.
Κατηγορία Πελοπόννησος
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 12:07

Ταξίδι – Στα παράλια της Κυνουρίας

Κείμενο/Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Στα παράλια της αρκαδικής Κυνουρίας, η θάλασσα, ο ουρανός και η στεριά βρίσκονται σε μια διαρκή ειρήνη, αντιπροσωπεύοντας ένα καταφύγιο ηρεμίας και γαλήνης σε πράσινο και γαλάζιο φόντο.

Ο γεμάτος στροφές και γαλάζιες εκπλήξεις παραθαλάσσιος δρόμος που ενώνει την πρωτεύουσα της Κυνουρίας Άστρος με την κεραμόσκεπη πολιτεία της Τσακωνιάς, το γραφικότατο Λεωνίδιο, είναι δίχως αμφιβολία μια από τις ωραιότερες και πιο θεαματικές διαδρομές της Πελοποννήσου.

Ανοιχτά θαλασσινά τοπία, γραφικά λιμανάκια με ψαροκάικα, βοτσαλωτές παραλίες, κρυφά φιόρδ, μικροσκοπικοί ορμίσκοι, πλούσια βλάστηση και αξέχαστα ψαροχώρια, όλα είναι «ψημένα» εδώ στον ήλιο και την αλμύρα του Μυρτώου πελάγους. Όσο κι αν η καρδιά της Αρκαδίας είναι τα βουνά της, δεν μπορεί κανείς να μην αφουγκραστεί στα δαντελωτά παράλια της Κυνουρίας και την θαλασσινή ψυχή της.

10 PARALIO ASTROS

Στο παράλιο Άστρος

Για να βρεθείτε στην παραθαλάσσια περιοχή της αρκαδικής Κυνουρίας, η πιο γρήγορη και ξεκούραστη επιλογή είναι μέσω Άργους. Από το Άργος ως το Παράλιο Άστρος (την ιδανικότερη αφετηρία της προτεινόμενης διαδρομής) μεσολαβούν 30 χλμ. με αρκετές στροφές και μικροπαγίδες που απαιτούν την προσοχή του οδηγού.

Η πρώτη επαφή με το γαλάζιο του Αργολικού κόλπου θα γίνει στο ύψος του οικισμού Κίβερι (4 χλμ. νότια των Μύλων), ενώ στη συνέχεια της διαδρομής, ο ελικοειδής ασφαλτόδρομος ακολουθεί πιστά το περίγραμμα της πελοποννησιακής ακτογραμμής, προσφέροντας έτσι τις πρώτες δυνατές συγκινήσεις.

Φτάνοντας στον κόμβο Άστρους–Παράλιου Άστρους στρίψτε αριστερά προς τη θάλασσα. Η πρώτη εντύπωση από το κοντινό Παράλιο Άστρος –που θεωρείται το επίνειο του Άστρους– ίσως σας απογοητεύσει, καθώς η εικόνα που πρωτοαντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο παραπέμπει σε μια μικρή μεγαλούπολη που έχει παραδοθεί άνευ όρων στην «νεοελληνικού τύπου» τουριστικοποίηση: άχαρες πολυκατοικίες, μεζονέτες, πολυκαταστήματα και ταβέρνες αποτελούν δυστυχώς μια δυσάρεστη αστική πραγματικότητα, που κάθε άλλο παρά χαροποιεί τον επισκέπτη.

7 PARALIO ASTROS

Μια ιστορική πολιτεία

Την κατάσταση, ωστόσο, σώζει ο παραδοσιακός γραφικός οικισμός με τα παλαιά πέτρινα πυργόσπιτα που σφικτοαγκαλιάζουν το κάστρο των Ζαφειρόπουλων. Ανηφορίστε στην κορυφή του λόφου και αφήστε από τις επάλξεις του κάστρου το βλέμμα σας να ταξιδέψει ανεμπόδιστα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Περιπλανηθείτε στο χώρο του λιμανιού, εκεί όπου τα βαθύσκιωτα δέντρα, οι μικρές ταβερνούλες, οι ψαράδες που ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους, το υπαίθριο θέατρο και ο γραφικός φάρος ενισχύουν κατακόρυφα την άποψη ότι το Παράλιο Άστρος είναι μια χερσαία πολιτεία με έντονο νησιώτικο χρώμα. Κολυμπήστε, τέλος, στις όμορφες, καθαρές παραλίες της περιοχής Ατσίγκανος και Πόρτες και αφήστε την αλμύρα της θάλασσας να χαϊδέψει απαλά το κορμί σας.

Για πολλούς επισκέπτες, η πρωτεύουσα της Κυνουρίας, το μεσόγειο Άστρος των 2.380 κατοίκων, είναι η ιστορική πολιτεία όπου το 1823 συγκλήθηκε η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων (30/3/1823-13/4/1823). Έτσι, μια επίσκεψη στο διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο που φιλοξένησε την ιστορική εθνοσυνέλευση είναι επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη είναι και η μετάβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης (πρώην Σχολή Καρυτσιώτη), όπου εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την περιοχή της Κυνουρίας.

Για τους πιο «ψαγμένους», στην περιοχή της Εύας (4 χλμ. δυτικά της πόλης) υπάρχουν τα ερείπια της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού, μια πολυτελή εξοχική κατοικία του 1ου μ.Χ. αιώνα που ανήκε στον διάσημο σοφιστή και ρήτορα της αρχαιότητας.

23 YDROTOPOS MOUSTOU

Οικολογικός προορισμός

O υδροβιότοπος του Μουστού, που απλώνεται στις εκβολές των ποταμών Βρασιάτη και Τάνου, είναι το σημαντικότερο οικοσύστημα της περιοχής και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Άστρος. Στην περιοχή του υδροβιότοπου βρίσκει καταφύγιο ένας αξιόλογος αριθμός πουλιών, με σημαντικότερους φτερωτούς επισκέπτες τα αποδημητικά πτηνά της αφρικανικής ηπείρου. Οι δρόμοι μέσα στα όρια του υδροβιότοπου είναι χωμάτινοι, ενώ οι λόφοι που υψώνονται δυτικά του υδροβιότοπου προσφέρονται για την παρατήρηση της τοπικής ορνιθοπανίδας.

Το Καρακοβούνι και ο Άγιος Αντρέας είναι δυο μεσόγειοι οικισμοί στα ριζά του Πάρνωνα που απλώνονται σε μικρή απόσταση από το ίχνος του κεντρικού οδικού άξονα. Το κεφαλοχώρι του Αγίου Αντρέα αποτελεί την «πόρτα εισόδου» στον καταπράσινο κόσμο του Πάρνωνα και συνήθως είναι προορισμός για εκείνους που σκοπεύουν να περιπλανηθούν στα ενδότερα της Κυνουρίας.

Ωστόσο, αν μια μικρή παράκαμψη στον Άγιο Αντρέα δεν είναι στα ταξιδιωτικά σας πλάνα, μπορείτε να κατευθυνθείτε στην κοντινή ομώνυμη παραλία που απέχει μόλις 5 χλμ. ανατολικά από τα σπίτια του μεσόγειου οικισμού. Στο τελείωμα ενός πυκνού ελαιώνα, μια εκτεταμένη αμμουδιά κοντά στις εκβολές του ποταμού περιμένει τους λουόμενους να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας.

13 PARALIA TYROY

Στην παραλία Τυρού

Με την πυξίδα να δείχνει το νότο της Πελοποννήσου και με την πλάτη στραμμένη στο κεφαλοχώρι του Αγίου Αντρέα, σύντομα θα ξαναβρεθείτε μπροστά στο γαλάζιο όνειρο του Μυρτώου πελάγους. Η συνέχεια της διαδρομής, για τα επόμενα 21 χλμ. ως τον παραθαλάσσιο οικισμό της Παραλίας Τυρού, είναι κατά κοινή ομολογία από τις συναρπαστικότερες που έχει να επιδείξει η Πελοπόννησος.

Μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί (Αρκαδικό Χωριό, Κρυονέρι, Ζαρίτσι, Τσέρφος), ήσυχες δυσπρόσιτες παραλίες (μικρά υδάτινα διαμάντια), σμαραγδένια νερά, καταιγιστικό πράσινο, απόκρημνες βραχοτοπιές, άσπρο βότσαλο, ψιλή άμμο και μικρές εξωτικές παραλίες (Κρυονέρι, Τσέρφος, Τηγάνι, Ζαρίτσι) ξεπετάγονται σε κάθε στροφή της διαδρομής και «ποζάρουν» μπροστά στα έκπληκτα μάτια του επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν καμβά ζωγραφικής με πράσινες και γαλάζιες αποχρώσεις που καθηλώνουν τις αισθήσεις. Και σίγουρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς καθοδόν είναι αυτό της επιλογής του ωραιότερου θαλασσινού τοπίου, της γοητευτικότερης υδάτινης γωνιάς, όπου θα μπορέσει να ζήσει το όνειρο του καλοκαιριού.

Η Παραλία Τυρού, που καθρεπτίζεται στα κρυστάλλινα νερά του Μυρτώου, είναι η δεύτερη μεγάλη πολιτεία της διαδρομής μετά το Παράλιο Άστρος. Σε αντίθεση με την μεσόγεια πόλη του Τυρού και τον κοντινό ορεινό οικισμό Σαπουνακαίικα, η παράκτια πόλη της Κυνουρίας που απλώνεται γύρω από έναν όμορφο όρμο δεν διεκδικεί δάφνες γραφικότητας.

Κατά μήκος της εκτεταμένης παραλίας του Τυρού υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, ταβέρνες και μπαρ, ενώ οι ψαροταβέρνες και τα ουζερί της παράκτιας περιοχής σερβίρουν φρέσκο ψάρι (τσιπούρα, φαγκριά, μπαρμπούνια) και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες στους παραθεριστές του καλοκαιριού, που αναζητούν ξεκούραση και δροσιά στη καθαρή βοτσαλωτή παραλία του παραθαλάσσιου οικισμού.

Στις τοπικές νοστιμιές που επιβάλλεται να δοκιμάσετε στον Τυρό είναι οι τσακώνικες δίπλες, οι χυλοπίτες, τα λαζάνια, τα τυροκομικά και οι λουκουμάδες, ενώ μην παραλείψετε να αγοράστε μέλι, λάδι, ελιές, γλυκά και ξινό τραχανά.

1 PARALIA TYROY

Πέριξ του Τυρού

Οι εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή της Παραλίας Τυρού πολλές και συναρπαστικές. Πάνω από την κοντινή παραλία της Λυγεριάς, που προσεγγίζεται από ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι, ορθώνονται τρεις πανέμορφοι ανεμόμυλοι (στην ίδια περιοχή υπάρχουν επίσης ίχνη προϊστορικού οικισμού), στη θέση «Παλιόχωρα» βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο «Δέσσε» και το κάστρο του Ορίοντα, ενώ στην παραλία Τηγάνι υπάρχει η σπηλιά των ερωτευμένων «Φουρνάκια».

Επίσης, στον οικισμό Πέρα Μελανά (7 χλμ. νότια του Τυρού), στην κορυφή ενός λόφου με εξαίρετη πανοραμική θέα βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και οι απομείναντες αρχαιολογικές μαρτυρίες από τον ναό του Απόλλωνα Τυρίτα.

Η ναυτική πολιτεία του Λεωνιδίου είναι πλέον κοντά (20 χλμ. νότια του Τυρού) και ο οδικός άξονας που φλερτάρει επίμονα την δαντελωτή ακτογραμμή θα σας αποκαλύψει μικροσκοπικές μαγευτικές παραλίες, που προσεγγίζονται όμως –οι περισσότερες από αυτές– μόνο μέσω χωματόδρομων και μονοπατιών.

Πλατάνια και πεύκα ακουμπούν κυριολεκτικά στο τραγουδιστό κύμα, στην καθάρια ακροθαλασσιά, ενώ γραφικοί ορεινοί οικισμοί με απίθανη θέα στη θάλασσα (Μελανά, Πραγματευτής) αποτελούν τους ακαταμάχητους πειρασμούς για μια λοξοδρόμηση από την παράκτια διαδρομή.

14 SABATIKI

Ρίξε εδώ άγκυρα…

Ωστόσο, το στολίδι της διαδρομής Τυρού – Λεωνιδίου δεν είναι άλλο από το πολυφωτογραφημένο ψαροχώρι της Σαμπατικής ( 9 χλμ. από το Λεωνίδιο). Ένας στενός ασφαλτόδρομος οδηγεί στον οικισμό της γραφικής Σαμπατικής με την ομώνυμη ακρογιαλιά, που φαντάζει από ψηλά σαν μια αγκαλιά για να ξεχαστείς!

Κολύμπι, φρέσκο ψάρι, ήλιος, φεγγαράδα, ψητό χταπόδι, αμμουδιά, ψάρεμα και ρομαντικά δειλινά είναι ο τρόπος ζωής εδώ! Η παραλιακή Κυνουρία είναι μια πρόκληση στις αισθήσεις, ένα κομμάτι ποίησης μέσα στην γαλάζια απεραντοσύνη του Μυρτώου πελάγους, που εύκολα θα ρίξεις άγκυρα και θα μείνεις…

28 MYRTOO PELAGOS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 12:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon