.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 18:07

Test - Yamaha Tenere 700 Black - 2022

Ανεξάντλητα όρια

Συνεχίζοντας την παράδοση των XT που γαλούχησαν γενεές επί γενεών σε άσφαλτο και χώμα, το όνομα Tenere προχωρά αλώβητο μπροστά, με την δικύλινδρη 700 να μας θυμίζει τους λόγους για τους οποίους είναι κορυφαία.

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Ηλίας Τσανικλίδης

Άλλαξε τον ρου της ιστορίας
Τρία χρόνια μετά, βρισκόμαστε ξανά με μία Tenere 700 στην έκδοση Black. Από τη στιγμή που η Yamaha αποφάσισε να μπει στην κατηγορία adventure 600-900, άλλαξε τα δεδομένα. Το 2018 για παράδειγμα - προ Tenere-, η κατηγορία πωλούσε κοντά στις 18.000 μονάδες, και το 2019, με την πρώτη της παρουσίαση, τα νούμερα διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στις 38.000 μονάδες!
Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις λόγω μίας μοτοσυκλέτας, φτάνοντας στις 48.000 ένα χρόνο μετά, και στις 58.000, το 2021. Τρομερό νούμερο και αύξηση στην κατηγορία, γιατί ουσιαστικά, αυτό ήταν που έδειξε τον παλμό της αγοράς, μιας και χτύπησε φλέβα. Ήταν ακριβώς αυτό που έλειπε από την αγορά, αυτό που ήθελε ο μέσος αναβάτης, ο χρήστης που κυκλοφορεί καθημερινά στο δρόμο και έχει μία μοτοσυκλέτα για χωμάτινες εκδρομές και ταξίδια κάθε είδους. Όπως παλιά δηλαδή.
A15A2691-web.jpgΤότε που η κατηγορία λεγόταν on/off, και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ήταν προαπαιτούμενα τόσο για το όνειρο, όσο και για την χρήση. Ήταν άλλωστε οι χρονιές που οι αγώνες Rally - βλέπε Dakar - μεγάλωναν την δική μας γενιά, με τα μονοκύλινδρα Tenere να μεταφέρουν αυτούσιο τον αέρα της αφρικανικής ηπείρου με ότι αυτό συνεπάγεται σε συνεργασία με το marketing - που ψοφά για κάτι τέτοια.
Εκτός αυτού του συνδυασμού χρήσεων, η νέα Tenere 700 ήταν μία μοτοσυκλέτα που μπορούσες να αποκτήσεις αφού είχε λογική τιμή, ήταν οικονομική, προσιτή, με μικρές καταναλώσεις σε λάστιχα, γρανάζια, αλυσίδες, τακάκια, καύσιμα, ανάλογα των κυβικών της.

Κάτι που έκανε τεράστια διαφορά σε σχέση με τα μαστόδοντα των 150 ίππων και τα έξοδα κτήσης και χρήσης που απαιτούσαν και απαιτούν.
Οι on/off απέκτησαν έναν άριστο και αξιόλογο εκπρόσωπο στην κατηγορία.... adventure, όπως είχε ονομαστεί πλέον, κάτι που είχαμε να δούμε πραγματικά από την εποχή που η KTM με την 950 Adventure, τίναζε την άμμο από τις δύο νίκες του συγχωρεμένου Fabrizio Meoni και στεκόταν στις βιτρίνες, το 2003.
A15A2718-web.jpgDakarίσια αίσθηση
Παρόμοια χαρακτηριστικά και αίσθηση με την προαναφερθείσα, μιας και η Yamaha ενσάρκωσε τα όνειρα των απανταχού Dakarίστα σε μία αγωνιστική ''βιτρίνας'', με σχεδίαση που δείχνει λες και ξεπήδησε τώρα από κάποιον αγώνα.
Και αυτό από μόνο του, είναι ένα πλεονέκτημα, αφού όποια σχέση με αγώνες, έρχεται να μεταφραστεί σε εμπορικότητα - και η Yamaha, δούλεψε αρκετά το σχέδιο της Tenere, με το ψηλό fering και ζελατίνα που θυμίζουν αγωνιστική Rally μοτοσυκλέτα - με εξαιρετική προστασία στο δρόμο, και τους τέσσερις προβολείς led για φωτιστικό σώμα, να φωτίζουν το όνειρο.

Πλέον η έκδοση που έχουμε στα χέρια μας, η Black - η μαύρη δηλαδή με τα ωραία γκρι γραφικά, συνοδεύεται από άλλες δύο, την Rally με το γαλάζιο επετειακό χρώμα που συμμετείχε στο Dakar του 1984 με τον Gaston Rahier και τον έξτρα εξοπλισμό, αλλά και την World Raid, που οδηγήσαμε πρόσφατα στην Ισπανία, με το μεγάλο διπλό ρεζερβουάρ, τις διαφορετικές ψηλότερες αναρτήσεις, το stabilizater και εξοπλισμό.
Tenere για όλο τον κόσμο λοιπόν, για τον καθημερινό αναβάτη που θα πάει στη δουλειά του, θα εκδράμει σε άσφαλτο και χώμα, για τον πωρωμένο που θα περάσει τη ζωή του κυρίως στα βουνά, αλλά και γι' αυτόν που θέλει να ταξιδέψει σε κάθε είδους διαδρομή χωρίς όρια και ανεξαρτήτως εδάφους.
Η Tenere είναι μία μοτοσυκλέτα που έχουμε οδηγήσει σε κάθε έκδοση, σε κάθε τερέν, σε κάθε καιρό, σε κάθε ρυθμό. Είναι λιτή όσο πρέπει, και άνετη όσο πρέπει, βασισμένη στον αειθαλή δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του MT-07 απόδοσης 72,4 ίππων, όπου βρήκε την ιδανική θέση για τοποθέτηση - με διαφορετική τελική μετάδοση (γρανάζια 15/46 από 16/43). Είναι ένας κινητήρας ελαστικός, με ροπή στις χαμηλές στροφές, και ξέσπασμα ψηλά, ενώ στο χώμα θα αποδειχθεί ένας αξιόπιστος σύντροφος. Η σχεδίαση του στροφάλου, με ανάφλεξη στις 270 μοίρες, που ονομάζεται κατά την Yamaha CP2, δεν είναι κάτι καινούριο, και το έχουμε δει πρώτιστα στο αγωνιστικό πρωτότυπο OW93 XTZ 850TRX Super Tenere με το οποίο ο Stephane Peterhansel κατέκτησε τις δύο τελευταίες γι' αυτόν και για την Yamaha (6 συνολικά), νίκες, στο Rally Dakar.
A15A2806-web.jpgΜηχανική πρόσφυση
Ο στρόφαλος αυτός έχει την ιδιότητα να δίνει στον κινητήρα αίσθηση δικύλινδρης V, με αποτέλεσμα... ότι φτάνει στον πίσω τροχό, να είναι πλήρως ελεγχόμενο. Ομαλή απόδοση της δύναμης, με ροπή στις χαμηλές στροφές, ομαλή μετάβαση χωρίς κενά στις μεσαίες και ψηλές που διαρκούν μέχρι τις 11.000σ.α.λ., δίνοντας στον αναβάτη ότι ακριβώς χρειάζεται. Δεν είναι τα άλογα πολλά, είναι όμως όσα χρειάζονται, και όσα μπορεί να χειριστεί ένας μέσος αναβάτης - και ο ψαγμένος, θα τα εκμεταλλευτεί και θα κινηθεί πραγματικά γρήγορα χωρίς να του λείψει κάτι - ίσως στις ευθείες, στις κόντρες, ή στις ατελείωτες ερήμους. Οκ, ας προσγειωθούμε τώρα.
Ηλεκτρονικά βοηθήματα δεν υπάρχουν, με το Traction Control σκόπιμα να μην έχει τοποθετηθεί, και η αλήθεια είναι πως, ακόμη και στον μέσο αναβάτη, δεν θα χρειαστεί παρά σπάνια. Η λειτουργία του κινητήρα είναι τόσο ομαλή στις χαμηλές στροφές, που το άνοιγμα του γκαζιού, σπάνια θα οδηγήσει σε πλαγιολίσθηση μη ελεγχόμενη.

Θα ελέγξεις την μοτοσυκλέτα άριστα, θα πλαγιολισθήσεις όπως και όποτε θες, αλλά θα το κάνεις εσύ, και όχι αυτή. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο, καλό είναι να μην αναζητήσεις περισσότερα άλογα από την Tenere 700. Υπάρχουν σαφώς προγράμματα και εξατμίσεις που βελτιώνουν την απόδοση, αλλά θα συμβεί το κλασικό: Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Και στην περίπτωση της Tenere 700, οι ίπποι που θα απολαύσεις "ψηλά", θα λείψουν από ''χαμηλά'', οπότε, ουσιαστικά θα είναι σαν να ακυρώνεις την αγορά και τον λόγο για τον οποίο την έκανες. Πάρε Tracer 700 καλύτερα.
Ο χαρακτήρας, είναι off road. Οπτικά η μοτοσυκλέτα δείχνει λες και τερμάτισε κάποια ειδική του Dakar - η σχέση της Tenere με τους αγώνες, είναι έκδηλη. Είναι μία rally μοτοσυκλέτα η οποία προσαρμόζεται στις καθημερινές συνθήκες με απίστευτη ευκολία, βολεύοντας τον αναβάτη σε κάθε χρήση.
A15A2736-web.jpgΧωμάτινη θέση
Έχει θέση οδήγησης off road με τον αναβάτη να κάθεται πάνω της και όχι μέσα, το φαρδύ τιμόνι να προσφέρει ανοιχτές λαβές, και την ίσια σέλα να αφήνει χώρο για μετακίνηση του σώματος σε όποιο σημείο χρειαστεί. Μόλις, δε, βρεθείς στα φαρδιά μαρσπιέ, καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχει φτιαχτεί για τέτοια χρήση.
Έχει ένα εκπληκτικό πλαίσιο, εξελιγμένο σωστά, μιας και η Yamaha έριξε εκεί τα λεφτά, και όχι στα ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα να συνδυάζει την σταθερότητα και το στρίψιμο, σε άσφαλτο και χώμα, με εξαιρετική άνεση. Τοποθετείται εύκολα στην στροφή, νιώθεις τους τροχούς 21/18 ιντσών να καταπίνουν τις ανωμαλίες με άνεση, με τα ελαστικά διπλής χρήσης, Pirelli Rally STR, να ταιριάζουν άριστα στον χαρακτήρα. Κινείσαι άσφαλτο, ταξιδεύεις και κάνεις και χώμα; Άριστα.

Θέλεις να πας πιο γρήγορα στο χώμα; Βάλε κάτι πιο ''αραιό'' και ετοιμάσου να ξεδιπλώσεις τις δυνατότητες της. Τα 205 κιλά της δεν θα φανούν, θα τα "ζυγίσεις" άνετα, και θα κινηθείς γρήγορα άδειος ή φορτωμένος.
Ο χαρακτήρας της όμως είναι αυτός: Να ντυθείς με τα enduro ρούχα σου και να γυρίσεις την Ελλάδα, συνδυάζοντας με απίστευτο τρόπο το οριακό στρίψιμο στην άσφαλτο, και την εκπληκτική σταθερότητα και πρόσφυση στο χώμα.
Οι αναρτήσεις φτάνουν στα 210 χιλιοστά διαδρομών για μπροστά και πίσω και δεν πρόκειται να σε προβληματίσουν, μιας και η λειτουργία τους καλύπτει τον μέσο αλλά και τον γρήγορο αναβάτη. Προσφέρουν όση διαδρομή θα χρειαστείς, διατηρώντας την απόσταση από το έδαφος ικανή για κάθε τρέλα, ενώ συμβάλλουν στην λειτουργία του εκπληκτικού πλαισίου - το μυστικό χαρτί της Yamaha. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, κάτι που εκμεταλλευτήκαμε μαλακώνοντας το μπροστινό σύστημα κατά τρία κλικ, αποσκοπώντας σε καλύτερη αίσθηση από τον μπροστινό τροχό, και το καταφέραμε.
A15A2711-web.jpgΑπλά, οδήγα!
Θες να πας αργά; Εκμεταλλεύσου την ροπή, την οικονομία καυσίμου - πολλές φορές θα κάψει κάτω από 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα (!) και ταξίδεψε μαζί της χωρίς όρια.
Θες να πας γρήγορα; Θα ανακαλύψεις ότι αυτός ο συνδυασμός τροχών είναι ιδανικός για να "βάλεις τα γυαλιά" σε γρήγορες μοτοσυκλέτες στους επαρχιακούς δρόμους.
Μπορείς να ταξιδέψεις ξεκούραστα με 130-140, με την σέλα να μην είναι και το καλύτερο της, αλλά θα καλύψει τους σκληροτράχηλους αναβάτες, ενώ για περισσότερη άνεση, υπάρχει και η άνετη σέλα που προσφέρει η Yamaha.
Η νέα Yamaha Tenere 700 διαθέτει όργανα κάθετης τοποθέτησης LCD με rally αίσθηση και τις απαραίτητες ενδείξεις, χωρίς πολλά - πολλά ηλεκτρονικά βοηθήματα - δεν έχει καν χάρτες επιλογής, παρά μόνο ένα ABS που αφαιρείται συνολικά - και όχι επιλεκτικά. Δεν είναι μία μοτοσυκλέτα που έγινε γνωστή για τον εξοπλισμό της, αλλά για την ουσιαστική λειτουργία της στην off road οδήγηση. Η Yamaha άλλωστε την έκανε σπαρτιάτικη ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνεσαι συνεχώς, να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς ώστε να την φέρεις στα μέτρα σου.

Εδώ, απλά οδηγάς! Και επειδή όλα πάνω της δουλεύουν καλά, το πιθανότερο είναι όλα τα ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια, όχι μόνο να μην σου χρειαστούν, αλλά να μην σε προβληματίσουν κιόλας.
Στα 11.200 που κοστίζει αυτή τη στιγμή, είναι μία μοτοσυκλέτα που αποτελεί την βάση για την οικογένεια Tenere, όντας η ιδανική για καθημερινή χρήση, για ταξίδια, για εκδρομές κάθε τύπου, για αυστηρή χωμάτινη οδήγηση. Είναι μία μοτοσυκλέτα η οποία μπορεί να φορτωθεί με πάρα πολλά αξεσουάρ, να διαμορφωθεί όπως την θέλει κάθε αναβάτης.
Είναι η μοτοσυκλέτα που άλλαξε την κατηγορία, επανέφερε το επιτυχημένο όνομα Tenere με την ίδια επιτυχία, και οι λόγοι που το έκανε αυτό, είναι αρκετοί για να την εντάξουμε στις επιλογές μας.

 A15A2445-web.jpg

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market Κράνος Airoh CommanderΜπουφάν Nordcode SenegalΠαντελόνι Nordcode SenegalΓάντια Five WFX3 WPΜπότες Forma Adventure Low

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Ténéré 700
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 11.200
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80x68,6
Συμπίεση (:1)  11,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, διπλής ραχοκοκκαλιάς
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.590
Ύψος σέλας (mm) 880
Μήκος (mm) 2.365
Πλάτος (mm) 915
Ύψος (mm) 1.455
Απόσταση εδάφους (mm) 240
Βάρος (πλήρες, kg)   205
Ρεζερβουάρ (lt)  16
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι KYB διάμετρος καλαμιών 43mm, διαδομή 210 χλστ., πλήρως ρυθμιζόμενο 
Πίσω  Αμορτισέρ SACHS με μοχλικό, διαδρομή 210mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21''
Πίσω  150/70-18''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο κυματιστοί δίσκοι διαμέτρου 282mm, δαγκάνες Brembo 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm,  δαγκάνα ενός εμβόλου Brembo, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης, καυσίμου, ένδειξη θεθμοκρασίας περιβάλλοντος, επιλεγμένης ταχύτητας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για, χαρτογράφηση, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  72,4/9.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm) 

6,9/6.500

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 18:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Yamaha Tenere 700 World Raid 2022 Test - Yamaha Tenere 700 World Raid 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon