπόρος στους αισθητήρες πίεσης ελαστικών με ασύρματη πληροφόρηση, καθώς είχαν τοποθετήσει ανάλογο σύστημα στην F1 του Mika Hakkinen από το 1998.

Όσον αφορά στο MotoGP, οι αισθητήρες της φίρμας ελέγχουν όχι μόνο θερμοκρασία και πίεση, όχι μόνο τμηματικά σε όλο το πλάτος του ελαστικού.

tyre pressure sensors 17

Αυτή η δυνατότητα προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην τηλεμετρία όσον αφορά στους αγώνες μοτοσυκλέτες, εκεί όπου τα άκρα του πέλματος παρουσιάζουν απότομες αυξήσεις θερμοκρασίας όταν ο αναβάτης βρίσκεται υπό κλίση.

Ο αισθητήρας της McLaren μετράει την θερμοκρασία του σκελετού του ελαστικού, δίνοντας καλύτερη εικόνα για τη συμπεριφορά του μείγματος υπό πίεση στον αγώνα.

Με τα δεδομένα που συλλέγουν οι ομάδες (αλλά και οι κατασκευαστές ελαστικών), μπορούν κατόπιν να προβούν σε στρατηγικές ώστε να μειώσουν τις συνέπειες της αυξημένης θερμοκρασίας στη μια μεριά του ελαστικού σε παρατεταμένες στροφές, την ώρα που η θερμοκρασία παραμένει στατική, ή πέφτει στην άλλη πλευρά του ελαστικού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση σε κάποια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης (κρύο άκρο ελαστικού).

tyre pressure sensors 4

Οι αισθητήρες είναι ανθεκτικοί στη θερμότητα (10-135 βαθμοί Κελσίου), στις γυροσκοπικές δυνάμεις που αναπτύσσουν οι τροχοί και στους κραδασμούς της οδήγησης, ενώ οι μπαταρίες διαρκούν για μια ολόκληρη σεζόν.

Επιπλέον, οι αισθητήρες λειτουργούν μόνο όταν οι τροχοί περιστρέφονται, γλιτώνοντας έτσι μπαταρία.

tyre pressure sensors 10

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία τόσο του Bom, όσο και της Mclaren, ενώ φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει βρει τον δρόμο της και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, είτε στον βασικό εξοπλισμό κάποιων ακριβών μοντέλων, είτε στον έξτρα εργοστασιακό ή aftermarket εξοπλισμό που βρίσκουμε στο εμπόριο.

tyre pressure sensors 16

Τα συστήματα παραγωγής είναι δυο ειδών, τα πιο οικονομικά λειτουργούν με αισθητήρες που προσαρμόζονται εξωτερικά στις βαλβίδες των ελαστικών, ενώ τα ακριβότερα έχουν αισθητήρες που όπως και στο MotoGP βρίσκονται τοποθετημένοι μέσα στα ελαστικά.

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 14:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon