.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 12:05

Τεχνική ανάλυση - Moto Guzzi V85 TT

Ιταλική φινέτσα, ευρωπαϊκή νοοτροπία

Του Τάκη Μανιάτη

Η νέα Moto Guzzi V85TT βρίσκεται ήδη στην παραγωγή και η ιταλική εταιρία έχει βάλει σε αυτήν όλη την ψυχή της.

14 Moto Guzzi V85 TT

Τεχνικά στοιχεία

Διατηρώντας στοιχεία του παρελθόντος άριστα ταιριασμένα στην νέα ηλεκτρονική εποχή, η νέα V85TT σκοπεύει να αποτελέσει τον Δούρειο ίππο της ιταλικής εταιρίας στην κατηγορία των μοτοσυκλετών adventure.

Με πλαίσιο χωροδικτύωμα σε κοινή θέα, το στυλ της μοτοσυκλέτας απευθύνεται στους λάτρεις του θρυλικού αγώνα Paris-Dakar που ονειρεύονται μία μοτοσυκλέτα με χαρακτηριστικά ''εποχής''.

Οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41 χιλιοστών, με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίων και απόσβεση επαναφοράς.

01 Moto Guzzi V85 TT

Το αμορτισέρ διαθέτει τις ίδιες ρυθμίσεις, ενώ αμφότερα έχουν διαδρομή 170 χιλιοστών.

Τα φρένα αποτελούνται από δίσκους διαμέτρου 320 χιλιοστών και δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της Brembo μπροστά και δίσκο διαμέτρου 260 χιλιοστών πίσω, με δαγκάνα δύο εμβόλων. Διαθέτει σύστημα ABS με ρύθμιση off road όπου απενεργοποιείται μόνο το πίσω, ενώ υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης τελείως και του μπροστινού. Οι τροχοί έχουν διάμετρο 19/17 ιντσών, με ελαστικά διαστάσεων 110/80 - 150/70, με διαφορετικές επιλογές ανάλογα την χρήση (Metzeler Tourance Next / Anakee Adventure) σύμφωνα με τις χρωματικές επιλογές (δες παρακάτω).

Η διπλή σέλα βρίσκεται στα 830 χιλιοστά, ενώ η Moto Guzzi προσφέρει χαμηλότερη σέλα στα 810 χιλιοστά, και ψηλότερη στα 850, αναλόγως σωματότυπου. Το βάρος υπολογίζεται στα 208 κιλά στεγνή και 229 πλήρης υγρών (με 90% καύσιμο).

Νέος κινητήρας

Το ρεζερβουάρ 23 λίτρων φροντίζει για αυτονομία μέχρι και 450 χιλιόμετρα, ο άξονας μετάδοσης υπόσχεται μηδενική συντήρηση για χρόνια - η μοναδική μοτοσυκλέτα της κατηγορίας με άξονα! Ο αερόψυκτος V90° εγκάρσιας τοποθέτησης κινητήρας, με δύο βαλβίδες και έναν εκκεντροφόρο ανά κύλινδρο, που κινούνται με ωστήρια, υπόσχεται αειθαλή χρήση. Οι κεφαλές είναι νέας σχεδίασης με μικρότερο ύψος και νέες εισαγωγές καυσίμου. Νέα είναι τα αλουμινένια κοκοράκια κίνησης βαλβίδων, οι βαλβίδες εισαγωγής από τιτάνιο και διάμετρο 42.5 χιλιοστά, με το μισό βάρος από τις απερχόμενες ατσάλινες.

72 Moto Guzzi V85 TT accessories

Πρόκειται για έναν νέας σχεδίασης κινητήρα, στα κλασικά πρότυπα της Moto Guzzi, με διάμετρο x διαδρομή στα 84 x 77 χιλιοστά, χωρητικότητα στα 853 cc, ο οποίος αποδίδει 80 ίππους και 8 χιλιόγραμμα ροπής, στις 5,000 σ.α.λ. Αξίζει να αναφερθεί πως το 90% της ροπής είναι ήδη διαθέσιμο από τις 3,750 σ.α.λ.

Ο κινητήρας αυτός, είναι ο πρώτος που κυλάει από την γραμμή παραγωγής του Mandelo Del Lario, με αυτό τον κυβισμό, που μπορεί να φτάνει στις 8,000 σ.α.λ. Ο νέος κινητήρας έχει δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις στο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων και ειδικότερα στο σύστημα εμπλοκής των σχέσεων, για ομαλότερη εμπλοκή. Ο συμπλέκτης είναι νέος με τρία ελατήρια, ενώ νέος είναι και ο δίσκος για καλύτερη απόδοση.

20190313 200259

Οι σχέσεις του κιβωτίου είναι νέες, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή της πρώτης σχέσης χωρίς χτύπημα και ομαλότερη μετάδοση στον άξονα. Ο τελευταίος, έχει ενισχυθεί στο σημείο έδρασης στον κινητήρα, ενώ έχουν τοποθετηθεί και ανάλογα ρουλεμάν, για αντοχή σε φόρτωμα.

Διαθέτει μάτι για έλεγχο της στάθμης λαδιού και σύστημα λίπανσης με εξωτερικό ψυγείο λαδιού, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα του ξηρού κιβωτίου χωρίς την ανάγκη επιπλέον δοχείου λαδιού και έξτρα βάρους.

Ο στρόφαλος και τα έμβολα είναι καινούρια, ελαφρύτερα συνολικά κατά 30% με στόχο το ευκολότερο ανέβασμα στροφών και την μείωση των κραδασμών.

Ηλεκτρονικά βοηθήματα

Η τροφοδοσία γίνεται από ένα σώμα ψεκασμού διαμέτρου 52 χιλιοστών και σύστημα Ride-by-Wire.

Διαθέτει τρία Riding Modes που μπορεί να επιλέξει κάποιος ακόμη και οδηγώντας, πατώντας το κουμπί της μίζας, διαφοροποιώντας την απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, την παρεμβατικότητα του Traction Control (MGCT) και την ολική ή μερική ενεργοποίηση του ABS. Τα modes είναι τα εξής:

- Road, με ομαλή απόδοση, ενεργοποιημένο το Traction Control στην θέση Medium, και άμεση απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.
- Rain με το Traction Control στη θέση High, απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού στο Low και ABS και στα δύο κανάλια
- Off Road, με Traction Control στη θέση Low, ABS μόνο στον μπροστινό τροχό, με δυνατότητα απενεργοποίησης τελείως, και απόκριση στο Low, με συμβολή του κινητήρα στο φρενάρισμα στο κλείσιμο του γκαζιού.

Έτσι ο αναβάτης απλά επιλέγει το mode που θέλει, ανάλογα την χρήση.

Πανεύκολη είναι και η χρήση του Cruise Control που βρίσκεται στο αριστερό γκριπ, και ρυθμίζει τα χιλιόμετρα που θέλει ο αναβάτης απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, και εμφανίζονται στην οθόνη.

25 Moto Guzzi V85 TT

Η Moto Guzzi έχει συνδέσει όλα τα συστήματα να εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη TFT που διαθέτει κλασικό αναλογικό ταχύμετρο, στροφόμετρο, οδόμετρο και ρολόι, καθώς και ένδειξη σχέσεων κιβωτίου ταχυτήτων.

Στην οθόνη εμφανίζονται επίσης η θερμοκρασία του αέρα, η στάθμη καυσίμου, συνολική και στιγμιαία κατανάλωση καυσίμου, η αυτονομία αλλά και το επιλεγμένο mode του κινητήρα.

Το shift light για υπενθύμιση αλλαγής σχέσεων ρυθμίζει ώστε να ανάβει στις στροφές που επιθυμεί ο αναβάτης.

Δίπλα από την κεντρική οθόνη βρίσκεται μία υποδοχή φόρτισης / συνδεσιμότητας USB, ενώ άλλη μία τέτοια θύρα είναι τοποθετημένη κάτω από την σέλα.

Τα φανάρια είναι κλασικής σχεδίασης, διπλά, ενώ εξωτερικά τα διατρέχει φως ημέρας DRL daylight, στο σχήμα του αετού της Moto Guzzi!

Led είναι και τα φλας, με σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης.

Η Moto Guzzi παρουσίασε στο νέο V85 TT το σύστημα Moto Guzzi MIA (έξτρα αξεσουάρ), μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία επιτρέπει συνδεσιμότητα μεταξύ της μοτοσυκλέτας και του κινητού smartphone του αναβάτη. Μέσω της MIA, ο αναβάτης μπορεί να ακούσει μουσική, να απαντήσει σε κλήσεις του κινητού ή να καλέσει μέσω της ενδοεπικοινωνίας, αλλά και να πλοηγηθεί χρησιμοποιώντας τους χάρτες του κινητού του - μέσω Google Maps. Οι ενδείξεις εμφανίζονται στο κάτω τμήμα της κονσόλας.

Χρωματισμοί και αξεσουάρ

Η νέα Moto Guzzi V85 TT παράγεται σε τρεις μονόχρωμους χρωματισμούς, σε γκρι Grigio Atacama, μπλε Blu Atlante και κόκκινο Rosso Vulcano, τα οποία θα χρησιμοποιούν καθαρά ασφάλτινα ελαστικά της Metzeler, Tourance Next.

Στη γκάμα διατίθενται και δύο πολύχρωμες εκδόσεις με adventure χαρακτήρα, σε χρώματα λευκό-κίτρινο με ονομασία Giallo Sahara, και λευκό-κόκκινο με ονομασία Rosso Kalahari, οι οποίες χρησιμοποιούν κόκκινο πλαίσιο και ανάλογα των χρωμάτων τους γραφικά, με ελαστικά Michelin Anakee Adventure, με έμφαση στον adventure χαρακτήρα.

20190313 195925

Μία μεγάλη γκάμα με αξεσουάρ έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εξυπηρετήσει την κίνηση που θα επιλέξει κάθε αναβάτης.

Τρεις διαφορετικές εκδόσεις με πακέτα αξεσουάρ έρχονται ώστε να ενισχύσουν τον χαρακτήρα της V85TT:

- Touring Pack που περιλαμβάνει πλαϊνές βαλίτσες 33-39 λίτρων, κεντρική βαλίτσα 41 λίτρων, μεγάλη ζελατίνα fering, LED Lights, προστατευτικά κάγκελα κινητήρα, Moto Guzzi MIA, κεντρικό stand.
- Sport Adventure Pack με εξάτμιση τιτανίου Moto Guzzi Exhaust ελαφρύτερη κατά 50%, προστατευτικά κάγκελα κινητήρα, αναδιπλούμενοι καθρέπτες, αναρτήσεις της Ohlins
- Urban Pack με βαλίτσες από συνδυασμό πλαστικού και αλουμινίου, Moto Guzzi MIA, σύστημα συναγερμού, κεντρικό stand.

20190313 201156

Επίσης, μία σειρά αξεσουάρ όπως προστατευτικό άξονα, tank bag, άνετη σέλα, ρυθμιζόμενες μανέτες φρένου και συμπλέκτη, κάλυμμα ρεζερβουάρ, ενισχυτικό πεντάλ φρένου, αλλά και ρουχισμός αναβάτη, όπως κράνη, jacket, παντελόνια, και γάντια, έρχονται να δώσουν τον δικό τους χαρακτήρα στην ήδη πανέμορφη V85 TT.

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 12:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon